Sunday, July 10, 2011

Mantan Pengarah Pilihanraya PAS Negeri Selangor pulang KerahmatuallahGombak : Ahli PAS Kawasan Gombak merasakan kehilangan seorang guru yang kaya dengan startegi pilihanraya negeri selangor.

Setakat ini tiada siapa yang mampu menyayangi kebolehan beliau dalam ilmu pilihanraya, kata Ustazah Khatifah Zamani Sulong, Naib Timbalan Ketua Muslimat PAS Gombak ketika di temui di Masjid Ar-Rahimah petang tadi.

Allahyarham cikgu Radhi Yusof, 51thn merupakan Mantan Pengarah Pilihanraya PAS Negeri Selangor yang telah berkecimpung dalam dunia politik semenjak di bangku sekolah lagi dan ketika usia awal 20an, beliau telah terlibat dalam Pemuda PAS Gombak.

Beliau terus bergerak aktif dalam PAS Gombak dengan menjawat jawatan sebagai Setiausaha Pemuda PAS Gombak kemudian terus menjawat jawatan sebagai Timbalan YDP PAS Gombak sehingga kini. Jawatan Timbalan YDP PAS telah dipegang selama 16 thn.

Beliau meninggalkan seorang balu, Pn Sarimah Mohd Sharif dan 6 orang anaknya.

“Kita rasa satu kehilangan besar dengan kehilangan Allahyarham Cikgu Radhi yang dianggap sebagai ketua guru kepada semua ahli PAS Gombak. Beliau yang mempunyai Perwatakan tegas dan ramah mudah didekati semua rakyat Gombak tanpa mengira parti.”

Sehubungan dengan itu saya mewakili semua jemaah PAS Gombak merakamkan segulung takziah buat keluarga Allahyarham. Semoga keluarga beliau bersabar dan redha di atas ujian yang diberikan oleh Allah SWT.Jika ahli keluarga merasa kehilangan besar, kami juga turut merasainya juga.

Harapan kami semuga isteri dan anak-anak beliau akan terus menyambungkan perjuangan ayahnya di Gombak dengan penuh istiqama’ walaupun jasadnya sudah tiada lagi kerana mereka merupakan pelapis ayahnya yang sangat aktif dalam PAS, katanya.

Sementara itu, Radzi Ema anak kedua beliau menyatakan “saya tidak sangka ayah pergi dalam masa ini. Semalam saya suap ayah makan tetapi beliau tidak mahu makan cuma airmata beliau mengalir tanpa berkata apa-apa”.

Arwah mengalami penyakit “Limphorma” yang disyaki masalah paru-paru yang bermula pada bulan November, 2010. Pada Mac, 2011 ayah sering batuk dan ditahan Hospital HKL selama sebulan lebih.

Kemudian di bawa ke Hospital Selayang selama 3 minggu. Kira-kira 8 pagi tadi, ibu yang sentiasa berada disisi ayah sepanjang masuk Hospital menghubungi kami menyatakan ayah sudah pulang kerahmatuallah.

Kami adik - beradik sungguh terkejut, kerana ayah yang kami kenal seorang yang tegas mempunyai jiwa yang kental tidak mudah mengaku kalah dalam apa juga tetapi ayah tewas melawan sakitnya.

Sifat ayah yang tegas kerana beliau merupakan seorang guru yang mengajar di Laksa Sentul, kemudian bertugas di Kementerian Pelajaran Malaysia, katanya.

Allahyarham telah dikunjungi ratusan pengunjungan daripada peringkat semua saf pimpinan Kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar Selangor, dan PAS Negeri Selangor dan PAS Kawasan Gombak.

Beliau telah disolat jenazah dan dikebumikan di tanah perkuburan islam Taman Batu Muda, Gombak jam 2 petang.

Editor : khaulah Azwar

Orang Muda perlu berubah untuk bentuk Kerajaan Baru “Pak Samad”

K. Lumpur : Sasterawan Negara yang sangat terkenal Datuk A. Samad Said mengajak rakyat jelata terutamanya golongan muda mengubah demokrasi untuk membentuk kerajaan baru yang adil, tulus dan berkebajikan.

“Kita berada disini adalah hak kita, kita berada disini adalah sebab kita mengcintai negara kita, yang tidak cintakan negara kita adalah Najib dan UMNO”.

“Kita bangga dengan semua rakyat yang hadir dalam himpunan Bersih 2.0 untuk menuntut hak pilihanraya yang bersih dan tulus untuk mengadap sultan bagi menyerahkan Memorandum tetapi perjalanan kita disekat di semua penjuru oleh Polis dan FRU”, kata Pak Samad di hadapan rakyat yang berkumpul di hadapan Kuil Budha untuk menuju ke Stadium Negara petang semalam.

“Apakah salahnya rakyat berkumpul untuk menuntut hak. Negara ini bukan milik Najib dan UMNO, Negara ini bukan milik Rosmah tetapi Negara ini milik Rakyat. Ini rumah kita”.

“Kita mula ke stadium merdeka dengan bernekad untuk menyatakan hak kita tetapi kita disekat, kita di layan buruk oleh pihak Polis dan FRU”.

Menurut Pak Samad lagi, saya datang daripada KL Central, belum pun sempat sampai KL Central mata saya ditembak dengan gas pemedih mata yang sangat dasyat. Mata kanan saya terlalu pedih dan merah yang amat sangat.

Beberapa wartawan yang jalankan tugasnya juga dilayan dengan kasar oleh polis. Beg wartawan juga di selongkar…mengapa teruk sangat mereka menjalankan tugas.

“Kami datang memang ingin serahkan memorandum kepada sultan untuk menuntut pilihanraya yang berish dan adil tetapi tidak kesampaian kerana polis telah sekat dan tidak bertolak ansur langsung dalam perbincangan tadi dengan beberapa orang pimpinan NGO”.

Berbagai alasan yang diberikan oleh polis. “saya benar-benar rasa kesal dengan tindakan Perdana Menteri Malaysia , Najib yang telah memungkiri janji kepada rakyat.

Najib berjanji kepada kita akan beri pilihan untuk adakan himpunan sampai jam berapa pun kita tidak kisah, nak pekik telolong sampai ke pagi pun mereka tak peduli, tetapi bila kita pilih stadium merdeka, mengapa mereka berdolak dalih dan tidak membenarkan penganjur untuk adakan bersih di stadium. Bahkan semua urusan permit tidak diluluskan walaupun sudah beberapa kali diminta.

“Mengapa mereka tidak luluskan, adakah mereka takut dengan kebangkitan rakyat?”

“saya ingin ingatkan kepada semua rakyat. Negara kita mempunyai demokrasi oleh itu, kita harus bijak gunakan demokrasi ini.

Kalau kita tidak bijak orang akan peralatan sistem demokrfasi Negara kita untuk kekalkan kuasanya seperti apa yang berlaku sekarang di Negara kita”.

Dalam demokrasi ada lunasnya yang perlu dihormati, antaranya mendengar suara rakyat bukan terus menolaknya. Kita ini adalah insan.

Justeru itu, “kita harap semua rakyat harus fikirkan masa depan Negara ini. Masa depan Negara kita terletak pada orang muda. Orang muda sahaja yang layak mengubah.

Setiap orang muda harus fikir bagaimana untuk membantu membentukkan kerajaan yang baru dengan laungan takbir daripada rakyat yang berhimpun disitu”.

Sementara itu pula Saudara Mazlan Aliman pejuang rakyat pula berkata, “Hidup..hidup rakyat..Hidup.. Hidup Bersih..dengan sorakan sokongan rakyat jelata berulang kali.

Katanya, “walaupun kita hadapi ugutan dengan ancaman sekatan daripada pihak berkuasa polis yang dikuasai oleh UMNO tetapi kita Berjaya hadapi dengan tenang dan dapat berkumpul dengan aman melebihi 300, 000 rakyat yang datang dari seluruh negeri”.

Demokrasi petang ini mencatat sejarah apabila ratusan ribuan manusia berkumpul di merata tempat.

Message ini jelas kita berikan kepada PM bahawa rakyat ingin menuntut pilihanraya yang tulus dan bersih. Dengan itu saya harap kepada semua peserta himpunan Bersih 2.0 jadikan himpunan ini sebagai pusingan ke dua.

Kalau 2007 ribuan penduduk berkumpul dalam himpunan bersih sehingga Pakatan Rakyat (PR) Berjaya meramapas 5 kerusi dan akan datang saya harap kita akan rampas semua kerusi di Malaysia ini, katanya dengan laungan takbir daripada rakyat.

Beberapa Badan NGO, Aktivis ISA juga turut beri ucapan menuntut Keadilan dalam pilihanraya ke 13 nanti.

Editor : khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI