Sunday, December 4, 2011

Aisyah Bakal menerima rawatan Pakar Sakit Tulang-Amiruddin Shari.Batu Caves : Akibat tersalah ambil ubat di sebuah farmasi menyebabkan Aishah W. Chik, 60thn menderita menahan sakit sehingga beliau tidak boleh berjalan lagi.

Media difahamkan oleh Aisyah, 2 thn yang lalu beliau membeli ubat untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Ubat tersebut hanya di ambil dari farmasi setelah mendapat nasihat doktor, tetapi tidak di sangka dengan mengambil ubat tersebut menyebabkan dirinya tidak boleh berjalan lagi dan kini hanya terlantar di katil sahaja.

Katanya, setelah saya tidak dapat berjalan, suami hantar ke Hospital Selayang bahagian kecemasan. Saya di tahan selama 10 jam dengan membuat x-ray tetapi malangnya sakit yang saya hadapi tidak dapat dikesan.

Saya juga dinasihatkan oleh Doktor agar berhenti mengambil ubat daripada farmasi kerana tidak sesuai untuk saya. Nasihat Doktor saya ikuti dan hanya ambil ubat daripada Hospital yang dibekalkan.

Berbagai pemeriksaan Kesihatan saya buat di Hospital dan Klinik untuk mengetahui penyakit yang saya hadapi tetapi doktor hanya bagitahu tekanan darah tinggi saya naik sebanyak 152 yang boleh menjejaskan kesihatan.

Selepas dua bulan buat pemeriksaan, doktor minta saya datang lagi untuk pemeriksaan selanjutnya tetapi saya tidak larat untuk menunggu giliran yang mengambil masa terlalu lama kerana akan memberi kesan kepada tulang saya.

Katanya, untuk menunggu giliran yang begitu lama di Hospital kadang-kadang saya menangis kerana tidak dapat menahan sakit, kata Aisyah.

Sementara itu, Amiruddin Shari AhlI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves pula berkata, insya-Allah dalam masa terdekat saya akan hantar Doktor Pakar untuk buat pemeriksaan kesihatan keatas Aishah di rumahnya terutamanya pada tulang beliau memandangkan Aishah tidak boleh berjalan lagi.

Saya tidak tahu apakah punca beliau jadi begini, mungkin dengan salah mengambil ubat sehingga beliau tidak mampu berjalan lagi.

Justeru itu, suka saya nasihatkan kepada semua rakyat yang ingin mengambil ubat di Farmasi agar berhati-hati dan minta nasihat daripada Doktor terlebih dahulu.

Walaupun ubat di farmasi murah tetapi yang memeriksa kesihatan kita bukanlah daripada Doktor Pakar, mereka hanya beri ubat apa yang kita mahu. Yang menanggug sakit dan rugi kita sendiri dan untung adalah syarikat farmasi.

Saya juga merasa simpati dengan sakit yang beliau tanggung selama 2 thn lebih tanpa mengetahui sakit sebenar, kata Amir ketika membuat lawatan ziarah di rumah Aishah dan suaminya yang akan menunaikan Haji.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI