Tuesday, February 11, 2014

PAS lindungi Teresa dipuji, lambang kesatuan rakyat


KAJANG 12 FEB: Tindakan PAS memastikan keselamatan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok ekoran habuan RM1,200 untuk menampar beliau oleh NGO tertentu adalah lambang kesatuan rakyat dan wajar dicontohi.
Bekas Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenavasan, berkata tindakan PAS itu menunjukkan kesatuan bagi menentang golongan didakwa mahu perpecahan berlaku.
06 (1)
“Ancaman terhadap Teresa Kok mengejutkan tidak pernah saya lihat. Malangnya Menteri Dalam Negeri anggap ia bukan kesalahan,” kata Ambiga.

Beliau berkata demikian di Forum Legasi Tunku Abdul Rahman di Auditorium Kolej Universiti New Era baru-baru ini sempena ulang tahun ke-111 kelahiran Tunku pada 8 Februari lalu.
Ambiga menyarankan rakyat tidak mengambil peduli terhadap kenyataan yang mahu menghalau warganegara sah daripada kalangan bangsa Cina dan India agar ‘pulang’ ke negara asal.
“Ini negara kita, sama-sama dilahirkan dan dibesarkan, Malaysia negara kita bersama,” kata Ambiga lagi.
Ambiga memuji majoriti masyarakat Melayu menolak politik sempit yang mengapi-apikan isu perkauman bagi menimbulkan kebencian kaum lain.
Ambiga berkata Tunku tentu akan bersedih mengetahui ada pihak sengaja memainkan api perkauman untuk kepentingan politik mereka.
“Tunku Abdul Rahman kecewa dengan kejadian 13 Mei, beliau memainkan peranan penting mendapatkan kemerdekaan malah berusaha memupuk hubungan kaum yang harmoni,” kata Ambiga.

Amaran : Jangan keluar rumah jika abu gunung berapi Sinabung terbang ke M’sia


SHAH ALAM 12 FEB: Orang ramai dinasihatkan tinggal di dalam rumah dan menutup semua pintu dan tingkap jika abu dari letupan Gunung Berapi Sinabung, Sumatera Utara terbang ke arah Malaysia.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah juga menasihatkan penduduk agar memakai topeng mulut atau menggunakan kain atau tuala basah sebagai alat perlindungan pernafasan jika udara tercemar.
sinabung11
“Kanak-kanak, orang-orang tua dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan hendaklah mengelak atau mengurangkan aktiviti luar dalam tempoh berkenaan.

“Orang ramai juga dinasihatkan supaya minum banyak air, dan selalu membasuh muka dan bahagian badan yang terdedah,” katanya dalam satu kenyataan semalam.
Beliau juga menasihatkan orang ramai mengelak memandu dalam keadaan berabu oleh kerana ia boleh menyukarkan penglihatan yang boleh menyebabkan kemalangan jalan raya.
Gunung Sinabung berada dalam keadaan yang mudah meletup sejak 15 September dan letupan terbaru bermula pada 30 Januari mengakibatkan pelepasan abu panas ke udara pada ketinggian 5km.
Sinabung1
Walaupun kemungkinan penduduk Malaysia terdedah kepada abu itu rendah, namun wujud kemungkinan berlaku hal sedemikian khususnya di pantai barat Semenanjung dan bahagian selatan negara.

Dr Noor Hisham berkata mereka yang terdedah kepada abu berkenaan akan mengalami simptom gangguan mata, hidung, tekak dan kulit.
Beliau berkata kementerian akan terus memantau keadaan dan menasihatkan mereka yang menghidap masalah kesihatan berkaitan abu gunung berapi segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital terdekat.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI