Saturday, March 23, 2013

Yang berjuang hak dihukum, yang ganas biadap dibiarSEKUMPULAN mahasiswa memacak khemah di depan pintu gerbang Angkasapuri, Kuala Lumpur menuntut mahu berdebat dengan Perdana Menteri pada Jumaat 22 Mac lalu. Keberanian mereka menuntut hak dalam ruang demokrasi dibalas dengan tindakan polis mengheret mereka ke lokap.

Mereka yang sekadar berhimpun di sana tanpa membawa sebarang senjata dan dengan niat melawan kezaliman pemerintah diperlakukan seperti penjenayah. Diseret ke tanah, digari dan dibawa ke rumah pasung.
Berjuang ertinya akan terkorban, namun syurga menanti kita.  

Pihak keselamatan begitu tangkas menangkap anak mahasiswa ini. Namun amat mengecewakan apabila mereka hanya berani dengan anak muda yang tidak punya banyak kekuatan atau daya upaya.

Pilih kasih?

Apabila samseng upahan UMNO melakukan keganasan, pihak keselamatan hanya sekadar menonton dari tepi jalan.

Sudah berapa kali bas jelajah Merdeka Rakyat diserang dengan batu, telur dan cat. Mana dia tindakan tangkas pihak keselematan ke atas petualang yang jelas melanggar undang-undang ini?

Lihat pula bagaimana Komtar yang menjadi pusat pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang diserang bertubi-tubi saban minggu, pintu kaca ditendang terajang dengan dilempar pelbagai ugutan dan ancaman. Mana dia ketangkasan pihak keselamatan?

Pencacai UMNO akan terus berkelakuan seperti beruk, dan kebiadaban mereka itu akan berterusan selagi pihak keselamatan tidak berani bertindak. Mungkin mereka fikir UMNO akan terus berkuasa sesudah pilihan raya umum akan datang.

Biadap ganas pecacai UMNO

Keegoan UMNO ini mesti diajar, seperti mengajar anak kecil yang biadab. Ada kalanya boleh dipujuk, boleh dibawa berunding. Namun ada kalanya juga perlu bertegas, dan dicubit supaya menyedari kedudukannya sebagai pekerja rakyat Malaysia.

Masalah UMNO dan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang tidak menyedari tarafnya sebagai pekerja rakyat dan menyangka dirinya tuan di bumi ini hanya boleh diajar dan dibetulkan melalui kotak undi. Mereka harus dimalukan dengan kekalahan, sepertimana yang terjadi kepada mereka ini ketika pilihan raya umum lalu.

Kita menolak UMNO dan BN kerana parti ini terlalu lama menyangka dirinya tuan dan menjadi begitu angkuh dan rosak sehingga tidak boleh lagi diperelok perangainya yang hodoh itu.

Ubah untuk kebaikan kita semua

Begitu buruk sekali perangai UMNO, hatta sehingga ke hari ini mash lagi cuba memperbodohkan rakyat di ambang nyawanya hampir terputus daripada badan.

Lihat sahaja bagaimana sang Perdana Menteri melengah-lengahkan pembubaran Parlimen, meski beliau dengan bongkak dan sombong mengakui sokongan rakyat sudah kembali berpihak kepadanya.

Mungkin kerana dia bijak dengan prokovasi jahat macai-macainya dan juga tindakan ganas samsengnya yang sering membuat rakyat naik darah.

Ini fakta dan kenyataan yang harus kita terima dan tidak boleh kita nafikan. Cumanya sebagai manusia yang punya akal waras, kita masih boleh bersabar; dan dalam hati mengulang sebut ‘Tuhan maha adil. Yang baik mendapat reda,yang jahat terima hukuman”.

Sekadar berdoa saja tentunya tidak cukup tanpa usaha. Jika kita sudah tidak tahan lagi dengan kebiadapan, keganasan dan keberukan yang amat memalukan bangsa Melayu dan umat Islam di negara ini, jawapannya satu saja: Ubah sekarang, bersihkan Malaysia. –

TURAP JALAN SRI AL-HUDA BAKAL SELESAI, PKM DUN GOMBAK SETIAGombak : Seramai lebih 600 pelajar dan kakitangan Sekolah Rendah Islam (SRI) Al-Huda, Gombak menghadapi kesulitan untuk memasuki kawasan sekolah terutama musim hujan berikutan jalanraya menuju ke sekolah mengalami kerosakan yang teruk, kata Pengetua SRI Al-Huda, Hajah Surayah Hj Sarin.
Pengetua SRI Al-Huda, Surayah bersama Rusnani menunjuk jalan yang tidak di turap

Beliau berkata, walaupun sekolah SRI Al-Huda adalah sekolah swasta yang dikenakan bayaran yuran namun ia bukan untuk komersial. Matlamat utama adalah memastikan misi visi sekolah melahirkan insan yang Berjaya dunia akhirat tercapai.

Menurut Surayah, aduan kerosakan jalanraya menuju sekolah  berukuran 100 meter itu telah di usulkan kepada Majlis Perbandaran Selayang (MPS) pada bulan Januari, 2013 namun sehingga ke hari ini tiada maklum balas diterima.

Ujarnya, setiap pagi lebih seratus ahli keluarga akan menggunakan jalan itu menghantar anak-anak dan ia menjadi sukar apabila kawasan ini menjadi banjir akibat jalan yang tidak berturap dan dinaiktaraf.

Kerap juga pelajar  mengalami kecederaan apabila mereka melalui jalan yang terdapat lubang besar terutamanya apabila diadakan aktiviti sekolah waktu malam. Kenderaan ibubapa juga sering mengalami kerosakan apabila melalui jalanraya tersebut.

Justeru, saya amat berharap pihak berwajib dapat mengambil perhatian dengan permohonan penurapan jalan yang telah dimohon untuk keselamatan dan keselesaan pengguna jalanraya terutamanya semua pelajar SRI Al-Huda, disini, katanya.

Rusnani Nasir, ibu pelajar SRI Al-Huda pula berharap pihak berwajib dapat menyegerakan kerja-kerja menaiktaraf jalan SRI -AlHuda demi keselamatan anak-anak dan warga SRI Al-Huda.

Sebelum ini jika hujan lebat akan berlaku banjir kerana tiada saluran perparitan dilakukan.Saliran yang dibina oleh penduduk setempat seramai sembilan buah ahli keluarga tidak bersesuaian mengikut perspektif pembinaan jalanraya.

Menurutnya,  Jalanraya  yang digunakan pengguna warga Al-Huda sudah sekian lama tidak dinaiktaraf sehingga berlopak. Apabila hujan pelajar akan memasuki kelas  dengan keadaan berlumpur  dan sekaligus tidak beri  keselesaan kepada pelajar.

Beliau menambah, justeru dengan keadaan yang tidak selesa ini dan alasan yang diberikan oleh MPS menyatakan tiada peruntukan saya akan usulkan isu ini kepada Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia dan Pejabat Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali untuk tindakan sewajarnya.

Sementara itu, Pengelola SRI –Al-Huda Dr Amran Mohamad yang hadir meraikan lawatan turun padang oleh Kakitangan PKM DUN Gombak Setia petang semalam berkata, sekolah  SRI Al-Huda dibina semenjak 1989 adalah tanah persendirian dimana terdapat sembilan buah keluarga yang menetap disini.

Sepanjang sekolah ditubuhkan kita tidak pernah mendapat peruntukan daripada pihak berwajib untuk membantu menaiktaraf sekolah. Seumpama sekolah agama dipinggirkan.

Justeru, ekoran dengan berbagai aduan diterima dalam mesyuarat PIBG Sekolah baru-baru ini, saya amat berharap agar pihak berwajib dapat mengambil tindakan segera untuk keselamatan pelajar, katanya.

Ramli Talib, Pegawai Khas Penyelaras DUN Gombak Setia pula berkata, pihak sekolah dinasihatkan agar sebarang aduan kerosakan, permohanan pendidikan hendklah di usul ke Pusat Kh
PKM DUN Gombak melawat tapak jalan atasi isu jalan SRI Al-Huda
idmat Masyarakat (PKM) Dun Gombak Setia.

Sekiranya mereka tidak berkesempatan untuk berurusan dengan Pusat Khidmat, aduan teresbut boleh di usulkan kepada Ketua Kampung Sungai Chincin, Khazari Mat, Ahli Majlis MPS Zon 6, Zailah Kamaruddin.

Dibawah pengurusan kerajaan Pakatan Rakyat (PR), semua oraganisasi yang telah dilantik oleh kerajaan Selangor berperanan untuk membantu rakyat tanpa kira perkauman dan kefahaman politik. Hasil kerajaan negeri akan diagihkan kepada rakyat, cuma sekolah sewajarnya peka dengan bantuan-bantuan diberikan dan seharusnya merebut peluang tersebut, katanya.

Menurutnya, isu penurapan jalan yang baru di terima akan  diselesaikan dalam masa terdekat dengan perbincangan bersama oleh pihak berwajib,

Hadir sama lawatan turun padang, Ketua Kampung Sungai Chincin, Nazir Masjid Zon Gombak, Setiausaha Ahli Majlis MPS Zon 6, kakitangan PKM DUN Gombak Setia.


Editor : Khaulah Azwar


PKM DUN Gombak Sumbang Manhole Sump Parit Keselematan Pelajar


Gombak : Lega, hilang rasa kebimbangan di hati ibubapa pelajar dan pihak Sekolah Rendah Islam (SRI) Al-Huda  apabila masalah kehilangan beberapa penutup  parit lubang  (manhole) disepanjang Batu  Gombak 8 telah diatasi oleh Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia dan Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali.
Lawatan manhole parit oleh PKM DUN Gombak. Lubang telah ditutup.

Pengetuanya Surayah Hj Sarin berkata, pihak kami mengucap ribuan terima kasih kepada pihak PKM DUN Gombak Setia dan Ahli Parlimen Gombak yang telah membuat tindakan drastik demi keselematan pengguna terutamanya pelajar.

Laporan aduan kehilangan penutup lubang parit tersebut telah kita buat  selama enam bulan kepada pihak Jabatan Kerjaraya (JKR) Gombak pada Oktober, 2012 namun menjadi satu kekecewaan kepada pihak sekolah apabila mereka memberi berbagai alasan antaranya tidak mempunyai peruntukan untuk membeli peralatan tersebut sehingga kini.

Kami amat merasa bimbang dengan keselamatan pelajar yang bukan hanya  seramai lebih 500 ratus pelajar SRI Al-Huda bahkan pelajar-pelajar daripada Sekolah Kebangsaan Sungai Pusu, juga sering menunggu ibubapa dan ahli keluarga disini terutamanya waktu persekolahan yang bermula jam 8 pagi sehingga 6 petang, ujarnya.

Menurut Surayah, lubang sebesar enam kaki dan  dua belas inci dalam itu boleh memuatkan seramai sepuluh pelajar jika mereka terjatuh bermain disitu.

Tambahnya lagi, apabila penutup lubang tersebut telah hilang  kita dapati banyak sampah sarap berada dalam lubang berkenaan  dan tidak memberi keselesaan kepada pihak sekolah kerana berbau busuk yang sekaligus memberi pencemaran kepada kami .

Justeru, pihak kami berharap demi keselematan pelajar pihak  berwajib hendaklah memikirkan inisatif lain untuk atasi masalah ini dengan sebaikny, katanya kepada pemberita di Ibupejabat SRI Al-Huda, Gombak petang semalam.
Pelajar SRI Alhuda yang sering menunggu ibubapa disini. Keselamtan tergugat

Sementara itu, Rusnani Nasir ibu kepada dua anaknya yang menuntut di sekolah berkenaan melahirkan rasa syukur apabila kemelut yang dihadapi pihak sekolah dan kebimbangan ibubapa dapat diatasi dengan segera oleh PKM DUN Gombak Setia.

Beliau berkata, sebelum ini puas kita buat aduan kepada JKR Daerah  Gombak, kemudian mereka usul masalah ini kepada JKR Selangor. Namun tiada jalan penyelesaian yang terbaik.

Dalam maklum balas aduan diberikan oleh JKR, mereka menyatakan sebahagian longkang di laluan FT068 telah digantikan dengan menutup longkang konkrit dan masih ada kawasan yang tidak dapat di tutup kerana kenkangan kewangan.

Walaubagaimanapun mereka berjanji akan berusaha untuk mengambil tindakan awal dengan menyediakan penutup sementara namun sehingga sesi awal persekolah 2013 dibuka masalah tersebut tidak selesai.

Apa yang dihadapi pihak sekolah dan sebagai ibu sudah pasti saya rasa bimbang dengan keselamatan anak-anak SRI Al-Huda  disini, katanya.

Menurutnya, akhirnya keputusan telah dibuat sendiri dengan membuat aduan kepada PKM Dun Gombak Setia, dan Ahli Parlimen Gombak untuk atasi isu tersebut.

Kata Rusnani, saya tiada pilihan lain setelah melihat suasana yang tidak menyeronokkan kepada semua pengguna terutama pelajar-elajar disini sebelum terjadi perkara yang tidak diingini maka saya sewajarnya buat tindakan drastik dengan buat permhonan kepada pihak PKM DUN Gombak Setia.

Alhamdulilah proses untuk permohonan tersebut tidak sampai sehari dilakukan akhirnya jam 1 tengahari masalah yang kami hadapi telah selesai apabila mereka menutup lubang berkenaan.

Besar harapan saya harap penutup lubang kekal  dengan menggunakan besi disediakan untuk keselamatan pelajar dalam jangka masa panjang oleh pihak berwajib, dan kecurian penutup lubang tidak akan berlaku lagi. Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu atasi isu ini, kata Rusnani.

Sehubungan itu,  Ramli Talib Pegawai Khas Penyelaras DUN Gombak Setia pula berkata, apa juga masalah yang di hadapi oleh masyarakat atau pihak sekolah sewajarnya hendaklah di maklumkan kepada pihak Pusat Khidmat setempat.
Kesal apabila manhole sump di rosak oleh pihak tidak bertanggungjawab

Insya-Allah kerajaan negeri Selangor dibawah pengurusan Pakatan Rakyat (PR) telah menyediakan peruntukan yang bukan sekadar untuk pendidikan bahkan berbagai lagi.

Peruntukan untuk menaiktaraf jalan, infrastruktur sekolah memang disediakan setiap sekolah tanpa kira parti mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

Namun begitu, menjadi satu kesalan pada kami apabila penutup lubang yang baru di tutup telah dipecah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab tanpa memikirkan keselamatan pengguna. Maka dengan itu, kami berharap sekiranya masyarakat nampak kegiatan yang tidak sihat dilakukan oleh pihak berkenaan perlulah buat aduan dengan mengambil foto mereka untuk tindakan kami dengan segera,  kata Ramli.

Editor : Khaulah AzwarSIMFONI KASIH TAUTAN HATI