Thursday, February 7, 2013

Lagi Pemimpin Umno-BN Selangor Didakwa Terlibat Skandal Tanah

Tazkirah Jumaat : Sibuk Urusan Dunia Tinggal Perintah AllahIslam melarang sekali umatnya yang terlalu sibuk dengan urusan dunia dengan meninggalkan segala perintah Allah.

Contoh: Kita begitu sibuk uruskan harta kekayaan dunia, pergi kerja subuh hari baliknya malam kumpul harta, wang ringgit, bina rumah besar yang kononnya untuk isteri dan anak-anak tetapi ianya menjadi satu kerugian apabila kita meninggal dunia. 

Semua yang dikumpulkan untuk orang yang hidup tetapi bekalan untuk diri sendiri berhadapan dengan Allah SWT tiada langsung.

Ingatlah wahai  suami, isteri yang bergelar ayah dan ibu jangan kita terlalu sibuk urusan dunia sehingga tidak ada masa untuk anak-anak yang merupakan amanah Allah SWT kepada kita.

Carilah masa untuk beribadah dan melibatkan aktiviti kemasyarakatan, berhubung dengan ahli keluarga dan memberi kasih sayang kepada mereka.

Jangan sekali kita membawa pulang kerja–kerja di pejabat di dalam rumah. Jangan Jadikan rumah sebagai pejabat sehingga isteri, anak-anak rasa terpinggir dan tidak mendapat kasih sayang lagi.

Hanya foto hiasan tiada kene mengena hdp & mati
Kesibukan kerja kasih sayang dalam rumahtangga terabai. Perbuatan ini amat tidak disukai oleh Nabi Muhammad SAW dan ia juga puncanya berlaku sikap dingin, kasih sayang pudar dalam kekeluargaan, berlakunya curang dalam rumahtangga. Anak-anak pula akan mencari jalan untuk mendampingi orang lain untuk mendapat perhatian dan kasih sayang.    


Kadangkala jalan pintas akan dilakukan isteri dan anak-anak dengan melakukan hubungan rambang sehingga peningkatan anak luar nikah meningkat, anak-anak mencari hiburan luar dengan melakukan apa sahaja untuk mendapat kepuasan mereka sehingga sanggup membunuh diri.

Nabi Muhammad SAW seorang ketua pemimpin, berurusan dengan berbagai orang namun masa untuk ahli keluarga, masyarakat dan beribadah kepada Allah SWT tidak diabaikannya.  

Justeru, sekali lagi diingatkan kepada semua  jangan terlalu sibuk urusan dunia, apabila tibanya hari kematian apa yang dikejar  semasa hidup tidak boleh membantu kita untuk berdepan dengan Allah SWT melainkan amalan solih yang pernah kita lakukan semasa hidup. Itulah bekalan yang amat bermakna.


“Mereka yang rugi adalah orang yang banyak kumpul harta kekayaan sehingga lupa kepada Allah SWT . Harta yang dikumpul untuk orang lain dengan tidak melakukan kerja-kerja amal”


{ Hadis Nabi Muhammad SAW} 

Rakyat Selangor Berhak Dapat Air Percuma Jika Syabas Jalankan tanggungjawab


SHAH ALAM : Rakyat Selangor yang duduk di Selangor sudah boleh menerima air percuma sekirannya Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) melakukan tanggungjawabnya dan selesai menukar semua meter pukal kepada meter individu enam tahun lalu.

Ini kerana mengikut perjanjian penswastaan perkhidmatan air 2004, Syabas perlu menukar kesemua meter pukal di kediaman ke meter individu dalam dalam tempoh dua tahun dari 2004 hingga ke 2006. Sekiranya Syabas telah melaksanakan tanggungjawabnya, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Ujarnya lagi, tidak ada kediaman yang tercicir daripada skim 20 metre padu air percuma yang diperkenalkan sejak 2008.

Abdul Khalid mendedahkan fakta tersebut semasa mengulas kes mahkamah yang sedang berjalan di mana 711 individu mengemukan saman terhadap Kerajaan Selangor berkenaan dasar pemberian air percuma.

Pendedahan syarat perjanjian 2004 itu adalah bukti terbaru yang Syabas, syarikat yang mengendalikan pengedaran air di Selangor, gagal dalam melaksanakan tugasnya secara cekap dan amanah.

Contoh terbaru adalah Syabas didakwa lambat dalam melaksanakan proses pertukaran meter pukal ke meter individu di 76 kawasan pangsapuri walaupun kesemua flet di kawasan tersebut telah memenuhi syarat dan bersedia bertukar ke meter individu.

Keadaan ini berlanjutan walaupun kita sudah beberapa kali mengingatkan Syabas supaya mempercepatkan proses ini,kata Abdul Khalid.

Baru-baru ini, Mahkamah Tinggi Shah Alam telah memutuskan bahawa kes saman tersebut akan dibicarakan pada satu tarikh yang akan ditentukan selepas permohonan untuk mengenepikan saman tersebut ditolak.

Kerajaan Negeri akan mengemukan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam itu.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu bukanlah bermakna kemenangan kepada mereka yang memfailkan saman itu. Mahkamah sekadar memutuskan kes tersebut hendaklah dibicarakan sepenuhnya.

Justeru, kenyataan-kenyataan Umno bahawa mereka telah menang dalan kes ini adalah silap fakta, kata Abdul Khalid.

Pada ketika ini, hampir semua pangsapuri di Selangor telah menerima manfaat daripada skim tersebut samada melalui pertukaran meter pukal ke individu atau melalui rebet yang diberi setiap bulan.

Dilaporkan sebelum ini bahawa sejak Sept 2012, 92 peratus pangsapuri kos rendah telah menerima faedah daripada skim air percuma.

Abdul Khalid berkata penghuni pangsapuri hanya perlu mengisi borang bagi mendapat faedah dari skim itu.
Kita telah melancarkan program Lapor dan Dapat pada Jun 2010. Pihak pengurusan pangsapuri kos rendah hanya perlu mendaftar dengan Suruhanjaya Bangunan untuk layak menerima air percuma.

editor : Khaulah Azwar

Tandatanya Semua Rakyat Bubar parlimen 24 Februari, Najib Romah je yang tahu


Gombak : Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali menjangkakan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri akan dibubarkan selepas perayaan Chap Goh Meh pada 24 Februari depan.

Ujarnya "Kita menjangkakan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen akan dibubarkan sebaik sahaja selesainya perayaan Chap Goh Meh pada 24 Februari akan datang".
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan wartawan mengenai rundingan kerusi DUN dan Parlimen di Sabah melibatkan parti Parti Progresif Sabah (SAPP)

"Di Sabah ada 60 DUN. Kalau 40 sudah diwakili SAPP, dimana peranan KEADILAN, DAP dan Pas ? Sekarang kita 'sahabat baru' iaitu APS dan PPS.

Kata Azmin, pendirian SAPP untuk bertanding 40 kawasan DUN di Sabah tidak munasabah kerana perlu mempertimbang peranan Pakatan Rakyat dan 'sahabat baru' iaitu Angkatan Perubahan Sabah (APS) dan Pakatan Perubahan Sabah (PPS)

"Saya semdiri terlibat dengan beberapa perbincangan dengan Presiden SAPPm Datuk Yong Teck Lee.

"(Namun) SAPP harus lebih munasabah dalam permintaan kerusi untuk kita boleh meneruskan perbincangan. Ianya harus dimuktamadkan segera.

"Kita ambil sikap terbuka untuk berbincang dengan mana-mana pihak yang bersedia untuk mewujudkan muafakat bagi berhadapan dengan BN di Sabah khususnya," kata Azmin.


13th General Elections: BN minus Green campaign

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI