Sunday, March 4, 2012

Mahasiswa Perlu di beri peluang untuk berpolitik.


K. Lumpur : Sekumpulan Pro-Mahasiswa (pro-M) Universiti Malaya (UM) membantah tindakan pentadbiran universiti memperkenalkan sistem zon bagi kerusi umum dalam pilihan raya kampus yang dijangka berlangsung akhir Mac depan.

Mereka mendakwa peraturan baru yang diumumkan kelmarin, bertujuan untuk "memecah dan mengurangkan" dominasi pelajar khususnya mahasiswa Akademi Pengajian Islam (API), walaupun mereka berpendapat semua mahasiswa dari fakulti boleh bertanding kerusi itu.

NONE"Kita bantah dan tidak bersetuju dengan sistem zon yang diperkenalkan. (Pentadbiran universiti) nak mengecil dan hadkan supaya tidak ada penguasaan Pro-Mahasiswa (bagi kerusi itu)," kata Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UM, Mohd Syahid Mohd Zaini (kanan).

Lebih-lebih lagi, dakwa Mohd Syahid, berdasarkan rekod, kerusi umum memang sukar dikuasai pihak lawan khususnya Penggerak Mahasiswa (pro-Aspirasi).

Sehubungan itu, pihaknya kini sedang mengumpul maklumat sebagai asas bantahan terhadap peraturan itu sebelum bertemu dengan Naib Canselor Profesor Datuk Ghauth Jasmon awal minggu hadapan.

"Kita akan berbincang terus dengan naib canselor berhubung perkara ini," katanya sambil mengakui mempunyai "masalah" dengan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar Prof Rohana Yusof.

Berbeza dengan tahun lalu, pilihan raya kampus tahun ini menyaksikan perubahan dari sudut kerusi umum di mana ia dibahagikan kepada lima zon. Empat zon untuk pengundi ijazah sarjana muda dan satu zon lagi untuk pelajar sarjana yang memperuntukkan satu kerusi.

Mahasiswa boleh memilih seorang atau dua calon umum bagi setiap zon yang diwakili fakulti tertentu seperti yang ditetapkan. Bagi kerusi fakulti pula, peraturannya dikekalkan dan sebanyak 32 kerusi akan dipertandingkan.

'Kecilkan penguasaan mahasiswa API'

Dalam pilihan raya lalu, semua mahasiswa kampus itu boleh mengundi bagi memilih sembilan kerusi umum yang dipertandingkan. Pro-M menyapu bersih sembilan kerusi tersebut dan menang 16 kerusi fakulti.

Mohd Syahid - yang juga pelajar tahun akhir API - berkata jika peraturan itu dilaksanakan, mahasiswa API hanya boleh memenangi dua kerusi sahaja bagi zon yang terlibat, berbanding enam kerusi yang dimenangi mereka pada tahun lalu, kerana mahasiswa yang boleh mengundi di zon masing-masing sahaja.

universiti malaya um campus election 200109 pro mKatanya, setakat yang difahaminya, walaupun ramai calon API akan bertanding di zon tersebut, hanya dua calon sahaja yang akan dipilih, dan mereka (mahasiswa API) tidak boleh bertanding di zon lain.

"Calon API tidak dapat menguasai kerusi-kerusi umum yang lain. Ia memecahkan dominasi calon API untuk kerusi itu. Setiap tahun, setiap kali calon API bertanding, memang kita menang. Itu (pecah dominsi itu) yang kita nampak setakat ini.

"Pengundi zon itu, boleh mengundi di zonnya sahaja, tidak boleh mengundi di zon lain... Jadi sokongan (untuk) kami semakin mengecil. Mahasiswa boleh memilih dua calon umum sahaja," katanya ketika dihubungi media.

Sehubungan itu, Mohd Syahid mendakwa tindakan pentadbiran universiti memperkenalkan peraturan baru yang diumumkan kelmarin bertujuan untuk memastikan penguasaan mahasiswa API mengecil.

Ditanya sama ada mereka mempunyai tempoh untuk membantah memandangkan ura-ura pilihan raya kampus bakal berlangsung akhir Mac ini, Mohd Syahid berkata pihaknya sedaya upaya membantah perkara ini.

"Kita tidak akan putus ada. Kita akan lawan isu ini," katanya sambil berharap mengekalkan sistem dipraktikkan pilihan raya kampus sebelum ini.

Rintihanku SMVPR 93-96.

PTRS Kembali LagiBatu Caves : Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) percuma, kembali lagi untuk semua pelajar Selangor yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), 2012.

Penyelaras Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS) DUN Batu Caves, Faridah Abdul Latif berkata, kita menjemput semua pelajar untuk menyertai (PTRS) percuma yang bermula 3hb Mac, 2012 di Sekolah Rendah Islam Integrasi Masjid Amaniah.

Kelas bermula jam 2 petang dan dibekalkan dengan buku-buku latihan, T-Shirt (PTRS) percuma oleh kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR), katanya di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN batu Caves disini.

Tambahnya lagi, semenjak (PTRS) ditubuhkan di bawah pengurusan Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi, Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, kerajaan negeri telah melantik guru-guru yang berpengalaman luas dalam pendidikan untuk membimbing semua pelajar.

Perlantikan guru tuisyen melalui DUN di kawasan Selangor.

Menurut Faridah, kerajaan negeri memperuntukan seramai 100 pelajar yang ibubapa mereka berpendapatan rendah RM1500 kebawah dan fakir miskin bagi memastikan semua pelajar mengikuti tuisyen.

Setiap tahun program ini dinikmati seramai 5600 pelajar daripada 56 DUN di negeri Selangor.

Usaha murni dilakukan menunjukkan sikap keprihatinan semua pimpinan kerajaan negeri (PR) Selangor bagi memastikan semua pelajar layak mengikuti tuisyen.

Tujuannya meningkatkan prestasi keputusan (SPM) negeri Selangor disamping menjana pembangunan modal insan melalui program sokongan ke arah Selangor negeri Idaman, Maju, Sejahtera dan Berkebajikan, ujarnya.

Kata beliau lagi, (PTRS) juga menyediakan Bengkel Teknik Menjawab Soalan Peperiksaan SPM Perdana, Penilaian Prestasi Mirip peperiksaan (SPM), motivasi pecutan Akhir peperiksaan, program successful Intelligence, Motivasi ibubapa dan anak, Solat hajat bersama dan sebagainya.

Kita harap rakyat Selangor merebut peluang keemasan ini dengan sebaiknya, kerana (PTRS) tidak pernah dilaksanakan di seluruhn negeri semenjak Kerajaan Pusat (UMNO) memerintah.

Tetapi apabila Selangor diambil alih, kerajaan Pakatan Rakyat telah mengambil inasatif untuk memastikan anak-anak Selangor mendapat pendidikan sempurna walaupun ibubapa mereka berpendapatan rendah.

Justeru, kita mengajak rakyat Selangor yang mempunyai anak-anak menduduki peperiksaan SPM, mengikuti PTRS boleh menghubungi di talian 03-61875950 atau layari blog http://tuisyenrakyat.bloogspot.com, fb www.favebook.com/ tuisyen rakyat atau emailkan maklumat di tuisyenrakyatselangor@gmail.com, katanya.

Editor : khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI