Tuesday, July 26, 2011

Kerajaan Negeri Beli Bangunan Tetap untuk perpustakaan Kajang


Kajang : Kerajaan Negeri Selangor bersetuju untuk membeli bangunan tetap bagi penubuhan Perpustakaan Kajang berhadapan dengan bangunan MPKJ bertaraf tiga tingkat.

Media difahamkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bangi, Dr Shafie Abu Bakar bangunan baru ini bernilai RM1.3 juta dan tempahan telah dibuat dengan bayaran muka sebanyak RM10,000.

Beliau berkata, “pembelian bangunan ini adalah disebabkan pasarana sekitar perpustakaan itu sudah lama dan uzur. Terdapat kerosakan penghawa dingin dan sebahagian dari ruang membaca tidak selesa digunakan lagi. Justeru itu, kerajaan negeri bersetuju untuk membeli bangunan baru untuk kegunaan rakyat agar mereka merasa selesa apabila hadir disini.”

“Perpustakaan Kajang adalah merupakan perpustakaan tertua di Hulu Langat. Dibuka pada tahun 1975. Sebelum ini pada tahun 1972 perpustakaan Kajang bertempat di Pejabat Daerah Hulu Langat, Kajang dengan menyewa sebuah bilik kecil bangunan Dato’ Nazir bahagian atas”.

Dengan mempunyai 5 orang kakitangan (3 lelaki, 2 perempuan) diketuai En. Annuar Akasah pada peringkat Daerah, manakala Pengurusnya En. Mazli. Keahliannya pula seramai 40,000 orang dikalangan pelajar dan orang dewasa dari berbagai kaum. Setakat ini terdapat sebanyak 30,000 buah buku.

Beliau yang juga merupakan Pengerusi Gerakan Membaca Daerah Hulu Langat 2009 – 2013 yang dilantik oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor oleh YB. Dr. Halimah Binti Ali Bil.(10) dlm. PA 3/3.16.4 bertarikh 17 April 2009. Menurut Syafie, antara kegiatan yang dipersetujui di dalam mesyuarat ialah mengadakan lawatan ke seluruh perpustakaan di Hulu Langat bagi memahami keadaan, kemudahan, kekurangan dan memberi cadangan yang sesuai untuk diperbaiki perpustakaan yang sediada. Dengan amanah yang diberikan oleh Kerajaan Negeri, maka kita adakan lawatan turun padang melawat semua perpustakaan antaranya Perpustakaan Semenyih, Beranang, Kajang, Hasil lawatan di semua perpustakaan tersebut kita dapati segala kerosakan dan keperluan akan diambil perhatian sewajarnya, insya-allah.

Turut hadir bersama dalam sesi lawatan ini ialah Puan Norhayati - Penolong Pegawai Daerah Hulu Langat, En. Mohd. Fadhli – Perpustakaan Shah Alam; En. Bustamam - Perpustakaan Shah Alam; En. Annuar Akasah – Perpustakaan Daerah (Hulu Langat); Puan Maryam Yassur – Perpustakaan Bangi; Sdr. Shahrum bin Abdullah Sdr. Amir Othman daripada wakil Pejabat ADUN Bangi, katanya ketika membuat lawatan perpustakaan di Kajang baru-baru ini.


Editor : khaulah Azwar

Rakyat Bantah Biometrik, boleh timbul kekecohan pd pilihanraya

GOMBAK, 26 Julai : Tinjauan yang dibuat Harakahdaily mendapati, orang ramai tidak berapa setuju dengan sistem biometrik untuk pilihan raya akan datang kerana ia akan menimbulkan pelbagai masalah berdasarkan pengalaman penggunaan sistem itu sekarang.

Oleh itu, bagi mereka, penggunaan dakwat pada jari adalah yang terbaik dan telus untuk mempastikan tidak ada pengundian berganda dalam pilihan raya umum nanti.

Bagi mereka, sistem ini canggih tetapi siapakah yang boleh menjamin ketelusannya kerana ia tidak boleh disahkan oleh rakyat biasa dan menghasilkan keraguan.

"Bukan rakyat tidak tahu (Datuk Seri) Najib yang terkenal dengan sikap penipunya, hari ini cakap begitu esok lusa di pusingkan faktanya, rakyat di tipu hidup-hidup," kata Ketua Kampung Changkat, Gombak, Zainal Abidin Abu Bakar. (gambar)

"Sudah pasti semua ada muslihat yang telah dirancang lama oleh Kerajaan dengan mendapat kerjasama SPR," katanya ketika di temui di Taman Gombak.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan agar kerajaan mengkaji sahaja permohonan Bersih 2.0 melalui tuntutan lapan perkara yang mereka kemukakan melalui memorandum.

“Salah satu dari lapan perkara yang dituntut oleh rakyat dalam himpunan Bersih 2.0 yang lalu adalah menggunakan dakwat kekal bukan sistem biometrik. Ini memberi maksud kerajaan memperlekehkan suara rakyat.

“Mengapa susah sangat kerajaan dan SPR untuk memenuhi permintaan himpunan Bersih 2.0 dengan menggunakan dakwat kekal?" tanya beliau.

Bagi beliau, pemimpin Umno bimbang akan kehilangan kuasa mentadbir negara, sebab itu mereka berdolak dalih dengan mengunakan sistem biometrik yang tidak mendatangkan keuntungan kepada rakyat tetapi sebaliknya membazir wang rakyat untuk menanggung kos yang tinggi untuk membeli peralatan tersebut.

"Meskipun sistem tersebut nampak canggih tetapi ianya tidak mendatangkan manfaat bahkan saya yakin berbagai masalah boleh berlaku," kata Zainal.

Beliau juga memberikan contoh kesukaran yang bakal berlaku jika ianya digunakan nanti.

"Contohnya semasa saya bekerja di sebuah syarikat swasta sistem ini digunakan untuk kedatangan pekerja. Semua kakitangan perlu cop jari dengan menggunakan sistem biometrik tetapi terdapat kesukaran untuk membaca data dengan menggunakan cop jari lebih-lebih lagi apabila terdapat kerosakan kepada jari mereka yang bekerja kasar.

"Bagi wanita pula yang sering menggunakan kosmetik jari-jari mereka juga mengalami kerosakan dan sukar untuk dibaca oleh sistem tersebut," katanya.

Beliau juga mengungkit sistem biometrik yang digunakan di bank selalu menghadapi masalah apabila bank tidak boleh membaca cop jari dan cip pada Mykad apatah lagi apabila elektrik terputus bekalan.

"Kita tidak mahu ketika PRU13 nanti keadaan menjadi kelam - kabut akibat pengunaan sistem biometrik ini yang sekaligus akan melambatkan proses pengundian nanti. PM dan SPR sepatutnya harus memikir kesan-kesan penggunaan biometrik, adakah ia sesuai atau tidak di gunakan dalam pilihanraya umum," katanya.

Ketua Kampung Tengah, Edrus Yusof (Gambar kanan) pula berkata, sistem biometrik tidak memberi jaminan tidak wujud pengundi hantu selagi sistem SPR tidak dibersihkan dengan betul dan tulus terlebih dahulu.

Beliau juga mengungkitkan pengumuman bahawa Mykad yang masih banyak tidak diambil oleh rakyat di Jabatan Pendaftaran Negera (JPN).

"Sudah pasti Mykad tersebut boleh disalahgunakan oleh pihak-pihak yang dapat akses kepadanya dalam PRU akan datang untuk memberi kemenangan kepada pihaknya," kata beliau.

Tentang kos pula, beliau mempertikaikan kenapa biometrik dipilih.

Katanya, pengalaman negara luar termasuk Kanada menyatakan untuk menggunakan kaedah biometrik dalam mengesahkan identiti pengundi semasa pilihanraya akan memerlukan kos yang amat tinggi.

"Perlu ada talian internet yang stabil di tiap tempat mengundi, perlu ada jenerator pembantu, pengimbas dan sebagainya.

"Siapakah yang akan untung besar bila semua sistem biometrik ini dilaksanakan seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak? Macamana nak pastikan ada talian internet yang stabil di pedalaman Sarawak yang peti undi pun perlu diangkut guna helikopter?" soal beliau lagi.

"Kita cabar PM dan SPR jika mereka benar-benar tulus maka gunakan dakwat kekal dalam PRU ke 13. Mereka seharusnya mengambil kira suara hati rakyat dengan menggunakan dakwat kekal yang merupakan lebih berkesan, tulus dan dipercayai bukannya biometrik," katanya.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan pucuk pimpinan parti politik dan semua badan NGO serta sekratariat himpunan Bersih 2.0 adakan himpunan Bersih 3.0 jika ia tidak diselesaikan.

Sementara itu, Tan Choon Yong (Gambar kiri) pula melahirkan rasa ragunya kenapa Perdana Menteri Najib terlalu bersungguh mahu laksanakan biometrik.

“Saya nampak PM Najib dan SPR bersungguh betul ingin laksana kaedah biometrik yang lebih canggih dan lebih mahal berbanding dengan celup jari menggunakan dakwat kekal yang sepatutnya lebih mudah dan murah untuk mencegah pengundi hantu. Kalau Mykad rosak macamana? Adakah kita perlu batalkan penggunaan biometrik yang dirancang oleh mereka pada saat akhir?”

Dengan segala masalah yang dijangka ini, beliau yakin pru akan datang penuh dengan kekecohan jika biometrik digunakan.

“Sedangkan kita mahukan suasana pilihanraya yang tenang, aman dan tulus tanpa diragui oleh semua rakyat," katanya ketika di temui di sini.

Saweswathy a/p Suppiah pula mempunyai alasan tersendiri untuk membantah penggunaan biometrik dalam pilihan raya umum akan datang.

"Jari saya sukar untuk bergerak dan mengalami sakit kulit pada jari semenjak dua tahun yang lalu sehingga kini.

“Setiap kali saya ingin berurusan dengan bank yang menggunakan sistem biometrik memerlukan berbulang kali untuk dilakukan bacaan sistem tersebut. Jadi saya berharap pilihanraya nanti PM dan SPR dapat memikirkan masalah rakyat yang kategori OKU juga bagaimana mereka ingin buang undi jika sistem ini digunakan,” katanya ketika di temui di Hospital Kuala Lumpur yang sedang mendapatkan rawatan di sana.


Editor : khaulah Azwar

KOS RM4 Juta Menaiktaraf Townvilla perlu dikaji teliti – Hasan AliSg. Chincin Gombak – Exco Kerajaan Negeri Selangor, Pengerusi Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrasruktur Kemudahan Awam Exco, Datuk Dr Hasan Mohamed telah meminta pihak Kejuruteraan MPS, Osman Idris menyediakan laporan lengkap daripada pihak pemaju mengenai runtuhan tanah yang berlaku di Townvilla 2 bulan lepas yang melibatkan 60 buah rumah dengan mempunyai lebih kurang 300 penduduk disitu.

“Kejadian runtuhan tanah ini berlaku berikutan Kontraktor yang dilantik oleh pihak pemaju terdahulu tidak begitu berpengalaman tentang cerun. Apabila berlaku musim hujan menyebabkan kawasan ini mengalami keruntuhan setinggi 30 m”, katanya.

Beliau mengulas, “ walaupun kejadian runtuhan tanah di Sungai Chincin, Townvilla telah berlaku 2 bulan tetapi ianya telah dibuat kawalan yang cukup rapi dengan mendapat kerjasama oleh MPS, JKR Cerun. Bahkan semua ketua-ketua kampung DUN Gombak Setia dan Penghulu Mukim juga telah memberi kerjasama dengan baik untuk mengawal kawasan tersebut demi menjaga keselamatan penduduk”.

“Kita juga telah berhubung dengan Timbalan Pengarah Negeri JKR cerun bagi mengadakan pertemuan dalam masa terdekat untuk atasi isu ini dengan melihat keadaan infrastruktur dan struktur tanah di kawasan itu kembali”.

Dalam masa yang sama, saya juga telah meminta MPS, Osman agar membuat kajian tentang kos yang bersesuaian termasuk kos pembiayaan konsultan bagi kerja-kerja merangka saluran air dan penempatan semula bagi semua mangsa yang terlibat, Katanya ketika membuat lawatan turun padang bersama MPS, JKR, Ketua Kg dan Penduduk setempat baru – baru ini.

Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Gombak Setia mengharapkan satu rangka kerja tetap diadakan oleh MPS dan JKR agar dapat memulihkan keadaan yang lebih baik.

“ Semua kertas kerja ini harus di siapkan dalam masa terdekat dalam tempoh sebulan demi keselamatan penduduk disini”, kata Hasan.

Sehubungan dengan itu, Hasan juga melahirkan rasa terharu kerana mendapat kerjasama oleh tuan tanah Mohd Haris Shamsuddin Kerana membenarkan pihak pemaju menggunakan tanah beliau untuk meletakkan palong agar air mudah mengalir ke sungai.

Tawaran yang diberikan oleh tuan tanah adalah percuma tanpa dikenakan sebarang bayaran demi memberi keselesaan kepada penduduk disitu.

Hasan juga telah memaklumkan kepada semua yang hadir disitu bahawa katanya, “setakat ini kerajaan negeri tidak pernah menanggung sebarang kos menaiktaraf tanah persendirian tetapi laporan tersebut boleh dihantar pada kerajaan negeri untuk dapatkan pandangan daripada Menteri Besar (MB) Kerajaan Negeri, Tan Sri Khalid mengenai kos yang telah di tetapkan oleh IKRAM sebayak RM4 juta. Kajian ini perlu diteliti dengan terperinci dan perlu mendapat persetujuan daripada semua pihak sebelum membuat sesuatu perkara”.

Beliau juga memberi cadangan yang perlu MPS ambil tindakan iaitu pilihan pertama sekiranya kos tersebut mahal, maka kita serahkan kembali kepada IKRAM untuk perbincangan kos pembinaan. Pilihan kedua sekiranya perlu mencari konsultan lain perlu diperbincangkan kembali kerana urusan perlantikan konsultan dilakukan oleh MPS.

“Justeru itu, untuk atasi masalah ini, insya-allah saya selaku (ADUN) Gombak Setia disini akan membawa usul tersebut dalam mesyuarat MTES dan serahkan kepada UPEN setelah MPS menyediakan laporan yang lengkap. Insya-allah saya akan buat surat sokongan bagi mewakili suara hati penduduk dan sebarang keputusan akan dibuat oleh kerajaan negeri”, katanya.

Sementara itu pula, Unit Kejuruteraan MPS, Osman pula berkata “laporan yang diterima setakat ini oleh pihak pemaju konsultan IKRAM adalah tidak lengkap dan hanya diberi laporan secara menyeluruh sahaja".

"Setakat ini Konsultant IKRAM telah membuat cadangan kertas kerja di peringkat awal dengan menetapkan kos sebanyak RM 4 juta bagi melakukan kerja-kerja menaiktraf. MPS masih belum membuat sebarang keputusan lagi kerana perlu membuat kajian sepenuhnya keatas kerja yang diberikan oleh IKRAM. Manakala JKR cerun pula tidak punyai kuasa penuh untuk membuat sebarang keputusan”.

"Walaubagaimanapun kerja-kerja menaiktaraf kawasan tersebut tetap berjalan seperti biasa dengan mendapat pemantauan keselamatan dari semasa ke semasa oleh pihak MPS, JKR", katanya.


Editor : Khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI