Friday, September 24, 2010

Pesta Tanglung "Hubungan Pimpinan & Rakyat Terjalin"

Tmn Sri Gombak - Pesta Angpow atau dikenali sebagai kuih bulan sudah menjadi 1 perayaan yang diraikan oleh kaum thioghua setiap tahun dengan berbagai kaum turut meraikannya.

Tidak ketinggalan juga, setiap tahun kaun Thionghua di Sri Gombak telah diraikan pesta tanglung ini bersama Y.B Dato' Dr Hasan Mohamed Ali, Exco Kerajaan Negeri Selangor merangkap ADUN Gombak Setia dengan begitu meriah sekali dengan dihadiri oleh saf-saf pimpinan Ahli Majlis Perbandaran Selayang (MPS), dan Ahli Parlimen Gombak.

Dato' Dr Hasan berkata, perayaan ini sudah menjadi budaya kaum cina dengan meraikan pesta tanglung setiap tahun tanpa mengira umur dan parti.Sepanjang pemerintahan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) saya dapati pesta ini diraikan oleh pimpinan di seluruh kawasan.

Saya lihat rakyat begitu gembira apabila pimpinan mereka sertai majlis ini. Ini adalah satu perkara yang baik kerana disini hubungan antara pimpinan dan rakyat terjalin.

Selain daripada itu sebagai pimpinan juga, kita berpeluang mendengar masaalah rakyat apabila menghadirkan diri setiap program yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri, ADUN mahupun program yang diundang oleh rakyat.

Dengan menhadirkan diri pesta tanglung ini, bukan sahaja terjalinnya ukhwwah tetapi kita dapat mempelajari budaya kaum lain yang terdapat di negara malaysia, katanya.

Editor :Khaulah AzwarSIMFONI KASIH TAUTAN HATI