Monday, June 6, 2011

(ADUN) BANGI MERASMIKAN PENUBUHAN ALUMNI (SRA), SASAPAN BATU MINANGKABAU
Bangi : Baru-baru ini AhlI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bangi, Y.B Dr Shafie Abu Bakar, telah merasmikan Penubuhan Alumni Sekolah Rendah Agama (SRA), Sasapan Batu Minangkabau, Beranang.

Hadir sama pada petang ini ialah YB Dr. Che Rusli Che Mat Ahli Parlimen Hulu Langat, Encik Saifuddin Shaari YDP PIBG SRA Sasapan Batu Minangkabau, En. Mohd. Fitri Saruni, Guru Besar, En. Waris bin Muhammad Ketua Kampong, Ustaz Jamaluddin Imam Satu Masjid Raja Alang, Beranang, AJK, ibu/bapa penjaga dan pelajar-pelajar. YDP PIBG SRA, En. Saifuddin Shaari memaklumkan tujuan diadakan Majlis Hi-Tea pada petang ini ialah bagi memungut derma untuk kegiatan aktiviti-aktiviti Sekolah melalui penjualan kopun dan penubuhan Alumni dan menghimpunkan maklumat semua bekas pelajar Sekolah ke dalam persatuan alumni, dengan ini dapat menyatupadukan mereka.

Adalah diharap mereka dapat membantu dan memajukan Sekolah sebagai ibu kandung yang mendidik mereka, khususnya dalam bidang keagamaan.

Katanya lagi, Sekolah SRA di sini bermula dari bangunan surau yang dikenali sebagai Madrasah Al-Kamaliah dibuka sejak 1960an, manakala Sekolah baru sekarang dibuka pada tahun 1970.
Tapak surau yang menjadi bangunan Sekolah sebelum ini didirikan surau baru yang indah yang diderma oleh seorang hamba Allah yang kos binaannya mungkin mencecah RM100 ribu ringgit.

Kini Sekolah baru tersebut mempunyai pelajar seramai berjumlah 330 orang. Bayangkan sejak 50 tahun yang lepas andaikan 100 pelajar belajar satu-satu masa, maka jumlah pelajar sudah melebihi 5,000 orang. Mereka inilah kita nak satukan ke dalam alumni, Kini tenaga pengajar di Sekolah ini berjumlah seramai 14 orang.

Sementara itu pula, ADUN Bangi merangkap Pembantu Exco Hal Ehwal Islam dan Adat-Adat Melayu, Y.B Dr Shafie Abu Bakar mengucap tahniah di atas inisiatif PIBG dan pihak Sekolah mengadakan Hi-Tea dan pertemuan hari ini.

Katanya, dalam majlis perasmian Alumni, “Alhamdulilah saya benar-benar merasa bangga dengan semua pihak yang terlibat dalam usaha menubuhkan alumni Sekolah”.

Kewujudan alumni dapat menghimpunkan bekas pelajar-pelajar dan dengan itu banyak faedah dari penubuhannya. Insya Allah, saya yakin, mereka akan berusaha bagi memajukan Sekolah, bahkan Majlis Hi-Tea hari ini adalah dari usaha bekas pelajar yang anatarnya ada ibubapa dan anaknya adalah bekas pelajar Sekolah ini dan mengendalikan majlis hari ini.

Tentulah bila ada alumni, usaha bagi menghimpun dana bagi kepentingan Sekolah lebih mudah diadakan. Ulasnya lagi, “saya harap alumni bukan setakat mengadakan majlis seperti hari ini, tetapi memikir dan memberi sumbangan pendapat, bahkan bertindak bagi membentuk generasi muda yang menjadi pewaris kita di sini menjadi generasi yang dinamik yang bukan saja dapat memajukan Sekolah, tetapi masyarakat setempat di Sasapan Batu Minangkabau.

Bahkan peranan mereka boleh diluaskan ke Beranang, Hulu Langat dan seterusnya pihak-pihak sekolah SRA seluruh Negeri Selangor juga akan meneruskan usaha untuk menubuhkan Alumni.

Adalah menjadi cita-cita Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) bagi mendidik rakyat negeri Selangor sebagai rakyat yang mementingkan ilmu pengetahuan dan berakhlak dan berbudaya yang baik. “Kita patut bersyukur kepada Allah kerana Negeri Selangor amat peka dengan pendidikan dan pelajaran agama.

Sama-samalah kita membentuk generasi dan turunan kita sebagai generasi yang berusaha menegak kalimah Allah dan di dalam keredaan Allah – Insya Allah, katanya”.

Bagi memeriahkan majlis ini, diadakan juga persembangan Nasyid dari Sekolah tersebut dan diadakan cabutan bertua dilakukan oleh Y.B. Dr Che Rusli Che Mat dan Y.b Dr Shafie Abu Bakar dengan menyampaikan hadiah dan cenderamata kepada pelajar dan alumni.Editor : khaulah azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI