Friday, March 27, 2009

Perkara perkara yang hilang dari Umat Islam

Salam..

Perkara perkara yang hilang dari Umat Islam secara khusus,
antaranya ialah:
HILANG NYA:
1) Keadilan dari pemimpin atau pemerintah dan juga kasih sayangnya.
2) Sifat berani daripada alim ulama juga kasih sayang dan nasihat nasihatnya serta sifat
zuhudnya.
3) Sifat malu daripada kaum wanita
4) Sifat sabar daripada fakir miskin
5) Sifat pemurah daripada orang kaya
6) Sifat tawadhuk daripada golongan atasan
7) Ilmu pengetahuan daripada ahli ibadah
8) Sifat lemah lembut dan kebijaksanaan daripada pejuang Islam
9) Sifat bijakasana dan lemah lembut daripada para pendakwah
10) Rasa khusuk dalam solat

Sifat amanah daripada orang yang diberi tanggung jawab.
Perkara perkara yang hilang dari Umat Islam secara umum, antaranya ialah:

HILANG NYA:
1) Ilmu pengetahuan
2) Kepimpinan bertaraf empayar atau sejagat
3) Akhlak dan budi pekerti yang mulia
4) Ukhwah dan kasih sayang
5) Rasa sifat cemburu terhadap agama dan terhadap wanita
6) Perpaduan dan kesatuan Umat Islam
7) Rasa bertuhan atau rasa tauhid
8) Rasa cinta pada Akhirat
9) Rasa takut dengan Tuhan atau dosa
10) Rasa tawakal
11 ) Rasa qanaah
12) Sifat redha
13) Sifat sabar
14) Sifat betolak ansur
15) Persahabatan di kalangan kaum Muslimin
16) Sifat taat dan setia daripada pengikut terhadap pemimpin
17) Tamadun Islam
18) Undang undang perlembangaan IslamMengapa terjadi demikian? Umat Islam memandang kehilangan itu semua tidak merugikan.Kalau dapat pun mereka menganggap tidak menguntungkan apa apa.

Begitu rosaknya jiwa dan cara berfikir Umat Islam pada hari ini.

Fahamkah Anda kalimah la ilaha illallah ?

Oleh Mohd Yaakub bin Mohd Yunus..
Misi utama bagi setiap Rasul yang diutuskan oleh Allah SWT di setiap penjuru muka bumi ini adalah untuk menegakkan seruan untuk mengtauhidkan Allah SWT. Firman-Nya:
“Sesungguhnya telah Kami utuskan seorang Rasul kepada setiap umat (untuk menyerukan): “Beribadahlah kepada Allah dan jauhilah taghut.” – al-Nahl (16) : 36 Menurut Imam Malik taghut adalah setiap sesuatu yang disembah selain Allah. Oleh itu adalah menjadi satu perkara yang mustahak bagi setiap umat Islam untuk memahami dengan mendalam makna kalimat tauhid yang sering dilafazkan iaitu La ilaha illallah. Kalimat ini yang juga dikenali sebagai kalimat ikhlas merupakan sebahagian dari rukun Islam yang pertama iaitu mengucap syahadah sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w.: “Islam itu dibangunkan atas lima perkara, Syahadah bahawa tiada Tuhan kecuali Allah dan bahawa Muhammad adalah Rasul Allah, mendirikan solat, menunaikan zakat, haji ke rumah Allah (Baitullah) dan puasa di bulan Ramadan.” – Hadis riwayat Imam al-BukhariMakna la ilaha illallah adalah “tiada yang berhak diibadahi dengan benar kecuali Allah S.W.T.”. Ia bukan sekadar menetapkan (ithbat) bahawa Tuhan yang berhak disembah hanyalah Allah tetapi kalimat ini juga menolak (nafi) segala bentuk peribadahan selain daripada Allah.
Firman-Nya: “Demikian itu adalah kerana sesungguhnya Allah adalah Tuhan dan sesungguhnya apa yang mereka sembah selain daripada Allah adalah batil.” – al-Hajj (22) : 62)Walaupun kalimat ini bukanlah merupakan sesuatu yang asing bagi seluruh umat Islam namun tidak dapat dinafikan bahawa pengaruh-pengaruh amalan syirik masih menebal di dalam masyarakat ini. Kita masih melihat wujudnya kelompok yang melakukan ibadah seperti solat atau tawaf di kuburan para nabi mahupun wali Allah malah kuburan-kuburan tersebut dijadikan perantaraan dalam berdoa untuk sesuatu hajat. Ada juga yang masih mempercayai ramalan-ramalan tukang ramal dan bomoh dalam menentukan arah hidup seharian mereka. Masih wujud juga mereka yang memakai tangkal-tangkal atau mengamalkan jampi-serapah yang syirik bertujuan untuk mengubati sesuatu penyakit.
Terdapat juga kelompok yang menolak hukum-hukum Allah dan mengutamakan hukum ciptaan manusia dalam mentadbir sesebuah masyarakat. Hal ini adalah kerana kalimat tauhid tersebut hanyalah sekadar lafaz dibibir dan tidak dihayati sepenuhnya ke dalam jiwa dan sanubari seseorang insan. Untuk menjadikan kalimat ini berkesan sehingga mampu membasmi pengaruh-pengaruh syirik dalam kehidupan seharian hendaklah setiap umat Islam memahami rukun-rukun serta syarat-syarat yang membelakangi kalimat tersebut.PERTAMA : Ilmu (al-‘Ilm) atau mengetahui makna sebenar kalimat tauhid tersebut. Hendaklah setiap insan ketahui bahawa kalimat ini menetapkan bahawa hanya Allah S.W.T adalah tuhan yang berhak disembah atau diibadahi. Seluruh sembahan yang lain adalah tertolak. Faktor ilmu ini amat penting sebagai syarat agar kalimat ini dapat meninggalkan kesan yang baik bagi orang yang mengucapkannya. Firman-Nya: “Maka ketahuilah (wahai Muhammad) bahawa sesungguhnya tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Allah” – Muhammad (47) : 19Baginda juga telah bersabda: “Barangsiapa yang mati sedangkan dia tahu (berilmu) bahawa tiada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah, nescaya dia akan masuk syurga.” – Hadis Riwayat MuslimKEDUA : Yakin (al-Yaqeen) atau tidak ragu-ragu bahawa Allah S.W.T. adalah satu-satunya Tuhan yang berhak disembah. Sekadar mengetahui tanpa menyakini kebenaran kalimah itu adalah tidak memadai untuk mengeluarkan seseorang dari amalan-amalan yang mencemari akidah. Firman-Nya: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman hanyalah orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian mereka tidak ragu-ragu dan mereka berjihad dengan harta dan jiwa mereka pada jalan Allah, mereka itulah orang-orang yang benar.” – al-Hujuraat (40) : 15KETIGA : Ikhlas (al-Ikhlaash) atau memurnikan segala bentuk ibadah hanya ditujukan kepada Allah S.W.T. dengan tujuan untuk mencapai keredaannya. Setiap amal ibadah itu hendaklah bebas dari sebarang unsur syirik dan riak. Firman-Nya: “Dan mereka tidak disuruh melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ketaatan kepada-Nya dalam (menjalankan) kehidupan beragama dengan jalan yang lurus.” – al-Bayyinah (98) : 5KEEMPAT : Jujur (al-Shiddiq) bermaksud hendaklah seseorang itu mengucapkan kalimah tauhid tersebut dengan sejujurnya. Apa yang dilafazkan melalui lidahnya hendaklah bertepatan dengan isi hatinya dan kemudiannya diterjemahkan melalui amalan sehariannya yang menetapkan bahawa hanya Allah S.W.T. sahaja adalah Tuhan yang berhak disembah. Sabda Rasulullah s.a.w.: “Tidaklah seseorang yang mengucapkan dua kalimah syahadah dengan benar dari lubuk hatinya melainkan Allah haramkan dia dari api neraka.” –
Hadis riwayat Imam al-BukhariKELIMA : Cinta (al-Mahabbah) kepada Allah merupakan satu bukti menunjukkan seseorang itu telah diresapi dengan fahaman tauhid yang hakiki. Hendaklah ucapan kalimah tauhid tersebut disertai dengan perasaan cinta yang mendalam kepada Allah S.W.T yang melebihi daripada cinta seseorang itu kepada makhluk-makhluk-Nya yang lain. Firman-Nya: “Di antara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Tetapi orang-orang yang beriman sangat cinta kepada Allah.” – al-Baqarah (2) : 165
KEENAM : Tunduk (al-Inqiyaad) atau patuh terhadap makna kalimat tauhid ini serta segala peraturan yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T. dan Rasul-Nya berlatar-belakangkan kehendak-kehendak kandungan kalimat tersebut. Sejajar dengan itu hendaklah kita hanya beribadah dan memohon pertolongan hanya kepada Allah S.W.T. serta mematuhi segala perintah-perintah-Nya. Firman-Nya : “Dan barangsiapa yang menyerahkan dirinya kepada Allah sedangkan dia orang yang berbuat kebaikan, maka sesungguhnya dia telah berpegang kepada buhul tali yang teguh.” – Luqman (31) : 22KETUJUH : Menerima (al-Qabuul) segala konsep yang menaungi kalimah tauhid ini iaitu pemurniaan ibadah hanya kepada Allah S.W.T. dan menolak segala sembahan selain daripada-Nya. Segala bentuk ibadah yang ditujukan kepada selain daripada Allah S.W.T. atau dilaksanakan tidak menurut sebagaimana yang dikehendaki oleh-Nya hendaklah ditolak bahkan ditentang sekeras-kerasnya. Sabda-Nya: “Sesiapa yang mengucapkan La ilaha illallah (tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah) dan mengingkari segala yang diibadahi selain Allah, maka hartanya dan darahnya diharamkan (dilindungi), sedangkan perhitungannya menjadi tanggungjawab Allah.” – Hadis riwayat Imam Muslim.
Demikianlah syarat-syarat yang perlu dipatuhi agar kalimah tauhid dapat difahami dengan sebenar-benarnya dan dapat menghindari seseorang itu dari dicemari dengan unsur-unsur syirik dalam kehidupan sehariannya..waallahhhualam..

Adakah kita benar2 IKHLAS??? IKhlaskah Kita??

Ikhlaskah kita?
Oleh Imam Khalid di Soleh.Net

Ikhlas adalah paling tinggi selepas iman. Ia adalah rahsia Tuhan hinggakan para malaikat pun tidak tahu dan yang empunya diri pun tidak dapat mengesannya. Ia adalah penentu samada amalan diterima atau ditolak.

Ada para sahabat apabila mendengar tentang ikhlas menangis mereka. Mereka merasa tidak selamat, rasanya tidak mungkin dapat perolehinya yang begitu tinggi nilainya kerana susahnya mendapat sifat ikhlas.

Islam tidak membenarkan seseorang mengaku ikhlas.
Siapa yang mengaku ikhlas walaudpun sebelum ini ikhlas, automatik, ikhlasnya terbatal.
Contoh-contoh bagaimana yang dikatakan mengaku ikhlas: Membantu seseorang sambil berkata,
“Ambillah, saya ikhlas…”
Menolong seseorang tapi pertolongannya ditolak.
“Saya tolong awak ini ikhlas, tapi sedih, awak menolak..”
Dalam menulis surat kita selalu mengakhiri dengan tandatangan,
“Yang ikhlas.”
“Yang Benar.”
Dalam Islam, mengaku baik adalah salah. Siapa yang mengaku ikhlas, siang-siang lagi terbatal. Tiada siapa yang mengetahui siapa yang ikhlas sekalipun yang empunya diri. Tiada siapa yang berhak mengaku ikhlas, Cuma berusaha moga-moga jadi ikhlas dan moga-moga diterima Allah.
Erti IkhlasMurni, bersih, jenis dia sahaja, tidak bercampur jenis-jenis yang lain. Tidak dinodai seperti air yang tidak bercampur dengan sabun, tepung, sebab apabila sudah bercampur dengan benda lain, sudah tidak khalis lagi (tidak pure).
Begitulah dalam beramal, solat, zakat, baca Quran,mengajar, berdakwah, menolong, motivasi, forum, ceramah, belajar, semata-mata kerana Allah:
kerana suruhan-Nya
kerana keredhaan-Nya
kerana arahan-Nya
kerana mentaati-Nya
kerana patuh pada-Nya
Jadi perkara di atas adalah dari sebab atau kerana-Nya yang satu, tujuan satu, dan didorong oleh yang satu iaitu Allah. Abdikan diri kerana Allah, tidak dicampur atau bercampur selain Allah - itulah ikhlas - dorongannya satu. Apa yang nak berlaku atau nak jadi atau tidak jadi, tidak timbul sama sekali sebab niat semata-mata kerana Allah.
Sekiranya niat, dorongannya telah tercampur atau terselit niat-niat yang lain dari Allah seperti kerana riak, megah, glamor, pangkat, orang minta, takut orang tidak suka, mental exercise, boring tinggal di rumah, undi, uji kemampuan, hendak berlawan, hendakkan piala, hadiah, kerana kawan - maka ia tidak khalis atau ikhlas telah ternoda. Dengan itu boleh jatuh syirik khafi.
Di akhirat nanti Allah menyuruh dia meminta pada orang yang dia niat kerananya. Allah tidak balas kebaikan itu kerana ia mempunyai “kerana-kerana” yang selain dari “kerana Allah”.
Untuk ikhlas, sebenarnya amat susah sekali terutama yang ada kaitan kepentingan umum atau orang ramai yakni yang terdedah kepada pandangan umum seperti berdakwah, mengajar, gotong-royong, baca Al-Quran di depan orang, forum, upacara memberi hadiah - lebih-lebih lagi orang yang tidak memikirkan hati lalu hati dibiar dan terbiar. Jarang diambil kira, selalunya ramai yang terjebak.
Khususul Nafs - kepentingan diri seperti ingin popular, disedari atau tidak kerana kurang menyuluh hati. Awal-awal lagi nawaitu (niat) telah rosak seperti membuat rumah di atas lumpur.
Ada tiga jenis kerosakan yang berlaku pada 3 jenis kedudukan:
1) Awal
2) Pertengahan
3) Akhir
Kerosakan awal contohnya seperti berdakwah. Sebelum memberi ceramah, hati kecilnya berkata:
“Inilah masanya nak jadi popular”
“Aku akan jadi terkenal…”
“Dengan ceramah ini dapatlah duit poket.”
Ada juga yang berniat untuk menghentam seseorang atau golongan tertentu sebelum berceramah, akibatnya rosaklah ikhlasnya ibarat orang yang melukis di atas air. Kerosakan pertengahan pula contohnya niat untuk berceramah sudah baik tetapi sewaktu berceramah, ada pendengar yang angguk-angguk atau ada yang menangis kerana mendengar ceramah yang memberi kesan itu hingga hati kecil kita berkata:

“Hebat juga aku hingga ada orang boleh terima ceramah ini dan ada pula yang menangis.”
Kerosakan akhir pula contohnya niat dan sewaktu berceramah tidak ada apa-apa yang rosak, berjalan dengan baik tetapi sewaktu balik dari berceramah ada kawan yang datang bersama di dalam kereta berkata:
“Hebat betul ceramah ustaz tadi hingga ada yang menangis.”
Waktu itu maka datanglah rasa ujub hingga lupa ia semua itu datang dari Allah jua. Sepatutnya ia merasa malu kerana ini semua bukan dari dirinya tetapi hakikatnya dari Allah. Orang begitu ibarat membangunkan rumah tiba-tiba siap sahaja rumah itu terus runtuh.
Orang ramai yang mendengar ceramah tersebut juga tidak berubah sebab hati sudah cacat. Mereka memuji kita, tetapi tetap tidak berubah sebab dari rasa riak. Sifat taqwa sudah ternafi. Oleh itu buatlah kerja-kerja dengan penuh tawadhuk, takut dan cemas samada diterima amalan kita atau ditolak.
Ingatlah:
“Sesungguhnya Allah tidak melihat amalan lahir kamu, tapi amalan hati kamu.”
Apabila kita melakukan sesuatu niat kerana Allah semata-mata, tetapi ada orang mengkritik kita, kita melenting, hati tidak senang dengan orang itu, bermakna kita masih mempunyai niat lain selain dari Allah.
Dalam menghadapi keadaan dimana susahnya untuk mendapat ikhlas ini, kita berdoalah pada Allah dengan doa yang berikut:
Wahai Tuhan, rasanya kami belum berbuat apa-apa sebelum ini. Kalaupun ada berbuat sudah tentu ada kepentingan diri. Kalaulah bukan pimpinan dan bantuan-Mu Tuhan, rasanya sebarang amalan kami mungkin tertolak semuanya. Berilah selalu hidayah dan taufiq-Mu, ya Allah agar segala lahir dan batin menuju keredhaan-Mu, ya Allah.

Ikhlas umpama semut hitam berada di atas batu hitam di malam yang gelap. tiada siapa pun yang tahu tentang ikhlas kecuali Allah. Ikhlas adalah rahsia di dalam rahsia Allah.
Wallahu a’lam.

syarat nak buat maksiat jika kamu mampu melakukannya






Suatu hari seorang lelaki menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, 'Wahai Aba Ishak! Saya selalu melakukan maksiat, tolong berikan aku nasihat'.Ibrahim berkata, 'Jika kamu mau menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka kamu boleh teruskan melakukan maksiat.


1. Jika kamu maksiat kepada Allah, jangan makan rezekiNya.''Lelaki itu seraya berkata, 'Aku mau makan dari mana? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?''Ya,'' tegas Ibrahim bin Adham. ''Kalau kamu sudah memahaminya, masi pantaskah memakan rezekinya, sementara kamu selalu berkeinginan
melanggar larangan-Nya? '

2. ''Yang kedua,'' kata Ibrahim, ''kalau mau bermaksiat, jangan tinggal dibumi-Nya! Syarat ini membuat lelaki itu kaget setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, ''Wahai Abdullah, pikirkanlah, apakah kau layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sementara kamu melanggar segala larangan-Nya? '' ''Ya, Anda benar,'' kata lelaki itu.

3. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab,''Kalau kamu masih mau bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!'' Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, ''Wahai Ibrahim, ini nasihat macam apa? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?'' ''Nah, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan berlaku maksiat?'' kata Ibrahim. Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.

4. Ibrahim melanjutkan, ''Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu,katakanlah kepadanya, 'Mundurkan kematianku dulu. Aku masih mau bertobat dan melakukan amal saleh'.'' Kembali lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersadar, ''Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permohonanku? '' ''Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahwa kamu tidak bisa menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimanaengkau bisa lari dari murka Allah?'' ''Baiklah, apa syarat yang kelima?''

5. Ibrahim pun menjawab, ''Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak menggiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau mau ikut bersamanya.' ' Perkataan tersebut membuat lelaki itu tersadar. Dia berkata, ''Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya. '' Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. ''Mulai saat ini aku bertobat kepada Allah,'' katanya sambil terisak.

Pologami boleh mnegundang ke NERAKA?? Sanggupkah anda di MADUKAN??




Membaca rencana keluaran lalu [Poligami boleh mengundang ke neraka?], ramai yang bertanya mengapa pula poligami boleh mengundang kepada neraka, bukankah poligami sunnah Rasulullah. Benar, sesiapa yang mengamalkan sunnah Rasulullah akan beroleh pahala, syurga. Tetapi siapa yang boleh memberi jaminan bahawa mereka yang mengamalkan poligami pada hari ini benar-benar mengikut sunnah? Sebenarnya sama ada kahwin poligami atau tidak, hukumnya adalah harus. Dan setiap yang harus kadang-kadang boleh menjadi wajib, boleh jadi sunat, boleh jadi makruh dan boleh jadi juga haram. Bagaimanapun apabila seseorang itu telah secara rasmi berkahwin secara poligami, suami dan isteri-isteri terdedah kepada dosa yang boleh menghampirkan mereka kepada neraka??. Semua ini adalah berpunca daripada kurang pengetahuan agama khususnya dalam soal hukum poligami sama ada suami atau isteri.


Di sini disenaraikan kesalahan yang sering terjadi kepada pengamal poligami:


1. Berbohong Ada orang kata, bohong dalam poligami tidak sampai masuk neraka kerana bohong diharuskan untuk menyelamatkan keadaan yang gawat. Dalam kes ini siapa yang gawat? Siapa yang hendak diselamatkan hingga terpaksa mengguna senjata berbohong?Jelas dalam kes ini suami berbohong untuk melepaskan dirinya sendiri. Maka dalam keadaan ini tidak ada keharusan dalam berbohong. Apatah lagi kalau pembohongan itu dilakukan berpanjangan tanpa henti, tentu berdosalah si suami itu. Apabila seluruh hidupnya penuh dengan pembohongan, bahagiakah kehidupannya? Setiap detik gerak-gerinya dirasakan sedang diintai oleh isterinya. Maka sebelum dia dimasukkan ke dalam neraka di akhirat, hakikatnya dia telah memasukkan dirinya dalam neraka dunia.


2. Tidak Adil Dalam keadaan di atas, suami tersebut tidak mungkin akan berlaku adil terhadap isterinya. Ada isteri yang teraniaya di sudut nafkahnya, ada juga isteri yang dicuaikan gilirannya dan ada isteri yang dibiarkan langsung atas alasan nusyuz dan sebagainya.Bayangkan apa akan jadi kepada suami yang tidak adil kepada isteri-isterinya. Dia bukan sahaja berdosa dengan isterinya kerana tidak berlaku adil, dia juga berdosa terhadap Allah kerana melanggar perintah-Nya supaya berlaku adil. Sekali lagi suami dalam keadaan semakin hampir ke neraka.Dalam sebuah hadis Rasulullah ada bersabda yang maksudnya, mana-mana suami yang tidak adil terhadap isteri-isterinya, di akhirat nanti dia akan berdiri dalam keadaan senget sebelah.Berhubung dengan adil, yang paling penting ialah giliran malamnya. Dalam bab itu ramai suami atau isteri yang tidak tahu, lalu mereka terus melakukan dosa.


3. Salah Giliran Sebenarnya giliran seseorang yang berpoligami adalah berdasarkan 24jam sehari. Maknanya kalau dia menentukan gilirannya bermula pada waktu asar, maka berakhir tempohnya pada waktu asar esoknya. Berdasarkan itu jika dia bermalam dengan isterinya pada malam itu, maka esok siangnya adalah termasuk gilirannya juga. Begitu juga sebaliknya kalau suami bekerja malam, maka siangnya adalah mula gilirannya.Dalam hal ini kalau suaminya keluar kerja sama ada siang atau malam, maka waktu keluar itu juga dikira masih giliran isterinya itu. Jadi, selagi dalam tempoh giliran isteri itu, suami tidak boleh mengambil kesempatan untuk tidur dengan isteri yang lain.Dia boleh pergi zirah isteri itu tetapi dia tidak boleh tidur bersama isteri itu. Dia boleh menghantar barang atau melihat anak dan isteri tetapi tidak boleh tidur dengannya. Jika berlaku persetubuhan sedangkan bukan gilirannya, maka perhubungan itu adalah haram. Jika lahir anak hasil persetubuhan itu adalah dikira haram, walaupun tidak sampai kepada hukum berzina. Rujuk entry Giliran wajib adil, tidak pada hubungan seks untuk penerangan terperinci.Perkara inilah yang sering terjadi kepada pasangan poligami yang bermasalah semuanya hendak dirahsiakan. Boleh jadi pada malam Jumaat dia bersama isteri pertama, tetapi pada pagi Jumaat keesokannya dia singgah di rumah isteri keduanya dan pada kesempatan itu juga dia sempat bersama isteri tersebut. Sedangkan siang hari Jumaat itu adalah masih giliran isteri pertamanya.Dalam kes ini, isteri pertama tahu suaminya ke tempat kerja, tetapi sebaliknya dia melencong ke rumah madunya. Jadi, selain dia menipu isterinya dia telah mencuri giliran isteri pertama untuk bersama isteri yang bukan gilirannya. Bayang berapa banyak dosa yang dilakukan oleh suami ketika itu. Semua ini kalau dia tidak bertaubat, sebaliknya mengekalkan amalan itu, pasti tempatnya adalah neraka.Selain suami, isteri juga boleh terlibat dengan dosa dalam beberapa kes.


Antara dosa isteri ialah:

1. Isteri menghalang suaminya bagi memenuhi giliran pada isteri yang lain.

2. Isteri menggauli suaminya padahal dia tahu hari tersebut bukan gilirannya.

3. Isteri menyekat madunya daripada mendapat manfaat, nafkah dan sebagainya.

4. Isteri bersangka buruk terhadap suaminya lalu mengintip gerak-gerinya.

5. Isteri bersangka buruk terhadap madunya lalu mengintip gerak-gerinya.

6. Tindakan isteri itu menyebabkan madunya hilang hak kenikmatan hidup berkeluarga.Jika isteri tersebut tidak bertaubat malah meneruskan kesalahan di atas, mereka memang dijamin neraka. Namun oleh sebab para isteri tidak tahu kedudukan hukum ini maka mereka terus mengekalkan dosa-dosa itu.waallahhualam..


so sama2lah perbaikikan diri, bagi kaum Adam jika ingin bermadu fikirlah semasak2nya agar tidak menjeratkan diri keneraka dengan begitu mudah.. Bagi hawa yg bujang begitu juga jgn mudah ambil tindakan mudah, fikir sedalamnya. utamakan keluarga, jg perasaan hati org tua kita, bukan semudah itu hidup bermadu.. pengalaman teman2 yg pernah merasa hidup bermadu telah menyedarkan ana dan akan membuat diri ana lebih berhati2 dengan insan bernama LELAKI..

muhasabah diri-tugasan & kehendak,tersepit dgn keadaan ..bersama2 musafir mencari dimana shbt kita







Salam..
Alhamdulilah selamat sampai ke bumi ciptaan ALLAH, lewat masuk pej..mcm YB le pula.. tp nak buat cana.. rasa bdn nak dibagi 10 kalu blh le nak copy paste je.. muka & badan ni.. tp tak mampu nak buat cuma walaupun dibebankan dgn tugasan hatiku benar2 rasa tenang & seronok bekerja bila semua krn ALLAH swt. Alhamdulilah famly ku yg memahami diriku walaupun kdgkala rasa berat hati nak meninggalkan mereka ttp bila teingat ayat2 al-quran ada menyatakan bahawa isteri, anak,suami, perniagagan, kerjaya yg itu lebih kamu cintai maka tunggulah azabku akan menimpamu begitu amat pedih sekali.. " Ya-ALLAH bila kenangkan itu semua buat ana akur dgn diri bahawa diri ana bukan utk seseorg saja ttp kena bahagikan utk semua org yg ana sayang..tidak mahu ada yg terasa hati dgn apa yg ana buat.. semua jika ada pahalanya ana sedekahkan utk kedua org tua ana dan kaum kelaurga dan org mukmin yg lain.. yang amat dikasihi.. terutama arwah abah yg telah pulang kerahmutuallah.. Al-Fateha.. semoga rohmu ditempatkan didlm golongan org2 mukmin yg soleh.. amiin... Bagiku masa utk seorg pejuang ISLAM utk dirinya adalah 5jam.. kalu lbh daripada itu maka kita telah mencuri masa yg ALLAH bagi untuk tidak dimanfaatkan sebaiknya.. apalah erti kehidupan yg sebenarnyha kalau tiada arah tujuan??

Hari ni terima SMS adk2 j.. lama tak bersua mereka, rindu gurau shbt2 semua.. si comel yg rasa perlu diberi sokongan.. ada sahaja luahan rasa hatinya samada masalah pelajaran, famly matter.. ana suka mendengar masalah shbt2.. disitu ana belajar erti kehidpuan erm.. rasa kdg2 mcm rugile pula kenapa ana tak study kaunseling pd hal ana memang minat bidang itu..mendekati seseorg dan sentiasa menjadi teman setia dlm beri nasihat.. SMS nya.. "akak tlg le kdg2 yan rasa nak menangis je.. yan rasa mcm gini caranya failed le yan.. ish...ish.. terkedu ana membaca message tersebut.. ana terus bagi kata2 semangat pdnya.. moga sedikit suntukan nasihat & tazkirah diberi akan memperbaikikan dirinya...insya-ALLAH.. dlm 12:30tgh.. terima SMS shbt, teman/adk..entahle.. kdg2 ana confius.. dimana ana pd dirinya?? pd ana semuanya ana syg merekalah permata hati ana yg sentiasa mengubat kedukaan dihati, sbg penguat smgt ana..senyum tawa mereka sedikit sebanyak menghiburkan hati.. tp disebalik senyuman ada 1 rahsia yg tersembunyi..


SMSNya akak jadike kita iftar sama.. ana x dpt reply SMSnya.. fikiran ana yg berserabut dgn kerja, kdg2 terasa hati dgn apa yg berlaku.. tp ana sentiasa mengalah.. jauhkan segala penyakit hati.. jam hampir 1:30tgh baru ana reply ana ckp insya-ALLAH jika ada keizinan ALLAH kita bersua kembali" tp ana dpt rasakan mcm ada halangan pertemuan utk kali ini pastinya akan tergendala lagi.. setiap kali merancang asyik x jd sampaikan ana rasa tak perlu merancang biarle pertemuan itu ALLAH tentukan.. ana tak nak disebabkan iftar bersama ana walupun jemputan tu dpdnya akan tergendala semua kerja.. ana bimbang itu semua bila teringatkan kata naqibah ana dlm Usrah baru2 ni :)

Paa Zmn Rasuallah saw.. setelah baginda adakan pertemuan dgn shbt2 baginda maka Nabi saw berkata pd shbt2nya dan menunjukkan setiap muka shbt2nya.. Ingatlah kalian diamanahkan utk menjaga setiap penjuru... jika kalian lalai dgn membiarkan penjuru tersebut terbuka & dimasuki musuh2 ISLAM maka kalian akan dipertanggungjawabkan atas kelalaian yang telah diamanahkan ALLAH pd kalian..semua yg kalian lakukan akan dinilaikan begitulah segala amal ibadat kita setibanya tiba di bumi masyar, maka berhatilah2 dgn semua penjuru itu diawasi dan dijaga dengan baik.. amat bermakna ruangan tazkirah tersebut.. amanah & tanggungjwb yg diberikan hendaklah dijlnkan dengan sebaiknya, jgn pandang remeh walaupun sekecil zrh ttp yg kecil itulah amat berat.." maka dgn itulah ana reply SMSnya agar shbt ana mengerti.. biarlah ana mengalah insya-ALLAH jika ALLAH mengkehendaki kita bertemu pasti akan diberi peluang utk itu.. akhirnya ana, yan & imah keluar iftar sama, dan nak dicuss program coming soon... erm.. Smart solat, nak cari faci 12/4 & 26/4 di UIA..tp ana rasa takde harapan nak guna tenaga IPT,, coz depa semua tengah exam.. so ana taknak ganggu adk2 j.. semoga ALLAH buka pintu ketengan utk mereka mnjwb soalan dgn baik.. insya-ALLAH doa ana sentisa bersama.. amiin..


Hujan lebat selebatnya airmata yg mengalir, bila fikirkan SMS shbt ana.. walaupun ana akur & redha tp kdg2 ana tanya pd diri betulke ana redha apa yg ALLAH dh takdir jd begini?? nak menjga hati shbt ttp kdg2 hati kita sering saja... erm..ya-ALLAH bersihkan hati2 diriku & shbt2 ku..jauhkan segala mazmumah yg ada dlm diri.. peliharalah ukhwwah kami sptmana kau kehendaki... amiin.. akhirnya.. ana terpaksa mengalah akhir SMSNya membuatkan ana rasa tak sampai hati mengecewakan permintaannya sekian lama kami tidak bertemu.. akhir pertemuanpun bln 11/2008 rasanya...lps tu ana & dirinya terlalu bz dgn urusan masing2.. kdg2 segala kenangan bersamanya & shbt2 sentiasa menghantui diri.kalau tak tahan rindu pd mereka hanya doa ana panjatkan moga kami diberi peluang bertemu kembali..so ana reply ok le. siap dan sat lagi ana sampai..nak amik 2 org lagi..utk discussion prog.. tp ana rasa mcm tak seronok nak jumpa dgn keadaan mcm ni.. nak tgk wajahnya pun ana rasa tak mampu.. sbb ana rasa dirinya begitu jg.. sedih apa yg dh berlaku.. 7:10pm.. tunggu dirinya di masjid tp ana ckp segan nak jumpa shbt2 lain.. so tunggu dkt sleu parking.. yan mula le merengek bimbang tak habis2.. ingatkan masa berbuka semakin tiba2.. ana sent SMS pd shbt ana.. erm.. asyik ckp sat2.... rasa dh malas nak hntr lagi.. so 7:20 am baru kami bertolak.. rasa mcm dingin suasana semua diam tak terkata.. yang ana, imah selalu bergaduh pun tak terkata. beristigfar akhir masa sebelum berbuka.. so kami menju ke Tmn Amaniah solat magrib & bacaaan yasin bersama. Niat dihati nak bantu adk2.. so beli air 30juz Quran yg dibaca oleh pelajar DQ Hassanah.. moga mereka berjaya dlm exam..usaha ku utk mereka.. semua dh mkn dkt masjid..so.. adk2 taknak balik depa nak release 10sion tiba2.. shbt ana minta tlg hantr LRt katanya nak balik rmh kakak di bangi, ALLAH ana risau kalau nak lepaskan adk2 jemaah ana waktu mlm2 gini.. so kami berpakat utk hantar.. so anapun hantar le 2x round KL asyik slh jln..erm akhirnya dh sampai 10:30 pm.. masya-ALLAH nak teruskan ke balik akhir LRT 11pm.. so anapun cadangkan pd adk2 ginileh kalau urgent kita kena hantar jgle..ana tgk airmukanya dh berubah ana taknak kecikkan hatinya.. so ana mengalah.. utk keselamatan dirinya.. adk2 semua setuju.. so ana ikut ke H.Langat alhamdulilah dimudahkan urusan akhirnya sampai jg hampir 12 lbh kami sampai.. kesian ana tgk shbt ana. tel rmh kakaknya x angkat sampai ayahnya di kg tel rmh kakaknya.. maafkan ana jika kelewatan ana membuat anti kena marah dgn keluarga.. :(

So.. 1:00am kami masih meronda2 lagi.. sblm bertolak isi minyak ana & yan g ladies ..so..imah ana minta isikan tong minyak.. hah,.. kena dera.. terkebil2 tak tah isi minyak.. dlm tandas.. ana keluar dulu.. tungu yan lama.. so ana duk luar tandas.. ana sergah dia.. menjerit dia, he... he. soeronoknya usik dia, terhibur hati ana sedikit... so ana cadang kami tidur dkt MTD saja.. ana nak balik rmh pun mak ana dh tidur tak nak terganggu tidurnya.. so adk2 setuju.. di MTD apalagi kami mulakan operasi mengemaskini blog kami yg dlm under renovation.. hehe.. tup2.. dh pukul 3am.. arh... penat gile.. yan dh lama terlentok..kesian dia demam... ana dh tak sedap hati.. nak bawa g klinik yan pula elegik...ya-allah ana doakan moga ALLAH sembuhkan sakitnya.. diberi kekuatan dlm diri dlm mnjlnkan tugjwbnya sebagai anak, pelajar & ansaruallah.. syafakillah ya ukhti.. :(sakitmu shbt sakit ku jg...:(


erm imah & dan yan tidur lena gile. ana terkebil2 pk apa yg dh berlaku hari ni?? tak lena tidur dgn nyamuk... yg pelik nyamuk2 tu x nak hinggap dkt depa.. tak seincipun dengar tamparan nyamuk.. kesian adk2ku .. kepenatan.. maafkan akak.. sbbkan kita musafir hari ini buat masa kalian tergendala.. erm memang badan kebal... 5lbh yan terjg dpd tidur qiam..alhamdulilah diberi kekuatan utk abdikan diri.. syukur pdmu ya Rab.. cuma ana terjaga jg tp x blh solat..tp 6am dngr azan ana pun siap2kan diri sama sekali terus ana gegarkan imah bangun.. ana kena pastikan adk2 siapkan diri 6:30 am bimbang mereka lewat.. alhamdulilah turget masa ana tercapai 6:30am semua dh siap & sampai UIA 7am.. erm.. si yan tak habis2 merengek nya lg.. adk bongsu sorg ni,,manjanya tak hilang tp dia anak sulung perempuan.. inilah sft ALLAH beri pd seorg hamba sulung bukan bererti tak pandai bermanja tp terpulang pd diri sendiri utk bentukaan diri sendiri adakah seorg yg tegas, pelembut, dll.. sibuk le dgn buah pisang yg ana niatkan utk bayar nazar di masjid mlm tadi tp lupa akhirnya kena hantar jg utk solat jumaat.. takpe le yg penting dh selamat..sampai ke masjid.. so kami semua berpisah jam 7am.. alhamdulilah selamat sampai walupun semua tak mandi..hehe,, bucuknya... :)

7:15am.. sampai rmh kemaskan diri buka ruangan tazkirah santapan rohani di TV9.. ana paling minat mendengarnya.. baru teringat sepatutnya ana kena ambil air di darul syifa utk mak ana, ana betul2 lupa,mak ingatkan ana... kenapa tak ambil air mak??, ya-allah mak maafkan eila.. betul2 tak ingat,,insya-ALLAH eila janji balik keje eila g rmh ustz tu k,,mak senyum je tp hati ku mula resah ..bimbang mak terasa hati,, menitis airmataku..memang ana akui ana jiwa sensitif mudah airmata mengalir walupun shbt2 ckp ana tegas, lincah tp ALLAH saja yg tahu disebalik ketegasan ana,, sebenarnya ana ada kelemahan diri.. yg hanya ALLAH swt saja yg tahu.. dan mereka yg rapat dgn ana..

10am.. adk2 sms ana, yan demam lg.. ana risau.. dan mnta dia amik ubat tp yan ckp elegik kak.. so ana tak le buat apa nak bawa air penawar.. cuma 30juz quran.. dan amlkan baca al-fateha, alqursi.. insya-ALLAH semoga sembuh sakitmu.. yey... lunch dgn yan... dan terubat rindu pd adk2 saf 5.. dpt jg jumpa adah, lina.. adk2 yg nakal2.. ni semua group naughty girls.. tp merekale penyejuk dimata penwar dihatiku.. serikandi perjuangan ISLAM.. dah janji nk lunch date.. so si yan terus buka laptop nya di kafe.. siapkan kejenya yg tak tersiap.. ana kesiankan dirinya hanya mampu bagi nasihat " yan sebagai pejuang ISLAM kita kena buat yg terbaik, pembahagian masa dgn bijak harus diamalkan agar tidak terjatuhnya fitnah pd diri kita bila masuk dlm j..nauzubillah" kita tlg agama ALLAH , isnya-ALLAH yakinlah ALLAH tlg diri kita..bila study top 10, joint jemaah top 10 baru org tabik hormat kita " so ana minta sgt baik yan & semua adk2 j ana agar kalian uruskan masa dgn baik Demi masa manusia sentiasa dlm kerugian kecuali org yg beriman dan beramal solleh yg berpesan2 kepada kebenaran {surah al-asry}... moga sedikit nasihat dpt memperbetulkan diri kita semua.. isnya-allah.. ana bersama adk2 sampaile 4:20pm.. nak uruskan sewa dewan di Engineering dpt..4 smart solat program...alhamdulilah dimudahkan urusan so lps tu ana berpisah dgn adk2.. slmt berjuang buat semua SHBT.. dan slmt mghdpi peperiksaan :)

"BELAJAR HARI INI UTK KEJAYAN HARI ESOK..TRY TOUR BEST ALL MY JEMAAH SISTER" :)

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI