Thursday, October 1, 2009

Jangan jadikan OSA ‘jaket kalis peluru’

PAS meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak agar tidak menggunakan jaket kalis peluru iaitu Akta Rahsia Rasmi (OSA) untuk melindungi penyelewengan dalam projek Zon Bebas Cukai Perlabuhan Klang (PKFZ).Sehubungan itu, Najib diminta agar menyiasat kes penyelewengan itu secara telus dan bukan bertindak ke atas mereka yang mendedahkannya.Demikian kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Yusof Embong, Baru-baru ini sebuah portal berita dalam talian, Malaysia Today yang di bawah kendalian Raja Petra Kamarudin telah mendedahkan dalam laman webnya sebuah dokumen kertas kabinet setebal 18 muka surat berupa memorandum daripada Menteri Kewangan berhubung dengan skandal PKFZ.

Memorandum ini dikeluarkan dengan nombor rujukan KK/BPKA/D5(Y)/540/1/1, bertarikh 22 Jun 2007 dan diklasifikasikan rahsia di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Akibat dari pendedahan ini, Perdana Menteri Najib Tun Razak dalam reaksi balasnya telah mengarahkan polis membuat siasatan dan jika benar dokumen itu adalah kertas kabinet yang tulen maka mereka yang terlibat boleh dikenakan tindakan di bawah OSA.

Ketua Polis Negara, Musa Hassan pula dalam kenyataannya berkata akan memanggil beberapa individu termasuk tokoh tertentu bagi membantu siasatan kes pendedahan kertas kabinet tersebut.

Mengulas perkembangan ini, Yusof berkata, jika benar kertas kabinet yang didedahkan Malaysia Today itu adalah tulen, jelas wujudnya unsur penyelewengan dan salah laku yang membabitkan pemimpin dari parti pemerintah.

Raja Petra terpaksa bersembunyi untuk mendedahkan segala kebejatan ini. Andaikata tiada siapa pun berani ke hadapan membuat pendedahan semata-mata kerana takutkan OSA, maka berbilion wang rakyat dan harta negara berisiko untuk diseleweng sesuka hati tanpa diketahui sesiapa pun, ujar Yusof.

Yusof mencabar Najib supaya menunjukkan sikap yang jelas terhadap penyelewengan yang telah berlaku dalam skandal PKFZ.

Untuk itu, Yusof menyeru kerajaan yang dikuasai Barisan Nasional pimpinan Najib supaya tidak menggunakan OSA bagi menyembunyikan salah laku dan penyelewengan wang kerajaan membabitkan pemimpin politik seperti yang berlaku dalam isu PKFZ ini.

PAS juga, jelas Yusof mendesak kerajaan yang diteraju Najib tidak selamanya menjadikan OSA sebagai jaket kalis peluru buat melindungi pemimpin-pemimpin tertentu dari diheret ke muka pengadilan akibat dari penyelewengan.

Skandal PKFZ telah menjadi minat awam, kerana sebagaimana diterangkan oleh Yusof yang kos perlaksanaannya telah meningkat dengan begitu tinggi dari RM2.5 bilion kepada RM4.6 bilion.The Malaysian Insider.

Bagan Pinang: Muslimat susun strategi dekati pengundi senyap

TELUK KEMANG, 1 Okt: Jentera pilihanraya muslimat (HalWa) Negeri Sembilan akan memberi fokus untuk mendekati pengundi senyap di Bagan Pinang iaitu pengundi yang tidak mempamerkan kecenderungan mereka kepada mana-mana parti.

Pengurus petugas kempen HalWa Negeri Sembilan, Rosenadiah Zainuddin berkata jentera Halwa sedang mengatur strategi supaya pengundi menyedari kehadiran PAS di kawasan itu dengan mengadakan pelbagai program berbentuk kemasyarakatan agar pengundi berasa lebih dekat dengan PAS.

"Ramai pengundi senyap di kalangan Melayu.Kaji selidik PRU 2008 menunjukkan dua kali peningkatan undi Melayu berbanding pada 2004. Maksudnya sokongan daripada pengundi melayu di Bagan Pinang selain undi pos pada tahun 2008 memang dah meningkat. Yang kita risau sekarang ini ialah pengundi pos."katanya sewaktu ditemui di bilik gerakan HalWa, dekat sini.

Menurut beliau yang juga Naib Ketua Muslimat PAS negeri, kempen jentera HalWa juga akan tertumpu kepada usaha memberikan kesedaran kepada pengundi di Bagan Pinang agar berani membuat perubahan dengan mengundi PAS pada pilihanraya kecil kali ini.

Image

Ini kerana berdasarkan kaji selidik yang dilakukan jentera HalWa, ramai pengundi khususnya pengundi Melayu menunjukkan kebencian terhadap kepimpinan Umno Barisan Nasional namun tidak bersedia untuk meninggalkan parti itu.

"Daripada kaji selidik yang kami buat, jelas nampak pengundi di sini tidak suka BN tetapi untuk mengalihkan sokongan kepada parti lain, mereka belum bersedia."

"Masalah utama di sini, kesedaran politik sangat kurang baik penyokong BN atau PAS sendiri. Mereka malas nak fikir pasal politik. Walaupun mereka tahu BN salah, mereka tetap undi. Mereka segan nak tukar kepada PAS."Ujarnya.

Beliau berkata, pengundi India menunjukkan sikap yang sebaliknya. Mereka lebih terbuka dalam berfikir mengenai politik dan lebih senang untuk didekati berbanding pengundi Melayu.

Menyentuh mengenai persiapan jentera HalWa negeri , beliau memberitahu jentera HalWa sudah bersedia di setiap unit peti undi (UPU) di kawasan itu dan setakat ini beberapa upu sudah bergerak untuk proses culaan.

"Kami dah siapkan program untuk setiap UPU bermula hari penamaan sehinggalah ke hari hari mengundi. Ada muslimat yang dah datang membantu antaranya daripada Kelantan, dan Terenganu."Ujarnya lagi.

Jentera HalWa juga kata Rosenadiah menyokong penuh Zulkefly Mohd Omar sebagai calon memandangkan pesuruhjaya Negeri Sembilan itu mempunyai hubungan akrab dengan penduduk yang pelbagai kaum.

"Kami sangat setuju beliau jadi calon. Beliau mempunyai hubungan yang sangat bagus antara semua kaum. Kalau beliau pergi mana-mana memang orang suka."Tambah beliau.

Sementara itu, Ketua Muslimat Negeri Sembilan, Fazilah Abu Samah menyeru agar seluruh muslimat dari setiap negeri turun membantu kempen di Bagan Pinang yang akan bermula selepas proses penamaan calon 3 Oktober ini.

"Besarlah harapan kami agar setiap negeri menghantar petugas mereka dengan kadar yang segera kerana kami di sini masih kekurangan petugas sepenuh masa."

"Kami juga ucap terima kasihlah kepada negeri yang sudah menghantar petugasnya."Tambahnya.

Terdahulu, beberapa ahli jawatankuasa muslimat negeri yang diketuai Setiausaha Dewan Muslimat PAS Pusat, Kartini Ahmad mengadakan ziarah Aidilfitri ke rumah seorang warga emas berketurunan Tiong Hua di UPU Taman Eastern.


Risalah Keluarga Cemerlang.
SIMFONI KASIH TAUTAN HATI