Monday, May 20, 2013

Rakyat Tolak UMNO-BN Sebagai Tsunami Cinta


Gombak, 21 MEI : Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar menyifatkan kejayaan Pakatan Rakyat(PR) memperolehi undi popular dalam PRU 13 lalu sebagai ‘Tsunami cinta’ rakyat menolak Umno- BN.
Orang ramai berhimpun tolak PRU13 yang banyak berlaku penipuan
Beliau berkata undi popular 51 peratus yang diperolehi PR sebagai isyarat rakyat Malaysia untuk menyelamatkan negara daripada genggaman Umno-BN yang selama ini menyalahgunakan kepercayaan rakyat melalui pemerintahan penuh penipuan, penyelewengan, rasuah dan sebagainya.
Menurutnya, keputusan PRU13 juga diragui dan diyakini berlaku penipuan melibatkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan pihak berkuasa lain yang dikawal Umno-BN.
“Datuk Seri Najib akan terus memainkan isu perkauman (bagi meraih sokongan). Memang jelas bukan sekadar ‘Tsunami Cina’ tetapi sebenarnya dia tidak faham, rakyat menyatakan ‘Tsunami Cinta’ untuk Malaysia. Di Selangor PR menang undi 55 peratus undi Melayu.
“Hindraf dihina dan diharamkan pada 2008 dengan PR dikatakan menyokong kumpulan haram yang anti Melayu. Pemimpin mereka ditahan di bawah ISA. Sekarang diambilnya pemimpin Hindraf, P Waythamoorthy dijadikan Timbalan Menteri.
“DAP di sepanjang kempen pilihan raya dikatakan Melayu tiada masa depan di bawah pentadbiran DAP tetapi apabila MCA kalah, Najib panik dan boleh nak ajak DAP masuk kabinet,” katanya ketika berucap dalam majlis ceramah anjuran PAS cawangan Batu – Post Mortem PRU13 di Taman Melewar di sini semalam.
Nurul Izzah yang merupakan Naib Presiden PKR itu berkata, seharusnya keputusan PRU13 dibatalkan berikutan penggunaan dakwat kekal yang ‘tidak kekal dan meragukan’ kerana didakwa terdapat laporan lebih 200,000 pengundi boleh mengundi buat kali kedua.
“SPR kata ada ‘Silver Nitrate’. Kita kata ‘Silver Nitrate’ tidak akan ada dalam dakwat kekal, goncang atau tidak goncang kalau cukup peratusan memang kekal.
“Nak banding dengan India, di negara itu dakwat kekal tiga bulan. Jadi saya nak beritahu dalam hal ini sewajibnya dia (SPR) isytiharkan tidak sah keputusan pilihan raya umum yang lepas,” katanya.
Nurl Izzah menambah, kajian dibuat UMCEDEL sejak 1969 juga mendedahkan BN tidak pernah menang lebih 60 peratus undi rakyat namun perkara itu di atasi dengan persempadanan semula yang dibuat di mana BN akhirnya memang, menang dan menang.
Editor : Khaulah Azwar

GST Gaya BN Menekan Rakyat

Rafizi Cabar KJ Bukti Menang PRU13 Di Rembau


PETALING JAYA, 21 MEI: Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli  mencabar Menteri Belia dan Sukan (KBS), Khairy Jamaluddin agar membuktikan kemenangannya di parlimen Rembau dalam PRU13 lalu bukan disebabkan penipuan pilihan raya.
Cabaran itu dibuat berikutan kumpulan siasatan penipuan dan penyelewengan PRU-13, #siasatpru-13 yang diketuai  turut menerima laporan polis berhubung isu penipuan pilihan raya oleh pengundi di Parlimen Rembau.
Pengundi tersebut, Mohd Khir Shaari membuat laporan di Balai Polis Rantau, Seremban pada 5 Mei apabila Pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertugas di pusat mengundi Sekolah Kebangsaan Datuk Akhir Zaman tidak membenarkan beliau mengundi dengan alasan sudah mengundi.
“Saya juga mencabar Khairy Jamaluddin yang baru dilantik ke kabinet menjawab mengenai kewujudan pengundi hantu di Parlimen Rembau yang mungkin menyumbang kepada kemenangan beliau,” kata Rafizi.
Menurut Rafizi, Khairy perlu membuktikan seperti mana dakwaan dirinya sebagai seorang menteri yang moderat dan boleh menerima pandangan semua pihak termasuk sayap pemuda Pakatan Rakyat (PR).
Sebelum ini PRU13 yang berlangsung 5 Mei lalu mencipta sejarah apabila menjadi pilihan raya terkotor pernah diadakan sepanjang 13 pilihan raya.
Antaranya, kewujudan pengundi hantu, warga asing diberikan kad pengenalan untuk mengundi dan penyelewengan yang dilakukan oleh segelintir kakitangan SPR, kata Rafizi dalam sidang media semalam.
Editor : Khaulah Azwar

Rafizi Bukti Wujud Pengundi Hantu PRU13


PETALING JAYA, 21 MEI:  Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR,  semalam  mengemukakan lapan saksi yang dinafikan hak mengundi dalam Pilihan Raya Umum Ke 13 yang lalu.
Rafizi berkata, Kesemua mereka ini mendakwa  nama mereka terlebih dahulu digunakan orang lain untuk mengundi. Selain membuat laporan polis, mereka juga membuat laporan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam).
Lapan individu tersebut, setiap seorang merupakan pengundi bagi Parlimen Sungai Petani, Rembau, Kuala Selangor, Kemaman, Tumpat, Shah Alam dan dua di Serdang.
“Mereka yang buat laporan ini tidak diarahkan, mereka juga bukan orang parti, tetapi bertindak disebabkan marah terhadap penipuan ini,” kata Rafizi dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Merchant Square, di sini.
Sehubungan itu, Rafizi  juga menolak andaian bahawa kejadian itu berlaku disebabkan masalah teknikal, disebabkan semasa cuba mengundi semakan dua, tiga orang kerani di tempat mengundi, semuanya menunjukkan nama mereka sudah dipotong, bermakna seseorang sudah mengundi menggunakan nama mereka.
“Kalau cuma seorang sahaja kerani Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang memotong namanya, mungkin kita boleh percaya ia kesilapan teknikal kerani yang seorang itu, tetapi semua kerani dah potong nama pengundi terbabit.
“Ini sekaligus membuktikan bahawa Mykad palsu dan pengundi hantu itu memang wujud,” katanya lagi.
Rafizi turut memberitahu pihak yang membuat laporan tersebut sebelum ini tidak pernah kehilangan Mykad masing-masing.
SPR tidak wajar menjadikan alasan lapan pengundi tidak menjejaskan keputusan pilihan raya kerana menurut Rafizi ia melibatkan kepercayaan rakyat terhadap sistem pilihan raya negara ini.
Selain pengundi yang tampil membuat laporan polis, #Siasatpru13 yang diketuai Rafizi turut menerima video dan foto dari orang ramai yang boleh dijadikan bukti penyelewengan yang berlaku dalam PRU-13 lalu.
Tambah beliau lagi, SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) merupakan dua badan yang  wajib bertanggungjawab terhadap penipuan dan penyelewengan dalam PRU-13 lalu.

Editor : Khaulah Azwar

Tazkirah : Masyaallah, Hebatnya Tahajud..Sembilan Kemuliaan Sholat TahajudRasulullah bersabda, "Barang siapa menjaga sholat tahajud dengan sungguh-sungguh, maka Allah memberinya sembilan kemuliaan, terdiri dari lima kemuliaan didunia dan empat di akhirat.

Di dunia:1. Allah jauhkan dari bencana
2. Tanda kesholehan memancar diwajahnya
3. Akan dicintai hamba Allah yang sholeh pula dan disegani manusia
4. Bicaranya jadi hikmah dan berwibawa
5. Mudah memahami Agama Allah.

Di akhirat:1. Bangkit dengan wajah penuh cahaya
2. Mudah saat di hisab
3. Seperti kilat menyambar melewati shirot
4. Menerima catatan amal dari sebelah kanan.

SubhanAllah, "Allahumma semoga Allah ilhamkan kepada kita dan keluarga kesenangan dan kekhusyuan sholat malam... Aamiin".

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI