Wednesday, May 6, 2009

RAHMAT untuk Suami isteri yg Bangun Mlm

Rahmat untuk suami isteri yang bangun malamKebahagiaan dan kesejahteraan hidup yang merupakan impian setiap insan bukanlah sekadar terletak pada nilaian harta benda dan wang ringgit.

Banyak rumah tangga yang hancur kerana mengikut teori kebahagian sendiri. Mereka menyangkakan wang adalah segala-galanya. .. Namun setelah memperolehi semuanya itu, rumah tangga masih tidak bahagia. Suami isteri tidak mesra. Bahkan sentiasa berkrisis, bermasam muka dan berburuk sangka. Hubungan ibu bapa dan anak-anak renggang.Justeru itu, kebahagiaan bukan terletak kepada material semata-mata, yang paling utama ialah pimpinan suami itu sendiri.

Suami perlu mendidik isteri ke arah mencapai cinta Allah, cinta agama dan cinta akhirat. Cinta kepada Tuhan akan mendorong seseorang itu untuk berbuat kebaikan demi mencari redha Allah SWT.Setiap pasangan perlu saling bantu-membantu untuk memajukan diri mencari keredhaan Allah terutama sekali pada waktu keheningan malam.
Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Dan bantu-membantulah kamu dalam kebaikan dan takwa, janganlah kamu bantu-membantu dalam melakukan dosa dan pelanggaran.” (Surah Al-Maidah, ayat 2)Malah Rasulullah SAW sangat suka kepada suami isteri yang saling bantu-membantu dalam ketaatan, rukuk dan sujud dalam kegelapan malam ketika semua manusia tidur dengan lenanya. Itulah sebenarnya petua kebahagiaan dunia dan akhirat.Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a., katanya,

Rasulullah SAW bersabda, “Mudah-mudahan Allah merahmati seorang suami yang bangun pada tengah malam lalu mengerjakan solat dan membangunkan isterinya sama-sama melakukan solat. Sekiranya dia enggan, maka dipercikkannya ke wajahnya. Mudah-mudahan Allah merahmati seorang isteri yang bangun tengah malam untuk mengerjakan solat dan juga membangunkan suaminya, jika dia enggan, maka dipercikkanlah air ke mukanya.” (Hadis Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah)Menerusi hadis di atas jelaslah kepada kita betapa indahnya saat-saat seorang suami membangunkan isterinya dengan lemah-lembut seperti memercikkan air ke mukanya pada tengah malam supaya sama-sama melakukan ibadat kepada Allah SWT apatah lagi jika anak-anak dapat ikut serta.

Betapa sayunya hati ketika ini mengenali dosa-dosa yang telah dilakukan. Air mata menitis tanda keinsafan. Zikir dialunkan tanda kesyukuran. Doa dipanjatkan memohon kesejahteraan keluarga dunia dan akhirat. Kebahagiaan seperti inilah akan melahirkan jiwa yang tenang, aman damai, tiada ketakutan, tiada kebimbangan malah berada di dalam keadaaan redha dan diredhai Allah dunia dan akhirat.

Ini jelas dalam firman Allah SWT yang bermaksud, “Wahai jiwa yang tenang kembalilah kamu kepada Tuhanmu dalam keadaan kamu redha dan diredhai. Masuklah dalam hamba-Ku dan masuklah ke dalam syurga-Ku.” (Surah Al-Fajr, ayat 27-30)Diriwayatkan daripada Abu Hurairah dan Abu Said r.a. katanya: Rasulullah SAW bersabda, “Apabila seorang suami membangunkan isterinya pada waktu malam kemudian mereka mengerjakan solat dua rakaat, maka mereka termasuklah atau tergolonglah ke dalam golongan orang-orang yang banyak berzikir kepada Allah.” (Hadis Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban)Kelebihan bertahajudAntara amalan-amalan yang boleh menyelamatkan manusia dari azab akhirat ialah sentiasa bertahajud dan berqiyamullail.

Rasulullah SAW bersabda, ada sembilan kelebihan bagi orang yang bertahajud.Lima ketika di dunia:
1) Terselamat daripada beberapa bencana
2) Berkat ke atasnya akan jelas diwajahnya
3) Disukai oleh hamba Allah
4) Ucapannya penuh hikmah
5) Dijadikan orang yang bijaksana

Empat ketika di akhirat:
1) Dipimpin dari kubur dengan muka berseri-seri
2) Diringankan hisabnya
3) Meniti titian sirat seperti kilat
4) Menerima buku catatatan amal dari tangan kanan.

Oleh itu, luangkan masa untuk bermunajat kepada-Nya agar tidak timbul penyesalan pada hari kemudian.

Sumber : KOLEKSI ANIS, Ustazah Siti Bahyah Mahamod di GaleriIlmu

DIBEZAKAN diantara MANUSIA & HAIWAN adlah AKAL

Salam, Ini adalah post terakhir sebelum ana berangkat pulang ke MTAQ.... Aduhai !!!!Cuba puak2 antum berhenti dr kesibukan duniawi sejenak...

Fikirkan perkara ini...Kita Manusia... Dibezakan di antara manusia dan haiwan adalah AKAL... NAmun begitu, darjat manusia itu akan jatuh di lembah kehinaan apabila akalnya dipersiakan..... Malah lebih teruk daripada binatang...

Sebagaimana Firman Allah SWT dalam Surah Al-A'raaf ayat 179 yang bermaksud :"Dan ingatlah Kami jadikan bagi Neraka itu kebanyakannya terdiri daripada manusia dan jin, (yang mana) mereka mempunyai hati tetapi tidak mahu memikirkan, dan mereka mempunyai telinga namun tidak mahu mendengar, dan mereka mempunyai mata namun tidak mahu melihat, mereka itulah binatang2 ternakan, bahkan mereka lebih teruk....."

Jadi, ini adalah kutukan Allah kepada orang2 yang yang tidak mahu menggunakan pancainderanya utuk memahami kebesaran Allah....Tidak mahu menurut perintah Allah....Sedangkan, semut yang kecil yang tidak mempunyai akal bertasbih memuji Allah tanpa henti serta menurut setiap perintah Allah...Maka di sini lah darjat sebagai makhluk yang paling mulia jatuh ke lembah yang paling hina.....Fikir2kanlah........

Perbaikikanlah AKHLAKMU


Akhlaq itu bukan lalang
Tumbuh sendiri di tanah lapang
Tak perlu baja, tak perlu dijaga
Naik sendiri tumbuhnya melata

Akhlaq itu adalah buah
Tumbuh bergantung di pohon berakar
Perlu dibenih agar bercambah
Dibaja subur hingga membesar

Akar pula ibarat Aqidah
Menambat amal kepada Allah
Telah kenal Tuhan yang disembah
Dalam ke luar, jiwa berserah

Dahan dan daun umpama Ibadah
Memproses Aqidah berpandukan Sunnah
Kaifiyatnya menuntut tepat dan sah
Tibanya musim, pohon berbuah

Aqidah, Ibadah, akhirnya Akhlaq
Itulah Syariah, agama yang Haq…

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI