Thursday, December 16, 2010

Kenyataan Akhbar Lebuhraya Besraya di Pandan Indah : Cadangan baru untuk merobohkan rumah-rumah di Taman Bakti akan dibantah Kerajaan Negeri Selangor.

Kenyataan Media

17 Hb Disember 2010

Lebuhraya Besraya di Pandan Indah : Cadangan baru untuk merobohkan rumah-rumah di Taman Bakti akan dibantah Kerajaan Negeri Selangor.

Kerajaan Negeri Selangor tidak akan bersetuju sebarang cadangan baru untuk merobohkan 80 buah rumah di Taman Bakti, Ampang bagi membina Lebuhraya Besraya yang baru dari Sg. Besi ke Pandan Indah.

Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) telah membentangkan cadangan alternatif yang tidak melibatkan perobohan rumah di mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) pada 25 November 2010. Sebelum itu saya dan penduduk tempatan telah membantah cadangan asal yang melibatkan perobohan rumah.

Cadangan asal itu telah dibuat ketika pentadbiran kerajaan Barisan Nasional di Selangor. Walau bagaimanapun, kerajaan sekarang telah mengarahkan LLM membentangkan cadangan alternatif kepada MTES.

Oleh itu, setelah cadangan alternatif dipersetujui, kerajaan negeri tidak akan bersetuju jika LLM mahu lebuhraya itu dibina menurut cadangan asal yang akan merobohkan rumah-rumah penduduk.

Saya difahamkan Menteri Kerja Raya akan melawat Taman Bakti esok maka oleh itu saya hendak mengingatkan beliau agar tidak akan mengubah laluan lebuhraya yang telah dipersetujui di antara kerajaan negeri sekarang dan LLM pada mesyuarat MTES itu.

Y.B. Tuan Iskandar Abdul Samad

EXCO / Pengerusi Jawatankuasa Tetap

Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan

Sekretariat Akhbar Kerajaan Negeri Selangor

400 orang menerima buku latihan percuma oleh Kerajaan Negeri Selangor

Bandar Baru Selayang- Bagi membuktikan kebenaran menyatakan negeri dibawah Pakatan Rakyat (PR) mengamalkan konsep negeri berkebajikan seperti yang telah diperjuangkan saf pimpinan (PR) dalam manesfesto PRU ke 12 yang lalu terutamanya di negeri selangor untuk membantu rakyat maka satu majlis rasmi telah diadakan dengan menyampaikan 14,000 buah buku latihan kepada rakyat di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Tmn Templer.
Majlis penyerahan buku latihan percuma tersebut telah disampaikan oleh Tn Hj Mohamad Abd Rahman, Penyelaras DUN Tmn Templer merangkap YDP PAS Kawasan Selayang disini hari ini .
"Hasil Negeri Untuk Rakyat" telah diberikan kepada rakyat selangor tanpa mengira bangsa, agama mahupun ideologi politik yang berbeza. Ia adalah perkongsian Kerajaan Negeri kepada rakyat seperti Skim Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS), Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Pusat Krisis Sehenti (OSCC), Bekalan Air Percuma Bagi 20m, Hadiah Anak Masuk University, Tabung Pendidikan Pekerja Ladang, Program Peningkatan Hasil Bahan Mineral & Galian, Pinjaman Skim Mokro Kredit".
Mohamad melahirkan terima kasih kepada kerajaan negeri selangor yang menjalankan tugas dan amanah dengan baik. Katanya, "Kerajaan negeri begitu prihatin terhadap tekanan-tekanan yang dihadapi rakyat terutamanya yang berpendapatan rendah pada masa ini. Bebanan yang diberikan oleh Kerajaan Pusat (UMNO/BN) dengan menaikkan harga minyak, barang keperluan dapur seperti gula, dan ingin menaikkan 37% air kepada rakyat memberi tekanan yang besar kepada rakyat selangor. Oleh itu, untuk mengurangkan bebanan tersebut kerajaan negeri akan meneruskan agendanya iaitu Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES)".
Sudah hampir 3 thn dalam mentabir negeri selangor, rakyat sudah menerima berbagai bantuan. Setiap tahun mereka menerima bantuan persekolahan seperti beg sekolah, kasut sekolah dan kelengkapan peralatan sekolah yang lain. Tahun ini Kerajaan Negeri bersetuju untuk memberi buku latihan percuma kepada rakyat berpendapatan rendah RM1500 kebawah dan fakir miskin".
"Setiap penerima akan menerima 20 buah buku mengikut bilangan anak mereka yang bersekolah. Di DUN Tmn Templer pihak kami telah memilih 119 buah keluarga yang layak menerimanya dan didapati bilangan yang layak menerima adalah 400 pelajar yang akan menerima bantuan tersebut", katanya.
Sehubungan dengan itu, beliau juga melahirkan rasa kesal kerana ada menerima maklumat aduan rakyat menyatakan kerajaan negeri selangor tidak akan memberi bantuan sumbangan sekolah lagi. Ini adalah satu kenyataan yang tidak benar sama sekali.
"Rakyat yang menerima maklumat ini seharusnya mendapatkan kebenaran setiap kenyataan yang mereka terima melalui (PKM) yang terhampir sebelum membuat berbagai andaian kerana ini adalah satu agenda UMNO/BN yang sengaja membuat provokasi agar rakyat membuat andaian negatif kepada kerajaan negeri (PR)".
"Kalau benar kenyataan tersebut mana mungkin rakyat menerima bantuan hari ini. Selalunya penyampaian bantuan diberi sebelum buka cuti sekolah kerana jika diberi awal buku tersebut akan disalah guna oleh anak-anak. Oleh itu kerajaan negeri berikan 2 minggu sebelum semester persekolahan dibuka", ujarnya.

Walaupun DUN Tmn Templer dimenangi oleh UMNO/BN namun Dun Tmn Templer tidak ketinggalan menerima berbagai bantuan oleh Kerajaan Negeri . PKM DUN Tmn Templer yang merupakan DUN angkat kepada Y.B Iskandar A.Samad, Exco Kerajaan Negeri Selangor.
Beliau sentiasa memberi kerjasama, tunjuk ajar dalam melaksanakan kerja yang lebih efektif bahkan mengambil berat terhadap rakyat dan pengurusan PKM disini. Maklumat kerajaan negeri yang terkini sentiasa diberikan kepada PKM agar dapat disebarkan kepada rakyat disini. Cuma apa yang kita kesalkan cuma kerajaan UMNO/BN sahaja begitu sukar untuk memberi kerjasama dengan PKM dalam berbagai aspek, katanya disini selepas penyampaian buku latihan percuma di sini.
Sementara itu, Mohd Firdaus Hilmi telah menerima bantuan sebanyak 60 buah buku tulis percuma untuk 3 orang adiknya. Beliau melahirkan rasa gembira kerana setiap tahun ibunya yang merupakan ibu tunggal telah menerima bantuan yang diberikan oleh PKM.
Katanya, ibu bukan sahaja menerima bantuan persekolahan malahan bantuan ibu tunggal, dan lain-lain lagi. Terima kasih diatas keperihatinan Kerajaan Negeri dan pengurusan PKM DUN Tmn Templer yang sentiasa memberi perhatian kepada kesusahan rakyat tanpa mengira perkauman, ujarnya.

Editor : Khaulah Azwar

Perkara 44: 'Gantung' semua MP Pakatan

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Semua ahli parlimen Pakatan Rakyat hari ini keluar dari Dewan Rakyat selepas Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia didakwa menggunakan perkara 44 Peraturan Mesyuarat.

Perkara 44 (4) antara lain memberi kuasa kepada Speaker 'menggantung' ahli parlimen yang ada dalam dewan dengan menyebut nama ahli parlimen tersebut.

Speaker sewaktu kekecohan sedang berlaku, didakwa membuat ugutan terhadap ahli parlimen Pakatan Rakyat dengan mendakwa akan membaca senarai nama semua ahli parlimen pakatan kerana tidak mengendahkan arahannya.

Beliau juga dilihat mengarahkan dan meminta setiausaha dewan mendapatkan senarai nama ahli parlimen Pakatan Rakyat untuk dibaca.

Ekoran itu, dalam keadaan dewan terus kecoh, semua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat keluar dewan sebagai protes kepada tindakan Speaker itu.

Bagi Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar, tindakan Speaker itu menggambarkan kelemahan beliau mengawal keadaan dan berniat untuk menggantung semua wakil rakyat pembangkang.

Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli ketika diminta mengulas perkara itu pula berkata, episod yang berlaku hari ini sangat malang dan memalukan.

"Kita minta Speaker membuat beberapa rulling sebelum perbahasan tetapi tidak diendahkan.

"Tetapi oleh kerana dia gagal mengawal keadaan, dia menggunakan kuasanya menggunakan perkara 44 Peraturan Mesyuarat untuk menekan dan mengugut MP Pakatan untuk menggantung mereka walaupun tidak menyebut tempoh," katanya yang juga Bendahari PAS Pusat.

Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudin Ayub pula turut melahirkan rasa kecewa di atas apa yang berlaku di dewan rakyat hari ini apabila Speaker bertindak demikian.

"Kita lihat Speaker guna perkara 44, kita tidak dengar tadi dia guna ke tidak sebab suasana sangat kecoh.

"Kita akan cuba mendapatkan kepastian setiausaha dewan," katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Kekecohan hari ini berlaku ekoran MP Pakatan Rakyat membantah usul untuk menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahli Parlimen Subang, Gombak dan Bukit Gelugor.

Sehubungan itu, semua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang bertindak keluar dewan tidak akan meneruskan persidangan hari ini.

Untuk rekod, hari ini adalah hari terakhir Persidangan Dewan Rakyat untuk Penggal ke-3 Parlimen ke-12 dan akan disambung semula Mac 2011.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI