Wednesday, December 11, 2013

Sallehen Gesa Kerajan Pusat dan Pengusaha Perikanan selesai Isu Ukuran Jala Dengan Baik


 SHAH ALAM : Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehen Mukhyi menggesa kerajaan Pusat dan persatuan pengusaha perikanan menyelesaikan isu ukuran jala dan larangan penggajian tenaga asing dengan kadar segera, sebelum pengguna terjejas akibat dari protes nelayan yang berterusan sejak 1 November lalu.

Beliau berkata demikian selepas mendapati pihak Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani enggan berganjak dan komuniti nelayan tekad meneruskan protes tidak turun ke laut sehingga penguatkuasaan peruntukan tertentu dalam Akta Perikanan 1985 ditarik-balik.
Saya sedang giat memantau situasi melalui pertemuan dengan komuniti nelayan.  Pihak saya  sedia membantu agar perbincangan antara kedua-dua pihak dimuktamadkan.
“Kita tidak kata penguatkuasaan itu tidak betul dan kita juga tidak kata tindakan nelayan itu tidak betul, tetapi bagi saya untuk memurnikan keadaan, perlu diadakan pendengaran awam.
“Pandangan golongan nelayan dan semua pihak terbabit perlu diambil kira dan jalan penyelesaian dicari menerusi situasi menang-menang,” katanya.

Sallehen yang juga merupakan YDP PAS Sabak Bernam  menjelaskan lagi, pada 1 November lalu, pihak Kementerian menguatkuasakan undang-undang menetapkan saiz lubang pukat diperbesarkan dari 25 milimeter kepada 38 milimeter. Saiz keseluruhan pukat juga dipendekkan kepada 3 meter sahaja.
Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata saiz lubang kecil sedia-ada turut memukat anak-anak ikan lantas menyebabkan bekalan ikan secara keseluruhannya terjejas.
Nelayan bagaimanapun berkata saiz lubang yang besar menyebabkan hasil tangkapan berkurangan sehingga 60 peratus. Nelayan turut berkata anak-anak ikan yang terperangkap dijual sebagai kudapan untuk budidaya perikanan dan baja.
Dasar baru itu juga menetapkan nelayan sehingga Zon B (lima batu nautika dari pantai) tidak dibenarkan menggunakan khidmat warga asing.
Khidmat warga asing hanya dibenarkan bagi nelayan di Zon C (12 batu nautika dari pandai dan lebih). Pemegang lesen harus berada diatas kapal yang berlayar di laut.Selangor Melahirkan Ramai Tokoh Pendakwah Muda Dari Pelbagai Lapisan


SHAH ALAM: Exco Hal Ehwal Islam Negeri Selangor, Sallehin Mukhyi menyifatkan perkembangan Islam di Selangor di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat sebagai menakjubkan berikutan kerancakkan penganjuran program-program bercorak keagamaan di negeri ini samdada di dilakukan aktiviti tarbiyah dan dakwah di masjid atau di surau-surau.
Jelasnya, keadaan itu didorong oleh kesungguhan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Jabatan Mufti dan semua pihak terlibat dalam menyebarkan kefahaman sebenar Islam.
“Alhamdullilah saya lihat perkembangan Islam di Selangor khususnya lebih lima tahun ini adalah satu perkembangan yang cukup baik dengan program yang disusun (JAIS), (MAIS), Jabatan Mufti dan sebagainya.

“Saya kira kader - kader baru  perlu  diberi banyak latihan  sebagai satu program yang menyeluruh, malah mereka perlu mempunyai pelan tindakan untuk lima tahun akan datang. Perkara ini perlu dilakukan bagi menguji seseorang sebelum di lantik secara rasmi.  Ini adalah bertujuan bagi menghasilkan kader-kader yang berkualiti dan bertauliah.
Secara jujur saya lihat Selangor telah Berjaya melahirkan  ramai tokoh pendakwah muda dari Pelbagai Lapisan
 ”, kata Sallehen.
Beliau yang juga merangkap DUN Sabak Bernam menambah lagi “Program dakwah di Selangor juga dijalankan dengan mempunyai wawasannya, bukan sekadar memenuhi syarat, saya amat terharu dan gembira dengan perkembangan ini,” ujarnya selepas menyampaikan anugerah Tokoh Pendakwah Selangor 2013 di Dalam Program Muzakarah Pendakwah dan Penolong Pendaftar Nikah Negeri Selangor yang diadakan di Dewan Jubli Perak, Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di sini.
Program yanga di adakan itu seramai tiga orang menerima anugerah Tokoh Pendakwah iaitu,   Shah Kirit yang memeluk Islam pada 1996.
Shah Kirit ketika di temubual oleh wartawan beliau berkata, Selangor juga semakin banyak melahirkan tokoh pendakwah muda dari pelbagai lapisan dari Institusi Pengajian Tinggi (IPT), Badan Bukan Kerajaan (NGO) Islam dan di kalangan saudara baru.
Ini menunjukkan generasi islam kini semakin mantap dan berwawasan dan perlu di contohi di Negara-negara lain bagi melahirkan generasi ilmuan yang bermanfaat kepada orang lain.
Shah Kirit yang mempunyai pengalaman berdakwah di serata dunia merupakan Duta Dakwah Saba Islamic Media Sdn Bhd dan beliau pernah menerima Anugerah Tokoh Maulidur Rasul Kebangsaan 2012, Tokoh Saudara Muslim Muslimin dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada 2010 dan Tokoh Saudara Kita Maal Hijrah 2011 Negeri Selangor.
Sallehen Exco Agama menyampaikan anugerah kepada shah kirit
Sementara itu, Penerima Anugerah Tokoh Pendakwah Wanita, Datin Aminah Zakaria pula berkata usaha gigih Kerajaan Negeri bagi memperbanyakkan program keIslaman wajar dicontohi negeri-negeri lain.
“Saya harap Kerajaan Negeri dapat meningkatkan usaha mengilmukan masyarakat Selangor ini dan saya doakan segala langkah, perbelanjaan yang digunakan Kerajaan Negeri untuk menyebar dakwah ini mendapat ganjaran maksima dari Allah dan minta Allah terima segala amal pihak pentadbir Kerajaan Negeri, pegawai, kakitangan dan rakyat Selangor semua, semuga dapat keberkatan Allah,” kata beliau.
Aminah yang merupakan Yang Dipertua Persatuan Muslimah Malaysia (Salimah) juga turut terkenal sebagai penyampai ceramah mengenai ‘Fiqh Wanita’ di stesen radio Ikim fm dan beberapa slot bimbingan wanita dalam rancangan Al-Hidayah di TV3.
Beliau juga kerap mendapat undangan untuk menyampaikan ceramah agama di serata dunia termasuk di Amerika Syarikat, United Kingdom, Brunei dan Singapura.
Manakala penerima anugerah Tokoh Penolong Pendaftar Nikah Selangor, Aziz Mahmood merupakan seorang bekas Guru Penolong Kanan di Sekolah Kebangsaan Seri Lanang.
Beliau yang juga memegangan jawatan Timbalan Nazir di Masjid At-Tawqwa, Pekan Banting kini juga aktif sebagai penceramah kursus Haji.
Ketiga-tiga tokoh terbabit masing-masing menerima hadiah wang tunai RM10,000, sijil, piala iringan dan sepersalinan pakaian yang disampaikan oleh Exco Hal Ehwal Islam, Sallehen Mukhyi .


Editor : Khaulah Azwar

Ustaz Sallehen Mukhyi - Tanggungjawab Diri Kepada Roh

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI