Sunday, December 15, 2013

Tazkirah : Jika Allah Tidak Perlu Kita lagi

Tazkirah

Apakah Kita semua sedar, Moga di jauhkan dari kesibukan dunia hingga lupa bekalan akhirat.. moga allah pelihara kita semua agar tidak dijauhkan dengan Allah SWT..


Kata ustaz, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi:
Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia
Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak
Allah akan sibukkan kita dengan urusan jalankan perniagaan
Allah akan sibukkan kita dengan urusan tambahkan harta
Allah akan sibukkan kita dengan urusan mencari pengaruh, pangkat dan kuasa

🚫Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan

✅Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi, sudah semestinya mereka pilih utk tidak akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia

✅kerana tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah

✅tidak akan Allah ciptakan manusia sekiranya tujuan hidup untuk merebut habuan dunia sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT
Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, rumah besar, kereta besar.🏡💶

Kenapa kita tidak cemburu melihat ilmu orang lain lebih daripada kita

kita tidak cemburu melihat orang lain lebih amalan daripada kita
kita tidak cemburu melihat orang lain bangun di sepertiga malam,solat tahajud dan bermunajat
kita cemburu apabila melihat orang lain menukar kereta baru yang mewah...
tetapi jarang kita cemburu apabila melihat orang lain yang boleh khatam Al'Quran sebulan dua kali... Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman
apabila duit, harta dan pangkat atasi segala- galanya..
setiap kali menyambut hari jadi.kita sibuk nak raikan sebaik mungkin. tetapi kita telah lupa dengan bertambah umur kita...maka kita akan dipanggil Illahi bertambah dekat...
kita patut muhasabah mengenai bekalan.
ke satu perjalanan yang jauh.
yang tidak akan kembali..buat selama-lamanya.

sesungguhnya mati itu benar.

Alam kubur itu benar, Hisab itu benar mahsyar Allah itu benar syurga dan neraka itu benar...

Jom kita kongsikan tazkirah rengkas yg membawa kesedaran dunia sementara dan akhirat kekal abadi. Penyelesaian kpd masalah hidup adalah melalui iman dan amal. Jaga solat 5 waktu (amal), Allah selesaikan masalah bukan hanya di dunia malah masalah di kubur, masyar, titian sirat dan mizan. Selamat beramal.

Keluar simpanan persaraan swasta pun kena cukai?

Anwar- Kenapa Tidak Dakwa Saya Syiah ????


KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa tuduhan Syiah terhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu tidak lebih sebagai agenda Umno BN untuk menjatuhkan musuh politik mereka.

Lebih malang katanya, Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) juga dilihat cuba dijadikan boneka oleh pemimpin politik BN bagi mencapai matlamat itu.

Menurut Anwar, sekiranya kerajaan sudah cukup bukti maka teruskan pendakwaan dan jangan hanya retorik semata-mata.

"Saya ingin bertanya kepada pegawai Jakim adakah beliau mengikut arahan dari Naib Presiden Umno (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) atau berdasarkan undang-undang Islam?" soal Anwar.

"Kerana sebelum ini ada kes yang saya bawa di Mahkamah Syariah, Jakim tidak pernah menolong, Jakim perlu tetapkan pendirian dulu," katanya dipetik The Malaysian Insider.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan buku "Spirit of Merdeka" di Hotel Empire, Subang Jaya semalam.

KDN sebelum ini mendedahkan '10 bukti' yang mengaitkan Mohamad terlibat ajaran Syiah yang salh satunya mendakwa kerana Mohamad mengagumi Khomeini.

Bagaimanapun bukti itu dilihat banyak pihak sebagai dangkal dan ramai dikalangan pemimpin politik termasuk dari Umno sendiri memperlekeh pendedahan itu.

Mengulas bukti itu Anwar berkata, semasa menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri, beliau pernah melawat Khomeini pada awal tahun 1980 di atas kapasitinya selaku Pengerusi Angkatan Belia Islam Malaysia.

"Saya merupakan rombongan kedua ke Tehran selepas Revolusi di Iran untuk bertemu dengan Khomeini.

"Adakah ini juga bermaksud saya turut mengamalkan fahaman Syiah? Saya pergi pada tahun 1980 kerana diundang dan semasa saya menjadi Timbalan Perdana Menteri tiada orang dakwa saya pula?" soal beliau sambil menambah Mohamad sendiri tidak pernah berjumpa dengan Khomeini.

Kelmarin KDN tampil dengan kenyataan terbaru menggesa Mohamad sebagai individu yang dituduh, untuk mengemukakan bukti menafikan tuduhan yang dibuat mereka.

Mereka juga mendakwa akan menyerahkan semua bukti yang mengaitkan Mohamad dengan fahaman Syiah kepada Jakim untuk tindakan lanjut.

MB: Tiada pemberhentian kakitangan SYABAS

Selangor capai sasaran pengeluaran kelapa

  
Shah Alam : Selangor telah berjaya melepasi sasaran pengeluaran kelapa sawit. Sehingga Ogos lalu sebanyak 104, 421` metrik tan pengeluaran kelapa sawit telah berjaya di keluarkan ,kata Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian dan Pembangunan Desa, Sallehen Mukhyi. 


Jumlah pengeluaran kelapa sawit tersebut bernilai RM 80.12 Juta yang di perolehi itu melepasi sasaran negeri  berbanding keperluan penggunaan 100.454 metrik tan kelapa pada tahun ini. 

Menurut beliau, Jabatan Pertanian Selangor melaksanakan Program Pemulihan dan Penanaman Semula kelapa sejak 1998 yang memberi tumpuan kepada kaedah integrasi tanaman bagi meningkatkan pendapatan pekebun kecil kelapa.Katanya, Kerajaan negeri mempertuntukkan RM300,000 untuk program itu, Kita beri galakan kaedah  pertanian semula kerana tidak menggunakan racun merbahaya dan dapat menjaga alam sekitar dan dapat meningkatkan pendapatan petani. 

Beliau kata demikian dalam progam pelancaran kempen pengawalan perosak tanaman kelapa perinkat negeri selangor yang telah dihadiri oleh Pengarah Pertanian Selngor, Mohammad Idrus Ab Hamid. 

Kempen itu dilancarkan serentak seluruh negeri bertujuan memberi penerangan berkenaan perosak utama antaranya kumbang tanduk, kumbang jalur merah, ulat artona, ulat beluncas yang boleh menjejaskan tanaman kelapa.

Majlis itu telah dihadiri seramai 200 pekebun kecil sekitar selangor, disini.  


Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI