Sunday, July 24, 2011

ADUN galak Belia terlibat dengan aktiviti yang sihat
Klang : Golongan belia perlu terlibat dengan aktiviti yang sihat bagi mengelak berlakunya gejala sosial yang tidak menguntungkan diri sendiri, keluarga, masyarakat dan Negara, Kata Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Kerajaan Negeri Selangor ketika merasmikan progam Flag Off Konvoi Motor CROC Rider baru-baru ini.

Saranan ini diberikan kepada semua agar belia membuka mata dan minda seluas-luasnya seandainya mereka terjebak dengan aktiviti yang tidak sihat apakah kesan yang diperolehi melainkan ianya mengundang kemusnahan masa depan dan menyusahkan keluarga mereka sendiri.

Punca menyebabkan remaja dan belia terlibat dengan aktiviti rempit, pengambilan dadah, merompak adalah disebabkan pengaruh kawan.

Beliau mengulas, “kawan adalah merupakan cermin kepada kita. Setiap orang harus pandai memilih kawan kerana jika salah pilih kawan akan mengheret diri kita sendiri ke lembah kemusnahan. Tetapi jika pilih kawan yang baik, solih insya-allah mereka akan membimbing diri kita ke jalan di redhai Allah SWT dan sekaligus akan membawa kita menjalani aktiviti yang sihat lebih-lebih di hujung minggu”.

Saya percaya belia yang hadir dalam konvoi bermotor har ini adalah pengaruh kawan-kawan mereka untuk mengisi masa lapang dengan melibatkan diri mengikuti program kemasyarakatan. Tahniah dan syabas kepada semua yang hadir ke program ini kerana hujung minggu yang kebanyakkan mereka lebih suka berhibur diluar atau hanya tidur sahaja telah melawan nafsu mereka dengan melibatkan diri ke progam hari ini yang sekaligus ianya mengeratkan silaturrahim sesama insan.

“Tidak salah jika belia atau remaja ingin berhibur atau berlumba motor tetapi biarlah mengikut lunas-lunasnya yang tidak mengundang kemalangan dan akan memberi kesusahan kepada diri sendiri dan keluarga”.

Apa yang kita lihat fenomena hari ini remaja sekolah dan belia begitu ketagih membawa motor dengan tidak mengikut undang-undang Negara yang telah di tetapkan. Ada yang menunggang motor tidak mempunyai lessen memandu, ada yang tidak memakai topi keledar dan sebagainya. Amat merisaukan lebih-lebih lagi mereka memandu sehingga lewat malam membawa anak gadis orang lain tanpa lesen yang membimbangkan ahli keluarga mereka. Jika nasib tidak baik akan melibatkan kehilangan nyawa sedangkan jika mereka tidak terlibat aktiviti rempit sudah pasti usia mereka akan panjang dan boleh memberi manfaat kepada Negara lebin banyak lagi”, kata Halimah.

Justeru itu, bagi menangani masalah gejala sosial daripada terus menular sebagai ADUN Selat Klang di kawasan ini saya menyeru agar remaja dan belia melibatkan diri dengan aktiviti yang sihat bagi melahirkan generasi Idaman Selangor yang beribawa.

Belia adalah aset masa depan Negara dan mereka seharusnya mengamalkan kehidupan yang lebih baik. Jika mereka gagal mencorakkannya apakah mereka mampu membawa negara yang semakin mencabar.

Dengan itu untuk menggalakkan belia menjalani kehidupan yang positf, maka hari ini kita adakan Flag Off Konvoi Motor CROC Riders yang bermula daripada Selat Klang akan menuju ke Hulu Langat tanpa mengira parti.

Semoga aktiviti hari ini memberi kepuasan kepada belia dalam mencari hiburan yang berlandaskan konsep yang betul dan tidak mengundang kemudaratan kepada semua pihak lebih-lebih lagi ahli keluarga mereka. Selepas beriadah kita harap mereka tidak meninggalkan solat yang merupakan tiang agama.

“Berhibur tidak salah tetapi salah pilih hiburan membuat diri jadi bersalah”. katanya.

Editor : Khaulah azwar

Belia digalak melibatkan diri dalam keusahawananPelabuhan Klang – Beliawanis di Negeri Selangor digalakkan mengcuburi diri dalam keusahawanan bagi mempertingkatkan ekonomi diri dan keluarga mereka dengan meyertai kursus-kurus yang dianjurkan oleh
Briged Amal atau badan NGO untuk melahirkan belia yang kreatif dan
Berjaya.

“kita amat menggalakkan dikalangan belia melibatkan diri dalam keusahawanan disamping itu untuk mengelak mereka daripada terlibat dengan aktiviti yang kurang sihat”, kata Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Y.B Dr Halimah Ali ketika memberi ucapan perasmian penutup program Kursus Kemahiran Sulaman Manik Siri 1 baru-baru ini yang diadakan di Dewan Masjid As Saadah, Bandar SultanSuleiman Klang.

Menurutnya, belia harus tahu apakah dia Briged Amal dan fungsinya.

Briged Amal adalah sebuah organisasi yang bersifat kemasyarakatan dan sukarelawan yang ditubuhkan bagi membantu ADUN dan Ahli Parlimen bagi merealisasikan aspirasi dan agenda Mesra Berkebajikan untuk membantu menjayakan semua program yang dilaksanakan.

Beliau yang juga merupakan penasihat Briged berkata, “ Visi penubuhan ini adalah bagi membentuk masyarakat yang prihatin mesra danberkebajikan bagi membantu rakyat tanpa mengira parti”.

Keahlian untuk menjadi ahli Briged Amal adalah percuma dan terbuka kepada semua peringkat umur, agama, bangsa, kaum, fahaman politik dan gender.

Selain memberi khidmat kepada masyarakat, Briged Amal juga banyak mengadakan program-program ilmiah, kem motivasi bersama pelajar, remaja sekolah dan beliawanis bagi membentuk dan melahirkan Generasi Idaman Selangor yang beribawa.

Pada hari ini Briged Amal Selangor telah berusaha untuk mengadakan kursus yang amat bermakna untuk memberi peluang kepada beliamelibatkan diri dalam kursus sulaman. Bakat yang sediada kepada semua belia yang hadir hari ini harus diasahkan dan perlu mengembangkan kemahiran yang ada dalam diri dari semasa ke semasa dengan mengikuti kursus-kursus yang dianjurkan.

Bagi membantu rakyat Selangor terutamanya dikalangan belia, maka kerajaan negeri memberi peluang kepada semua rakyat Selangor untuk melibatkan diri mereka dalam perniagaan.

Ini adalah bertujuan untuk mengurangkan penganguran dikalangan belia dan untuk menaiktaraf ekonomi rakyat Selangor yang berpendapatan rendah dan fakir miskin agar mereka mampu menjadi seorang usahawan
yang berjaya dengan membuka perniagaan kecil-kecilan dan seterusnya jika mereka Berjaya pasti perniagaan ini akan terus berkembangkeperingkat global.

Ujarnya lagi, belia tidak perlu risau jika tidak mempunyai wang untuk memulakan perniagaan kerana Kerajaan Negeri Selangor telah menubuhkan Mikrokredit (MIMBAR) dimana pinjaman yang diberikan adalah sangat
mudah untuk membuat permohanan dan diluluskan dalam masa yang singkat.

“Justeru itu, saya amat menggalakkan golongan beliawanis mengembangkan ekonomi mereka dengan melibatkan diri dalam keusahawanan kerana kemahiran yang di pelajari hari ini adalah sangat berharga kerana jika hendak mengikuti kelas jahitan dan sulaman di institusi sudah pasti menelan kos yang sangat tinggi dan mungkin ramai tidak mampu untuk menyertainya”, katanya.

Halimah juga melahirkan perasaan terharu dan gembira apabila program ini telah mendapat sambutan yang begitu ramai lebih-lebih lagi syarikat fesyen Noriz De Fashion sudi meluangkan masa untuk menjayakan kursus ini untuk menarik beliawanis di DUN Selat Klang agar melibatkan
diri dalam keusahawanan.


Editor : khaulah azwar

Exco Modal Insan Sepakat dengan masyarakat atasi gejala sosial

K.Langat : Bagi menangani masalah gejala sosial di neraga ini, Exco Pembangunan Modal Insan YB Dr Hjh Halimah Ali telah mengadakan satu majlis dialog bersama ketua jabatan-jabatan kerajaan dan agensi penguatkuasaan daerah serta pimpinan masyarakat seperti penghulu dan jawatankuasa keselamatan dan kemajuan kampung (JKKK) di Pejabat Daerah Kuala Langat baru-baru ini.

Antara Jabatan Kerajaan dan Agensi penguatkuasaan yang terlibat adalah seperti Pejabat Daerah Kuala Langat, Majlis Daerah Kuala Langat, Polis Di-Raja Malaysia, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Kesihatan Daerah, Agensi Anti Dadah Kebangsaan Kuala Langat, Pejabat Agama Islam Daerah, Lembaga Zakat Selangor, Majlis Agama Islam Daerah.

Dr Halimah berkata, “tujuan diadakan Majlis Dialog ini untuk membincangkan secara menyeluruh dan holistik berkenaan masalah gejala sosial yang terdapat di dalam daerah Kuala Langat”.

“perlu ada perbincangan dua hala antara penglibatan jabatan kerajaan dan agensi penguatkuasaan untuk duduk bersama dalam menjayakan agenda kerajaan negeri untuk mengurangkan kadar gejala sosial di dalam daerah Kuala Langat".

Di samping itu pimpinan masyarakat dapat mengajukan masalah anak muda yang berlaku di dalam kawasan masing-masing dan memperoleh input bagaimana pencegahan dan penguatkuasaan dapat dilakukan secara bersama".


Beliau juga menegaskan, Kerajaan Negeri Selangor begitu komited dan mengambil serius soal gejala sosial terutamanya muda mudi di negeri Selangor, walaupun Ketua Polis Negeri dalam kenyataan akhbarnya sebelum ini menyatakan kadar jenayah di Selangor menunjukkan penurunan akan tetapi ia perlu sentiasa dipantau secara berterusan oleh semua lapisan pimpinan masyarakat, katanya.

Editor : khaulah azwar

Kerajaan Negeri Bantu belia Selangor cari kerja


Kuala Langat : Karnival Jelajah Generasi Idaman Selangor (GeMS) Siri 8 sekali lagi diadakan di Dataran Morib, Kuala Langat baru –baru ini untuk memberi peluang kepada rakyat Selangor khususnya kepada semua belia yang baru lepasan universiti untuk mengikuti Kempen Jom Kerja.

Antara aktiviti yang mendapat tumpuan belia di Karnival ini selama sehari diadakan ialah ‘walk-in interview’. Jom Kerja merupakan program di bawah pengurusan Jawatankuasa Tetap Pembangunan Modal Insan yang dipengerusikan oleh YB Dr Hajah Halimah Ali.

Menurut Halimah, tujuan diadakan Kempen Jom Kerja adalah untuk memberi ruang kepada belia dan remaja yang menganggur dan tiada pekerjaan untuk mengisi kekosongan tenaga kerja di syarikat dan kilang-kilang swasta di Selangor.

Kerajaan negeri Selangor Pakatan rakyat (PR) menyedari hakikat bahawa masih banyak peluang pekerjaan di Selangor dalam sektor swasta dan perkilangan yang memerlukan tenaga kerja yang banyak akan tetapi kebanyakannya diisi oleh tenaga kerja warga asing, manakala kadar belia menganggur sangat ramai.

Oleh itu bagi menangani pengangguran di Malaysia khususnya di negeri Selangor, kerajaan negeri telah melaksanakan program seumpama ini denga tujuan untuk mengajak belia mencari kerja dan mengcuburi berbagai bidang tanpa mensia-siakan masa depan dan tenaga mereka yang masih kuat untuk menjana ekonomi negeri yang pesat ini.

Beliau mengulas, Kempen Jom Kerja telah dilaksanakan dan diperkenalkan hampir semua daerah di seluruh Selangor sejak pada tahun 2009.

Semenjak diperkenalkan Kempen ini, Penyertaan belia yang hadir memohon pekerjaan adalah kira-kira seramai 200 orang. Kebanyakan belia yang ditemui berkata mereka berpuas hati dengan kempen jom kerja seumpama ini yang dapat memberi kemudahan dan pilihan kepada belia yang sudah tamat pengajian dan juga belia yang menganggur mencari pekerjaan yang menjamin masa depan mereka.

Sebanyak sembilan syarikat swasta dan pengusaha kilang dalam Selangor yang terlibat di dalam temuduga terbuka secara langsung dengan kerjasama daripada Selangor State Investment Centre (SSIC). Antaranya ialah Western Digital (M) Sdn. Bhd., KL Airport Services Sdn.Bhd., Golden Palm Tree Rsort & Spa-Sepang Goldcoast Sdn. Bhd., Megasteel Sdn. bhd., Kolej MCS, Chemi-con (Malaysia) Sdn. Bhd., Significant Technologies Sdn. bhd., Trolli Master Sdn. bhd., dan Mettube Sdn. Bhd, katanya selepas majlis peramian karnval tersebut yang telah diadakan baru-baru ini.Editor : Khaulah Azwar

Peserta Kem Bina Semangat disaran pertingkatkan potensi diri “Dr Shafie”

Kuala Kubu Baru : Kerajaan Negeri begitu serius mengadakan program Bina Insan untuk semua pelajar dan belia bagi melaksanakan polisi bina Insan (SPIES) iaitu Spritual, Physical, Intelectual, Emotional dan Sosial untuk melahirkan Generasi Idaman Selangor (GeMS) yang beribawa bebas daripada masalah gejala sosial.

Seramai 107 orang pelajar yang berumur 17thn telah mengikuti Kem Bina Semangat yang diadakan baru – baru ini selama 2 hari satu malam yang telah dirasmi penutup oleh Y.B Dr Shaife Abu Bakar. Semua peserta yang mengikuti progam ini terdiri daripada kawasan Bangi seramai 53 orang dan dari kawasan Kota Damansara seramai 54 orang.

Berkata Dr Shafie, “program yang di adakan ini adalah daripada Program Kerajaan Negeri Selangor yang dikendalikan oleh Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi. Pembangunan Modal Insan, Y.b Dr Halimah Ali”.

Objektif Kem Motivasi adalah bertujuan mendidik hati semua pelajar untuk mengenali diri dan Tuhan dengan lebih mendalam lagi, memaksimumkan keupayaan diri yang dianugerahkan oleh Tuhan, memahami kepentingan kesihatan dalam kehidupan, meningkatkan daya pemikiran kreatif secara berterusan dan Mengaplikasikan konsep 5M dalam kehidupan.

“saya merakamkan tahniah buat semua peserta yang telah mengikuti Kem Motivasi SPIES”.

“Semua peserta yang telah mengikuti kem ini membuat pilihan yang tepat untuk mengisi masa cuti sekolah dengan kegiatan berguna bagi peningkatan potensi yang melibatkan individu dan generasi manusia. Peningkatan potensi diri ialah dengan menggilat fakulti akal, kalbu dan rohani manusia dan jangan terjebak dengan taraf nafsu”.

Setiap orang perlu mengenali potensi diri dan meningkatkan potensi ini kepada peringkat maksimum. Melalui potensi akal memungkinkan seseorang boleh menjadi pemikir dan pemimpin, melalui fakulti kalbu memungkinkan seseorang menjadi sasterawan, seniman, arkitek yang berjaya dan melalui Fakulti rohani memungkinkan seseorang menjadi ulama, ahli rohani dan sebagainya.

“Kita hendaklah berusaha dan menjauhi dari meletakkan diri pada tahaf nafsu yang boleh menjatuhkan diri pada lembah kehinaan dan kedurjanaan. Perjuangan dan kejayaan individu yang diwarisi adalah menjadi dokumentasi peradaban dan tamadun yang memajukan manusia”, kata Shafie.

Beliau juga mengharapkan agar semua pelajar mempertingkatkan potensi diri untuk bagi memberi sumbangan kepada masyarakat sekaligus.

Sementara itu, Zaid Muhammad bin Mohd Rais, Pelaksana Program (Pengerusi Pusat Pengajian Al-Quran Sistem Individu) Merangkap Konsultan SPIES merakamkan terima kasih kepada ADUN Bangi kerana sudi bersama meluangkan waktu bagi menjayakan program ini.

“Kita merasa terharu atas kerjasama yang diberikan oleh ADUN Bangi kerana sudi menghadirkan diri bagi penutupan Kem Bina Semangat untuk menjayakan program ini Mengaplikasikan cara hidup sihat, produktif dan sejahtera di kalangan semua peserta”.

Semoga dengan adanya program ini semua peserta yang telah diberikan pendedahan mengenai SPIES yang bertujuan untuk memahami kepentingan hubungan baik sesama manusia dan mempertingkatkan kepedulian sosial dan alam dapat diamalkan dalam kehidupan seharian, katanya.

Turut hadir dalam Kem bina semangat Muhammad Ali Jinnah selaku Pemantau pihak kerajaan Negeri Selangor.

Semua peserta telah diberikan sijil peneyertaan SPIES yang disampaikan oleh ADUN Bangi.

Editor : khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI