Wednesday, July 3, 2013

Exco Hal Ehwal Islam Iltizam Melakukan Penambah baikan Portfolio

Shah Alam : Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian, Pembangunan Desa , Sallehen Mukhyi tanam iltizam melakukan penambah baikan Portfolio Hal Ehwal Islam. Beliau berkata, dalam menjaga Portfolio Hal Ehwal Islam saya akan cuba sentiasa berbincang dan memberi kerjasama dengan Sultan Selangor Sultan Saharafuddin Idris Shah kerana sebagai ketua Agama Islam baginda lebih arif. 
Sallehen Mukhyi membincangakan kemajuan pertanian selangor 
Selain itu, saya akan fikir beberapa kelemahan dalam Jabatan Agama Islam supaya setiap masalah dan kelemahan yang ada dapat di atasi dengan baik. Ia merangkup dalam manifesto konteks pembangunan jiwa dan fizikal umat Islam dengan menyediakan Pusat Tahfiz Sains di tiga Daerah yang bakal dilaksanakan dalam tempoh lima tahun ini, ujarnya.

Menurut beliau penambah baikkan seterusnya ialah memperkasakan kualiti mengurus agama seperti jurunikah, imam, pengetua sekolah agama. 

Saya fikir penekanan ini perlu diberi fokus utama kerana kepimpinan ini adalah peneraju Institusi Agama di Selangor, kata beliau yang merupakan ADUN Sabak. Tambahnya lagi bagi manakala bagi Portfolio Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehen berkata perlatikan dirinya untuk menggalas tanggungjawab ini secara tidak langsung sebagai satu penghargaan kepada petani terutamanya di bahagian utara Selangor. 

Manakala mengenai isu agama Selangor pula perlu perbincangan yang mendalam dan kerjasama erat antara Exco-Exco lain bagi mengatasi masalah isu arak, ajaran sesat dan pusat hiburan yang semakin menular, kata Sallehen selepas melawat Pusat Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), disini. 

Editor : Khaulah Azwar 

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI