Tuesday, July 31, 2012

Kerajaan Selangor Biayai Kos Guaman Rafizi Ramli

SHAH ALAM 1 OGOS : Kerajaan Negeri  Selangor bersedia membiayai kos guaman bagi membantu  Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli menjalani proses mahkamah berikutan penahanannya berhubung pendedahan tiga akaun kewangan berkaitan skandal National Feedlot Corporation (NFC).
 
Menteri Besar, Tan Sri Abdul  Khalid Ibrahim  dalam  Twitternya pagi tadi menyelar tindakan penahanan tersebut berikutan pendedahan beberapa skandal utama yang melibatkan pemimpin Umno-BN termasuk Projek Tambahan LRT Ampang.

“Insya-Allah, kerajaan negeri telah menyediakan dana khas untuk menolong membiayai kos guaman  Mohd Rafizi Ramli.

 “Sehubungan itu, Kerajaan Negeri mengecam penangkapan dan pendakwaan terhadap Rafizi Ramli kerana membongkar kes penyelewengan NFC & George Kent,” katanya.

Mahkamah Seksyen Shah Alam hari ini menetapkan bayaran ikat jamin sebanyak RM15,000 kepada Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan Johari Mohamad serta menetapkan tarikh perbicaraan kes ini pada 10 Septermber 2012.

Rafizi Ramli menerusi laman Twitternya Awal pagi tadi, menyatakan bahawa beliau ditahan polis atas pertuduhan mengikut Akta Bank dan Institusi Kewangan (Bafia) 1989.

Menerusi paparan twitter itu juga, Rafizi menjelaskan rumahnya diserbu kira-kira jam 7 pagi tadi sebelum dibawa ke balai polis Hulu Klang.

Sekitar jam 8 pagi, Rafizi menyatakan beliau sedang dibawa polis ke Mahkamah Sesyen Shah Alam dan proses pertuduhan ke atasnya dipercepat, kepada 9 pagi.

Turut ditahan Johari Muhamad merupakan bekas kerani Public Bank yang dikatakan salah seorang pemberi maklumat mengenai pembelian hartanah mewah keluarga Shahrizat di KL Eco City, Bangsar.
Editor : Khaulah Azwar

Wilfred Bumburing sokong PR, penguasaan BN Sabah berakhir

Sehari selepas Ahli Parlimen Beaufort Datuk Seri Lajim Ukin keluar Umno, Ahli Parlimen Tuaran Datuk Seri Wilfred Bumburing pula secara rasmi mengisytihar keluar Barisan Nasional (BN) dan menyatakan sokongan terhadap Pakatan Rakyat.
Wilfred


Beliau turut mengumumkan keputusannya untuk meletak jawatan daripada parti Upko.

"Maka pada hari ini saya dan rakan-rakan secara rasminya mengisytiharkan bahawa kami meninggalkan BN.

"Kita juga mengisytihar untuk menyertai Pakatan Rakyat dan menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat dan perjuangan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat," kata beliau di majlis pelancaran Angkatan Perubahan Sabah (APS) di Restoran Singgahgora, Tuaran.

Turut serta di majlis itu adalah Pengarah Pilihan Raya PAS, Dr Hatta Ramli dan Pesuruhajaya PAS Sabah, Aminudin Aling.

Hadir sama Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lajim Ukin dan Naib Presiden UPKO, Senator Datuk Maijol Mahap.

Pengumuman ini adalah yang kedua selepas Datuk Seri Panglima Lajim Ukin membuat pengumumkan perletakan jawatannya dalam Umno dan BN semalam.

Bekas Timbalan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), sebuah parti komponen BN Sabah itu juga berkata, APS akan giat turun ke setiap kawasan di Sabah untuk mengajak rakyatnya melakukan perubahan.

"Lepas ini tiap-tiap hari kita akan melawat kawasan-kawasan di Sabah untuk mempelawa rakan-rakan kita menyokong Pakatan Rakyat," katanya.

Tegas beliau, sudah tiba masanya rakyat Sabah mengikuti jejak langkah rakyat di Semenanjung yang berani menolak Umno BN.

"Kita akan mencatat satu sejarah lagi dalam politik tanah air kita Malaysia. Pada tahun 2008 melalui PRU 12,  rakyat Malaysia di semenanjung telah meluahkan hasrat dan tuntutan mereka untuk perubahan dan reformasi dengan jelas di mana BN telah menerima kejutan di lima negeri.

"Dari segi jumlah undi BN dan Pakatan Rakyat sebenarnya memperoleh lebih kurang sama banyak. Jika tidak kerana undi Sabah dan Sarawak sudah tentu masa itu pun kerajaan Malaysia sudah bertukar.

"Tsunami poltik di Semenanjung Malaysia sudah menular ke Sabah dan Sarawak dalam pilihan raya negeri baru-baru ini dan kini tsunami tersebut akan bergelombang di Sabah," katanya.

Ini kerana katanya, BN gagal menyelesaikan masalah oendatang tanpa izin yang semakin bertambah di negeri itu.

"Masalah besar melanda Sabah yang selalu ditafsirkan sebagai ibu kepada segala masalah iaitu kebanjiran pendatang tanpa izin.

"Pada tahun 1963 apabila Sabah bersetuju untuk sama-sama menubuhkan Malaysia, pemimpin negara pada masa itu berjanji melindungi kedaulatan Sabah dalam Malaysia.

"Sejak Tun Mahathir menjadi perdana menteri ketibaan mereka ini dibiarkan begitu sahaja malah terbukti ramai di kalangan mereka ini diberi kewaragenaraan sewenangnya-wenangnya  tanpa menghirau perlembagaan Malaysia. Rakyat sabah bertanya di manakah janji merdeka dahulu hingga sekarang?" soalnya.
 
Dengan keluarnya Wilfred, BN kehilangan dua kerusi Parlimen di Sabah. Semalan Datuk Seri Lajim Ukin keluar Umno dan menubuhkan Pakatan Perubahan Sabah (PPS) – sebuah gerakan yang menolakkan pentadbiran Barisan Nasional (BN).

PPS dan APS akan bergerak bersama untuk memberi kesedaran di kalangan rakyat ke arah perubahan seperti mana yang berlaku pada politik Sabah apabila PBS meninggalkan BN pada 1990 dahulu

Selangor usaha pecat CEO, pengerusi SYABASKerajaan Selangor akan mengemukakan cadangan kepada lembaga pengarah Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) supaya memecat pengerusi eksekutif dan ketua pegawai eksekutifnya.Keputusan itu diambil ekoran kedua-dua pihak itu didakwa tidak hadir memberikan penjelasan kepada Jawatankuasa Pemantauan SYABAS yang dipengerusikan oleh setiausaha kerajaan negeri.

"Dengan pemecatan ini, penjimatan kos operasi dari gaji pengerusi eksekutif SYABAS sahaja adalah berjumlah sekurang-kurangnya RM5.1 juta setahun," kata menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Berikut kenyataan penuh Khalid:

Kerajaan Negeri Selangor telah menubuhkan Jawatankuasa Pemantauan SYABAS yang dipengerusikan oleh setiausaha kerajaan negeri Selangor lanjutan daripada kenyataan dan cadangan untuk membuat catuan air yang diumumkan oleh SYABAS.


Tujuan jawatankuasa ini untuk memantau secara harian keberkesanan, kecekapan perkhidmatan SYABAS dan kedudukan semasa pembekalan air kepada pengguna termasuk meninjau sendiri di tapak masalah kekurangan bekalan air yang dicanangkan oleh SYABAS.


Jawatankuasa ini akan mengkaji cadangan penambahbaikan dan pemulihan ke atas masalah bekalan air yang dihadapi. SYABAS telah diminta membentangkan dan melaporkan kepada Jawatan kuasa tersebut perkara-perkara berikut:


1. Pengeluaran air harian bagi setiap loji air dan paras empangan;
2. Permintaan air berdasarkan bil air (metered consumption) dari Januari 2012 hingga sekarang;
3. Unjuran permintaan air yang disediakan oleh SYABAS;
4. Maklumat mengenai paras kolam utama(balancing reservoir-terminal reservoir-service reservoir);
5. Kawasan yang mengalami masalah gangguan bekalan air ;
6. Maklumat terperinci mengenai rangkaian paip air utama termasuk kolam air hingga ke kawasan yang bermasalah termasuk NRW;
7. Punca-punca utama (micro) yang menyebabkan kawasan tersebut mengalami masalah air;
8. Cadangan penyelesaian yang dirancang oleh SYABAS ke atas masalah yang dibangkitkan; dan
9. Emergency response plan yang disediakan oleh pihak SYABAS.


Berdasarkan kepada hasil penelitian dan penyiasatan yang dibuat oleh jawatankuasa ini selama tiga hari, kerajaan negeri Selangor merumuskan bahawa:


1. Kerajaan Negeri Selangor akan mengemukakan cadangan kepada Lembaga Pengarah SYABAS supaya memecat pengerusi eksekutif dan ketua pegawai eksekutif SYABAS kerana tidak hadir memberikan penjelasan kepada jawatan kuasa tersebut. Dengan pemecatan ini, penjimatan kos operasi dari gaji pengerusi eksekutif SYABAS sahaja adalah berjumlah sekurang-kurangnya RM5.1 juta setahun.

2. Kerajaan negeri Selangor bersedia membelanjakan peruntukan bagi membina loji rawatan air baru untuk tujuan meningkat kapasiti pengeluaran air terawat dan dengan serta merta akan memanggil tender untuk Projek Mitigasi 2 yang berjumlah RM225 juta.


Langkah yang diambil kerajaan Negeri ini bagi melindungi kepentingan pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang terjejas kerana kegagalan SYABAS membekalkan air bersih seperti yang dipersetujui dalam perjanjian konsesi.


Kerajaan Selangor yakin kerajaan persekutuan tidak akan cuba menyulitkan usaha yang dirancangkan ini demi menjaga kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

RM 2 Juta Hanya Peruntuk Untuk UMNO, Peruntukan PR di Sekat -Nurul Izzah Anwar

Kampung Pasir Pantai Dalam :  Seramai hampir 300 rakyat Kampung Pasir disini telah menerima bantuan sumbangan zakat yang telah disampaikan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar petang semalam.

Selain diberikan bantuan wang  zakat, edaran barangan keperluan dapur, beliau turut mengadakan  Majlis berbuka puasa  dengan  golongan fakir miskin, ibu tunggal dan anak yatim piatu.


Dalam ucapan tersebut, Nurul Izzah menekan aspek amanah yang perlu dilaksanakan semua pihak berwajib tanpa mengambil satu sen wang Negara mahupun wang rakyat.


Katanya, “setiap  satu sen sumbangan zakat  yang diterima daripada rakyat untuk di berikan kepada  golongan asnaf perlu di berikan dengan jujur tanpa berlaku penyelewengan, warna kulit dan perbezaan pemahaman politik”.


“Bagi saya, jika mereka layak dikategori fakir miskin, ibu tunggal, anak yatim piatu, sememangnya tidak memperolehi pendapatan tetap dan tidak menerima bantuan pihak berwajib maka wajarlah kita membantu mereka.

Alhamdulilah, setiap tahun kita mendapat kepercayaan rakyat Lembah Pantai untuk membantu menyampaikan bantuan tersebut kepada golongan diatas”, ujarnya.

Nurul izzah juga mendakwa, bantuan sebanyak RM 2 Juta  daripada kerajaan pusat yang sepatutnya diberikan kepada   beliau selaku Ahli Parlimen untuk membantu rakyat dan  mengadakan pelbagai program, tetapi peruntukan tersebut hanya diberikan kepada UMNO-BN.


Beliau berkata, “walaupun  ada peruntukan sebanyak RM 2 Juta daripada kerajan pusat untuk di salurkan kepada Ahli Parlimen tetapi tidak di terima dan hanya diberikan kepada UMNO, sebalik nya  setiap program dilaksanakan Banner di potong, permit sukar dapat  daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).   Bagaimanapun semua program  berjaya dilaksanakan dengan bantuan rakyat disini.


Saya harap perkara ini tidak akan berlaku terus menerus kerana wang tersebut adalah hak rakyat yang sewajarnya diberikan kepada mereka, jadi mengapa bantuan tersebut tidak sampai”, soal Nurul Izzah.


Selain itu, pihak DBKL, UMNO juga hendaklah berpolitik secara matang. Negara ini ada undang-undang, janganlah hanya menyokong sebelah pihak.


“Kita hairan, jika UMNO mengadakan program, permit begitu mudah dapat, banner tidak di potong, tetapi apabila pembangkang mengadakan program pelbagai sabotaj dilakukan. Ketidakadilan tidak berlaku dan sewajarnya DBKL tidak diperkudakan oleh UMNO-BN. Mereka seharusnya menjalankan tugas dengan jujur tanpa kira siapa yang mentadbir setiap kawasan ”, ujar  Nurul Izzah.


Wartawan difahamkan, beliau turut menyampaikan bubur lambuk, kurma di Kampung Kerinchi, Lembah Pantai Baru, Bangsar dan beberapa kawasan bermula permulaan Ramadhan bersama Ahli Jawatankuasa AMK.


Majlis  berbuka puasa diserikan dengan ruangan tazkirah yang disampaikan Al-Fadhil Ustaz Shamsul Firdaus dengan menekan aspek  Amanah, Manusia Jarang bersyukur dan tanggungjawab kita sebagai khalifah.    

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI