Friday, October 15, 2010

Masih ada yang sayang"Fikirkan masa depanmu"

Shah-Alam - Masih ada yang sayang merupakan program kali kedua yang dilaksanakan oleh bahagian penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada tahun ini.

Pelaksanaan program ini selari dengan arahan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) kepada mereka yang telah ditangkap atas kesalahan Jenayah Syariah Negeri Selangor 1995.
Mereka tidak dakwa di mahkahmah, sebaliknya diberikan sesi kaunseling berkelompok untuk melahirkan kesedaran dan keinsafan. Seramai 130 orang yang menyertai program tersebut.

Progam tersebut telah diadakan suntikan kaunseling oleh Pakar Motivasi yang cukup terkenal iaitu YB Dato’ Dr. Hasan bin Haji Ali, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam merangkap ADUN Gombak Setia.

Dalam ucapannya Dato' Dr Hasan telah meyeru dan meminta agar mereka yang terlibat hendaklah taubat nasuha dan kembali ke pangkal jalan.

Beliau berkata "Hidup ini terlalu banyak ujian dan mehnah yang hendak dilalui. Semua orang ada tanggungjawab tersendiri untuk mentadbir bumi ini dengan baik."
"Kawan adalah faktor utama dalam kehidupan. Ia merupakan cermin pada kita. Oleh itu pilihlah sahahabat yang beriman dan sentiasa membimbing kita ke jalan yang diredhai oleh ALLAH swt".

Setiap perkara yang hendak kita lakukan hendaklah fikir masa depan dalam jangka masa panjang, kesan akan datang pada diri sendiri dan ahli keluarga juga, katanya.
Kata Dato' Dr Hasan lagi, "Jangan mudah membuat sesuatu tanpa fikir baik dan buruk walaupun kita diuji dengan kesempitan kehidupan. Carilah pekerjaan yang halal dan diberkati allah. Sesungguhnya ALLAH sentiasa mengetahui segala tindak tanduk kita walaupun kita membuat sesuatu tanpa pengetahuan orang lain tetapi sepandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah juga".

Jesteru itu, semoga dengan adanya program ini sekurang-kurangnya sebagai satu tanda kasih kita kepada mereka.
Dato' Dr Hasan juga menyeru agar sentiasa berfikiran positif kepada ahli keluarga, saudara mara dan semua masyarakat yang berada disekeliling kita.

Hasan dalam pertemuan sesi bual berkata"alhamdulilah program masih ada yang sayang telah berjaya dijalankan anjuran Bahagian penguatkuasaan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Program yang sangat baik diadakan bagi membantu mereka yang telah melakukan kesilapan agar tidak tersasar ebih jauh lagi".
Saya juga difahamkan oleh pihak penganjur diantara operasi yang telah dijalankan pada tahun ini adalah Ops Sayang di ambang merdeka, Ops Tikam yang melibatkan perjudian dan mesin slot, Ops Khas Pencegah yang berfokus kepada Premis Urut dan Hotel Budget dan pelbagai lagi operasi yang telah berjaya dilaksanakan.
Sebahagian daripada mereka terdiri daripada mereka yang menyertai program terdiri daripada kalangan yang ditahan semasa operasi pencegahan dilakukan.

Syabas saya ucapkan kepada mereka yang bertungkus lumus untuk membantu mereka yang terlibat dalam kes tersebut dengan mengadakan berbagai program agar kembali ke pangkal jalan, katanya.
Salah seorang peserta yang ditemui berkata "saya sudah insaf dan bertaubat tidak akan mengulangi kesilapan lalu. Biarlah ia menjadi satu mimpi ngeri dan sejarah hitam yang akan saya simpan dalam hati saya. Semoga ALLAH terima taubat saya,"keluhan hati seorang peserta yang menyertai program "Masih ada yang sayang", disini.

Wanita yang hanya ingin dikenali sebagai Rose, 35thn berasal daripada K.Lumpur berkata beliau hanya bekerja sambilan disebuah rumah urut di Petaling Jaya sebagai seorang penyelia tanpa menyedari ia salah disisi agama islam.

Beliau hanya bekerja sambilan dirumah urut itu tertarik dengan gaji lumayan ditawarkan."saya tahu pendapatan yang saya dapat adalah haram kerana dikira bersubahat dengan maksiat. Mujurlah peguatkuasa agama membuat serbuan dirumah urut itu kerana disini saya telah diberi kesedaran tentang hukum agama, dan kini saya benar-benar bertaubat dan ingin kembali kepangkal jalan", katanya.
Katanya lagi "Program ini memberi kesan yang mendalam dan selepas ini saya akan lebih berhati-hati memilih pekerjaan dengan cara yang halal, biar sedikit tetapi diberkati dan mendapat keredhaan allah. "

"Terima kasih kepada pihak penganjur dan Y.B Dato' Dr Hasan yang telah memberi suntikan motivasi yang amat baik dan memberi kesedaran pada kami disini. Moga ilmu yang diberi membuka pintu hati kami agar benar-benar insaf dan melakukan perkara yang benar-benar manfaat", katanya yang telah mengikuti program itu di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, disini kelmarin".

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI