Monday, May 28, 2012

Woi Mufti Jangan Jadi Tali Barut UMNO. Pilih PAS Masuk Syurga

UNDI PAS DAPAT PAHALA-TGNA


Diakhir zaman kita akan lihat zina berleluasa, fitnah menjadi pakaian bagi orang2 yang mengaku islam tetapi mengamal sifat munafik. 

Justeru jika anda orang ISLAM menolak kemungkaran, menolak fitnah..tolong sebarkan.. Tanggungajwab bersama.

Ingatlah kita dalam menuju sat kematian, bila-bila, dimana sahaja Jika Allah utusakan para malaikat, tolong cabut nyawa sifulan.. apakah persiapan kita sudah mengcukupi untuk bertemu Allah SWT wallaahhualam..

Terima kasih.

Program Belia UMNO Merosak Akhlak Belia

Cukup memalukan. Dengan aksi ghairah dan tidak senonoh inilah ditemui di dalam satu acara di Himpunan Jutaan Belia yang berlansung di Putrajaya bermula 23 Mei.
Traian ghairah di karnival belia 2012

Mana Menteri Agama, mana Majlis Fatwa Kebangsaan mana ulamak UMNO yang sebelum ini ghairah menghukum Perhimpunan BERSIH tetapi membisu terhadap gejala "wasatiyyah terlampau" seperti pertunjukan di sebelah ini?

Aneh, BERNAMA dan media massa arus perdana enggan untuk menyiarkan tentang bilangan yang hadir di himpunan yang dinamakan "jutaan" itu.

Menurut maklumat yang terima, himpunan yang digembar-gemburkan "jutaan" itu hanya di hadiri oleh tidak lebih 5,000 orang, itupun sekadar untuk menyertai acara-acara yang diaturkan oleh kementerian, tetapi tanpa rasa malu mereka mendakwa itu diantara 10 karnival terbesar di dunia kerana ada khemah untuk ekspo dan pameran sepanjang enam kilometer di Persiaran Perdana.

Sekadar ini sahaja "santapan" foto yang ada dari pelbagai media di hari jutaan belia:Benar-benar menghabiskan wang rakyat terhadap penganjuran Hari Jutaan Belia ini. PAS Yakin, Sokongan di Putrajaya Meningkat

PUTRAJAYA: Sejak akhir-akhir ini, sokongan rakyat terhadap PAS khususnya kakitangan awam yang menetap di Putrajaya dilihat sangat memberangsangkan.

Biarpun Putrajaya terkenal sebagai pusat pentadbiran kerajaan persekutuan di mana masyarakatnya majoriti kakitangan awam, namun mereka kini tidak lagi takut untuk mendekati PAS.

Sabtu lalu, masyarakat Putrajaya mengambil peluang mengenali PAS secara lebih dekat sempena lawatan rasmi PAS Pusat di sana.

Menurut Yang DiPertua PAS Putrajaya Mohd Nazir Zakaria, sambutan yang menggalakkan dikalangan masyarakat menunjukkan PAS bukan asing pada mereka.

"Ini membuktikan yang PAS sudah bertapak di hati mereka dan sokongan terhadap PAS di Putrajaya pada hari ini telah meningkat hampir 5 kali ganda berbanding tahun 2011.

"Perkembangan ini sangat baik yang memberi satu gambaran yang jelas tentang keupayaan PAS dan Pakatan Rakyat untuk mara ke Putrajaya," katanya.

Terdahulu, lawatan tersebut adalah anjuran bersama Badan Perhubungan PAS Wilayah Persekutuan bersama PAS Kawasan Putrajaya.

Antara Pimpinan PAS Pusat yang hadir sempena program ini ialah Setiausaha Majlis Syura PAS Pusat Ustaz Nik Zawawi, dan Pengarah Jentera Pilihanraya PAS Pusat Dr. Hatta Ramli.

Pimpinan tertinggi PAS Putrajaya pula ialah YDP PAS Putrajaya Mohd Nazir Zakaria, Timbalan YDP Kamaruzaman Mohamad merangkap Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.

Selain petugas PAS Putrajaya, program ini dibantu oleh petugas-petugas dari Bandar Tun Razak, Cheras dan Segambut.

Program dimulakan dengan solat Maghrib secara berjemaah di Surau Al-Mizan, Presint 8 dan diikuti dengan tazkirah Maghrib yang disampaikan oleh Ust. Nik Zawawi.

Selepas solat Isyak yang diimamkan sendiri oleh Ustaz Nik Zawawi, rombongan peserta telah beramai-ramai ke Medan Selera Presint 9 untuk acara seterusnya.

Acara dimulakan dengan ceramah santai yang dikendalikan oleh Kamaruzaman Mohamad dengan ucapan dimulakan oleh Dr. Hatta.

Beliau telah menyeru kepada semua penduduk Putrajaya supaya memberikan peluang kepada PAS untuk menang di Putrajaya dan seterusnya mentadbir Malaysia.

Di dalam ucapannya, beliau turut mengucapkan takziah kepada peserta yang kemalangan dalam acara perlumbaan sempena Karnival Hari Belia di Putrajaya.

Ucapan seterusnya disampaikan oleh Ustaz Nik Zawawi. Beliau telah mengingatkan para hadirin bahawa hanya Islam sahaja yang mampu menyelamatkan negara Malaysia yang kian parah ini.

Program diakhiri dengan para pimpinan mengambil kesempatan untuk bersalaman dengan para hadirin yang menjamu selera di medan selera tersebut.

Note : Den Nak tengok mantan2 SMVPR yang tegar UMNO esp Fendi Putajaya, Ashma JB yang sering hentam ana mengenai perjuangan PAS.

Sekiranya PAKATAN memerintah dengan izin Allah, den nak tengok adakah pencacai2 UMNO ni kerja di Putrajaya atau Jadi Muka Tembok dekat situ..

Masa tu den nak bagi borang PAS dekat depa, ikhlaskan hati untuk menerima perjuangan ISLAM, Jangan Dihina perjuangan ini.

Teman tabik hormat kepada semua kakitangan Putrajaya walaupun kerja kerajaan, tapi bila Pilihanraya depa Pangkah Pakatan.. teruskan jangan takut rezeki Allah bagi bukan UMNO..
template joomla note : den nak tengok puak2 Mantan SMVPR esp Fendi Putrajaya, Ashm JB dan penyokong tegar UMNO yang kerja di Putrajaya, sekiranya PAKATAN memerintah dengan izin Allah, depa nak buat apa.. apakah masa tu depa nak terus hentam PAKATAN esp PAS.. den Tunggu, Moga Allah sentiasa membantu. amiin ya rab

10 Jam Bertarung Nyawa-Datuk Harun Din

10 jam Haron Din bertarung nyawa

 
(Gambar: Kepulangan Datuk Dr Haron Din disambut ramai kalangan penyokong PAS dan anggota Darus Syifa)
BANGI: Hati anak mana yang tidak gembira apabila bapa tercinta kembali sihat dan ceria.

Begitulah yang dialami lima pemata hati Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din yang mula sembuh dari pembedahan jantungnya dan selamat tiba ke tanah air 13 Mei lalu.

Dr Haron Din, seorang tokoh agamawan melakukan pembedahan di Stanford Hospital & Clinics, San Francisco, California, Amerika Syarikat (AS) pada 2 April lalu.

Anak keduanya, Hamdi Haron yang juga seorang peguam sempat meluangkan masa menceritakan keadaan bapanya kepada Harakah Khamis lalu.

Datuk Haron, mendapat rawatan sejak 18 Mac lalu dirawat oleh Pakar Bedah Jantung, Dr Robert C Robbins.

Selama berada di sana katanya, mereka sekeluarga termasuk bondanya Datin Khadijah Mohd Salleh tidak berenggang dengan bapanya.

"Alhamdulillah sejak buat pembedahan dan dimasukkan pula ke ICU dan CCU ada perkembangan dan kesihatan beliau makin sihat," katanya yang ditemui di kediaman bapanya di Bandar Baru, Bangi, Selangor.

Selama sepuluh jam bertarung nyawa di bilik bedah, katanya bapanya tidak patah semangat dan seolah-olah tidak ada rasa sakit.

Ini katanya, apabila diminta oleh doktor untuk melakukan pelepasan batuk selepas menjalani pembedahan bapanya berjaya melakukan sekuat hati.

"Sampai doktor dan pesakit sebelah katilnya bertanya, tak sakit ke, dia kata tak, itulah kelebihan yang Allah kurnia kepadanya," ujarnya.

Begitu juga, katanya apabila kakaknya, Dr Huda Haron dan adiknya Dr Azlin Haron setiap pagi mencuci pahanya yang terpaksa dibedah sedalam satu inci dan lebarnya tiga inci, tidak juga dirasai sakit.

Dengan selamba dan bersahaja bapanya membiarkan adik dan kakaknya mencuci luka tersebut.

Itulah katanya, tiada memek muka kesakitan dan keluhan langsung darinya.

Beliau juga memberitahu, doktor meminta supaya bapanya berehat dalam tempoh tiga hingga empat bulan.

Bagi mempercepatkan proses pemulihan dan penyembuhan, doktor menyarankan supaya beliau memakan sarang burung layang-layang juga, katanya.

Sarang burung yang dibuat sup ketika berada AS, terus diamalkannya sehingga sekarang.

Bercerita lanjut Hamdi berkata, semasa dalam rawatan bapanya meminati makan 'taufu fah' dan makanan Jepun iaitu sushi dan sup jepun.

"Makanan itu ada di sana, jadi tak ada masalah untuk kami carikan untuknya.

"Tambahan pula ada rakyat kita yang bekerja di AS sudi menolong kami," katanya.

Dalam pada itu, sambungnya semangat bapanya untuk mengikuti perkembangan politik tanah air masih menebal.

"Dalam keadaan masih lemah dia nak tahu juga masa hari Perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

"Kebetulan adik saya Salwa dan Hana ada di tanah air dan mereka up-date pula perhimpunan itu, dengan penuh minat beliau ikutinya.

"Ertinya perjuangan politik dalam parti tidak pernah pudar bahkan terus berkobar dan membara," ujarnya.

Beliau berkata, penyokong PAS tidak perlu risau dengan kesihatan dan perjuangan bapanya dalam parti.

Cuma katanya, untuk sementara waktu ini, bapanya perlu membuat rawatan susulan di Institut Jantung Negara (IJN).

Kebetulan pula semasa bertandang ke rumahnya, Dato' Haron pergi ke IJN untuk mendapat pemeriksaan lanjutan.

"Minta maaflah hari ini dia kena pergi jumpa doktor di IJN dan petang ini selesailah tu," katanya yang tidak jemu-jemu menceritakan keadaan bapanya yang dikenali ramai itu.

Jawatan Kosong : Selangor Perlu 60 Guru TetapSabak Bernam  27 Mei,  : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid  Ibrahim mengumumkan kerajaan negeri meluluskan permohonan kenaikan pangkat guru JAIS Gred DG41 ke Gred DG44 dan kenaikan pangkat Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma Gred DGA29 ke Gred DGA32.
Kata Abdul Khalid, “Insya-Allah dalam tempoh terdekat ini , kerajaan negeri akan mengiklankan kekosongan 60 jawatan tetap guru bagi gred jawatan DG41, DGA29, DG48, DG44 dan DG41.

Pada masa yang sama juga bagi mengisi perjawatan gred DGA34, DGA32 dan DGA29,”

Tambahnya lagi, “sistem pendidikan Islam kelolaan JAIS bermula sejak tahun 1945 dan apabila mengambil alih pentadbiran negeri pada tahun 2008, banyak perubahan dibuat terhadap sistem pendidikan Islam.

Antaranya, penstrukturan semula dasar dan hala tuju pendidikan Islam dengan menjadikan Al-Quran sebagai kukikulum teras pendidikan Islam, penambahan bilangan sekolah agama dan perlaksanaan Skim Pinjaman Buku Teks kepada semua murid”.

“Pada masa ini, JAIS mengurus sebanyak 12 buah Pra Sekolah, 11 buah Sekolah Rendah Agama Integrasi, 212 buah Sekolah Rendah Agama, 286 buah KAFA Integrasi, 23 buah Sekolah Agama Menengah dan dua buah Sekolah Agama Menengah Tahfiz Sains dan Teknologi.

Justeru, untuk menampung kekurangan guru pendidikan Islam, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Kerajaan Negeri Selangor bersetuju menambah 5,161 jawatan guru agama di negeri ini”, kata Abdul Khalid.
Sementara itu,Exco Pendidikan, Pendidikan Pembangunan Modal Insan Dr Halimah Ali pula berkata “kerajaan negeri memiliki kemampuan kewangan yang mencukupi untuk melaksanakan penambahan jawatan ini bagi menampung kekurangan guru masa kini.

“Setakat ini seramai 9,128 orang guru mengurus dan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran seramai 238,572 pelajar.

“Jumlah pertambahan pelajar setiap tahun menyebabkan guru yang dipertanggungjawabkan tidak mencukupi.

“Jumlah guru itu juga merangkumi pelbagai jawatan sama ada tetap, kontrak dan sambilan,” katanya ketika ditemubual media  dalam Majlis Sambutan Hari Guru JAIS Peringkat Negeri Selangor di Kompleks Pendidikan Islam JAIS, Bagan Terap, Sabak Bernam”, di sini.Hadir sama, Pengarah JAIS, Datuk Marzuki Hussin.
Editor : Khaulah Azwar  


Selangor Peruntuk RM45 Juta Untuk Pendidikan

Shah Alam : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim  menyifatkan Kerajaan Selangor  komited terhadap pendidikan.
 
Ini jelas terbukti, apabila peruntukan kepada semua jenis sekolah diberi secara berskala berbanding dengan amalan Kerajaan Umno-BN.


 “Jika dahulu mungkin ada diberikan ‘hadiah’ kepada sekolah-sekolah tapi peruntukan tersebut tidak tetap.
 
"Keadaan itu berbeza setelah kita ambil alih. Kita memberikan peruntukan tetap kepada sekolah-sekolah SJKC, SJKT dan SAR di negeri ini agar mereka dapat bersedia dari segi pentadbiran dan pengurusan sekolah seterusnya meningkatkan prestasi pelajar”, kata Abdul Khalid dalam ucapan Majlis Penyerahan cek untuk SAR dan SJKC di SUK, Shah Alam, disini petang semalam.

Tambah beliau lagi“kita juga yakin dan percaya pendidikan merupakan satu pelaburan masa depan kerana masa depan negeri ini bergantung kepada keupayaan guna tenaga rakyat negeri ini di masa akan datang,”  

Pada majlis itu, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Agama Rakyat (SAR) menerima cek peruntukan bagi fasa pertama program penyaluran bantuan itu.
 
Sehubungan itu, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan, Dr. Halimah Ali, berkata sejak 2008 sehingga kini, Kerajaan Negeri memperuntukan sejumlah RM 45.936 juta khusus untuk bantuan pendidikan kepada lebih 400 buah sekolah di Selangor.

“Hari ini pula kita akan menyampaikan cek berjumlah RM 4.831 juta untuk disalurkan kepada 180 buah SAR manakala sejumlah RM 2.723 juta pula diperuntukan untuk 89 buah SJKC di negeri ini.

“Bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) pula akan disusuli dalam masa terdekat ini dengan peruntukan sebanyak RM 3.,534 juta menjadikan jumlah keseluruhan untuk fasa 1 ini sebanyak RM 11.088 juta,” katanya.

Hadir sama menjayakan majlis tersebut Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Teng Chang Khim dan barisan Exco Selangor.
 
Editor : Khaulah Azwar
 

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI