Sunday, October 14, 2012

Tazkirah : kalau Sayang Kenapa Buka Aib Orang?

‎Kalau menyayangi mengapa perlu menceritakan keburukan orang yg kita sayangi?  Hatta orang lain sekali pun...adakah kita betul-betul ikhlas dalam menyayangi...
Tanya diri...adakah kita rasa bahagia atau tenang dgn perbuatan kita itu...oleh itu sahabat..PILIH LAH BETU-BETUL SAHABAT YANG BOLEH DI BUAT SAHABAT..
Hadis Rasulullah saw ' ORANG MELIHAT KITA SIAPA SAHABAT DI SEKELILING KITA.."...Aku hanyalah hamba kepadaNYA...Peringatan untuk diri sendiri jua...salam sayang sahabat...
Sama -samalah kita belajar menerima antara satu sama lain, ingat kebaikan, saat-saat manis bersama sahabat-sahabat kita..  wallahhualam. 
Ya-Allah peliharakan ukhwah fillah yang dibina kerana mu. Sungguh ana amat menyangi semua yang mengenali diri ini. 


Bapa Puas Hati Peratus Prestasi Pelajaran Anak Meningkat

Gombak : Tidak sia-sia saya menghantar anak ke Sekolah Maahad Tahfiz Sains Fatimah Az-Zahrah (MTSFAZ) apabila melihat keputusan prestasi pelajaran anak saya Muhammad Zuhair Zharfan tahun 3 memperolehi keputusan cemerlang akhir tahun, kata Harun Hanafi kepada pemberita. 

Kata beliau, sebelum ini anak saya menerima pendidikan di sekolah kebangsaan selama dua tahun tetapi peratus pelajarannya tidak meningkat seperti ini. 

Masa pembelajaran yang terlalu lama, kawalan anak-anak di kawasan sekolah  kebangsaan juga tidak memberi kepuasan kepada saya dan isteri. 

Pergaulan yang tidak terbatas antara pelajar lelaki dan wanita,   ramai pelajar terlibat degan ponteng kelas di sekolah kebangsaan, terlibat pelbagai gejala sosial sentiasa membuatkan saya dan isteri rasa bimbang.

Namun, akhirnya kebimbangan ini berakhir juga apabila saya telah menemui sekolah MTSFAZ. Demi masa depan anak, akhlaknya terjaga kami telah buat keputusan dengan menukar sekolah anak disini.
 
"Alhamdulilah, apabila  anak saya masuk tahun tiga banyak perubahan telah berlaku pada dirinya.

Jumlah purata peratus akademik dan tahfiz  yang anak saya perolehi 1050 (70 peratus)",  kata Harun. 

Menurutnya, perwatakan ciri-ciri seorang pemimpin ada dalam diri anaknya, sentiasa berusaha untuk mengulangkaji pelajaran di rumah terserlah tanpa di suruh, dan sentiasa membantu ibubapa dirumah membuatkan dirinya dan isteri rasa berpuas hati. 

Beliau berkata lagi, insya-Allah untuk tahun hadapan  dua orang anak saya akan meneruskan pengajiannya disini kerana silibers pendidikan yang digunakan mengikut sistem  Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), JAIS. 

Ramai ibubapa penjaga menganggap apabila  anak-anak yang  belajar tahfiz mereka fikir anak-anak hanya diberi pendidikan dengan Al-Quran dan hadis sahaja, tetapi apabila saya menghantar anak ke MTSFAZ, baru saya tahu sekolah ini mengikut siliber KPM, JAIS dan siliber sekolah mereka sendiri. 

Alhamdulilah modul tersebut seiring. Akademik, tahfiz selaras tanpa pelajar ketinggalan mana-mana subjek. 

Justeru, saya menyeru agar ibubapa serta masyarakat luar harus menukar pemikiran  mereka bahawa  sistem pendidikan Sekolah Maahad Tahfiz Sains seiring dengan sistem pendidikan akademik di sekolah-sekolah kerajaan tetapi dalam masa yang sama, pendidikan tahfiz diberi penekananan juga.

Saya harap pihak sekolah MTSFAZ sentiasa berusaha meningkatkan lagi mutu pendidikan dalam melahirkan generasi solih wa muslih, arah tuju pelajar selepas mereka keluar daripada MTSFAZ, ujarnya kepada pemberita.
Mohd Fadzil Jamal, Guru Kelas 3 Syafie pula berkata, alhamdulilah walaupun semester akhir soalan amat mencabar namun kita rasa berpuas hati rata-rata pelajar dapat menjawab soalan dengan baik.

Selain Muhammad Zuhair, Muhammad harith Irfan  telah membuktikan kepada ibubapanya dengan memperolehi peratus sebanyak  1139 (75.93 peratus) semester pertengahan,  awal semester 1063 (71.7 peratus) dan akir semester, 1063 dengan memperolehi 78.7 peratus, ujarnya.


Jelas menunjukkan pelajar mampu belajar dengan baik walaupun subjek pelajaran banyak yang meliputi subjek akademik, tahfiz dan silibers sekolah.


Sementara itu, Pengetua MTSFAZ, Nazratun Nafizah Akhtar Husin pula berkata, alhamdulilah walaupun MTSFAZ baru setahun di tubuhkan namun ia telah mendapat maklum balas yang positif daripada masyarakat dan ibubapa pelajar. 

Pihak sekolah sentiasa memikirkan kebaikan untuk semua pelajar dalam memastikan misi visi sekolah tercapai terutamanya dalam melahirkan pelajar yang cemerlang dunia akhirat.

 Kualiti pembelajaran, sekolah seniasa di kemaskini dari semasa ke semasa, ujarnya.

Menurut Nazratun, masa depan pelajar terjamin  dan ibubapa tidak perlu bimbang kemana anak-anak mereka akan pergi selepas tamat pengajian di MTSFAZ.

Katanya, "Insya-Allah selepas pelajar keluar daripada institusi ini, MTSFAZ akan memastikan mereka dapat memasuki sekolah-sekolah yang dikenalpasti cemerlang dalam pendidikannya".

Editor : Khaulah Azwar
 

37 Pelajar Mahad Tahfiz Sains Terima Suntikan Imunisasi


Asyiknya bercerita, tak sedar foto dirakam..
Muka takut, salah seorang pelajar MTSFAZ
Gombak : Seramai 37 Pelajar darjah 1,  Mahahad Tahfiz Sains Fatimah Az-Zahrah  (MTSFAZ) menerima suntikan imunisasi.

Suntikan tersebut bertujuan untuk  mencegah penyakit - penyakit seperti Hepatitis B, BSG, Triple Antigen, Double Antigen, campak, Rubella, Tetanus Toxoid, kata Pengetua  MTSFAZ, Nazratun Nafizah Akhtar Husin kepada pemberita.

Menurut beliau, pihak sekolah bertanggungjawab memastikan semua pelajar disini  menerima suntikan kesihatan  seperti sekolah-sekolah kerajaan dan swasta laksanakan dalam memastikan pelajar yang sihat jasmani dan rohani.

Tambah Nazratun, suntikan tersebut akan dilaksanakan dengan mendapat persetujuan daripada itububapa pelajar terlebih dahulu.

"Alhamdulilah, dengan kerjasama semua pihak, program kesihatan dapat dilaksanakan seperti yang dirancang.
Ukhwah fillah, dipupuk daripada kecil lagi. 

Sehubungan itu, saya merakamkan ribuan terima kasih kepada semua Doktor, Jururawat, ibubapa penjaga dan guru-guru yang bertungkus lumus menjayakan  program kesihatan ini", ujarnya.


Editor : Khaulah Azwar

Mengapa PAS tolak UMNO tetapi menerima DAP dan PKR? Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang menjawab persoalan ini.


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI