Tuesday, February 22, 2011

Media Alternatif PR sering mendapat tentangan, Mengapa Selangor Terkini tidak diambil tindakan KDN??

Bandar baru Selayang - Edaran surat khabar Selangor Terkini milik UMNO/BN yang telah tersebar luas dibeberapa kawasan Negeri Selangor amat dikesali oleh rakyat yang telah menerima dan membaca akhbar tersebut.

Dengan penerbitan Akhbar Selangor Terkini menunjukkan UMNO-BN seperti tidak cukup untuk monopolikan semua media yang berpihak kepada mereka untuk menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR).

Selain Surat Khabar lidah UMNO/BN Utusan Malaysia dan Saluran Media Televesyen yang banyak berpihak kepada mereka, kini UMNO/BN mengeluarkan pula Surat Khabar Selangor Terkini. Kalau boleh semua media mereka ingin gunakan untuk melakukan perang saraf kepada Kerajaan PR dengan niat memburuk-burukkan pentadbiran kerajaan tersebut kepada rakyat.

Di televesyen pula semua menceritakan kebaikan UMNO/BN yang kononnya pentabiran mereka lebih baik sehinggakan rakyat naik mual untuk mendengar berita-berita yang didengar dalam kaca televesyen dan didada-dada akhbar.

Penerbitan Akhbar Selangor Terkini yang mirip kepada Selangor Kini merupakan agenda buruk UMNO/BN untuk memburuk-burukkan imej Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR). Tindakan mereka sangat diselar dan boleh diambil tindakan tatatertib perundangan malaysia.

Yusni Baharudiddin, berusia 28thn yang ditemui di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Tmn Templer baru-baru ini dengan menghantar Borang Kemasukan Ahli PAS berkata, " Tindakan yang dibuat oleh UMNO/BN ini merupakan satu tindakan yang sangat terdesak.

Mereka menunjukkan imej yang tidak wajar kepada rakyat. Pengisian dalam akhbar ini penuh dengan fitnah dan cerita yang tidak ada kesahihannya. Kita harap rakyat boleh menilai dengan sendirinya.

Katanya, Kita rasa kesal dengan pemerintahan Kerajaan UMNO/BN yang telah menunjukkan budaya cetak rompak kepada rakyat. Meskipun Perdana Menteri Malaysia (PM) Datuk Sri Najib sering menyatakan bahan cetak rompak yang dibuat oleh mereka yang terlibat akan dikenakan tindakan undang-undang namun mengapa kes ini terjadi dalam parti UMNO/BN tidak pula diambil tindakan undang-undang oleh pihak berwajib.

Disini kita boleh menilai bahawa mereka berkata tidak serupa bikin. Sepatutnya perkara ini tidak seharusnya berlaku. Generasi muda pada masa ini boleh menilai pentadbiran pemerintajan kerajaan pada masa ini.

Kita membaca semua akhbar, internet dan media-media lain bukan hanya satu akhbar saja. Dengan berbagai sumber yang kita dapat sedikit sebanyak kita boleh menilai pentadbiran manakah yang lebih tulus.

Dengan berbagai isu yang timbul seperti dengan kenaikan harga barang, minyak dan lain-lain sehingga rakyat dibebankan dengan masaalah ini. PM seharusnya memikirkan masalaah rakyat yang bependapatan rendah RM1500 kebawah, fakir miskin dan tidak berupaya. Dengan Pendapatan rakyat yang RM1500 boleh dikategorikan sebagai miskin bandar.

Jesteru itu, saya ingin sekali memberi cadangan kepada pihak Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan Penerbit Selangor kini agar membuat desakan, saman kepada penerbitan Selangor Terkini yang dikeluarkan oleh UMNO/BN.

Penerbitan ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ini memberi peluang kepada mereka untuk meneruskan kerja kotor mereka. Budaya menipu sudah menjadi satu kebiasaan mereka sehingga rakyat di tipu hidup-hidup.

Surat Khabar Selangor Terkini UMNO - BN ini boleh dikategorikan sebagai haram kerana tidak mempunyai No Siri penerbitan atau berdaftar. Bahkan mereka menggunakan Logo Kerajaan Negeri Selangor tanpa pengetahuan Kerajaan Negeri.

Walaubagaimanapun saya yakin rakyat kini bijak menilai. Mereka akan lihat pengisian yang terkandung dalam surat khabar Selangor Terkini UMNO-BN & Selangor Kini (PR).

Pengisian Selangor Terkini 100% menceritakan keburukan pentadbiran kerajaan PR. Manakala Selangor Kini milik Kerajaan PR pula menceritakan Pentadbiran Kerajaan Negeri dari semasa ke semasa dengan membantu rakyat.

Selain daripada itu Selangor kini membongkarkan segala masaalah - masaalah yang dihadapi oleh rakyat sekian lama semasa pemerintahan UMNO-BN 50thn memerintah tidak dapat diatasi dengan baik, tetapi dalam 3thn pemerintahan Kerajaan PR, segala masaalah rakyat dapat diatasi meskipun mendapat beberpa kengkangan-kenkangan daripada pihak yang tidak memberi kerjasama dengan PR khusus, katanya.

Sebagai generasi muda disini saya dapat membuat kesimpulan bahawa nampaknya apa yang dilakukan oleh Kerajaan PR telah mendapat perhatian oleh parti UMNO/BN . Mereka meniru semua kerja yang dilakukan oleh PR. Tak salah kalau rakyat melabelkan parti UMNO/BN sebagai Parti Penyamun Tarbus. Menyamun harta rakyat dengan berbagai cara.

Kita harap pihak Kementerian Dalam Negara (KDN) dapat mengambil tindakan segera dan tindakan undang-undang dengan tulus. Melakukan keadilan kepada semua rakyat. Jangan pilih bulu.

Kalau semua media alternatif PR boleh dibuat sekatan seperti Suara Keadilan, Harakah yang dahulu di gam dan beberapa media PR mengapa Media Selangor Terkini yang diciptakan oleh UMNO/BN tidak dibuat sekatan.

Jika mereka tidak mengambil tindakan sewajarnya maka kita boleh katakan KDN juga bersubahat dengan kerja kotor UMNO/BN, ujarnya.

Sementara itu, Tn Hj Baharuddin Syeikh Mohamad berusia 64thn berkata, "Saya merupakan ahli bekas UMNO-BN. Selepas saya pencen dan pada tahun 1999 saya keluar UMNO-BN apabila saya melihat kemelut yang berlaku dalam pentadbiran UMNO/BN.

Peristiwa dimana Dato' Sri Anwar Ibrahim (DSAI) telah dijatuhkan oleh UMNO/BN. Berbagai fitnah dilakukan terhadap DSAI. Budaya chaketing ada dalam UMNO-BN. Katanya lagi, semasa saya mengikuti Mesyuarat Agong UMNO-BN, mereka semua telah menerima buku 50 dalil mengapa Anwar tidak boleh menjadi PM. Buku tersebut telah dimasukkan dalam semua beg peserta perwakilan mesyuarat Agong. Apabila saya membaca buku tersebut saya melihat banyak perkara yang terkandung dalam buku tersebut tidak ada sahihnya.

Oleh itu, saya sarankan agar Kerajaan Negeri Selangor PR berhati-hati dengan Edaran risalah yang dikeluarkan. Untuk mengawalnya memang sukar kerana UMNO-BN mempunyai berbagai tektik kotor untuk memastikan misi mereka tercapai untuk merampas Selangor kembali.

Kepala Surat Khbar Selagnor Kini (Header) boleh juga dibuat oleh UMNO-BN walaupun pengisisannya lain. Cuma kita bimbang rakyat akan terpedaya dengan berita-berita bohong yang dibuat oleh UMNO-BN yang tidak bermaruah.

Ujarnya lagi, saya ingin melihat kemenangan ISLAM. Dengan pentadbiran yang dibawa oleh Kerajaan PR pada masa ini cukup memberi kesedaran pada saya yang dahulu terleka berada didalam parti UMNO/BN. Tetapi saya bersyukur kepada allah swt kerana hidayah diberi juga untuk memilih parti yang lebih baik iaitu menerima parti PAS.

Alhamdulilah sebelum mata saya tertutup kemenangan PR telah kita rasakan pada 2008. Menjadi satu nostalgia pada semua rakyat yang menanti kememangan ini. Walaubagaimanapun kita perlu bekerja keras untuk memastikan kemenangan dalam PRU ke 13 nanti. Jangan terleka dan merasa sangat selesa dengan apa yang kita kecapi pada hari ini. Musuh kita (UMNO-BN) sentiasa memerhati gerak kerja kita.

Jika PR menang dengan dapat menawan Putrajaya saya orang pertama mengiringi Menteri Besar, semua Exco Kerajaan Negeri Selangor, saf-saf pimpinan PR yang lain, katanya dengan penuh semangat ketika ditemui di PKM DUN Tmn Templer baru-baru ini, katanya.

Faizatul Herda Azaman, Penolong Setiausaha Dewan Muslimat PAS Kawasan Selayang , berkata ," Akhbar alternatif sudah banyak kali berhadapan dengan masalah penarikan lesen daripada KDN seandainya ada liputan yang menyetuh sensitiviti UMNO. Sama ada Harakah, Siasah ataupun Suara Keadilan menggunakan saluran yang betul untuk menyalurkan maklumat kepada rakyat dengan mendapatkan lesen daripada KDN.

Yang dipertikaikan bukan masalah takut kepada fitnah atau tidak, PR sangat yakin rakyat semakin matang menilai setiap sen yang dikembalikan oleh Kerajaan Negeri Selangor kerpada rakyat. Malah, rakyat sudah bijak menyaring maklumat sebelum menelan setiap fitnah sebagaimana yang disebarkan di dalam 'akhbar haram' Selangor Terkini.

Jika benar Selangor Terkini melaporkan berita yang telus, mengapa ia tidak mendapatkan lesen daripada KDN? Dan ia diedarkan secara berleluasa. Kita merasakan ada tangan-tangan ghaib yang melindungi Selangor Terkini sehingga ia boleh beredar dan diberi keistimewaan terbit'tanpa lesen, katanya.


Editor : khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI