Wednesday, February 2, 2011

Hasil didikan pendidikan 1 malaysiaSiapa yang melihat video ini pasti akan marah, namun siapakah yang harus dipersalahkan. Inilah didikan 1 malaysia kepada generasi kita.. Ayuh Bangunlah untuk kita bersama mengubahkanya dengan menentang pentadbiran 1 Malaysia.

Momtaj Khas Kempen DUN Tenang - Cikgu Mala

Tok Batin Bukit Lagong Kesal peruntukkan dijanjikan tidak ditunaikan.

Bukit Badong, Selayang - Pembentangan Bajet kali ini merupakan bajet ke -53 pasca merdeka yang telah dibentangkan oleh kerajaan.

Melalui 53 bajet, 10 RMK, 3 Rangka Rancangan Jangka Panjang & 1 Misi Nasional, Bajet 2011 menjadi bingkisan penting serta langkah pertama dalam menempatkan Malaysia di ambang status negara maju berpendapatan tinggi.

Adakah pembentangan yang diwawarkan kepada rakyat menjadi realiti atau sebaliknya, akhirnya rakyat sekali lagi ditipu oleh Pentadbiran Kerajaan UMNO-BN.

Pembentangan Badget 2011 tersebut telah disampaikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Pada 15/10/ 2010 jam 3ptg yang akan Berkuatkuasa 5 Jan, 2011 yang rata-rata rakyat gembira dengan pembentangan tersebut kerana terdapat berbagai imbuhan dan kenaikan elaun diberikan kepada rakyat.

Tinjauan Media baru-baru ini mengorak langkah dengan membuat tinjauan tersebut dibeberapa kediaman Orang Asli terutamanya di Bukit Lagong Selayang dan Rumah Orang Asli Kemensah, Gombak.

Berikut Perkampungan Orang Asli di Bukit Lagong yang diterajui oleh Tok Batin Muhammad Bee Abdulah yang telah memangku jawatan tersebut selama 60thn.

Menurut beliau penduduk disini yang mempunyai seramai 109 orang penduduk. 9 orang telahpun memeluk Islam dan selainnya masih tidak mempunyai pegangan agama.

Rata-rata penduduk disini yang bekerja dengan hanya memungut hasil kayu dan buruan binatang untuk dijual. Pendapatan mereka boleh dikatakan RM20 sehari.

Elauan gajinya sebagai Tok Batin RM450 sebulan kadangkala tidak mengcukupi untuk diberikan kepada anak-anak dan isterinya. Kadangkala pendapatan gaji tersebut juga tidak diperolehi .

Muhamad berkata "Sebelum ini ada juga saya menerima "cheque" gaji saya , namun cheque tersebut tidak boleh digunakan kerana tersalah tulis nama. Nama yang mereka letak adalah Nama Islam saya Muhammad Bee Abdullah. Kalau boleh saya ingin letakkan nama Bee Anak Samun kerana mudah bagi saya untuk berurusan. Disebabkan salah letak nama dalam "cheque" tersebut sehingga kini saya tidak mendapat "cheque" yang baru untuk 3 bulan bulan gaji saya RM1350".

Walaupun pernah di tanya kepada pihak Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) namun kadangkala menjadi putus asa baginya untuk bertanya. Baginya jika ada rezeki alhamdulilah jika tiada maka seharusnya saya berusaha untuk mencari nafkah lain dengan memburu.

Bantuan pemberian barangan kepada penduduk disini juga sukar untuk diperolehi. Rata-ratanya kami disini mendapat bantuan di Kuang. Rakyat orang asli disini mengundi di kawasan tersebut yang bagi kami begitu jauh untuk keluar mengundi.

Beliau juga menyatakan sukar untuk rakyat orang asli disini membuat penukaran lokaliti mengundi. Tiada siapa yang datang membantu kami disini. Untuk kami usahakan sendiri saya rasa sukar memandangkan kami tiada mempunyai kenderaan untuk keluar dari kawasan ini. Selain daripada itu, kami juga tidak pandai membaca dan menulis untuk kami berurusan dengan orang luar, ujarnya.

Apabila ditanya mengenai adakah beliau telah mendapat pemberian Elauan Tok Batin dan Pengerusi JKKK Orang Asli RM800 yang akan berkuatkuasa pada 5hb Jan, 2011 seperti yang dijanjikan oleh PM, Datuk Seri Najib. Ujarnya masih tiada lagi. Kami tidak meletakkan harapan yang tinggi kerana sudah banyak janji-janji Kerajaan Pusat (UMNO-BN) berikan kepada kami yang tidak ditunaikan lagi. Ibarat seperti menanti bulan jatuh ke riba untuk menunggu elaun tersebut, katanya ketika ditemubual oleh media dikediamannya.

Editor :khaulah Azwar


Tangisan Rasulullah menggoncang tiang Arash

Ka’bah, beliau mendengar seseorang lalu di hadapannya bertawaf, sambil berzikir: “Ya Karim! Ya Karim!”...

Rasulullah s.a.w. lalu menirunya dan membaca “Ya Karim! Ya Karim!” Orang itu Ialu berhenti di salah satu sudut Ka’bah, dan berzikir lagi: “Ya Karim! Ya Karim!” Rasulullah s.a.w. yang berada di belakangnya mengikut zikirnya “Ya Karim! Ya Karim!” Merasa seperti dipermain mainkan, orang itu menoleh ke belakang dan terlihat olehnya seo rang laki-laki yang gagah, lagi tampan yang belum pernah dikenalinya.

Orang itu lalu berkata: “Wahai orang tampan! Apakah engkau memang sengaja mempersenda sendakan aku, karena aku ini adalah orang badwi? Kalaulah bukan kerana ketampananmu dan kegagahanmu, pasti engkau akan aku laporkan kepada kekasihku, Muhammad Rasulullah.”

Mendengar kata-kata orang badwi itu, Rasulullah s.a.w. tersenyum, lalu bertanya: “Tidakkah engkau mengenali Nabimu, wahai orang Arab?” “Belum,” jawab orang itu. “Jadi bagaimana kau beriman kepadanya?”

“Saya percaya dengan teguh atas kenabiannya, sekalipun saya belum pernah melihatnya, dan membenarkan perutusannya, sekalipun saya belum pernah bertemu dengannya,” kata orang Arab badwi itu pula.

Rasulullah s.a.w. pun berkata kepadanya: “Wahai orang Arab! Ketahuilah aku inilah Nabimu di dunia dan penolongmu nanti di akhirat!” Melihat Nabi di hadapannya, dia tercengang, seperti tidak percaya kepada dirinya.

“Tuan ini Nabi Muhammad?!” “Ya” jawab Nabi s.a.w. Dia segera tunduk untuk mencium kedua kaki Rasulullah s.a.w. Melihat hal itu, Rasulullah s.a.w.terus menarik tubuh orang Arab itu, sambil berkata kepadanya:

“Wahal orang Arab! janganlah engkau berbuat serupa itu. Perbuatan seperti itu biasanya dilakukan oleh hamba sahaya kepada tuan nya, Ketahuilah, Allah mengutusku aku bukan untuk menjadi seorang yang takabbur yang meminta dihormati, atau diagungkan, tetapi hanya untuk membawa berita.

Ketika itulah, Malaikat Jibril a.s. turun membawa berita dari langit dia berkata: “Ya Muhammad! Tuhan As-Salam mengucapkan salam kepadamu dan bersabda: “Katakanlah kepada orang Arab itu, agar dia tidak terpesona dengan belas kasih Allah. Ketahuilah bahawa Allah akan menghisabnya di hari Mahsyar nanti, akan menimbang semua amalannya, baik yang kecil maupun yang besar!” Setelah menyampaikan berita itu, Jibril kemudian pergi. Maka orang Arab itu pula berkata:

“Demi keagungan serta kemuliaan Allah, jika Allah akan membuat perhitungan atas amalan hamba, maka hamba pun akan membuat perhitungan dengannya!” kata orang Arab badwi itu. “Apakah yang akan engkau perhitungkan dengan Allah?” Rasulullah bertanya kepadanya. ‘Jika Allah akan memperhitungkan dosa-dosa hamba, maka hamba akan memperhitungkan betapa kebesaran maghfirahnya,’ jawab orang itu. ‘Jika Dia memperhitungkan kemaksiatan hamba, maka hamba akan memperhitungkan betapa kebesaran pengampunan-Nya. Jika Dia memperhitungkan kekikiran hamba, maka hamba akan memperhitungkan pula betapa kemurahan nya!’

Mendengar ucapan orang Arab badwi itu, maka Rasulullah s.a.w. pun menangis mengingatkan betapa benarnya kata-kata orang Arab badwi itu, air mata beliau meleleh membasahi janggutnya. Lantaran itu Malaikat Jibril turun lagi dan berkata:

“Ya Muhammad! Allah As-Salam menyampaikan salam kepadamu, dan bersabda: Berhentilah engkau dari menangis! Sesungguhnya kerana tangismu, penjaga Arasy terlupa bacaan tasbih dan tahmidnya, sehingga tergoncang arasy yg dijaganya. Katakan kepada temanmu itu, bahwa Allah tidak akan menghisab dirinya, juga tidak akan memperhitungkan kemaksiatannya. Allah sudah rnengampuni semua kesalahannya dan la akan menjadi temanmu di syurga nanti!” Betapa sukanya orang Arab badwi itu, mendengar berita tersebut. la Ialu menangis kerana tidak berdaya menahan rasa terharu dirinya.

Source : Himpunan kisah teladan/ Mengejar Cahaya

Perlukah kita mempunyai pemimpin begini :(PARA PEMUDA DAN PEMUDI MELAYU/ISLAM CARI PEMIMPIN YANG SEPATUTNYA DIJADIKAN CONTOH, ANDA TIDAK PERLU MEREKA DIJADIKAN PEMIMPIN..

Mahathir lupa sejarah apabila mempersoal tindakan PAS meletakkan calon wanita bagi PRK Dun Tenang.


KUALA LUMPUR, :Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mendakwa bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai lupa sejarah apabila mempersoal tindakan PAS meletakkan calon wanita bagi PRK Dun Tenang.

Menurutnya, PAS tidak pernah melarang wanita daripada bertanding dalam pilihan raya sebagaimana didakwa oleh Dr. Mahathir, malah telah mengamalkannya sejak tahun 50-an lagi.

"Saya terkejut dengan kenyataan Tun Mahathir yang kata PAS tak konsisten.

"Saya tak tahu bila PAS kata calon wanita diharamkan kerana PAS pernah melantik Khadijah sebagai calon pertamanya dalam pertandingan tiga penjuru di Dungun Terengganu.

"Saya ingat Tun Mahathir ni sudah hilang ingatan terhadap sejarah," kata Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.


NI artikel dari Wikipedia

Khadijah Sidek


Memoir Khatijah Sidek Puteri Kesateria Bangsa

Khadijah Sidek pernah menjadi ketua Wanita UMNO sebelum 1956. Ketika itu ia dikenali sebagai Pergerakan Kaum Ibu UMNO.

Khadijah Sidek menggantikan Raja Perempuan Perlis Tengku Budriah sebagai Pergerakan Kaum Ibu UMNO . Tengku Budriah memegang jawatan itu selama 3 bulan sahaja (September 1953 - 1954). Sebelum Tengku Budriah ialah Tan Sri Zainun Sulaiman atau Ibu Zain. Ibu Zain mengundurkan diri kerana masalah kesihatan. Khadijah Sidek diberhentikan / dipecat dan diganti oleh Tun Fatimah Hashim sebagai pemangku jawatan atas persetujuan Majlis Kerja Tertinggi UMNO.

Khadijah Sidek merupakan seorang wanita yang berani dan vokal menyuarakan masalah wanita. Beliau berani dipecat oleh parti UMNO . Beliau selalu bertentang pendapat dengan Syed Jaafar Albar dan Mohamad Yassin bin Abdul Rahman (bekas Setiausaha Agung UMNO dan saudara lelaki Tun Dr Ismail Abdul Rahman).

Khadijah menuntut agar wanita turut dipilih menjadi calon dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 1955 . Khadijah Sidek sebagai ketua Ksaum Ibu UMNO Johor mengugut 'tidak akan bergerak' jika tiada wakil wanita. [1]

Setiausaha Agung UMNO ketika itu terkejut dengan tuntutan dan ugutan itu. Setiausaha Agung UMNO mendesak agar wanita UMNO mengugurkan tuntutan yang dikira melampau itu.
Ahli parlimen PAS

Khadijah Sidek menjadi Ketua Kaum Ibu PAS era 1950-an. Beliau menjadi Pesuruhjaya PAS Johor dan pernah menjadi Ahli Parlimen PAS yang pertama dari kalangan wanita setelah menang di Parlimen Dungun, Terengganu.

Pembangkang di parlimen ketika itu ialah Dato' Onn Jaafar, Dr. Burhanuddin bin Muhammad Nur al-Hilmi, Khadijah Sidek, Zulkifli Mohammad dan Othman Abdullah.

Keluarga

Anaknya Mohd Hatta Hamzah .

Rujukan:รข†‘ [Buku 'Memoir Khatijah Sidek Puteri Kesateria Bangsa'] Posted by Telok Bakong

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI