Sunday, May 12, 2013

PRU13 Jelas Rakyat Tolak UMNO


Rakyat sudah menolak kepimpinan Umno / Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke – 13.

Data yang dikeluarkan SPR, daripada 11,257,147 pengundi berdaftar, sejumlah 5,623,984 (49.96%) pengundi memilih PR di peringkat persekutuan berbanding 5,237,699 undi (46.53%) yang diperolehi BN. 

Bagi Dewan Pemuda PAS Pusat tidak mustahil penolakan lebih besar berlaku pada PRU 14. Bagi kami, rakyat boleh menerima kekalahan jika ianya dimainkan atas ‘padang yang sama rata’ tanpa ada unsur ‘berat sebelah’ dan ketelusan keadilan yang selama ini diperjuangkan oleh rakyat.

Kami berkeyakinan anak muda yang memberikan sokongan kepada PAS / Pakatan Rakyat (PR) pada PRU 13 ini akan terus memberikan sokongan pada PRU 14 yang akan datang.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Dr. Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss berkata PR harus melipatgandakan usaha memberikan kesedaran kepada generasi muda untuk mendaftar sebagai pemilih dan memberi kesedaran untuk berubah kepada mereka. 

“Anak muda perlu bangkit dengan kesedaran pada PRU 14 akan datang dan bukannya menyerahkan apa yang berlaku pada PRU 13 ini sebagai ‘pematah semangat’ bagi memberikan kesedaran kepada rakyat yang selama ini ‘ditipu’ dengan tipu daya semata-mata.

“Tidak ketinggalan juga tahniah kepada kepimpinan PAS / PR amnya dan ada diantara mereka pimpinan muda khasnya yang telah diberikan mandate oleh rakyat. Kekuatan dalam PAS / PR akan memberikan semangat kepada rakyat yang selama ini memberikan sokongan bagi memastikan Umno / BN akan tumbang juga kelak. Kami seru, jom anak muda kita bangkit mempertahankan maruah Negara kita yang selama ini dicemar dengan kronisme dan korup yang perlu dipulihkan oleh rakyat!” katanya dalam satu kenyataan.Kem Mahabbah Mentor Mentee Bantu Pelajar Bersifat KepimpinanGombak,  13 Mei : Kem Mahabbbah Mentor Mentee EMAS SERI Al-Huda siri ketiga akan diadakan pada Julai, 2013.


AJK,BAKA Hajah Rusnani Nasir berkata,  Alhamdulilah Kem Mahabbah Mentor Mentee Emas yang berlangsung pada 23 Mac  lalu hampir 100 pelajar dari tahun 3 sehingga 6 telah mengikutinya.

Dengan mendapat kerjasama semua pihak, pihak sekolah telah bersetuju untuk mengadakan siri kedua pada 7 April dan siri ketiga akan berlangsung pada 7 Julai, 2013 ‘Kuliyyah of Education’ Universiti Islam Antarabangsa, Gombak.

Menurut Rusnani, program ini merupakan satu program usahasama di antara Kelab Titian Wahyu UIAM dengan BAKA Seri Al Huda, dan merupakan program pertama bagi tahun 2013 di bawah projek EMAS Kelab Titian Wahyu di bawah bimbingan CENSERVE UIAM. Pelajar-pelajar UIAM yang merupakan ahli-ahli Kelab Titian Wahyu bertindak sebagai mentor atau pembimbing bagi pelajar-pelajar Seri Al Huda yang berada di tahun 3, 4 dan 5.

Jelas beliau lagi,  selain pelajar diberikan berbagai slot, ibubapa juga diberikan sesi taklimat   oleh pihak Kelab Titian Wahyu dan ucapan oleh Profesor Madya Dr. Omar bin Zakaria selaku Pengerusi BAKA, ujarnya.

Sementara itu, Guru Besar Seri Al Huda, Hajah Surayah Sarit pula berkata, alhamdulilah program Mentor Mentee yang diadakan setiap tahun untuk pelajar tahun 3 sehingga 6 mendapat sambutan yang amat baik dari kalangan ibu bapa .

Para peserta telah didedahkan dengan pelbagai aktiviti menarik di sepanjang program antaranya aktiviti berkumpulan bagi memupuk semangat bekerjasama dan sifat kepimpinan yang perlu ada dalam diri pelajar, aktiviti riadah seperti ‘explorace kids’ dan permainan bermodul, skil komunikasi, qiamullail, persembahan berkumpulan dan sebagainya.

Saya berharap projek EMAS ini akan terus mendapat sokongan dan sambutan daripada ibu bapa dan pelajar-pelajar Seri Al Huda dan mencapai objektif dan matlamat yang digariskan, kata Surayah kepada media. 

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI