Sunday, June 7, 2009

Perempuan dari perspektif Islam

"Sesuai dengan sifat-sifatnya yang lembut, pengasih dan penyayang maka perempuan adalah pelengkap kepada kehidupan kaum lelaki. Justeru, bagaimanapun gagah serta perkasanya seorang lelaki, ia tetap tidak boleh hidup bersendirian tanpa di temani oleh kaum perempuan, sebab di sisi seorang lelaki yang berjaya itu sudah pasti berdiri seorang perempuan yang setia.

Perempuan dari perspektif Islam sewajarnya memelihara diri dari sebarang sifat-sifat tercela, perlakuan yang tidak sihat, sumbang atau tidak bersusila. Perempuan seharusnya lemah lembut, berbudi bahasa, pengasih serta penyayang, bersopan santun penuh dengan naluri keibuan serta taat kepada suami. Mereka juga bijak dalam menguruskan rumah tangga dan mendidik anak-anak disamping menutup aurat.Dalam surah al-Ahzab ayat 59, Allah SWT berfirman : "Wahai nabi, katakanlah kepada isteri-isteri kamu dan anak-anak perempuan kamu serta isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka melabuhkan jilbabnya keseluruh tubuh mereka, yang demikian itu tujuannya ialah untuk mereka lebih mudah dikenali serta tidak diganggu"
Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, maka apabila dia keluar dari rumah, maka dia akan diganggu oleh gerombolan syaitan"
Dalam surah an-Nur ayat 31 pula berfiman : "Katakanlah kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka manahan pandangannya, memelihara kemaluannya dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan kecuali yang biasa kelihatan daripadanya."
Begitupun dalam arus kehidupan moden ini, ramai kaum wanita yang keluar dari rumah untuk bekerja bagi membantu suami serta menambahkan pendapatan keluarga. Namun ini tidaklah menjadi apa kalau kaum perempuan dapat menjaga diri dan memelihara kehormatan mereka agar tidak terbentur dengan beraneka pancaroba serta godaan yang boleh menyebabkan mereka jatuh serta hanyut dengan segala tipu daya serta permainan hidup yang pura-pura.
Sabda Nabi s.a.w : " Tidak ada fitnah sesudahku yang lebih membahayakan bagi kaum lelaki kecuali fitnah dari golongan perempuan."
Dalam hadis yang lain, Nabi s.a.w pula bersabda: "Waspadalah kamu terhadap dunia dan berwaspadalah terhadap kaum wanita kerana fitnah yang pertama kali muncul di kalangan bani israel berpunca daripada kaum wanita."
Seterusnya sabda Baginda: "Sesungguhnya orang perempuan bila memakai wangi-wangian kemudian berjalan pada suatu kaum supaya kaum itu tercium akan haruman yang dipakainya maka itu adalah zina."
Sesungguhnya bagaimanapun hebatnya kerjaya seorang perempuan di luar rumah, namun apabila berada di dalam rumah, ia adalah menjadi hak mutlak suaminya sahaja. Oleh itu seorang perempuan diwajibkan taat kepada suaminya.
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Jika seandainya Tuhan memerintahkan supaya manusia itu sujud kepada sesama manusia, maka nescaya aku perintahkan para isteri supaya sujud kepada suaminya."
Selain itu, Nabi s.a.w bersabda lagi: "Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan dan taat kepada suami, maka hendaklah ia masuk ke syurga dari sebarang pintu yang ia kehendaki."
Sesungguhnya isteri yang setia adalah sebesar-besar perbendaharaan untuk seorang suami dan seorang ibu yang pengasih dan penyayang adalah anak-anak. Justeru itu, sebuah syair Arab menyebut, "Ada tiga perkara yang boleh membawa kebahagiaan ; rumah yang lapang, kenderaan yang baik dan isteri yang setia." Sementara dalam sebuah hadis riwayat Muslim pula menyebut: " Dunia itu adalah perhiasan dan harta benda, maka sebaik-baik perhiasan dan harta benda itu ialah isteri yang solehah."

Maka demikianlah peranan serta tanggungjawab seorang perempuan atau seorang isteri sangat penting, bukan sekadar dalam lingkungan rumah tangga sahaja tetapi menyeluruh hingga kepada kebahagiaan dan kesentosaan sesebuah masyarakat dan negara. Ini di jelaskan lagi dengan sabda Nabi s.a.w : "Apabila baik akhlak wanita maka baiklah masyarakatnya tetapi apabila buruk akhlak wanitanya maka akan rosaklah sesuatu masyarakat dan bangsa itu sendiri."

Menyorot kepada keadaan yang berlaku dalam masyarakat kita dewasa ini, kita mendapati bahawa banyak berlaku perkara-perkara yang tidak di ingini seperti pergaulan bebas antara lelaki dan wanita, hubungan seks luar nikah, pengguguran anak serta pembuangan bayi yang kesemuanya ini melibatkan maruah dan kewibawaan kaum wanita.
Adalah diharapkan penghayatan nilai-nilai ajaran agama akan dapat di laksanakan dengan lebih berkesan dan menyeluruh supaya akhlak dan moral kaum wanita akan terpelihara.
Sesungguhnya perempuan itu diciptakan dari tulang rusuk kaum Adam yang bengkok, maka bagaimanapun kita cuba meluruskannya ia tetap juga bengkok.
Ketika menaiki buraq dalam perjalanan ke langit sewaktu peristiwa Israk Mikraj, Nabi Muhammad s.a.w tiba-tiba terdengar suatu suara perempuan memanggilnya dari arah belakang. Ketika baginda hendak berpaling, maka Jibril telah menampar muka Nabi sehingga terpaling lalu Jibril berkata : "Jangan pedulikan suara itu." Maka Nabi bertanya : Kenapa?" Lalu dijawab oleh Jibril: " Itulah perempuan dan itulah dunia."

Sumber: Majalah Muslimah

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI