Tuesday, March 22, 2011

Majlis Tilawah Al-Quran mendapat sambutan golongan pelajar


Gombak - Majlis Ujian Tilawah Al Quran Peringkat Mukim Setapak telah diadakan baru-baru ini di Masjid Simpang 3. Pertandingan yang bersejarah ini dirasmikan oleh Hj Abd Rahim Md Nasir, Nazir Masjid Simpang 3 dan majlis penutup pula telah dilaksanakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves Y.B Amiruddin Shari.

Seramai 11 peserta (5 Peserta Muslimin dan 6 Peserta Muslimat) yang telah menyertai pertandingan ini yang terdiri daripada 6 buah masjid di sekitar zon Gombak Setia. Antaranya Masjid As-Syakirin Batu 6, Masjid Lama Batu 6 3 1/2, Simpang 3, Sg Chincin Batu 7, dan Masjid Zakaria. Setiap masjid telah menghantarkan wakil seramai 3-4 peserta.

Tn Hj Zainal Abidin Abd Ghani, Timbalan Nazir Masjid Simpang 3 berkata, "tujuan diadakan majlis tersebut adalah untuk memilih peserta dari daerah gombak yang akan masuk pertandingan ke peringkat Negeri Selangor tidak lama lagi''.

"Kami telah menerima notis daripada Pejabat Agama Islam Daerah Gombak (PAIDG) sebulan yang lalu mengenai pertandingan tersebut dimana setiap kawasan di Negeri Selangor akan mengadakan pertandingan ujian tilawah Al-quran. Mereka yang berjaya akan terus mengikuti di peringkat daerah pula sebelum diperingkat Negeri Selangor".

Alhamdulilah pertandingan ini telah mendapat sambutan yang sangat baik. Kebanyakkan peserta yang menyertainya adalah terdiri daripada golongan muda terutamanya para pelajar. Namunpun begitu golongan warga emas juga tidak ketinggalan untuk sertai bersama bagi menjayakan program ini".

Dengan adanya program ini terdapat beberapa pendapat iaitu ada yang bersetuju dengan mengadakan pertandingan tilawah namun ada yang segelintir tidak bersetuju kerana menurut mereka membaca al-quran tidak perlu dibuat pertandingan kerana pada masa zaman dahulu tidak berlakunya pertandingan seperti ini. Namun ada pula yang menyatakan perlu ada mengadakan program ujian tilawah al-quran kerana untuk memperbaiki mutu bacaan qari dan qariah, selain daripada itu menguji bakat-bakat peserta yang terpendam. Bahkan dengan adanya program ilmuan seperti ini, ianya mengeratkan siraturrahim dan mengimarahkan rumah-rumah ALLAH.

Kita juga ingin menjadikan Masjid sebagai Wahana Transformasi seperti yang didambakan oleh Exco Kerajaan Negeri Hal Ehwal Islam Adat-adat Melayu merangkap ADUN Gombak Setia, Y.B Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, dimana beliau ingin melihat masjid-masjid ini didatangai berbagai golongan tanpa mengira umur.

Beliau ingin jadikan masjid sebagai universiti dimana akan adanya pusat riadah, klinik, perpustakaan dan sebagainya demi menggalak umat islam menghadirkan diri ke rumah ALLAH. Kita tidak mahu rumah ibadah ini menjadi kubur walaupun dibina dengan gah sekali tetapi tiada penghuni yang hadir untuk mengimarahkan rumah ibadah.

" Menurutnya lagi ahli penel hakim terdiri daripada Pejabat Agama Daerah Gombak, Pengira Markah dan masa pula panel terdiri daripada Kawasan Gombak. Antara terma dan syarat untuk memenangi pertandingan tilawah ini adalah dilihat dari sudut Tajwid, taranum, fasoha, suara", katanya.

Sementara itu pula, Tok Penghulu Mukim Setapak, Zuraimi Muhaini pula berkata, " pertandingan ini perlu diadakan. Masyarakat kena mengikut peredaran zaman. Pada zaman masa ini ramai masyarakat inginkan majlis-majlis ilmu. Rumah-rumah ALLAH adalah tempat yang terbaik untuk kita menimba ilmu dan mengeratkan siraturrahim walaupun siapa dan apa pangkat kita. Apabila kita berada dirumah ALLAH, kita adalah hamba yang kerdil dan tiada yang lebih besar pangkatnya melainkan ALLAH swt".

"Jadi tidak perlu kita pertikaikan program-program yang bermanfaat ini walaupun siapakah yang penganjurnya. Mungkin zaman dahulu kita lihat ibubapa/penjaga boleh mengajar anak-anak mereka dirumah sahaja namun pada masa sekarang bagi memastikan anak-anak mereka mendapat ilmu yang mantap , memperbaiki bacaan mereka, maka ibubapa/penjaga akan memastikan anak-anak mereka mempelajari di tempat yang lebih baik".

Jadi Masjid atau surau adalah merupakan satu tempat yang sesuai untuk kita menimba ilmu dengan dihadiri oleh ustaz-ustaz yang bertauliah. Mereka yang mengajar sudah pasti yang telah dilantik oleh Pejabat Agama dan mempunyai kelulusan mengajar. Kita kena berlapang dada dengan menerima pendapat semua pihak dan cara pentadbiran kerajaan pada masa ini yang ingin menjadikan negeri yang menjadi ketenagan apabila dipimpin oleh orang-orang yang beriman untuk menerajui negera dengan baik. Jika ianya mendatangkan kebaikan semua pihak maka kita perlu meneruskannya daripada melihat golongan belia atau pelajar ini terlibat dengan aktiviti yang kurang sihat maka ianya sudah pasti akan menimbulkan fitnah buat pimpinan, ibubapa dan peranan AJK-AJK yang dilantik di peringkat masjid, surau yang pasti akan menyatakan kami tidak menjalankan tanggungjawab sebaiknya kepada golongan tersebut. Kena berpandangan positif dari semua aspek."

Sebenarnya pertandingan membaca al-Quran merupakan satu tradisi dan peristiwa tahunan bagi kebanyakan negeri. Menurut sumber dan catatan tertentu, pertandingan membaca al-Quran telah bermula di Negeri Kedah oleh Tunku Abdul Rahman Putra dalam tahun 1951. Kemudian pada tahun 1959 pula beliau telah mengambil daya utama menganjurkan pertandingan membaca al-Quran antara Johor dan Kedah.

Tujuan diadakan pertandingan ke peringkat Negeri Selangor ini adalah untuk meletakkan asas keimanan yang kukuh dan pembangunan rohani umat Islam yang berpandukan kitab suci Al-Quran. Amalan ini pula adalah selaras dengan semangat yang terkandung didalam perlembagaan yang menjadikan agama Islam sebagai agama rasmi negara.

Zuraimi berkata pertandingan tilawah ini telah dimenangi oleh Zulkeflee Muhamad (Qari), yang telah menerima wang tunai RM400 dan Qariah pula Noriyah Mat Terudi dengan menerima wang tunai RM300 dan bagi pemenang tempat ke 3 menerima wang tunai RM200. Manakala tempat ke 4-11 RM50 setiap seorang. Peruntukkan program tilawah ini telah mendapat kerjasama daripada Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR), Ahli Parlimen Gombak, Y.B Azmin Ali, ADUN Gombak Setia, Y.B Datuk Hasan Mohamed Ali, Ahli-ahli Majlis MPS Zon Gombak, ketua-ketua kg dan Semua Nazir Masjid peringkat gombak. Insya-ALLAH mereka yang telah mememangi pertandingan ini akan memasuki ke peringkat daerah yang akan berlangsung di Rawang pada 2hb April, 2011, katanya.


Editor : khaulah azwar

Kenapa dedah video hari Dun Sarawak bubar

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat tidak menolak pendedahan video seks yang didakwa melibatkan pemimpin pembangkang semalam merupakan konspirasi jahat pihak tertentu untuk kepentingan politik.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, ianya memandangkan video itu ditimbulkan pada hari yang sama dengan pembubaran Dun Sarawak.

"Rakaman (video seks) timbul pada hari yang sama dengan Dewan Undangan Negeri Sarawak dibubarkan menunjukkan ada kepentingan politik tertentu.

"Pakatan Rakyat menggesa rakyat bersatu untuk menolak taktik kotor ini dan menentang usaha pihak tertentu yang menggunakan video lucah untuk menjatuhkan lawan," kata beliau pada sidang media selepas mesyuarat Pakatan Rakyat di pejabat Ketua Pembangkang, bangunan Parlimen hari ini.

Beliau juga berharap rakyat khususnya umat Islam tidak cepat percaya dengan fitnah sedemikian.

Menganggap rakaman video itu sebagai drama, bahan rakaman seperti yang ditunjukkan kepada media tertentu itu tidak boleh dijadikan bukti untuk mendakwa seseorang.

"Dalam Islam ditekan jika menerima sebarang berita, hendaklah diselidiki dahulu berita itu.

"Sekadar rakaman video tidak boleh dijadikan bahan bukti. Kena hadirkan empat orang saksi, siapa jurukameranya.

"Di mana video itu ditayangkan? Di hotel. Jadi itu hanya drama," katanya.

Sementara itu, Anwar ketika menjawab pertanyaan wartawan samaada beliau akan bersumpah bahawa beliau bukan individu dalam video itu atau tidak,beliau berkata hanya mahkamah yang berhak menentukannya.

"Soal sumpah itu,mahkamah yang tentukan," jawabnya.

Turut bersama pada sidang media itu Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke, Ketua AMK dan beberapa pimpinan lain.

Video seks: Abim gesa hormati ketetapan syariah

KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menggesa agar semua pihak menghormati segala ketetapan syariah yang telah digariskan untuk kebaikan bersama berhubung pendedahan salah laku seksual pemimpin politik negara.

Presidennya, Dr Muhamad Razak Idris juga meminta sebarang perbincangan serta perbicaraan kes hanya dilakukan oleh autoriti-autoriti yang berkenaan menerusi perundangan yang telah ditetapkan di samping mengelak untuk membicarakannya secara meluas tanpa dilandasi sebarang etika.

Merujuk kepada pendedahan salah laku seksual pemimpin politik negara oleh laman Malaysiakini bertajuk 'Rakaman aksi seks pemimpin utama pembangkang? ', Abim ingin menyatakan bahawa sebarang pertuduhan ataupun dakwaan salah laku moral ke atas seseorang individu haruslah disalurkan menerusi prosedur perundangan yang sah.

“Jika kes berkenaan itu membabitkan seseorang Muslim, kedua pihak pendakwa serta pembela sepatutnya menyalurkan kes mereka untuk diadili serta dinilai menerusi prosedur perundangan syariah sepertimana yang telah ditetapkan oleh Al-Qur'an dan Sunnah,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Dalam hal ini, katanya Abim memandang berat sebarang pertuduhan serta dakwaan liar berupa fitnah yang dilakukan di luar lingkungan prosiding perundangan yang telah digariskan seperti membawa para saksi yang mencukupi di samping iqrar daripada individu yang dituduh.

Tambahnya, tatacara perundangan syariah telah menetapkan prosidingnya yang tersendiri untuk memelihara bukan sahaja moral serta maruah individu yang dituduh, bahkan juga integriti pihak yang membuat tuduhan.

Katanya, kegagalan memenuhi prasyarat yang ditetapkan akan meletakkan pihak yang terlibat dalam hukuman jenayah Qazaf yang turut menafikan hak si tertuduh sebagai saksi di masa-masa akan datang.

“Hal ini selari dengan salah satu prinsip utama Maqasid Syariah iaitu untuk menjamin serta melindungi maruah dan serta kehormatan seseorang individu di samping memelihara keharmonian hubungan di antara manusia,” ujarnya.

Dalam konteks perundangan negara yang unik, jelasnya seseorang tidak sahaja berhak menuntut untuk dibicarakan serta membela dirinya menerusi lunas perundangan sivil yang sah.

“Bahkan, sebagai seorang Muslim juga, beliau berhak untuk dibicarakan serta menafikan sebarang dakwaan yang dikemukakan ke atasnya dalam prosiding perbicaraan Mahkamah Syariah sepertimana yang ditetapkan Perlembagaan Persekutuan,” katanya lagi.

Padang Bola Sepak DUN Batu Caves dinaiktaraf


Tmn Amaniah , Batu Caves – Meluntur buluh biar dari rebungnya. Inilah dididikan yang diberikan oleh En Yusri Kamaruddin kepada anaknya Mohd Syami Adli B. Mohd Yusri 11thn daripada Sek. Ren. Keb. Tmn Sri Gombak.

Mohd Syami telah bergiat aktif dalam pasukan bola sepak Premier Football Kids Academic ketika usianya 7thn. Ketika usia semuda 4thn lagi ayahnya telah mengajar mencintai bola sepak. Beliau telah memenangi beberapa pertandingan bola sepak yang telah dianjurkan oleh pasukan Premier Academic dan peringkat sekolah dengan memenangi beberapa pingat.

Syami yang ketika ditemui baru-baru ini sedang ligat membuat latihan bola sepak berkata, “alhamdulilah ibu dan ayah amat menggalakkan saya untuk melibatkan diri dalam sukan bola sepak. Dengan pengibatan saya bersama teman-teman di akedemik ini telah mengasah bakat saya lebih mendalam lagi. Walaupun saya sibuk dengan latihan bola sepak dan terlibat dalam perlawanan bola sepak diperingkat negeri seperti Negeri Sembilan, Melaka, Perak,Indonesia dan Singapura namun pelajaran saya tetap tidak diabaikan sama sekali. Malahan prestasi pelajaran saya semakin meningkat. Mungkin penglibatan dalam sukan mencerdaskan minda saya”.

“Setakat ini saya telah memenangi 3 pingat emas dan perlawanan terakhir di Sekolah International School K.Lumpur dengan tempat ke 3 daripada 10 pasukan. Saya bermain sebagai “gol keeper. Sehubungan dengan itu saya merasa gembira sekali apabila padang bola sepak disini telah dinaiktaraf dengan meratakan struktur tanah, membaiki tempat duduk penyokong, menyediakan tiang gol bola sepak bagi penggunaan pemain-pemain bola sepak yang membuat latihan disini. ”.

Adik Mohd Yazrie Firdaus Mohd Suhairi, 10thn daripada Sekolah Sg Choh berkata, “beliau telah pernah bertanding di Sek.Ren. Keb. Gerangsa, Sek. Ren. Keb. Ampang Sg Buaya dan telah memenangi 2 kali dalam pertandingan tersebut. Beliau bermain sebagai pemain tengah dan merupakan pemain terbaik dalam pasukan ini. Beliau bercita-cita ingin bermain sehingga ke peringkat Negeri Selangor. Ikon pemainnya adalah Shafiq Rahim B. Shafiq Sani, pemain Negeri Selangor. Alhamdulilah apabila melihat padang yang tidak mendapat perhatian daripada mana – mana pihak berkuasa telah diambil perhatian oleh ADUN Batu Caves. Ini merupakan berita gembira buat semua pemain disini. Selain daripada itu disediakan juga paip air untuk semua pemain bersihkan diri setelah beriadah. Dengan adanya keperluan tersebut maka kami tidak perlu lagi tumpang rumah orang untuk bersihkan diri kami. Terima kasih kepada Y.B Amiruddin yang begitu prihatin terhadap masaalah pemain-pemain disini”, katanya.

Sementara itu, En Yusri Kamaruddin merupakan jurulatih utama mengatakan, “alhamdulilah selama 2 thn penubuhan Kelab Premier Football Academic Kids seramai 60 pelajar sekolah yang telah berjaya diasuh menjadi pemain terbaik. 2 peserta berusia 16thn yang telah berjaya mengikuti latihan bersama pasukan Sime Darby selama 2 minggu. Mereka ialah Adik Faiz Osman, 16thn, Adik Ashraf B. Rosli 17thn bagi memantapkan cara permainan mereka”.

“Insya-allah dalam masa terdekat ini mereka akan mengikuti pertandingan bola sepak di peringkat Negeri Melaka. Negeri-negeri yang akan bersama untuk menyertai pertandingan sengit ini ialah Singapura, Johor Bahru, Negeri Sembilan , K.Lumpur, Selangor, dan Indonesia. Pertandingan ini akan berlangsung pada bulan Jun 2011 sempena cuti pertengahan persekolahan. Mereka akan diberi latihan setiap minggu yang bermula jam 8 pagi sehingga 12 tengahari.

Matlamat utama saya bersama 6 jurulatih pelajar-pelajar ini adalah untuk memastikan remaja-remaja sekolah tidak terlibat dengan aktiviti gejala sosial. Disamping itu mendisplinkan pelajar-pelajar ini dengan menitikberatkan adab-adab dalam perlawanan bola sepak.

Pelajar-pelajar disini telah diajar agar menghormati antara satu sama lain dengan semua ahli. Tidak dibenarkan mengeluarkan perkataan yang kotor. Sekiranya mereka mengeluarkan perkataan kotor maka pelajar-pelajar ini akan diberi denda. Selain daripada itu, pelajar-pelajar juga diminta menyediakan pakaian solat kerana kita tidak mahu pelajar-pelajar ini leka dengan bermain sahaja. Kita mahukan pelajar-pelajar ini diberikan pendidikan yang baik dengan mengingati ALLAH swt walau apa sekai keadaan. Insya-ALLAH dalam peringkat perancangan, kita juga ingin mencari seorang ustaz memberi ruangan tazkirah sebelum membuat latihan bola sepak kepada semua pemain agar jiwa mereka dipenuhi dengan ilmu yang bermanfaat bagi melahirkan generasi yang beriman dan beribawa, katanya.

Sehubungan dengan itu, Yusri juga melahirkan syukurnya kerana padang bola sepak yang menjadi tempat ramai pasukan membuat latihan di Kg Baru Batu Caves ini telah dinaiktaraf oleh Ahli Dewan Undanan Negeri (ADUN) Batu Caves, Y. B Amiruddin Shari.

Katanya, padang bola ini tidak mendapat jagaan yang sempurna daripada mana-mana pihak walaupun padang awam. Semenjak 50thn pemerintahan kerajaan UMNO/BN dahulu, padang ini ibarat seperti padang jarak padang terkukur. Rumput tidak dipotong. Saya sudah lama membuat latihan disini, tetapi inisatif daripada pemerintahan kerajaan dahulu tidak ada. Malahan tempat duduk penyokong bola juga telah rosak apatah lagi tiang gol bola juga telah uzur. Mahu atau tidak saya kena bersihkan padang ini setiap kali ingin mengadakan latihan bola kerana tiada padang yang lebih lapang lagi. Alhamdulilah, semenjak PR memerintah, perubahan ini berlaku juga. Apabila kita dimaklumkan oleh penduduk disini bahawa Y.B Amiruddin akan menaiktaraf padang bola sepak bagi memenuhi keperluan generasi muda disini. Terima kasih kepada ADUN Batu Caves dan semua pihak pengurusan pentadbiran Kerajaan PR yang begitu prihatin dengan keperluan kebajikan rakyatnya. Semoga pasukan-pasukan yang membuat latihan disini memberi kerjasama dengan menjaga padang ini agar dapat kekal digunakan selama-lamanya.

Sementara itu, Y.B Amiruddin Shari pula berkata “Insya-ALLAH sebagai ADUN Batu Caves disini, saya bersama teman-teman sentiasa cuba membantu memenuhi keperluan asas buat semua golongan tanpa mengira perkauman dan politik. Ianya bukan agenda pilihanraya tetapi menjalankan tanggungjawab saya sebagai pimpinan yang perlu menjaga kebajikan rakyat. Bahkan padang ini juga bukan setakat penduduk tempatan, pelajar-pelajar sekolah yang menggunakan tetapi masyarakat luar juga hadir di padang ini untk membuat latihan dan mengadakan sukan liga. Jadi saya rasa bagi mereka yang menyatakan usaha saya dan teman-teman seperjuangan PR menaiktaraf padang ini adalah agenda pilihan raya umum (PRU13), saya menafikan sekeras-kerasnya. Berfikir positif dan matang perlu ada dalam diri semua individu. Jangan sempitkan cara pemikiran kita, katanya.

Pejabat ADUN Batu Caves telah memperuntukkan sebanyak RM10,000 untuk menaiktaraf padang ini. Antara yang perlu dinaiktaraf adalah tempat duduk penyokong, menyediakan saluran paip air, menladskapkan kawasan padang ini dengan lebih selesa, membaiki pagar padang yang telah rosak, memasang tiang gol bola, memasang lampu di sekitar padang ini agar mereka dapat membuat latihan dengan selesa.

Manakala bagi mereka yang berminat dengan sukan futsall , insya-allah kita akan sediakan tempat di Padang Lapang yang berhampiran Kg Melayu Batu Caves. Padang tersebut akan dilengkapkan keperluan yang lain agar semua golongan dapat manfaatkan sebaiknya, katanya ketika mengadakan program gotong –royong DUN Batu Caves kelmarin. Turut hadir bersama Pengerusi PeBT 15, Pemuda-pemdua AMK cabang Batu Caves, Naib Ketua AMK Cabang Gombak, Mohammad Faizal Ismail.

Editor : khaulah azwar


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI