Thursday, June 14, 2012

Ustaz Yahya: Murabbi tak pernah lelah mendidik

Apa yang dilakarkan Ustaz Ridhuan, kisah ini adalah benar kerana ana juga sering ikuti program tarbiyah yang diadakan Allahyarham.. pengajian yang tidak jemu seperti TGNA, TGHA, Tuan Ibrahim Tuan Man.

Program mereka yang sering ana bawa adik-adik kampus untuk penuhkan ilmu dalam dada.

Ye kerana sedar ilmu Allah itu maha luas, semakin di cungkil, semakin dalam. Maka dengan itulah senantiasa mendampingi insan-insan yang kata-katanya penuh hikmah.

Menitis juga airmata ini, murabbi ku pergi untuk selamanya :(

Baru bulan lepas ana kehilangan wan yang dikasihi, kini ana kehilangan murabbi yang banyak membimbing diri yang dhaif.

Kadangkala semangat untuk meneruskan kehidupan ini bagaikan ombak, sekejap naik, sekejap turun.

Semangat meneruskan kehidupan yang di kumpul beberapa minggu sejak kehilangan wan, kini badai ombak hempas lagi..

Ya-Allah bagilah kekuatan pada hambamu yang lemah.:(

Siapa yang ikuti pengajian allahyarham pasti rasa kehilangan besar.


Kata2nya masih terngiang. "Walaupun sibuk macam mana jangan lupa program tarbiyah, jangan lupa buka Al-Quran, jangan lupa Almathurat..jangan ... jangan-jangan.."

Kata-katanya yang sudah menjadi asam garam kehidupan semua para pejuang yang sentiasa mengikuti kuliah, program tarbiyahnya. menitis juga airmata ana pagi ini..

Cuti baru-baru ini, ana bertemu dengan Dr Supyan, Maha suci Allah, ketika itulah katanya perlu siapkan assignment secepatnya.

Ana terkedu, sempatkah..kenapa ana berkata macam tu, fikiran ana amat kuat pada murabbi ini.. oo semua ada hikmahnya..

Doa ana, semoga Allah tempatkan Allahyarham dalam golongan beriman, diterima sebagai tetamu Allah yang dimuliakan, amalan semasa hidupnya diangkat martabat yang di tinggikan, Al-Fatiha.


Langit petang ini seperti rawan berduka, awan mengarak berita yang memeritkan sukma seperti petir membelah langit. Segalanya seperti kebetulan mengapa beberapa hari ini saya merasa begitu teringatkan Ustaz Yahya Othman terutama janji untuk menyusun kertas kerja tarbiah yang puluhan atau ratusan yang ditulis almarhum. Petang menjelang jumaat yang berkat ini, saya bersama Dr Supyan membelek foto-foto lama program MISNA yang diadakan pada tahun 1991. ”

Wah, Ustaz Yahya masih muda bertenaga” kata saya teruja pada teman apabila melihat Ustaz Yahya yang kelihatan merenung para peserta program musim sejuk anjuran MISNA. Bersebelahnya ialah almarhum Ustaz Fadhil Noor yang juga kelihatan masih bertenaga. Berselang sejam lebih selepas itu, teman saya wartawan Harakah, Nazri menelepon dengan suara cemas “Ustaz Yahya telah dijemput untuk berkelana ke alam abadi”.

Airmata terasa deras mengalir kerana tokoh murabbi PAS ini sangat tidak asing dengan program tajnid (pembinaan kader-kader dakwah PAS). Anak muda aktivis gerakan Islam negara ini rasanya semua mengenali dengan dekat sesepuh besi khursani tarbiah ini yang mendapat pendidikan di Timur Tengah dan pernah diasuh secara sistematis oleh Ikhwanul Muslimin.

Beliau mewakafkan diri untuk perjuangan Islam semenjak zaman muda sehinggalah tubuhnya mula disengat penyakit namun masih tidak menguzurkan diri di medan amal Islami. Kertas kerja tarbiah Ustaz Yahya Othman sering kita lumati dalam program tarbiah, bahkan dada kita turut terisi dengan penyampaian beliau yang tegas. Beliau adalah anak didik kepada Sheikh Kamal Saniri, tokoh Ikhwanul Muslimin yang telah mengalami pemenjaraan dan akhirnya mati syahid akibat disiksa oleh regim thaghut Mesir. Jika menziarahi bumi Jordan, biasanya Dr Muhammad Said Hawwa (anak Sheikh Said Hawwa) akan menjemput beliau di lapangan terbang. Beliau mempunyai kenangan kolektif bersama Sheikh Said Hawwa dan tokoh-tokoh besar Ikhwan yang terbuang di merata tempat, termasuk akrab dengan Dr Kamal Helbawi dan Dr Mehdi Akif.

Ustaz Yahya mendapat pendidikan di Mekah, antara pelajar genius yang disayangi oleh guru-guru di Masjidil Haram, beliau menyambung pengajian di Iraq seterusnya di Universiti al Azhar sehingga mendapat MA (Sarjana). Beliau sangat menyintai dunia pendidikan, sehingga jasanya ada di belakang penubuhan YPTIK, Maahad Tahfiz Pulai Condong, KIAS, Kolej An Nur, Maahad Darul Quran Machang dan pelbagai institusi pendidikan Islam di Kelantan bahkan negara ini. Akses beliau dengan Universiti al Azhar begitu sekali baik, ini adalah kerana latarbelakang pendidikan dan jaringan yang dimiliki oleh beliau ketika aktif di dalam gerakan belia Islam antarabangsa. Tidak pelik jika apabila PAS memenangi Kelantan pada tahun 1990, beliau diamanahkan sebagai exco Pendidikan negeri Kelantan. Beliau menjadi ADUN Banggol Judah dan pernah bertanding di Parlimen Pasir Puteh pada tahun 1978.

Sang Murabbi ini mengabadikan hidupnya untuk mencetak kader dakwah, memesrai anak muda supaya menjadi amilin yang menyambung risalah perjuangan Islam. Dirinya adalah mercu keteladanan kepada kita kerana kata-katanya dibenarkan dengan tindakan dan amalan, beliau bergulat dengan perjuangan secara serius semenjak tahun 70an lagi. Beliau pernah menjawat jawatan sebagai exco WAMY serta ahli majlis Syura ABIM saat ABIM adalah gerakan simbiosis kepada PAS dalam dekad 70an.

Almarhum juga adalah tokoh ulama PAS Pusat yang juga begitu akrab dengan tokoh-tokoh besar Ikhwanul Muslimin. Di saat kebangkitan Islam menyelimuti dunia Islam, bahkan negara ini juga tidak terkecuali, Ustaz Yahya Othman bergerak ke seluruh negara untuk membudayakan tarbiah kepada pemuda dan belia Islam. Saat itu, kesan daripada percikan kebangkitan Islam, negara dahagakan sentuhan ulama-ulama haraki dan beliau sebaris namanya dengan Tuan Guru Haji Abdul Hadi, Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Ustaz Wan Mustapha Rusdi, Ustaz Awang Nasruddin Abu Bakar dan nama-nama besar lain penggerak tarbawi. Tidak menjadi rahsia bahawa kesan daripada tarbiah beliau kepada ahli PAS terutama pemuda PAS di penghujung dekad 1970an dan awal 80an, akhirnya berlaku transformasi kepimpinan pada tahun 1982 yang dikenali sebagai kepimpinan ulama.


Almarhum bukan sahaja menjadi tenaga pengisi penting untuk program pelajar dan pemuda dalam negara tetapi juga sentiasa diundang ke luar negara termasuk di United kingdom dan US. Perawakan lembut tetapi tegas, hujjahnya sentiasa disepuh ayat-ayat Allah dan hadith Nabi SAW. Dasawarsa 70an dan 80an adalah zaman subur merendang dan meranum hijau dengan usrah, tamrin, daurah, jaulah, ijtimak dan sebagainya, semua program ini begitu sinonim dengan beliau.

Bahkan, PAS berjaya merubah kepimpinan pada tahun 1982 (transformasi kepimpinan) adalah kerana suburnya gerakan tarbiah dan pembinaan. Kepimpinan ulama yang menjadi teras kepimpinan PAS berjaya direalisasikan akibat hidupnya gerakan tarbiah yang berterusan, juga akibat generasi peserta kebangkitan Islam yang begitu membuncah ghairah untuk melihat PAS menjadi gerakan Islam yang bergerak di atas kefahaman ahli bukan semangat yang meledak-ledak kosong. Almarhum juga di belakang penubuhan ILHAM dan juga menggerakkannya.

Kita semua para amilin jemaah akan sentiasa mempunyai ingatan kolektif terhadap jasa dan pengorbanan almarhum, bahkan akan terus merasa kerinduan yang menggebu dengan sentuhan ‘air tangan’ beliau. Saya semasa menjadi Pengerusi Lujnah Tarbiah DPPWP dan Timbalan Pengerusi Lujnah Tarbiah DPPP, Ustaz Yahya adalah pimpinan utama yang sentiasa diundang untuk menjadi pengisi program tarbiah pemuda khususnya. Beliau sangat serius dalam persoalan menepati masa, bicaranya tenang namun tegas. Bersimpuh di hadapan beliau semasa program seolah didera dalam penjara Guantanamo atau berada dalam sel regim Arab, bimbang diterpa soalan ‘cepu mas’ ustaz Yahya. Wajahnya sebening air yang membersit cahaya tetapi ketegasannya menggerunkan.

“Ayat apa tadi akhi? surah apa ana sebut tadi?” Tanya sang murabbi dengan cerlungan mata pada peserta program tajnid. Tak berkutik, semua tunduk seolah tak mendengar soalan ustaz. Dia tak mengalah, terus mengasak peserta. Dada bergelombang turun naik, bimbang diterjah soalan daripada beliau.

“Ayat apa yang akhir ana cakap tadi…?” Tanya beliau dengan tegas, peserta akan menunduk dan menikus seperti tikus disimbah dengan air sirap bandung. Tak berkutik.

“Mengapa enta tak menulis semasa ana berkuliah?” Tanya sang Murabbi dengan tatapan tajam di sebalik bingkai kaca mata kepada peserta tamrin, sebahagiannya menikus seperti tikus mondok tersimbah ‘kopi janda’. Saya juga, walaupun sebagai panitia program, turut merasa kecut perut seperti baru melintasi bilik mayat selepas jam tiga pagi atau melintasi jirat Cina yang baru menyimpan mayat gadis mati membunuh diri. Semua diam, tenang dalam ketakutan yang cukup payah diungkap dengan lukisan kata-kata. Hormat dan gerun, sekaligus merasa bersalah kerana tidak serius mencatat.

“Mengapa tak menulis dalam jawi?” Tanya Ustaz lagi pada seorang peserta yang duduk di barisan hadapan, teman ini pucat, bibirnya kelat menelan air liur. Lulusan kampus tempatan ini adalah produk dasar pendidikan negara yang tidak bersahabat dengan tulisan jawi.

“Ana sayangkan antum semua ini, antum semua anak ana, antum semua masa depan perjuangan Islam,” kata sang murabbi dengan lirih, mata beliau berkaca dengan patah kata yang tersekat. Di akhir program kami saling memeluk beliau, berpamitan dengan penuh ukhuwwah, ustaz sentiasa bermalam dengan peserta tamrin Pemuda, mengunyah apa sahaja yang dihidangkan bersama peserta tamrin tanpa omelan. Keakraban beliau dengan peserta bukanlah dibuat-buat, keintiman ini berakar daripada kecintaan beliau untuk membina dan mencetak jurudakwah muda.

Buatlah tamrin jauh meranduk kawasan perbukitan, meredah kawasan yang paling rahsia untuk mengelak pengintipan musuh atau ke pulau terbiar, Ustaz Yahya tidak pernah gagal untuk hadir. Biasanya pula sang murabbi akan sampai lebih awal daripada peserta tamrin. Sesibuk manapun beliau semasa menjadi Exco Kerajaan Kelantan namun program tarbiah adalah keutamaan. Selepas melepaskan jawatan Eksekutif dalam kerajaan negeri, belia masih di papan carta utama program tarbiah termasuk penglibatannya dalam Lujnah Tarbiah Pusat dan murabbi tarbiah jamaah.

“Mula pukul berapa akhi program ni…” Tanya almarhum Ustaz Yahya pada saya dalam satu program pembinaan. Sebenarnya jauh di sudut hati ustaz tidak memerlukan jawapan, soalan itu adalah inzar kepada panitia yang gagal untuk mendisiplinkan peserta. Apa pun teguran yang diberi, saya dan kawan-kawan tidak pernah berkecil hati, malah hari ini ianya menjadi sebuah kerinduan yang sangat mendera perasaan, terakam indah dalam lipatan ingatan kolektif kita semua.

Dalam program Ijtimak Tarbawi yang berlangsung di Masjid Rusila dua tahun lepas, ramai generasi muda yang baru berjinak dengan PAS tidak mengenali sosok ini namun akhirnya terpegun dengan pengisiannya yang sangat mengesankan. Kata-katanya seperti kilauan mutiara, juga seperti air yang jernih yang turun daripada bukit seterusnya menakung dalam kolam yang teguh. Daya ingatannya memukau dan menyakinkan sekali, menyihir anak-anak muda yang tekun mendengar. Suaranya bergetar sayu sebelum berpamitan dengan peserta, matanya melihat dengan penuh bahagia kepada seluruh peserta Ijtimak Tarbawi.

“Jangan lupakan program tarbiah, jangan lupa baca Al Quran walau sesibuk mana pun kamu” ujarnya tegas, matanya berkaca menatap peserta. Dia seperti disihir untuk tidak meninggalkan majlis yang baginya menghimpunkan anak-anak didiknya dari seluruh negara. Usai beliau memberi pengisian, tubuhnya yang uzur masih melekat di kerusi khas di belakang pentas. Matanya memerhati dengan penuh teruja ke arah anak muda yang jumlahnya ribuan orang dan dia dengan tekun menangkap butiran yang disampaikan oleh penceramah-penceramah lain. Dalam keadaan uzur serta jauh lebih berilmu dan berpengalaman, beliau masih mendengar dan ditarbiah. Inilah watak keikhlasan sang murabbi yang sukar dicari ganti pada hari ini.

“Nama apa ustazah yang bercakap tu?” Tanya ustaz Yahya perlahan, cuba mengingat sesuatu. “Oohh, Dr Asiah Ali…Pengerusi tarbiah Muslimat” jawab saya. Ustaz tekun menangkap butiran yang keluar daripada mulut penceramah. Ustaz Asri Daud, sekali sekala melayan pertanyaan Ustaz Yahya, yang tergambar sangat bahagia pada hari itu. Sesekali dia membetulkan duduknya pada kerusi khas yang kami sediakan.

Sukarnya untuk melupakan jasa Ustaz Yahya kepada peserta kebangkitan Islam, juga kepada kita semua di dalam harakatul ummah ini.

Hari ini dan seterusnya kita akan merindui sang murabbi ini, suara lirihnya juga tatapan mata bahagia dalam program tarbiah.

Nuansa sentiasa untuk mengukuhkan jamaah yang kita cintai, kerana kita dan almarhum menjiwai setulusnya bahawa tarbiah adalah tunjang kekuatan perjuangan. Gagah dan konsistennya harakatul ummah pada hari ini ialah kerana tarbiah yang berterusan untuk para pendokongnya. Kita ahli-ahli PAS tidak akan menjadi pahlawan kesiangan yang sarat dengan mimpi-mimpi indah untuk merengkuh Putrajaya namun mengambil mudah dan culas dengan program tarbiah.

Selamat berehat buat sang Murabbi, demi Tuhan, kami adalah saksi mata bagaimana gigihnya dirimu membina dan mengisi dada kami. Bergerak menyambangi seluruh belahan negara ini untuk berdakwah dan membina para duat dan amilin. Kami berjanji untuk meneruskan jalan dakwah ini dan memastikan harakatul ummah ini terus berada di orbit perjuangan Islam walaupun kami tahu betapa rindunya kami pada sebuah kerusi kosong di medan tarbawi yang biasanya, menyandar tubuh kurus namun sarat dengan kata-kata inspiratif yang meluncur daripada sumur akalmu yang jernih. Alfatihah.


Penulisan kami yang lemah, diabadikan untuk murabbi yang di kasihi.

Solat Jenazah Allahyarham Ust Yahya Othman : ¤ 15 Jun 2012 (Jumaat) ¤ Jam 9.00 Pagi ¤ Masjid Labok (Berdekatan Rumahnya), Machang

Pergi Tak Kembali-Ustaz Yahya Othman

Murabbi Tarbiah Pas, Ustaz Yahya Othman, telah kembali ke rahmatullah pada pukul 6.15pm tadi.

Ustaz Yahya ni dah lama dalam perjuangan Pas dan pemergiannya juga masih dalam perjuangan Pas........Semoga ALLAH merahmati roh allahyarham dan rohnya berada di sisi para mujahid ALLAH.....Aminnnn.....

Kalau org Pas tak kenal lelaki dalam gambar ni,tak tahu aku nak cakap ape...........Korg pergi mengaji lagi ler nampak gayanye......

AL-FATIHAH...................

Kehilangan permata yang sangat disegani. Lihat raut wajah allahyarham teringat ana kuliahnya, teringat pada arwah Atuk ana. wajahnya seiras

Mangsa Pukul Tuntut Rugi RM70 Ribu pada Ketua Wanita UMNO

 
Gombak, 14 Jun, 2012  : Bapa kepada 9 anak menyelar tindakan kejam yang dilakukan Ketua Wanita UMNO, Nainey  Khamis  serta suami  Othman Ahmad yang bersifat gangster resim.Shafie Md Jusoh, 51, berkata, perbuatan mereka dengan niat membunuh  saya dengan menguna benda tajam seperti parang, melanggar pagar rumah dengan menaiki kereta pajero  baru-baru ini dikecam.

Kejadian ini berlaku kerana konflik tanah  kerajaan PLOT NO. 153 Lot tepi yang telah dimiliki oleh  saya semenjak  tahun 2001.

Pejabat tanah telah membuat cabutan undian dan saya layak memiliki tanah tersebut pada  29 Jun, 1996. Saya telah membuat bayaran premium sebanyak RM3,781.   

Tapi malangnya, pejabat tanah hantar notis dengan memaklumkan tanah tersebut perlu diserahkan kepada mereka atas sebab ketua wanita umno, Nainey telah mendapat surat sokongan daripada Datin Paduka Seri Hajah Zaleha Ismail, Ahli Parlimen UMNO Gombak pada 2 Ogos, 2001.
Kandungan surat yang diberikan menyatakan Othman Ahmad telah membuat bayaran premium dan bayaran lain. Saya pula masih tidak membuat sebarang bayaran.  
“Saya tegaskan bahawa perkara ini adalah tidak benar, Memang dasar UMNO, suka menipu, menindas rakyat yang lemah.

“Jika benar Othman sudah jelaskan semua bayaran, mengapa beliau tidak membuktikan sebarang resit pembayaran kepada saya”, kata Shafie dengan tegas.

“Selain itu,  usul ini telah di bawa dalam mesyuarat kerajaan negeri Selangor semasa pemerintahan kerajaan terdahulu   pada 28 Jun, 1995 dan 4 Oktober, 2000 bersidang permohonan premium milikan tanah yang melibatkan 240 rumah.

18 buah rumah telah diambil UMNO Gombak tanpa diberi pampasan kepada semua yang terlibat”,  ujar Shafie kepada wartawan pagi tadi di Taman Melewar Gombak.

Jelas Shafie lagi, surat yang diterima daripada Pejabat Tanah PTDG (bil 13) dann PTDG no 2/1/43/98 , 28 Februari, 2001 dengan menaikan kadar bayaran premium bernilai RM34, 257  adalah surat palsu dengan niat untuk beri tekanan pada saya.

Saya berani membuktikannya, semasa surat pertama yang diberikan Pejabat Tanah Jun, 1996 meminta saya hanya perlu buat bayaran RM3, 781 tapi kenapa sekarang begitu besar jumlah yang perlu saya bayar.

Pejabat tanah  bersifat macam lalang, sekejap cakap saya layak, kemudian bila  Nainey dan suami berurusan dengan pejabat tanah dengan begitu mudah mereka mendapat kelayakan. Apakah pejabat tanah telah menerima rasuah daripada mereka”, soal Shafie.

Tambahnya lagi, isu ini telah mendapat perhatian penduduk, polis apabila Nainey, suami  serta ahli keluarga mereka bertindak ganas dengan melanggar pagar, memukul
kepala saya dengan benda tajam sehingga koma. Saya mendapat rawatan selama seminggu”.

“Kepala saya telah menerima enam jahitan, dua orang anak saya  telah di raba oleh bapa saudara dan anak lelaki Nainey.

“Kami sering diganggu kacau oleh mereka. Walaupun telah buat laporan polis namun tiada tindakan sewajarnya yang boleh menghalang mereka menghentikan kezaliman Wanita UMNO Gombak ini”, kata Shafie dengan kesal.

Justeru, saya ingin  buat  tuntutan ganti rugi kepada Ketua Wanita UMNO Gombak yang telah merosak harta benda saya bernilai RM70,000. Jika mereka enggan bayar, perkara ini akan dibawa ke Mahkamah.
Jika benar mereka nak tanah ini, ambillah, saya mengalah  demi keselamatan kami sekeluarga yang sering  diberi ugutan bunuh oleh mereka.

Apa yang saya kesalkan, sikap pimpinan UMNO itu yang bertindak kejam kepada rakyat yang lemah.

Selepas isu ini disiarkan dalam Sinar Harian baru-baru ini, pejabat tanah telah turun padang dan mereka nasihatkan agar saya buat permohonan lain.

Ekoran kejadian ini juga , Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali dan Penyelaras Pusat khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia, Sallehuddin Nasir telah menghulurkan bantuan kewangan untuk meringankan beban yang kami tanggung.

Saya merakamkan terima kasih PAKATAN Rayat Gombak telah membantu saya dengan mencari rumah sewa, menghulur wang dan sumbangan barang dapur.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI