Sunday, March 25, 2012

Wan Cepat Sembuh, Cuti Di ICU


Bangi, 26 Mac, Alhamdulilah pencarian guruku Hjh Norehan diberkati Alllah setelah 17thn tak jumpa. Pasti semua pelajar SMVPR ingat Hjh Norehan Md Shariff??

Worden yang sgt tegas, suka membebel, pagi2 di kerahkannya semua pelajar berjoging lps subuh setip hujung minggu..

Guru inilah sgt menjadi anti pada semua pelajar yang tak suka dikena bisingkan..

Tetapi disebalik tegasnya ada kelembutan, namun tak semua pelajar mampu mendekatinya.. Apa yang dibebelkan untuk kebaikan, nak lihat semua pelajar berjaya.

Masa batch saya, yang kerap temankan cikgu tidur bilik worden saya, fiza, arwah alang.. sambung study cikgu ajar..

cikgu juga rajin bawa saya balik kampungnya, disini ukhwah kami terputik mengenali keluarga cikgu hjh norehan..

Sempatlah kenal arwah ayah cikgu.. tapi rumah tu hanya 3 beranak je duduk.. sebab lain dh berumah tangga.

Keluarga mereka fikrah islam.. saya senang dgn mereka.

Alhamdulilah terima kasih Ya-Allah kerana temukan saya dengan guru2 SMPR yang cukup prihatin dan penyayang..mereka lah guru yang berdedikasi pada saya.

Kali ini, cuti kami di Hospital Pakar di Bangi kerana ibu cikgu hjh norehan sakit tenat.

Tibanya kami di rumah, saya lihat wan terbaring di kerusi rodanya, nafasnya begitu sesak sekali dan membimbangkan saya. (huhu cikgu hjh norehanpun tak secemas saya).

Kata cikgu hjh norehan, mak yan balik ni ? Mak tengok yan bawa anak murid..mak kenal lagi tak tak anak murid yan ni..

Sunguh tiba2 airmata saya mengalir (Cembeng btl saya ni)..

Kerap saya ckp pada cikgu, keadaan wan tak stabil kena bawa hospital tapi cikgu ckp tunggu malam..

Selepas solat isya berjemaah, kami siap2 untuk dinner.. nak tinggalkan wan, saya dan cikgu rasa berat hati, tapi sebab atas amanah kerja , kena pergi juga..

Di Hotel ICI, hati kami tak tenteram, saya dan cikgu sentiasa perhati masa.. tup..tup dah 10 mlm, cikgu signal saya cabut dpd majlis..

Kami keluar saja dpd majlis dpd sms wan masuk icu..

Dalam kereta, saya cuba tenangkan cikgu.., Kali ni saya jd driver cikgu.. kira-kira 3 jam doktor rawat wan dlm bilik kecemasan.

Tiga hari saya temankan cikgu uruskan wan untuk mandikan wan, suapkan minum.

Rasa kesian tengok wan kena jolok tekaknya untuk buangkan sisa2 makanan. Wan dah kena puasa sepanjang rawatan.. Gas juga dibagi pada wan.

Esoknya Doktor bg pilihan pada keluarga samada nak buat rawatan di sini / Putrajaya??

Bincang adik beradik, dtg CEO Hospital merupakan Bos saya dulu..alahai Hj Shahrom di Al-Amin , sungguh rasa dunia ini mcm kecil saja.

Puas saya mencari Cikgu Hjh Norehan rupa2nya Hj Shahrom abgnya.. erm.. ada hikmah sebalik kejadian.

Tak boleh tidur, kami semua.. jaga wan, mendengar nafas wan betul2 buat hati saya mcm2 rasa til saya sms semua mantan pelajar dan guru2 SMVPR pls doakan wan. Lihat wajah cikgu dan adik beradik, airmata mereka menjadi teman..

Bacaan yasin dan Al_Quran sentiasa kami bacakan..

Harapan hanya satu, moga wan cepat sembuh. Akhirnya adik beradik putus buat pemeriksaan disini saja sebab doktor pakar dpt atasi masalah wan walaupun peralatan tak cukup.

Harap tak jadi apa2 pada wan, nampaknya cikgu hjh norehan tak jadi balik k.k dah emergency..


Saya harap semua mantan pelajar dan guru2 SMVPR sudi mendoakan kesihatan wan, rindukan kata2 wan, senyum nya 17thn lalu. Dulu wan lah org paling banyak bercakap, aktif tapi sekarang semua dh takde.

Setiap kail kami dalam kereta, cikgu hjh norehan tak putus nasihatkan saya dan katanya, saya banga dengan awak.

Sanggup cari guru, dan awak banyak terlibat aktiviti yang memberi manfaat pada perjuangan islam. Terlibat dengan kebajikan dan jd role model untuk pelajar dalam motivasi pelajar.. alhamdulilah..semoga pe yang awak buat pahalanya dpt serpihan pada saya.. yele..cikgu takde anak. cuma anak2 murid yang jd insan ingat pada guru2 akan sedekahkan pahala pada gurunya..

Saya hanya mampu cakap, cikgu doakan saya moga istiqama, semua dilakukan jika diberi sedikit pahala disedekah pada arwah abah dan semua insan2 yang saya syg esp cikgu2 SMVPR. Doakan urusan saya di mudahkan untuk cari Cikgu Liza worden pertama saya.

Saya jadi mcm nipun doa mak, abah, dan guru2 smvpr yang mahukan saya cari jemaah. Alhamdulilah, amanah cikgu tak di lupakan.. berkat semua insan yang kenali saya..

Saya hrp ukhwah kami until Jannah.. saya akan cuba beri khidmat terbaik untuk semua guru2 saya.. so kalau yang sakit pls sms..


Ckgu tepuk belakang saya, tahniah.. dan saya hrp ukhwah kami until Jannah.. saya akan cuba beri khidmat terbaik untuk semua guru2 saya.. so kalau yang sakit pls sms..

Insya-Allah saya tidak keberatan untuk membantu. Kalian sepeti ibubapa saya.


Syafakumullah Wan :(Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI