Friday, February 4, 2011

Krisis Mesir - Lima talian di sediakan seluruh negara


S.Alam - Saya baru selesai berjumpa dengan Wisma Putra untuk selaraskan proses bantuan Kerajaan Negeri Selangor dengan Wisma Putra.

Tiga kapal terbang Tentera Udara akan berlepas ke Mesir membawa keperluan harian seperti makanan dan membawa pelajar yang berada di Mesir ke Jeddah untuk ditempatkan sementara di Bangunan Tabung Haji.

Berkata Y.B. Dr. Hjh Halimah Ali, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor Lawatan saya ke bilik operasi bantuan pelajar Mesir di Kompleks MAIS pada 9.20pagi tadi mendapati lima talian yang disediakan sentiasa dihubungi oleh ibubapa seluruh Negara.

Pegawai Lembaga Zakat Selangor, JAIS dengan bantuan pasukan sukarelawan Briged Amal Selangor akan mengendalikan perkhidmatan ini untuk memberi khidmat menyalurkan maklumat pelajar di Mesir kepada keluarga mereka. Sementara itu, solat hajat di Masjid-masjid seluruh Negeri Selangor telah bermula.

Saya mengharapkan tindakan pantas pihak kementerian yang berkenaan supaya dapat memastikan bekalan makanan, air, ubat-ubatan serta keperluan pelajar wanita diberi keutamaan dan disegerakan disamping keselamatan yang sememangnya perlu dipantau.


Editor :khaulah azwar


Encik datang daripada UMNO Bahagian Mana??

SELAYANG – Dewan Pemuda PAS Selangor (DPPNS) merasa kecewa kerana selain pelajar sakit dan bekeluarga, pelajar pro parti politik tertentu didakwa didahulukan dalam misi menyelamat bagi memindahkan pelajar dari Mesir ke Jeddah.

Timbalan ketuanya, Ahmad Zaidy Abdul Mutalib berkata, pihaknya mendapat maklumat dari pelajar Malaysia masih lagi berada di Mesir, bahawa terdapat pelajar lain dikemudiankan.

Menurutnya, hal ini mengecewakan kerana bantuan dihantar atas nama Malaysia dan hasil wang rakyat, tidak wajar dipolitikkan apatah lagi dalam keadaan getir sekarang.

“Pihak kami menggesa supaya kerajaan menafikan hal ini dengan dibuktikan dalam bentuk tindakan, bukan omongan janji kosong semata. Maklumat menyatakan pelajar perlu menampung sendiri kos tambang balik ke Malaysia dari Jeddah atau pulang semula ke Mesir sekiranya keadaan pulih, juga menyebabkan ramai pelajar di Mesir tidak mahu berganjak dari kediaman mereka di Mesir.

“Ini disebabkan keadaan ekonomi pelajar dan keluarga mereka yang tidak mengizinkan menyebabkan proses memindahkan pelajar Mesir ke Jeddah menjadi bertambah sukar,” katanya dalam kenyataan kepada Media.

Menurut Ahmad Zaidy, untuk itu DPPNS mendesak supaya kerajaan mengeluarkan belanja bagi menampung kos penghantaran balik pelajar ini ke Malaysia. Katanya, ini berikutan jika dibandingkan kos sewaktu menyambut Hari Wilayah baru-baru ini begitu juta dengan perayaan-perayaan lain dilaporkan menelan jutaan ringgit, kos membawa pulang pelajar dikatakan hanya kurang daripada itu.

“Kami juga mendapat maklumat ada ibu bapa pelajar datang ke Bilik Gerakan Bantuan Kemanusian Mesir membuat aduan mereka ditanya oleh petugas di Wisma Putera, 'Encik datang dari UMNO Bahagian mana?'.

“Hal ini cukup mengguris hati ibu bapa yang kesedihan dan mengharapkan bantuan dan maklumat mengenai nasib anak mereka di Mesir. Sepatutnya soalan sebegini sama sekali tidak wajar saat-saat sebegini,” katanya.

Menurutnya lagi, sebahagian pelajar Mesir membuat aduan juga didakwa diugut diambil tindakan sehingga menamatkan bantuan pembelajaran, sekiranya mereka datang berkumpul bersama ibu bapa di Wisma Putera pada Rabu (2 Feb 2011) lepas bagi mendesak kerajaan supaya tindakan segera diambil bagi membawa pulang pelajar-pelajar Malaysia di Mesir.

Tegas Ahmad Zaidy, DPPNS berharap agar pihak berwajib mendahulukan kebajikan pelajar tanpa mengira fahaman politik dan menyarankan semua orang Islam di negara ini berdoa supaya semua selamat dan kemelut di Mesir akan berakhir dengan kesudahan baik.

“Kepada ibu bapa ingin membuat semakan dan mengetahui perkembangan lanjut berkaitan pelajar di Mesir khususnya berasal dari Selangor, boleh berhubung di Bilik Operasi Bantuan Mahasiswa Mesir Selangor, Bangunan Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Shah Alam. “Talian 24 jam turut dibuka iaitu di 03-55143520/ 3534/ 3538/ 3539/ 3576,” katanya.


Editor :khaulah azwar

Peserta himpunan disembur, ditangkap

KUALA LUMPUR: Satu memorandum hari ini diserahkan kepada Kedutaan Amerika Syarikat melalui satu himpunan membantah sokongan negara itu terhadap pemerintahan Hosni Mubarak yang ditolak rakyat

Penyerahan memorandum tersebut disertai wakil-wakil parti politik dari Pakatan Rakyat dan Badan Bukan Kerajaan NGO.

Mereka termasuk Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub, Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid, Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin, Presiden PSM Dr. Nasir Hashim dan Penyelaras PSM, S. Aruchelvan dan lain-lain.

Dianggarkan hampir 10 ribu menyertai himpunan kali ini selepas kali pertama himpunan sama dibuat Isnin lalu di hadapan Kedutaan Mesir bagi mengutuk kekejaman kerajaan negara itu dibawah Presidenya, Hosni Mubarak.

Beberapa wakil pemimpin yang hadir turut menyampaikan ucapan ringkas, dan kesemuanya antara lain turut mengingatkan kerajaan Malaysia agar mengambil iktibar dari apa yang ditunjukkan rakyat Tunisia dan Mesir.

Ketua Dewan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Saleh antaranya berkata himpunan hari ini adalah manifestasi kebencian rakyat terhadap sebarang bentuk kezaliman yang dilakukan mana-mana kerajaan terhadap rakyatnya.

"Kita benci kepada mana-mana kerajaan yang melakukan kezaliman... Kita mahu kerajaan merealisasikan kehendak rakyat skiranya tak ingin jadi seperti kerajaan Tunisia dan Mesir,"katanya.

Mohamad Sabu pula dalam ucapannya turut memberi amaran bahawa rakyat Malaysia juga akan bangkit jika dizalimi sedemikian rupa.

Selain mereka, turut serta menyokong memorandum bantahan itu Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Citizens International, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis) dan Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram).

Himpunan itu bagaimanapun dicemari dengan insiden tangkapan dan semburan watercanon oleh pihak polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan FRU.

Beberapa petugas Unit Amal PAS dan orang ramai ditangkap di hadapan Masjid Tabung Haji ketika pihak polis cuba menyuraikan himpunan tersebut selepas selesai menyerahkan memorandum.

Polis didakwa menggunakan kekerasan dengan memukul, menyepak dan memaki peserta himpunan dan difahamkan tujuh ditangkap dan dibawa ke Balai Polis Dang Wangi.

Terdahulu, lebih 7000 rakyat berarak dari Masjid As-Syakirin KLCC ke Kedutaan Amerika Syarikat.

Himpunan memulakan diketuai Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Ridhuan Mohd Nor.

Biarpun pihak polis menghalang laluan menuju ke bangunan kedutaan tersebut, peserta himpunan bagaimanapun berjaya melepasinya.

Himpunan yang menggabungkan parti politik dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) hari ini dinamakan Himpunan Bersama Kebangkitan Rakyat Mesir.

Mereka membuat tiga desakan terhadap Amerika Syarikat iaitu menggesa ejen negara itu berundur dari Mesir, tidak campur tangan dalam urusan rakyat Mesir memilih pemimpin mereka serta mendesak seluruh dunia memberi tekanan kepada Presiden Mesir, Husni Mubarak agar meletakkan jawatan.

Kesemua mereka berarak selepas selesai solat Jumaat sebentar tadi di Masjid As-Syakirin KLCC.

Sekurang-kurangnya 50 NGO turut sama dalam himpunan tersebut.

Lumba bermotor belia wajibkan solat


BANDAR TASIK PUTERI – Bukan setakat pertandingan sukan motor biasa, sebaliknya lebih istimewa aktiviti Amazing Race Bermotor dalam Karnival Belia Bandar Tasik Puteri (BTP) mewajibkan peserta bersolat semasa berlangsungnya perlawanan itu.

Ahli Majlis Perbandaran Selayang (MPS) yang juga Pengerusi Jawatankuasa Penduduk (JKP) Zon 24, Zaidy Abdul Talib berkata, paling utama, peserta juga mesti mendapatkan tandatangan daripada imam masjid atau surau, mereka telah melakukan solat solat.

Menurutnya, syarat berkenaan perlu dipatuhi peserta pertandingan Amazing Race Bermotor ini, selain terpaksa berdepan halangan di lapan check point ditetapkan penganjur. “Jika mereka tidak berjaya melepasi halangan dan ketetapan ini, mereka akan dikategorikan gagal dalam pertandingan.

Harapan kita, program sebegini bukan sahaja bertujuan membangun aspek jasmani semata-mata. Tetapi lebih penting, ia dapat diselitkan dengan pembangunan aspek emosi, spritual dan intelektual serta sosial dalam perlaksanaan program ini khususnya.

“Alhamdulillah daripada 300 peserta belia menyertainya, kita juga dapat menarik mereka khususnya daripada kalangan golongan 'mat-mat' motor setempat di sini,” katanya. Zaidy berkata demikian selepas merasmikan Karnival BTP 2010 dan menyampaikan hadiah kepada para pemenang, di Masjid BTP, di sini".

Karnival berlangsung selama dua hari hujung minggu lalu itu merupakan anjuran Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Majlis Zon 24, Masjid BTP dan Penggerak Belia Tempatan (PeBT) MPS. Daripada 12 pasukan menyertai pertandingan Amazing Race Bermotor, tempat pertama dimenangi Congo Crew, tempat kedua- KPS Holding dan tenpat ketiga diperolehi Congo FC.

Pemenang pertama hingga ketiga pertandingan disertai peserta berumur antara 16 hingga 30 tahun ini, masing-masing membawa pulang hadiah wang tunai RM400, RM300 dan RM200. Dalam karnival julung kali diadakan itu, pertandingan street soccer remaja untuk peserta kategori umur bawah 15 dan 12 tahun turut diadakan, disertai 20 pasukan berentap.

Bagi street soccer kategori bawah 15 tahun, ia dimenangi Pasukan KRT 26, manakala Pasukan Saidina Ali johan kategori bawah 12 tahun, pertandingan itu. “Susulan sambutan aktiviti belia berbentuk pertandingan ini yang amat menggalakkan, saya selaku Ahli Majlis, akan meneruskan program pembangunan belia seperti ini pada masa akan datang,” katanya.

Terdahulu, antara pengisian lain dalam program itu ialah kuliah remaja disampaikan oleh pendakwah agama dan motivasi, Sabri Rani dan taklimat serta persembahan ringkas pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).


SIMFONI KASIH TAUTAN HATI