Monday, December 30, 2013

Awas fitnah malam . jom turun malam tahun baru


Risalah Dakwah 003

Awasi Fitnah Malam

1. Hari ini pasti sahaja ramai yang akan bergegas ke Kuala Lumpur untuk menyertai Himpunan Aman TURUN dengan maksud untuk mendesak kerajaan supaya TURUNkan harga barang dan keperluan asas rakyat agar mereka tidak terus dihimpit sengsara. Ertinya himpunan ini mempunyai matlamat yang suci dan murni.

2. Namun kita semua tahu bahawa :

الغاية لا تبرر الوسيلة

Matlamat (yang baik) tidak menghalalkan cara (yang salah).

maka semua bentuk cara berhimpun yang salah dan tidak menepati syara' mestilah dihindari agar matlamat yang suci itu tidak dicemari dengan cara yang salah. Sebalik para peserta himpunan mestilah menunjukkan satu sikap dan akhlak yang baik.

3. Perkara pokok yang perlu diberi perhatian ialah :

a) Para peserta yang beragama Islam mestilah jaga waktu solat. Sebaiknya solat jamaah di tapak himpunan tersebut atau di masjid berdekatan. Seterusnya diiringi doa dan munajat mohon Allah buka pintu hati para pemimpin negara untuk laksanakan Islam dan juga mohon ekonomi dan politik negara stabil dan rakyat sejahtera.

b) Elakkan sama sekali pergaulan bebas dan keadaan bersesak - sesak lelaki dan perempuan kerana ini akan mencetuskan fitnah pada agama dan diri kita semua. Pada setiap kali perhimpunan, muslimah atau kaum wanita wajib berjalan dalam kelompok mereka sendiri dan jangan sekali - kali masuk berhimpit di kelompok kaum lelaki.

c) Oleh kerana Himpunan kali ini diadakan pada waktu malam, selayak muslimah tidak keluar menyertai himpunan tersebut kecuali ditemani atau diiringi mahram. ( Bahkan himpunan di siang hari pun sayugianya muslimah ditemani mahram atau bergerak dalam kumpulan mereka yang ramai sekira - kira diri mereka selamat dari pelbagai fitnah). Awasi fitnah malam. Pelihara maruah dan kesucian wanita muslimah. Saya kira memadai dengan kaum lelaki keluar beramai - ramai di malam hari sebegitu untuk nyatakan sikap, perasaan dan suara mewakili rakyat agar kerajaan segera TURUN kan kos sara hidup yang kian tinggi.

d) Muslimah boleh menyertai semangat himpunan TURUN ini dengan menganjurkan solat dan munajat di rumah atau markaz masing - masing agar TURUN berjaya mencapai objektif dan kerajaan pula segera berbuat sesuatu untuk kebaikan rakyat.

e) Peserta hadir dengan aman tanpa sebarang provokasi. Jangan membawa sebarang alat merbahaya. Jangan rosakkan harta awam dan jangan mengganggu ketenteraman awam. Sebaliknya jaga kebersihan, berikan hak lalu lintas dengan tertib dan gembirakan masyarakat sekitar dengan memberi salam dan melemparkan senyuman termasuk kepada pihak polis yang diarah berkawal. Saya harap pihak polis juga jangan keterlaluan dan mencetus provokasi seperti menggunakan gas pemedih mata dan water canon. Benarkan lah rakyat dengan aman secara tertib dan harmoni.

4. Alhamdulillah tajuk akhbar hari telah mula menampakkan kesan langsung dari kebangkitan rakyat apabila kerajaan mengumumkan pelbagai langkah penjimatan termasuk memotong elaun keraian menteri. Tahniah TURUN. Tahniah kepada pengerusi atau penyelarasnya adinda saya Sdr Azan Safar. Meskipun baru - baru beliau ditangkap polis, namun pengorbanan beliau menarik perhatian dan membuka mata sebahagian besar rakyat agar berani bertindak dan bangkit mendesak kerajaan agar tidak menindas rakyat.

5. Hanya ada dua pilihan bagi kerajaan dalam mendepani kemelut ini dan ia sangat penting. 

Pertama : TURUNkan harga barang juga pelbagai keperluan asas rakyat supaya rakyat tidak sengsara dengan kos yang mencanak naik

Kedua : Jika kerajaan bertegas dengan sikap terus NAIKkan segalanya sehingga rakyat terbanyak terus dibebani kos sara hidup yang tinggi maka pilihan yang ada ialah kerajaan mesti TURUN atau bersedia untuk di TURUNkan (bukan diGULINGkan) dalam pilihanraya umum yang akan datang Insyaallah.

Nasrudin bin Hassan
Timbalan Pengerusi 
Lajnah Dakwah PAS Pusat.

Mahad Tahfiz Sains Teknologi Bakal Dibina

Shah Alam : Sekolah Maahad Integrasi Tahfiz Sains dan Teknologi akan bakal dibina semua daerah di .
seluruh Selangor , kata Exco Hal Ehwal Islam, Pembangunan Desa Sallehen Mukhyi.

"Tujuan ditubuhkan sekolah Maahad  Tahfiz Sains untuk melahirkan pelajar berhati luhur dan mempunyai kefahaman Al -Quran yang mantap. 

Insya-Allah usaha ini akan dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia le 10 dan akan diteruskan dalam Rancangan Malaysia ke 11 agar permintaan terhadap pendidikan agama dapat dipenuhi", katanya.

Menurut Sallehen perkara ini akan diteliti sebaiknya untuk mencapai tahap kepuasan hati dan kecemerlangan agar segala pencapaian yang di tetapkan terhadap kualiti pelajar dapat di capai. 

Beliau kata demikian dalam Majlis Graduasi Qurra Pelajar MITST Negeri Selangor 2013 di Dewan Jubli Perak baru-baru ini dengan menyampaikan sijil  kepada 172 pelajar yang telah tamat tamat pengajian hafazan 30 Juzuk Al - Quran.

Sallehen yang juga merupakan YDP PAS DUN Sabak menambah lagi, permintaan terhadap pendidikan agama khususnya Maahad Tahfiz semakin tinggi ekoran kesedaran masyarakat semakin tinggi betapa pentingnya pendidikan agama. 

Hadir sama dalam majlis tersebut Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Modal Insan Pembangunan Insan, Dr Halimah Ali.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI