Wednesday, December 21, 2011

JOm pakat himpun bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim

Dokumen Bukti Dr Mahathir Pernah Pinjam Dari Bank Dunia

PETALING JAYA : Parti Keadilan Rakyat hari ini mendedahan tiga dokumen Bank Dunia yang didakwa membuktikan Malaysia dibawah Tun Dr Mahathir Mohamed menerima pinjaman dari bank tersebut.

Dokumen itu bersabit dengan salah satu daripada empat pinjaman berjumlah US$704 juta (RM2.236 billion) dari bank dunia yang diambil oleh kerajaan Malaysia semasa kemelut krisis kewangan pada 1998.

Dengan merujuk kepada kepada dokumen pertama, Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli menyifatkan mantan perdana menteri itu telah berbohong kepada negara kononnya tidak menerima bantuan Bank Dunia.

Malah Kertas Maklumat Projek (Project information Document) bernombor PID6999 dan bertarikh 23 Oktober 1998 ini juga, menyangkal fitnah beliau yang kononnya, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah perkakas Bank Dunia.

"Pada tarikh itu Anwar dipenjarakan dan mata lebam, mana mungkin beliau terlibat dalam perkara ini.

"Ini jelas menunjukkan Mahathir dari hadapan menyerang Anwar (fitnah), manakala dibelakang pula Mahathir membuat pinjaman Bank Dunia,"jelas Rafizi dalam satu sidang media di ibu Pejabat PKR di sini baru-baru ini.

Khamis lalu ketika memberikan ucaptama berhubung Program Tranformasi Ekonomi kepada diplomat asing dan para duta di Kuala Lumpur, Anwar berkata Dr Mahathir mendapatkan pinjaman dari Bank Dunia ketika tahun 1998 walaupun beliau menafikan perkara itu kepada rakyat.

Susulan dari itu, muka depan akhbar milik Umno semalam, melaporkan bahawa Dr Mahathir telah mencabar Anwar supaya bersumpah dengan menjunjung Al-Quran bagi membuktikan kebenaran kenyataannya.

Hari ini Rafizi juga mendedahkan dokumen Laporan Penilaian Pinjaman bernombor 18855-MA yang bertarikh 3 Mac 1999 bagi mengukuhkan dakwaannya yang pentadbiran Dr Mahathir meminjam dari bank dunia.

"Permohonan pertama dibuat pada 26 Julai 1998. Laporan dan rundingan berikutnya yang hanya bermula selepas Anwar dipenjarakan ditandatangani sepenuhnya oleh unit perancang ekonomi yang bertanggungjawab sepenuhnya kepada Dr Mahathir", katanya.

"Dokumen ini membuktikan bahawa permohonan tersebut dibuat oleh Tun Mahathir melalui Unit perancang Ekonomi,"tambah Rafizi.

Dokumen ketiga pula mendedahkan perjanjian Pinjaman bernombor 4452-MA bertarikh 31 Mac 1998 yang ditandatangani dibawah arahan dan persetujuan Dr Mahathir selaku Perdana Menteri dan Menteri kewangan ketika itu.

Mengulas lanjut, Rafizi menjelaskan, penafian Dr Mahathir berhubung pinjaman tersebut mempunyai hubung kait dengan populariti Anwar yang mendapat pengiktirafan beberapa badan dunia pada ketika itu.

Anwar pada ketika itu adalah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia.

"PKR ingin menegaskan bahawa fitnah Mahathir terhadap Anwar dalam hal ini lebih dari usaha beliau memadamkan rekod pentadbiran kewangan yang baik dibawah tata kelola Anwar.

"Malaysia berjaya mencapai lebihan belanjawan ketika Anwar memegang portfoli Menteri kewangan sehingga berjaya melangsaikan hutang dengan lebih awal dalam tahun 1993 hingga 1996, berbanding dengan defisit belanjawan yang berpanjangan sejak Mahathir mengambil alih pada tahun 1998,"jelas Rafizi.

Dalam perkembangan yang sama, Rafizi menasihatkan agar Dr Mahathir membersihkan imej beliau dimata rakyat dengan menjawab dua isu melibatkan keluarga beliau.

"Adalah lebih baik beliau menerangkan mengenai penglibatan beliau dalam urusan menyelamatkan perniagaan anak beliau, Mirzan Mahathir dengan wang rakyat berjumlah RM2 billion pada tahun 1998 daripada cuba menegakkan benang yang basah.

Mirzan yang dihimpit masalah kewangan bagaimana pun mempunyai dana yang cukup besar kebelakangan ini untuk membeli konglomerat arak terbesar di Filipina iaitu San Miguel yang dilaporkan berharga sekitar RM 2.9 billion.

Turut hadir, Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Pengerusi Biro Perdagangan PKR, Wong Shen.

Editor : Khaulah Azwar : cis habis dui rakyat di telan oleh penyamun tarbus.. aku tak halalkan kalian gunakan duit bahagian aku.. dunia akhirat tak halal..‘Tiada niat sebesar zarah untuk sertai Umno’
KUALA LUMPUR, 22 Dis: “Saya tegaskan di sini bahawa saya adalah adalah ahli PAS, dan perjuangan saya kekal bersama PAS untuk menjunjung risalah Islam menyumbang kepada ummah dalam apa juga keadaan,” tegas AJK PAS Pusat, Nasharudin Mat Isa (gambar).

“Berikutan beberapa dakwaan, tuduhan dan tohmahan yang dilemparkan secara langsung oleh beberapa pihak terhadap saya sejak kebelakangan ini menerusi media massa, blog dan laman sosial seperti Facebook dan Twitter, saya berasa perlu untuk mengeluarkan kenyataan media ringkas sebagai penjelasan,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Jelasnya, sebagai seorang yang terdidik dalam dua dunia dan latar belakang berbeza iaitu bukan agama dan kemudiannya berpindah kepada pengajian Syari’ah dan Perbandingan Undang-Undang, beliau menyedari sepenuhnya bahawa pembabitan langsung di pentas politik nasional pasti mengundang seribu satu macam cabaran dan dugaan.

Katanya, dalam dunia dakwah, kita dididik dengan hakikat bahawa laluan dakwah ini tidak dibentang dengan hamparan permaidani merah, jauh sekali untuk sentiasa direnjis dengan wangian bunga.

“Saya akur sepenuhnya dengan Tariqud-Dakwah (Jalan Dakwah) yang saya lalui ketika ini telah lebih awal disusuri oleh para anbiya’, sahabat dan ulamak terdahulu daripada kami yang memilih PAS sebagai pentas perjuangan politik dalam konteks sistem demokrasi berparlimen sedia ada di Malaysia,” ujarnya yang juga ahli Parlimen Bachok.

Justeru, jelas Nasharudin lagi, dakwaan kononnya beliau ‘terperangkap dalam agenda permainan musuh politik PAS iaitu Umno’ adalah sesuatu yang terlalu jauh menyimpang daripada kebenaran dan langsung tidak berasas.

Menurutnya, sepanjang pembabitannya dalam PAS yang saya terima sebagai wadah menyampaikan suara Islam kepada umat di Malaysia, belum pernah beliau ungkapkan bahawa akan menyertai Umno.

Justeru, ujarnya buat kesekian kalinya beliau menegaskan bahawa tidak mempunyai niat sebesar zarah sekalipun untuk menyertai Umno.

“Janganlah gunakan alasan mudah seperti ini untuk menyimpulkan tindakan, pandangan atau perhitungan politik saya pada ketika kita mengharung gelombang percaturan politik yang jauh lebih mencabar.

“Saya harap penjelasan ringkas ini memadai dalam mengukur kesetiaan saya terhadap perjuangan PAS,” jelasnya lagi.


Note : Semoga semua ahli PAS yakin dengan penjelasan beliau. jangan disebabkan media pro umno untuk kucar kacirkan Pakatan Rakyat (PR) kita turut percaya isu utz nasharudin dan dato hasan jadi UMNO.. nauzubillah.. doakan kebaikan parti dan ahli kita moga mereka istiqama dalam perjuangan PAS.


Hasan, Nasha dan Saari dipanggil beri penjelasan


KUALALUMPUR, 22 Dis: PAS hari ini memutuskan untuk memanggil bekas Pesuruhjaya Selangor, Datuk Dr Hasan Ali, bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa dan Ketua Penerangan PAS Selangor, Saari Sungip untuk memberikan penjelasan berhubung beberapa isu berbangkit mutakhir ini yang dilihat membazir masa parti.

“Penjelasan ini mesti dilakukan, supaya parti tidak lagi perlu membazir masa melayan pertikaian yang timbul akibat kecil hati terhadap sesuatu kesilapan yang kecil, ego berlebihan dan keengganan sesetengah pihak menerima keputusan parti dan jamaah,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) dalam satu kenyataan hari ini.

Melihat situasi pilihanraya umum yang semakin hampir, PAS kata Tuan Ibrahim tidak akan bertolak ansur dalam sebarang sabotaj sama ada dari dalam mahupun luar yang mengganggu persiapan akhir parti.

“Semua ahli mesti memainkan peranan sebagai team player untuk memastikan jamaah bergerak dalam keadaan baik dan harmoni.

Seluruh tumpuan kerja mesti difokus kepada persiapan akhir ini daripada melayan karenah-karenah segelintir pemimpin yang ada berbeza pandangan terhadap dasar parti yang dijamin arahnya oleh Majlis Syura,” tegas Pesuruhjaya PAS Pahang itu dipercayai membalas kenyataan Hasan yang mempertikai dasar-dasar parti yang diputuskan muktamar dan Majlis Syura.

Menggunakan media lawan milik Umno, Utusan Malaysia, Hasan, yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat mempertikaikan dasar "Membangun Negara Berkebajikan" yang menjadi tema PAS sekarang ini.

Bagi Hasan, PAS sepatutnya kekal dengan dasar negara Islam yang telah menjadi perjuangan asal PAS.

Membalas hujah Hasan, Tuan Ibrahim menerangkan bahawa PAS ialah sebuah parti jamaah yang berdemokrasi, segala keputusan bukanlah keputusan individu tapi keputusan jamaah.

“Apabila keputusan telah dibuat, dan Majlis Syura telah mengesahkan bahawa keputusan tersebut selari dengan dasar Islam, setiap ahli PAS perlu bergerak pada arah yang sama untuk membawa parti mencapai matlamat yang disasarkan dan memenangkan Islam,” tegas beliau.

Dalam kenyataannya itu, Tuan Ibrahim turut mengingatkan ahli-ahli PAS kepada ungkapan ‘apa yang ada ialah hari ini, yang lepas tidak akan datang kembali, yang depan tidak menentu lagi.

“Oleh itu, pendamkan dendam, buangkan kekecilan hati, ketepikan kepentingan individu dan kembalikan fokus dan bergerak ke depan untuk memenangkan parti,” nasihat beliau.Note : alhamdulilah..cadangan saya diterima agar pucuk pimpinan berjumpa mereka bertiga utk atasi masalah yg timbul bukan guna media utk wawarkan perkara2 yg tak sepatutnya timbul.. demi kebaikan parti dlm hadapi p.raya semakin hampir.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI