Monday, July 8, 2013

Pemenang Memancing Ikan GP Selangor Bawa Pulang Wang Tunai RM40 Ribu

Sabak Bernam : Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehin Mukhyi telah merasmikan Pertandingan  memancing GP Selangor 2013 baru-baru ini di Sungai Lang.
Dalam ucapannya beliau berkata, acara yang julung kali diadakan di Selangor dijangka mampu meningkatkan industri pelancongan domestik selain meningkatkan pendapatan penduduk tempatan terutama peniaga kecil dan sederhana.
Selain itu, dengan adanya program memancing ini ia bukan sahaja meningkatkan industri pelancongan, perikanan bahkan mampu menarik berbagai kaum dan peringkat usia untuk bersama menjayakan program-program kemasyarakatan dan sekaligus dapat mengenali antara satu sama lain, katanya.
Menurut Sallehen yang merupakan ADUN Sabak  seramai 837 peserta telah menyertai pertandingan ini.
Katanya, program ini telah mendapat sambutan luar biasa. Ramai rakyat disini  hadir awal pagi untuk menyertai pertandingan ini mungkin dengan hadiah-hadiah yang lumayan diberikan mampu memikat hati rakyat khususnya golongan belia dan remaja. Apa yang kita lihat peserta yang menyertai pertandingan ini bukan hanya golongan lelaki tetapi golongan wanita juga telah menyertai pertandingan ini dan mampu menjadi Naib Juara. Jelas membuktikan wanita sekarang mempunyai banyak kelebihan dan perlu di hargai golongan lelaki.
Tambah beliau, antara hadiah menarik yang ditawarkan kepada peserta ialah hadiah wang tunai setiap pusingan dan hadiah cabutan bertuah bonanza, microwave, juara grand slam Proton  Exora dan lain-lain disediakan.
Juara setiap siri membawa pulang wang tunai RM40,000, kedua RM12,000 dan ketiga RM6,000. Pemenang keempat hingga ke-20 menerima wang tunai dan hadiah iringan.
Sehubungan itu Sallehen juga mengucapkan tahniah kepada semua pemenang antaranya yang telah menjadi Juara GP Selangor 2013 Ibrahim Kasan (Perak), berjaya menangkap ikan sembilan seberat 0.590,  Naib Juara, Siti Kamariah Mohamed Sabari  (Selangor)  dengan menangkap ikan sembilang 0.480, tempat ketiga Mat Alwi, (Perak),  dapat menangkap ikan pari seberat 0.305.
Ibrahim Kasan berkata, alhamdulilah saya tidak menjangka mampu menjadi juara GP Selangor 2013. Penyertaan saya hanya untuk mengisi waktu lapang dan juga merupakan hobi. Tapi hari ini saya telah dipilih menjadi juara. Program yang dianjurkan kerajaan negeri mampu menyatukan masyarakat berbilang bangsa tanpa kira pemahaman politik. Semoga tahun akan datang terdapat berbagai program disediakan bagi mendorong masyarakat menyertainya.
Siti Kamariah Mohamed Sabari pula berkata, walaupun saya wanita namun memancing merupakan hobi saya. Dengan dorongan  dan cabaran keluarga maka saya sahut cabaran mereka dan mampu menjadi Naib Juara. Jelas membuktikan golongan wanita sekarang tidak boleh di pandang sebelah mata. Wanita mampu melibatkan diri dalam apa juga selagi ia tidak melanggari syariat Islam. Terima kasih kepada ADUN Sabak kerana mampu mengadakan program ini yang telah melibatkan semua peringkat usia menyertainya.
Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI