Sunday, October 20, 2013

Anak Tidak Boleh Membaca, Jangan Risau Lagi1 Perkongsian Hidup. Betul ke Rukun Iman 5??


Kiriman oleh Kelas Tuisyen Latih Tubi Subjek Kritikal LASAK.

 

Takde Masa Semak Solat Ibadah Anak2??, Ikuti Kem Smart Solat

Ibubapa terlalu sibuk dengan urusan kerja, ada yang cakap kadangkala tidak seperti tidak bertuhan. Bangun pagi, balik kerja lewat malam tidak mampu untuk semak kehidupan anak2.

Solat adalah tiang agama, perkara pertama yang akan disoal apabila kita meninggal bertemu Allah SWT ialah SOLAT. 
 
Namun berapa ramai ibubapa yang ambil berat tentang solat anak2. Jika ada makcik, pakcik yang begitu ambil berat, menjaga dengan baik tetapi sering ibubapa menyakiti hati si penjga dengan kata2 menyinggung perasaan. Namun kesabaran tetapi juga ada. Doa yang mampu dipanjatkan moga hidayah diberikan kepada mereka yang menjadi hamba kerja dan dunia.

Ya ibubapa dikasihi Allah, anak harta berharga kepada kita. Ramai yang pandai melahirkan anak namun tidak semua yang mampu mendidik menjadi anak mereka menjadi insan solih dan soliha. Herdik, maki hamun anak2 ibarat macam binatang (maaf jika tersinggung tetapi setiap kali kuliah di masjid, pasti inilah kata2 alim ulama yang akan disentuhkannya). Wahai ayah ibu sedarlah, pintu taubat masih terbuka.

Dengan itu, jika terlalu sibuk sehingga tiada masa untuk perbaiki iman anak2 marilah kita berusaha untuk mereka dengan memastikan anak2 ikuti Program Kem Smart Solat anjuran Kelas Tuisyen LASAK seperti berikut:


Tarikh : 22-24 November, 2013 (Jumaat-Ahad)
Tempat Berkumpul : Sekolah SERI AL HUDA, Gombak
Kem : Kem Alang Sedayu Batu 12, Gombak
Yuran : RM150 (Sijil Penyertaan akan diberi kepada peserta)
Umur : 7 -12 tahun
Hubungi Talian : 013-6893185 / 017-2436875 / 013-3237743 /  013-3373815


Sebelum itu, cuba kita periksa  buatlah ujian mengejut kepada mereka..

Semak Doa Qunut.. Doa Iftitah.. Doa lepas wudhu.. Lafaz2 niat sebelum melakukan ibadah2 tertentu.. Bilangan rakaat.. Rukun iman..mandi hadas
Dah macam lagi..

Apakah mereka sudah cukup sempurna ibadahnya. Ingatlah jika kesilapan ini tidak diperbetulkan  dari kecil maka yang akan disoal adalah ibubapa kerana gagal untuk memberi ilmu fardhu ain kepada anak2 kerana kesibukan kita di dunia ini. 

~sekadar memastikan, anak2 kita tak kosong jiwanya. memang kita ni orang biasa2 aje.. bukan ustaz/ustazah.. tapi tetapi sayang anak dunia dan akhirat juga kan..maka jangan ketinggalan untuk ikuti kem ini untuk anak2 permata hati kita. Mohon sebarkan.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI