Wednesday, August 28, 2013

BN Takut PR Serta Lawat Tapak Projek KLIA 2


Kuala Lumpur : Ahli Parlimen  Petaling Jaya Utara, Tony Pua mempertikaikan tindakan Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi yang enggan menjemput Ahli Parlimen Pakatan Rakyat melawat tapak kerja KLIA2.

Menurut Tony Pua, sejak dua tahun lalu, beliau meminta satu sesi perjumpaan dengan pihak Menteri dan lawatan ke tapak pembinaan KLIA2.

Kali terakhir permintaan ini dibuat semasa parlimen bersidang pada bulan Jun dan Abdul Aziz menjawab bahawa permintaan ini akan dipertimbangkan.

“Sehingga hari ini, permintaan kami masih belum ditunaikan dan pihak menteri langsung tidak berkeyakinan bahawa projek KLIA2 dapat disiapkan seperti yang dilaporkan.

“Isu kelewatan pembinaan KLIA2 yang sepatutnya siap pada September 2011, dan peningkatan kos pembinaan daripada RM1.7 bilion sehingga memcecah RM4 bilion dibangkitkan ahli parlimen Pakatan Rakyat sejak dua tahun yang lalu,” kata Tony dalam kenyataan medianya.

Menurut Tony, jaminan sebelum ini yang diberikan pihak kerajaan dan juga Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) bahawa kos tidak akan meningkat dan kerja pembinaan tidak akan lewat.

Akan tetapi, akhirnya, pihak MAHB terpaksa mengakui bahawa projek ini tidak dapat disiap mengikut jadual dan kos melonjak ke RM4 bilion.

Kata beliau, pihak kementerian didakwa tidak bersifat telus dan tidak berani berbuat begitu kerana adanya udang disebalik batu yang tidak dilaporkan kepada media mengenai projek ini.

“Kita dapat perhati bahawa sikap MAHB dan Kementerian selama ini adalah untuk menuding jari kepada pihak lain selama ini tanpa mengakui bahawa keputusan MAHB untuk memindahkan tapak KLIA2 dan juga ketidakcekapan pengurusan projek telah menyebabkan penundaan projek berkali-kali.

“Kesemua pihak di atas menafikan tuduhan daripada MAHB dan rakyat masih berkabur dan tidak mendapat kebenaran dalam skandal yang memakan perbelanjaan sebanyak RM4 bilion ini,” kata Tony.

Katanya lagi, akibat peningkatan kos, MAHB sekarang dilaporkan terpaksa meminjam sebanyak RM1 bilion melalui penawaran sukuk dengan kos lebih tinggi.

“Sikap kerahsiaan daripada MAHB dan kementerian menunjukkan bahawa segala jaminan diberi kedua-dua pihak adalah jaminan kosong.

“Dan ada isu besar yang ingin dikuburkan supaya rakyat tidak akan mengetahui kebenaran atau pihak yang bersalah tidak akan dikenakan sebarang hukuman,” katanya

Pelajar Terharu Terima Bantuan Pendidikan Daripada ADUN

Batu Caves : Faezatul Hasliana Hashim yang bakal melanjutkan pengajian ke Universiti Kebangsaan Malaysia pada awal september ini rasa terharu apabila menerima bantuan pendidikan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shari.

Beliau berkata, alhamdulilah saya benar-benar rasa terharu apabila permohonan bantuan sumbangan untuk menyambungkan pengajian mendapat perhatian ADUN. Permohonan yang dibuat tidak sampai sebulan selepas terima tawaran daripada Universiti Al Azhar Mesir dalam bidang Syariah.
100_3240

Namun begitu, saya tidak dapat menyambungkan pengajian di Mesir kerana arwah ayah yang baru meninggal dunia seminggu lalu telah berpesan agar tidak menyambung pengajian di Mesir memandangkan keadaan krisis negara. Selain itu saya  juga merupakan anak sulung perlu menjaga ibu dan dua orang adik  yang masih belajar di Sekolah Rendah dan Menengah. Dengan amanah ayah, saya akur dan  isnya-Allah akan menyambungkan pengajian di UKM dalam bidang  Usuluddin Fasafah.

Menurutnya, bantuan ini tidak pernah di terima oleh mana-mana parti dan kerajaan, inilah baru pertama kali beliau menerima bantuan daripada ADUN.

Insya-Allah dengan bantuan yang diterima saya akan manfaatkan sebaiknya untuk membuat persiapan masuk IPT. Saya juga telah dimaklumkan kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kemasukan IPT dimana pelajar yang dapat menyambungkan pengajian akan menerima hadiah IPT sebanyak RM1000.

Kemudahan yang diberikan oleh kerajaan negeri Selangor untuk semua pelajar tanpa kira bangsa dan parti benar-benar membantu rakyat Selangor. Semoga semua pelajar yang bakal menyambungkan pengajian dapat manfaatkan sebaiknya. Saya doakan semoga ADUN diberi kekuatan  dan kejayaan dalam mentadbir kawasan DUN Batu Caves,  katanya kepada pemberita setelah menerima bantuan daripada ADUN di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves disini semalam.

Sementara itu, Pegawai Khas PKM DUN Batu Caves, Shaharuddin Abu Bakar pula berkata, Tahniah dan takziah kepada adik Faezatul sekeluarga kerana atas kejayaan beliau untuk menyambungkan pengajian pada awal September ini.

Bantuan yang diberikan ADUN RM1000 diharap dapat dimanfaatkan sebaiknya bagi membantu dirinya sekeluarga. Pihak kami juga mendoakan agar beliau dapat menjadi pelajar cemerlang dunia akhirat serta hasrat menjadi peguam suatu hari nanti akan tercapai walaupun beliau telah kehilangan ayahnya yang baru kembali kerahmatuallah. Semoga beliau dan ahli keluarga terus tabah hadapi ujian ini, katanya.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI