Monday, August 17, 2009

Puasa Demi Menggapai Ridho Ilahi

Saudaraku, semoga Allah merahmatimu, syariat Islam yang mulia ini telah memberikan kelapangan dan kemudahan bagi ummat manusia.
Tidaklah Allah membebankan suatu kewajiban kepada seseorang melainkan dengan memperhatikan kemampuannya.
Allah Ta’ala berfirman, “Tidaklah Allah membebankan kepada seseorang kecuali menurut kemampuannya.” (Qs. Al Baqoroh: 286).Demikian pula ibadah puasa yang disyari’atkan kepada kita. Apabila seseorang justru dikhawatirkan tertimpa bahaya dengan melakukan puasa maka dia diperbolehkan bahkan lebih utama untuk tidak berpuasa ketika itu, seperti orang yang sedang sakit dan bepergian jauh.

Allah Ta’ala berfirman, “Barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu dia berbuka) maka (wajib baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkannya itu pada hari-hari yang lain. Alloh menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu.” (Qs. Al Baqoroh: 185)

Saudaraku, silakan simak 5 artikel bersambung dengan tajuk “Puasa Menahan Diri Demi Menggapai Ridho Illahi” pada link di bawah ini:
Puasa Menahan Diri Demi Menggapai Ridho Illahi (bag. 1)
Puasa Menahan Diri Demi Menggapai Ridho Illahi (bag. 2)
Puasa Menahan Diri Demi Menggapai Ridho Illahi (bag. 3)
Puasa Menahan Diri Demi Menggapai Ridho Illahi (bag. 4)
Puasa Menahan Diri Demi Menggapai Ridho Illahi (bag. 5)
Puasa Menahan Diri Demi Menggapai Ridho Illahi

Khaulah Azwar said : Dikesempatan ini ana ingin sekali mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Menyambut Bulan yang sgt dinantikan bagi orang-orang yang beriman dan beramal solih. Tidak sabar untuk berhdapa dengan bln yg penuh keberkatan ini. Smeoga diberi peluang dan runag utk kita semua tingkatkan amal ibadat kita dari harti ke sehari insya-allah.
Ana mohon maaf buat semua pembaca blog ana, shbt2, adik2 jemaah kampus (IPT) ana yg amat dikasihi, buat Bonda yg melahirkan ana, adik beradik, majikan ana yg dihormati dan dikasihi, Ustzah Khatifah Zamani Sulong, ayahbonda di Kg. Laksmana, Keramat, Maran, dan semua saf pimpinan Gombak, DMPNS, DMPG, Saf pimpinan Ulama, Saf pimpinan Pusat, Saf pimpinan DPPG, kakitangan Pasti Pusat, MTD Batu caves, MTD Gombak Setia, Hulu Klang, dan semua shbt2 di X-Mobikom, Telekom, Guru-guru Al-Amin Gombak, Guru KDU Samrt School, dan lain-lain yg mengenali diri ana, selamat menyambut Bulan Ramdhan dan maaf segala kesilapan yang pasti ada samada disedari/tidak.halakan mkn minum ana.. Doakan ana dan shbt2 pimpinan DMPNS selamat pergi dan balik berjuang di Permatang Pasir..semoga diberi kekuatan dalam bermujahdah dlm menghadapi bulan Ramdhan.. Insya-allah..
Ahlan Wah Sahlan.. ya Ramadhan ... Kedatangan mu amat dinantikan...Ya-ALLAH berikan hambamu kesempatan berhdapan dengan bulan yg mulia ini..amiin ya rab..

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI