Monday, December 21, 2009

Kesibukan sebagai Ahli Majlis tidak meghalang dirinya menjalankan tanggungjawabnya sebagai pendakwah


Gombak -Tidak asing lagi insan yang bergelar Pn. Khatifah Zamani Binti Sulong dimata masyarakat penduduk gombak. Setiap hari tugasan beliau didalam Ahli Majlis, MPS Zon 11 tidak menghalang dirinya untuk memberi ceramah samada disurau atau dimasjid. Undangan demi undangan yang diberi tidak akan mengecewakan kepada yang menjemput beliau untuk menghadirkan diri dalam program yang diundang.

Bagi beliau walaupun dirinya diberikan amanah yang berat sebagai pimpinan dan tanggungjawabnya menjalankan tugasan di dalam Ahli Majlis bukanlah menjadi penghalang pada dirinya untuk bersama rakyat kerana baginya inilah amal jariah yang harus dilakukan setiap insan semasa dikurniakan kesihatan yang baik dan selagi masih hidup harus merebut peluang. Beliau menyatakan apabila kita dilantik dalam jawatan yang diberi maka haruslah mainkan peranan ini dengan sebaiknya bukan hanya pegang jawatan tetapi tidak menjalankan tanggungjawab dengan tidak melakukan kerja dan memainkan peranan kepada masyarakat bimbang akan dipersoalkan oleh ALLAH swt apabila kita tiada lagi.

Walaupun diri beliau dibebani dengan tugasan kerjaya namunpun begitu beliau dapat memainkan peranan dengan sebaiknya kepada suami dan anak-anak yang dikasihi. Alhamdulilah insan yang bergelar Ummi kepada 6 orang anak ini diberi kekuatan oleh ALLAH swt dalam menjalankan tanggungjawab sebaiknya diatas dorongan suami dan keluarga yang dicintai yang sentiasa memahami tugasannya, inilah membuat diri beliau terus istiqamah dalam perjuangan dan menjalankan tanggungjawabnya sebagai Ahli majlis/Pengerusi JKP Zon 11.

Begitulah kehidupan beliau sebagai pimpinan di kawasan Gombak. Selain memangku jawatan Ahli Majlis beliau terus aktif dalam Jemaah dan sentiasa bekerjasama dengan Exco Kerajaan Negeri Selangor/Pusat Khidmat Masyarakat Dun Gombak Setia untuk mendampingi masyarakat tidak kira bangsa, agama.

Baru-baru ini selepas tamatnya program Rehlah Mahabbah JKP Zon 11 di Banjaran Sedayu Bt 12, Gombak beliau terus menjalankan tanggungjawabnya sebagai pendakwah bebas di Masjid As-Syarrif Simpang 3, Gombak jam 3ptg untuk meraikan persatuan ibu tunggal dalam majlis Maal-Hijrah.

Pengisian yang diberikan amatlah bermakna kepada peserta yang hadir dimana beliau telah menyampaikan ilmu untuk diamalkan dalam menghadapi Maal Hijrah iaitu Penghijrahan Hidup. Beliau menekankan kepada kaum ibu haruslah memainkan peranan beliau sebaiknya dengan pengurusan masa untuk keluarga dan sekali gus melibatkan diri dalam aktiviti bersama masyarakat.

Beliau berkata lagi walaupun bergelar ibu tunggal tidak bermakna kita harus ketinggalan dengan aktiviti kemasyarakatan dan Menyepikan diri untuk bersama jiran tertangga. Sifat sedemikian tidak harus ada pada diri kita sebaliknya harus mengisi masa dengan sebaiknya dengan melibatkan berbagai program samada aktiviti disurau, masjid dan berbagai pertubungan badan NGO.Kupasan pengisian yang diberikan dalam ceramah yang disampaikan adalah :-

1) Orang yang layak bertemu dengan Rasullah saw iaitu :-

a) Wali-wali ALLAH;
b) Orang yang mengikut sunnahku;
c) Orang yang suka berselawat keatasku (Nabi Muhammad saw) tetapi bagi orang yang kedekut iaitu orang yang apabila disebut namaku tidak diucapkan saw.Amalan-amalan yang perlu dilakukan oleh seseorang adalah :-
a) Apabila mendegar azan diminta tolong hormati azan dengan diam dan menyambut setiap ucapan azan.
b) Setiap ilmu yang dipelajari hendaklah diamalkan sebaiknya dan disebarkan;
c) Hendaklah pelihara solat sebaiknya dengan menjaga waktu solat, tidak mengkadaqkan solat melainkan terlupa/ tertidur, tidak lalai dalam solat,

Nabi s.a.w bersabda" orang yg dilaknat oleh ALLAH swt adalah orang yang lalai dalam solat apatah lagi orang yang tidak solat. Amalan yang akan dipersoalkan terlebih dahulu adalah solatnya."

Amalan-amalan sunat yng boleh dilakukan dalam menghadapi Awal Muharam adalah :-
a) Memberi makan kepada orang terutamanya fakir miskin;
b) Usapkan rambut anak yatim piatu daripada belakang ke depan;
c) Puasa sunat
d) Bercelak
e) Muliakan fakir miskin
f) Tunjukkan jalan kepada orang yang sesat
g) Pelihara maruah diri
h) Mandi sunat 10 Muharam
i) Solat sunat
j) Memperbanyakkan membaca zikir Hasbiallah...

Adab menziarahi orang sakit :-
a) Jangan ziarah pesakit terlalu lama;
b) Tenangkan hati pesakit
c) Perbanyakkan bacaan Al-Quran dan suran Yasin kepada pesakit

Inilah perkongsian ilmu yang diberikan oleh beliau dalam majlis penghijrahan hidup. Semoga perkongsian ilmu yang diberi dapat kita amalkan untuk meneruskan kehidupan kita sebagai khalifah ALLAH swt. waallahhualam..


Ahli Majlis, MPS/JKP Zon 11 menyatukan hati keluarga & masyarakat dalam program Rehlah Mahabbah

Gombak-Setiap keluarga yang mengambil berat tentang ahli keluarga sudah pastinya mereka akan berusaha untuk meluangkan masa bersama ahli keluarga walaupun diri dihujani dengan tugasan harian dipejabat yang tidak menentu kadangkala ada membawa kerja dipejabat dirumah ibarat diri seperti mesin fotostat. Sehinggakan hubungan 2 hala antara ahli keluarga kadangkala menjadi hambar kerana jarang untuk bersama dengan anak-anak. Apabila ini berlaku sudah pastinya anak-anak tidak menjadi intim bersama ibubapa mereka malahan mereka lebih mesra bersama kawan-kawan atau orang yang paling rapat dan mengambil berat tentang kehidupan mereka.

Tetapi bagi yang tahu membahagikan masa untuk diri, keluarga dan penglibatan diri dalam bermasyarakat sudah tidak menjadi masalah pada diri mereka untuk membahagi-bahagikan masa dengan sebaiknya walaupun sibuk tetapi mereka akan berusaha untuk meluangkan masa bersama ahli keluarga dengan mengadakan aktiviti-aktiviti yang berfaedah samada yang dianjurkan setiap badan-badan tertentu / perancangan bersama keluarga untuk dimanfaatkan bersama. Tidak hairanlah apabila masyarakat di kawasan Gombak yang sering bersama pimpinan untuk bersama melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan. Bagi mereka inilah masa yang sebaiknya untuk dimanfaatkan dengan melakukan kerja-kerja amal jariah bersama keluarga dan masyarakat.


Saat-saat akhir cuti sekolah yang hanya tinggal 2 minggu Ahli Majlis MPS bersama AJK JKP Zon 11 yang telah dipengerusikan oleh Pn. Khatifah Zamani Binti Sulong telah mengambil daya inisatif untuk menyatukan masyarakat dengan mengadakan program Rehlah Mahabbah pada 20hb Dis, 2009 di Banjaran Sedayu Bt. 12 Gombak .

Berbagai persiapan dilakukan oleh semua kakitangan dan AJK JKP zon 11 bagi menjayakan program ini berjalan dengan lancar diantaranya dengan melakukan kerja gotong- royong bersama penduduk sebelum program diadakan.Program yang dijalankan telah mendapat sambutan yang baik oleh penduduk Gombak terutamananya di kawasan Tmn Samudra, Pangsapuri Fiona, Pangsapuri Casmaria, Flat Samudera dan Tmn Selasih Fasa 2, pelajar IPT dan di kawasan-kawasan lain untuk bersama menjayakan program yang murni ini.


Setiap program yang dianjurkan jika tiada sesuatu yang menarik dan meninggalkan kenangan pasti tidak akan menjadi lengkap dan sempurna, maka dengan itu pihak penganjur telah mengadakan Majlis perasmian Buletin JKP Zon 11 Edisi 1 (Jun-Dis, 2009) yang telah dirasmikan oleh Pn. Khatifah Zamani Binti Sulong selaku Ahli Majlis, MPS / Pengerusi JKP Zon 11 untuk diedarkan risalah tersebut pada masyarakat sekitarnya.

Untuk memeriahkan suasana ini pihak penganjur telah mengadakan sesi ruangan Tazkirah yang telah disampaikan oleh Ustaz Al-Fadhil Zulkifli Ahmad dimana Tajuk yang diberikan oleh penganjur iaitu Baiti Jannati. Dalam pengisian ruangan Tazkirah yang disampaikan oleh beliau adalah mengenai Tanggungjawab/ perananan ibubapa terhadap anak-anak. Disamping itu juga beliau telah memberikan tip-tip yang amat baik dalam mendidik anak-anak mengikut peringkat umur.


Selain daripada itu pihak penganjur juga telah mengadakan senamrobik, sukanneka untuk pelajar seperti acara tiup belon sehingga pecah bagi umur 7-9thn, acara kutip gula-gula yang terbanyak bagi umur 6thn kebawah dan program bersama ahli keluarga dengan mencipta baju mengikut kreativiti, kekemasan, cabutan bertuah dan lain-lain. Pihak juri hakim yang dilantik adalah terdiri daripada (M) W. Chik, En. Azlan dan Ustazah Noredah.


Bagi acara Tiup belon telah dimenangai oleh adik-adik :-

1) Ahmad Siddiq

2) Mohd Aqimullah

3) Alia Munirah Bt Ismail

Manakala bagi acara Kutipan Gula-gula terbanyak adalah adik-adik :-

1) Lutfi – 31 kutipan Gula-gula

2) Adrisya – 30 kutipan Gula-gula

3) Nur fatin Najia- 29 kutipan Gula-gula

Bagi acara Mencipta Baju bersama ahli keluarga dimenangi oleh keluarga :-

1) En. Nor Zainah – Baju kebangsaan

2) En. Yusri – Baju Hang Sedayu

3) En. Yob – Princess in Luv

Tahniah kepada semua pemenang dan bagi mereka yang tidak memperolehi kemenangan diharap tidak berputus asa, terus dan teruskan usaha. Dengan adanya aktiviti seperti inilah kita dapat melihat kerjasama dalam berkumpulan sesama ahli keluarga.

Menurut Pn. Khatifah misi dan visi mengadakan program Rehlah ini adalah untuk memupuk semangat kerjasama, tolong – menolong antara satu sama lain, mengenali diantara satu keluarga dengan keluarga yang lain secara lebih rapat lagi dan meredakan tekanan kehidupan kota dan menikmati keindahan alam semulajadi ciptaan ALLAH swt. Selain daripada itu, mungkin ada diantara ahli keluarga kita berlaku salah faham maka dengan ada aktiviti ini adalah masa yang terbaik untuk memulihkan kembali hubungan ahli keluarga.

Harapan beliau semoga dengan adanya program kemasyarakatan ini adalah usaha -usaha JKP untuk mendekati rakyat dengan lebih rapat lagi dan diharapkan akan memberi semangat dan dorongan kepada penduduk untuk memberi kerjasama dalam arah mewujudkan suasana keharmonian dan kesejahteraa dalam masyarakat.

Dikesempatan ini Pn Khatifah bersama AJK JKP Zon11 mengucapkan jutaan terima kasih kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor/Adun Gombak Setia, YB Dato’ Dr. Hasan B. Mohamed Ali, YDP MPS, Dato’Zainal Abdidin Bin Azim, AJK Program dan semua yang terlibat secara langsung / tidak dalam menjayakan program ini dengan baik sekali.

Beliau juga memaklumkan kepada semua peserta yang hadir iaitu Program yang terdekat adalah “Back to School” yang akan diadakan di Flat Tmn Samudera pada khamis ini bagi meraikan keluarga/pelajar miskin untuk persiapan alam persekolahan yang akan dibuka tidak lama lagi. Harapan beliau bersama AJK JKP Zon 11 semoga diberi peluang seterusnya untuk mengadakan program bersama rakyat insya-ALLAH.


KOLEKSI FOTO


Bersantai bersama ahli keluarga sambil mendengar tazkirah

Kusyuknya peserta rehlah mendengar ceramah motivasi yang disampaikan oleh Utz Zulkifli Ahmad.

Penyampaian Buletin JKP Zon 11 mengikut Kawasan.

Penat mendaki bukit untuk sampai ke destinasi Banjaran Sedayu. Berjalan kaki sambil menghirup udara yng nyaman dan menenangkan hati


Gotong -royong bersama masyarakat penduduk membuat persiapan BBQ


Adik Lutfi Juara Acara Kutip Gula-gula..Juara mencipta Baju kebangsaan keluarga Pn Norzainah

10buah keluarga yang terlibat dalam acara mencipta baju.Siapakah pemenangnya??


Princess In Luv, juga terlibat dalam mencipta baju


Kerjasama antra ahli keluarga. Sesekali ayah juga kena jadi tukang jahit..Acara Kutip gula-gula. Siapa yang paling banyak kutip gula -gula ni..

Orang dapur.. pedih mata dengan asap BBQ..Tiup adik..jangan tak tiup.. tiup sampai pecah..Dah penat bermain masa untuk makan le pula..Seronoknya dia dapat mandi air terjun..Ayah yang perihatin sentiasa memerhati anak-anak. Bimbang tenggelam..


editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI