Thursday, January 20, 2011

Tiada Cadangan Mengadakan Tanah Perkuburan Bertingkat


Selayang Baru - Mesyuarat Jawatankuasa Penyelarasan Tanah Perkuburan Selayang Baru dan Sg Tua yang telah diadakan ada 30 Dis, 2010 di Pejabat Yang Berbahagia Datuk Penghulu Zamani B. Mohd Karulani telah memutuskan untuk mengadakan satu program gotong-royong mengalihkan pagar yang memisahkan Tanah Perkuburan Selayang baru dan Tanah perkuburan Sg Tua bagi menangani masaalah penduduk disini semenjak 53thn zaman pemerintahan jepun lagi.

Media difahamkan oleh Nazir Masjid Jamiatus Solahiah Sg Tua, Hj Zainal Abidin Mohd Daruddin "tanah perkuburan yang mempunyai keluasan 2.7 hektar bagi kawasan Sg Tua dan 6.6 hektar Kawasan Selayang Baru boleh memuatkan sebanyak capacity 200 buah pusara. Tanah ini merupakan tanah wakaf daripada penduduk dan dia tidak boleh dijual. Tetapi telah menjadi isu hangat pada tahun lepas oleh seorang pengadu mengenai kebersihan kubur".

Terdahulu tanah perkuburan ini dibawah kelolaan Majlis Perbandaran Selayang (MPS) tetapi telah ditamatkan kontraknya. Semenjak dari itu, tanah perkuburan ini tidak diselenggarakan dengan sempurna kerana tiada pemantauan daripada mana-mana pihak.

Walaubagaimanapun ianya telah di serahkan kepada Ahli Jawatankuasa Perkuburan Sg Tua & Kg Nakhoda di dalam Pengurusan pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) pada Januari, 2010.

Sementara itu pula, Ketua Kg Selayang Baru menyatakan "Alhamdulilah walaupun mengambil masa untuk mengembalikan pengurusan pentadbiran tanah perkuburan ini tetapi akhirnya PR dapat menyelesaikaan isu ini dengan baik dengan kerjasama Nazir Masjid Al-Taqwa dan semua yang terlibat bagi mengatasi masaalah ini".

Ahli mesyuarat telah bersetuju untuk mengadakan gotong royong untuk alihkan pagar tersebut yang asal sepanjang 20 kaki yang telah memasuki ke kawasan tanah perkuburan selayang baru.
Sebagai Ketua kg Selayang Baru kita mengucapkan terima kasih kepada pihak Nazir Masjid Al-Taqwa, Penghulu Mukim Batu dan semua pengerusi-pengerusi JKKK Kg Sg Tua JKKK Selayang Baru, JKKK Kg Laksamana, JKKK Kg Nakhoda yang begitu prihatin dengan masaalah penduduk disini dan pihak pengurusan kubur. Semoga keprihatinan mereka dalam isu ini memberi keselesaan penduduk sekitarnya, insya-ALLAH.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves Y.B Amirruddin Shari menyatakan " Tanah Perkuburan Islam Sg Tua disini dijangkakan hanya mampu menampung jenazah dalam tempoh lima tahun lagi dan selepas ini dalam peringkat perbincangan berkemungkinan tapak kubur baru akan diadakan di Bukit Lagong, Bukit Idaman Selayang".

Menurutnya lagi, tiada cadangan untuk melaksanakan pembinaan kubur bertingkat bagi mengatasi masaalah tanah yang begitu terhad. Kawasan Bukit Lagong telah diwartakan sebagai tanah Perkuburan Islam Sg. Tua bagi mengatasi masaalah ini. Buat masa ini persekitaran di situ dikatakan terletak di Bukit yang curam dan berbatu.

"Kita masih membuat penilitian secara terperinci lebih lagi untuk keselamatan selain daripada itu kawasan berkenaan juga perlu dikongsi dengan Qariah Masjid Kg Selayang Pandang. Perbincagan 2 hala perlu ada bagi mengelak berlaku kontrovesi pada masa akan datang. Kos pembinaan kubur bertingkat juga adalah tinggi yang melibatkan struktur pembinaan dan masih belum wujud lagi di Negeri Selangor, katanya dalam majlis gotong - royong mengalihkan pagar perkuburan Islam Sg Tua ke sempadan baru yang melibatkan Tanah perkuburan Islam Selayang Baru disini pagi semalam.

Nazir Masjid Al-Taqwa Selayang Baru, Hj Mizan Mamat menyatakan " Walaupun pada mulanya pihak masjid bersetuju untuk memberi keluasan sebanyak 20 kaki namun apabila kita sudah buat ukuran dan mengalihkan pagar tersebut maka kita akan berikan sepanjang 40 kaki . Semoga dengan pembukaan sempadanan Tanah Perkuburan Islam Selayang Baru diharap mampu menampung jenazah disitu.


Bagaimanapun menurutnya, kawasan perkuburan Selayang Baru, masih banyak ruang bagi menampung keperluan penduduk bagi jangka masa sekitar 10thn lagi.

Nazir Masjid Jamiahtus Solahiah, Hj Zainal Abidin Mohd Darudin pula berkata, "saya mengucapakan terima kasih kepada Nazir Masjid Al-Taqwa dengan pembahagian tanah wakaf terletak bersebelahan satu sama lain itu. Atas keperihatinan beliau terhadap pengurusan kubur disini. Sempadan Kawasan di luaskan disebelah Selayang Baru, bagaimanapun ia masih dalam di bawah Perkuburan Islam Sg Tua, katanya di sidang media. Turut hadir majlis tersebut Ahli Majlis PErbandaran Selayang (MPS) Tn Zulkifli Hamzah dan Tn Hasbullah Ridzuan.

Editor :khaulah azwar

90 Pelajar di raikan Majlis Kecemerlangan Pelajar


Bandar Baru Selayang - Dalam tempoh 3 thn pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat (PR), Kerajaan Negeri Selangor masih meneruskan agendanya iaitu “Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dengan mengadakan Majlis Kecemerlangan Pelajar UPSR, PMR sesi 2010”.

Majlis ini telah dilaksanakan di semua kawasan Negeri Selangor dengan mendapat kerjasama antara Ahli-Ahli Majlis, Ketua Kg dan Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) disetiap kawasan bagi meraikan pelajar tanpa mengira perkauman.

Seramai 90 orang pelajar yang telah Berjaya memecah rekod dengan pencapaian 7A didalam peperisaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan 8A1 diperingkat Penilaian Menengah Rendah (PMR) di Kawasan Selayang.

Semua pelajar -pelajar tersebut telah diraikan oleh Ahli Majlis MPS /JKP Zon 3 dengan kerjasama Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tmn Templer dan Ketua Kg Selayang Baru.

Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Tn Hj Mohamad Abd Rahman, Penyelaras DUN Tmn Templer dengan menyampaikan Sijil Penghargaan Kecemerlangan Pelajar dan memberi hadiah saguhati dalam bentuk wang tunai kepada pelajar.

Menurut Mohamad ‘Kejayaan Kerajaan Negeri Selangor PR dalam pentadbiran Ekonomi, maka kerajaan negeri bersetuju untuk memberi sumbangan kepada pelajar-pelajar yang telah berjaya dalam peperiksaan dengan cemerlangnya.

Sumbangan ini adalah bertujuan bagi menggalakkan semua pelajar agar tingkatkan usaha mereka lebih gigih lagi kerana mereka merupakan pelapis untuk menerajui Negara pada masa hadapan, ujarnya.

Sementara itu, Ng En Hui dari Sek. Ren. Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) yang memperolehi 7A dalam UPSR melahirkan rasa gembira kerana kejayaan yang diperolehi ini diraikan oleh Kerajaan PR bersama keluarganya yang turut hadir hari ini.

Kita rasa usaha kita selama ini dihargai oleh pimpinan PR selain daripada keluarga. Sebelum Kerajaan PR memerintah, kakak saya yang telah menduduki peperiksaan 4thn lepas, tidak berpeluang merasakan majlis penghargaan seperti ini. Kita harap program ini dapat diteruskan dari semasa ke semasa, katanya.

Magendran a/l Ramachandran Sek. Men. Keb. Darul Ehsan Selayang yang memperolehi 8A1“rasa terharu kerana diraikan majis seperti ini. Sementara ini, saya masih menunggu keputusan untuk memasuki MRSM untuk meneruskan pengajian saya agar dapat memberi tumpuan sepenuhnya pada pelajaran. Terima kasih kepada Kerajaan PR yang sudi meraikan rakyat dengan kejayaan yang kami perolehi tanpa mengira kaum.

Pelajar yang hadir bersama ibubapa/penjaga berkesempatan untuk mengambil sesi pengambaran bersama pucuk pimpinan PR di Dewan JKKK Selayang baru baru-baru ini.


Editor :khaulah azwar

Kaum Melayu Kurang Sertai SMUE
Bandar Baru Selayang – Majlis Ramah Mesra Warga Emas telah diadakan di Dewan JKKK Selayang Baru disini baru-baru ini yang telah dirasmikan oleh Tn Hj Mohamad Abd Rahman, Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Tmn Templer.

Agenda mengadakan program ramah mesra warga emas adalah bertujuan agar warga emas tersebut terutamanya penduduk sekitar selayang tidak merasa tersisih dengan golongan beliawanis sehubungan dengan itu bagi merapatkan ukhwah antara pimpinan dan rakyat.

Ketua Kg Selayang Baru Tn Hj Zulkifli menyatakan hasrat kita mengadakan program ini agar warga emas dapat mengisikan masa mereka dengan aktiviti yang berafaedah. Program ini bukan sahaja untuk bertemu dengan pucuk pimpinan PAS Selayang mahupun Ahli-ahli Majlis MPS ataupun Nazir-nazir masjlid di zon Selayang Baru sahaja tetapi memberi peluang kepada rakyat warga emas untuk berkongsi ilmu agama dan mengatasi masaalah yang mereka hadapi samada masaalah kesihatan, kehidupan dan aduan-aduan persekitaran Kampung mereka untuk diambil tindakan oleh Pusat Khidmat Masyarakat (PKM), Ketua Kg dan Ahli-ahli Majlis Perbandaran Selayang.

Sementara itu, Tn Hj Mohamad telah memberi penerangan kepada warga emas yang hadir mengenai Skim-skim yang ditawarkan oleh Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) yang mungkin ada segelintir masyarakat masih tidak tahu Negeri Selangor ini diterajui oleh Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan Menteri Besar (MB) Negeri Selangor adalah Ybhg Tan Sri Khalid Ibrahim.

Katanya, dalam rekod di DUN Tmn Templer Skim Mesra Usia Emas (SMUE) menunjukkan Kaum Melayu adalah paling rendah untuk merebut peluang ini. Berbeza dengan Kaum Cina dan India. Setiap tahun menunjukkan Kaum Cina dan India telah mengambil kesempatan ini untuk menyertai skim tersebut. “Saya harap semoga rakyat Selangor tanpa mengira kaum dan parti merebut peluang ini sebaiknya selagi PR memerintah di Negeri Selangor . Skim ini hanya dijalankan oleh Kerajaan PR sahaja yang menjalankan negeri berkebajikan. Walaupun terdahulu semasa 53thn UMNO/BN memerintah skim ini ada tetapi tidak sampai pengetahuan rakyat dan wang tersebut telah diberikan kepada kroni-kroninya kerana ketulusan dalam pentadbiran tidak dilaksanakan oleh UMNO/BN”.

Ini terbukti ketika pilihanraya kecil (PRK) yang telah berlaku di Hulu Selangor betapa pemikiran rakyat di situ tidak begitu peka dengan perkembangan isu-isu semasa dan pentadbiran Kerajaan Negeri pada masa ini. Bahkan rakyat Selangor di kawasan pendalam tersebut tidak mengetahui faedah-faedah yang telah ditawarkan oleh PR kepada rakyat seperti yang telah termaktub dalam manifesto PRU ke 12 yang lalu. Walaupun Kerajaan PR telah mewar-warkan faedah-faedah yang telah diberikan kepada rakyat namun masih ada rakyat disitu tidak mengetahuinya. Skim SMUE apabila diwawarkan di Kawasan tersebut apabila ditanya mereka tahu atau tidak wujud semasa UMNO/BN memerintah, rata-ratanya rakyat mengatakan tidak tahu.

Punca ini berlaku disebabkan kurangnya kepekaan rakyat apatahlagi media dan akhbar-akhbar yang telah di monopolikan oleh UMNO/BN. Media televesyen, wartawan juga sanggup berperanan untuk menerima segala maklumat tipu daya UMNO/BN untuk menipu rakyat. Setiap kenyataan media ada yang diputar belitkan oleh media. Mereka tidak menceritakan hal yang benar. Sekiranya mereka teruskan, maka mereka akan berjawab dengan ALLAH swt kelak apabila tibanya hari kebangkitan nanti.

Mohamad juga telah membuka minda rakyat yang hadir mengenai isu Bukit Botak dimana terdapat 3 nama yang tidak layak memiliki tanah tersebut telah tersenarai untuk menerimanya. Ini semua berlaku semasa pemerintahan UMNO/BN. Mereka memberi kepada kroni-kroninya untuk mengaut keuntungan yang besar dan akhirnya rakyat yang berhak menerima tanah tersebut tidak dapat. Masaalah ini telah diatasi dibawah pentadbiran Kerajaan PR dan kini rakyat telahpun mendapat membina rumah ditanah tersebut.

Selain daripada itu, rakyat yang hadir telah dibukakan pengetahuannya mengenai isu semasa pemerintahan UMNO/BN siapakah yang menghapuskan capacity Sekolah Agama Rakyat (SRA) dan memastikan system pelajaran Agama/jawi dihapuskan. Semua ini berlaku semasa pemerintahan Dr Mahathir Mohamad mantan PM. Dan berbagai isu –isu semasa dan besar yang telah berlaku menyebabkan rakyat bangkit dan menentang pentadbiran UMNO/BN pada PRU ke 12 yang lalu.

Katanya lagi, “UMNO/BN sanggup membuat apa sahaja untuk merosakkan minda rakyat. Pemikiran rakyat telah dimasakkan dengan media televesyen terutamnya TV3 yang terang dan jelas bersubahat kepada UMNO/BN”.

Segala kekangan yang dihadapi kini, seharusnya penyokong-penyokong PR menjalankan tugas mereka dengan menyebarkan semua risalah, maklumat terkini melalui media alternative mereka untuk membuka minda rakyat agar rakyat mengetahui perkembangan isu-isu semasa.

Saya yakin, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ketanah juga kerana setiap agenda yang dibawa oleh UMNO/BN untuk menjatuhkan pentadbiran PR akan dibidas oleh pucuk pimpinan yang berkalibier dan mendapat sokongan rakyat PR. Segala masaalah dan isu bodoh yang ditimbulkan oleh UMNO/BN telah dijawab oleh Pucuk pimpinan PR.

Begitulah juga dengan debat yang ditawarkan oleh Ketua pembangkang PR Dato’ Sri Anwar Ibrahim (DSAI) kepada PM, Najib agar menjawab tawaran PR 100 hari dalam buku jingga. Najib telah menyatakan tawaran tersebut akan membuatkan Negara menjadi muflis jika tawaran PR kepada rakyat terus dilaksanakan.

Betapa penakutnya UMNO/BN terutamanya Najib untuk menerima pelawaan debat tersebut. Sekiranya mereka mempunyai sebab-sebab yang utuh seharusnya debat ini diterima dengan baik bagi menyatakan yang hak dan batil. Sehinggakan tawaran debat kali ke 2 dibuat masih tiada jawapan daripada Najib, ini jelas menunjukkan Najib dan kroni-kroninya begitu takut dengan cabaran PR. Dan disini membuktikan siapakah yang mufliskan Negara, sudah pasti Kerajaan Pusat UMNO/BN yang diterajui oleh Najib yang hanya pentingkan diri sendiri dan kroni-kroninya bukan untuk membantu rakyat.

Segala kelemahan-kelemahan pentadbiran yang dibawa oleh Perdana Menteri (Najib) dan kroni-kroninya kini semakin banyak terbongkar. Semoga dengan kelemahan pentadbiran UMNO/BN membuka minda rakyat untuk menilainya melalui berbagai tekanan yang telah diberikan kepada rakyat pada masa ini, saya yakin rakyat tidak teragak-agak menolak UMNO/BN pada PRU ke 13 nanti, insya-allah. Rakyat sudah pandai menilai terutamanya golongan belia yang begitu peka dengan isu-isu semasa.

Oleh itu, peranan belia pada masa ini amatlah diperlukan dengan membantu menyebarkan risalah dan membuka minda rakyat terutamanya golongan warga emas untuk memberi pemahaman tentang isu-isu semasa memandangkan fenomena Pilihanraya Umum (PRU) semakin hampir, katanya dalam ucapan Majlis Ramah Mesra bersama Warga Emas.

Majlis tersebut telah dimeriahkan dengan pemberian Cenderahati barangan elektrik kepada mereka yang betuah.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI