Sunday, June 27, 2010

Hubungan Kami Baik, Kata Azmin

Di sebalik pelbagai spekulasi media tempatan, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali menganggap hubungannya dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai baik.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa juga tidak menganggap kritikannya terhadap Tan Sri Khalid sebagai cubaan menjatuhkan Menteri Besar itu, sebaliknya mainan segelintit media tempatan.

Azmin berkata demikian ketika sidang media sempena Konvensyen Pakatan Rakyat Negeri Sembilan di Seremban.

Beliau sekaligus menolak andaian, kononnya peletakan jawatannya dalam Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor kerana mahu menjatuhkan Tan Sri Khalid, menafi terlibat mendalangi Kumpulan 15.

Azmin sebelum ini disebut-sebut sebagai perancang konspirasi 15 ahli parlimen PKR yang kononnya mahu meminta Tan Sri Khalid meletak jawatan tetapi disangkal Ahli Parlimen Gombak ini.

"Itu tak betul. Letak jawatan dalam PKNS tiada kaitan dengan Kerajaan Selangor. Nama G-15 bukan kita cipta, dicipta oleh media. Pendirian ahli parlimen kami ialah memastikan delivery system bertambah baik.

"Tidak timbul soal jatuhkan Tan Sri khalid, tak timbul sama sekali. Kita mahu negeri Selangor jadi role model sebelum ke Putrajaya," katanya yang menjelaskan hubungan beliau dengan Tan Sri Khalid berlangsung dengan baik.

Azmin Ketuai PKR Selangor, Zaid Ibrahim Teraju PKR Wilayah PersekutuanNaib Presiden PKR Azmin Ali dilantik sebagai pengerusi majlis pimpinan negeri Selangor menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkuatkuasa serta merta.

Perkara itu diumumkan oleh Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail selepas mempengerusikan mesyuarat pimpinan pusat parti itu di Shah Alam hari ini.

Menurut Wan Azizah, rombakan itu dibuat bagi membolehkan Khalid menumpukan tugaskan kepada usaha pentadbiran kerajaan negeri.

"Ini dimohon oleh Tan Sri Khalid sendiri bagi menumpukan tenaganya untuk disalurkan dalam pentadbiran Selangor," katanya.

Azmin sebelum ini mengetuai PKR Wilayah Persekutuan.

Kekosongan yang ditinggalkannya Azmin di negeri itu akan diambil alih oleh penyelaras Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim, umum Wan Azizah lagi.

Rombakan itu dilihat mengejutkan apabila sejak semalam ramai pemimpin kanan parti itu terus menafikan terdapat desakan supaya Khalid berundur dalam pemukiman PKR.

Khalid tidak hadir dalam kesemua sesi pemukiman dua hari sejak semalam di sebuah hotel di Shah Alam.

Selain ditemani Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, ketiga-tiga Azmin, Khalid dan Zaid hadir bersama dalam sidang media petang ini.

Bercakap soal yang sama, Anwar juga memberitahu dua negeri lagi akan mengalami pertukaran pucuk pimpinan yang akan diumumkan kemudian.

"Ia sedang dimuktamadkan," katanya yang enggan menyatakan terlebih dahulu negeri atau pimpinan terbabit.

Selain itu, Anwar turut menafikan bahawa terdapat pakatan ahli parlimennya yang merancang mahu menggulingkan Khalid sebagai menteri besar.

"Perkara itu tak berbangkit sama sekali. Kita sebulat suara dokong penuh. (Beri) Pandangan itu biasalah.

"Kita tengok Tan Sri Khalid pun tak sensitif sangat. Yang sensitif akhbar Umno," katanya.

Duit Dalam Yassin - Tok Guru Nik Aziz

Kehidupan Tuan Guru Nik Aziz setiap hari Jumaat


Ya-ALLAH masukkan aku dalam golongan paling sedikit, amiin ya rab

Tribute To TG Nik Aziz - Islam No.1


ya-ALLAH, satukan hati umat -umatmu dalam menegakkan kalimahmu dimuka bumi ini walaupun ditentang hebat oleh musuh-musuhmu..amiin ya rab

Respon Nik Aziz terhadap Majlis Fatwa yang mendakwa beliau menyeleweng.flv

Azmin Letak Jawatan Buka Laluan Kepada Bakat Baru

Adun Bukit Antarabangsa Azmin Ali meletak jawatan sebagai pengarah di Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor bagi membuka peluang kepada bakat-bakat baru untuk berkhidmat kepada Kerajaan Negeri Selangor.

Selepas setahun berkhidmat di PKNS, Azmin berharap sumbangannya telah membantu perkembangan sayap kerajaan negeri itu.

"Saya telah menyumbangkan beberapa idea bagaimana PKNS perlu memainkan peranan, dan saya fikir sekarang ini, kita perlu memberi peluang kepada orang lain untuk membantu kerajaan negeri," kata Azmin di Parlimen hari ini.

Beliau juga menafikan perletakan jawatan ini adalah protes terhadap Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Saya menyerahkan surat perletakan jawatan tengahari semalam. Saya percaya saya telah memainkan peranan dan membuat sumbangan," katanya.

Pada 20 Jun lalu, PKNS merangkul anugerah Agensi Pembangunan Ekonomi Negeri 2010 dari Jaringan IKS dan UKS Sedunia.

Sukar Ditangani, Kemelut Umno Rantau Panjang Berpanjangan

Umno Kelantan menyifatkan kemelut dalaman Umno Bahagian Rantau Panjang yang telah berlarutan hampir 20 tahun adalah serius dan perlu ditangani segera.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata satu mekanisme perlu dirancang bagaimana untuk menyelesaikan kemelut itu.

"Ini suatu peristiwa yang agak tidak menyenangkan dan keadaan di Rantau Panjang ini adalah serius yang sukar untuk kita tangani sejak 20 tahun dulu.

"Apa pun Umno Kelantan akan cuba menanganinya segera walaupun sukar dan untuk itu satu pendekatan akan diambil bagi mengatasi sebarang masalah di situ," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan staf Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, hari ini.

Lebih 200 staf USM hadir pada pertemuan itu termasuk Pengarah Kampus Kesihatan USM Prof Datuk Dr Mafauzy Mohamed dan Pengarah HUSM Datuk Dr Zaidun Kamari.

Semalam dua puak dalam Bahagian Rantau Panjang mengadakan persidangan perwakilan serentak iaitu yang diketuai Ketua Bahagiannya Abdullah Mat Yasin di Kolej Kemahiran Tinggi Mara dan satu lagi yang diketuai bekas ketuanya Datuk Mohd Zain Ismail di dewan Umno bahagian itu.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang merasmikan mesyuarat bahagian itu turut singgah di mesyuarat yang diketuai Mohd Zain atas arahan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi mengatasi masalah tersebut.

Ahmad Zahid ketika ditemui semalam turut meminta pemimpin di bahagian itu mengelakkan perbalahan seterusnya bersatu demi perpaduan Umno yang akan menghadapi pilihan raya umum nanti.

Mengulas lanjut isu itu, Mustapa berkata beliau sudahpun mendapat laporan mengenai masalah bahagian itu dan seterusnya akan membuat laporan bertulis kepada ibu pejabat Umno.

"Di bahagian lain di Kelantan jika ada pun (masalah) tidak besar seperti di Rantau Panjang ini," katanya.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI