Saturday, February 6, 2010

Untuk membaiki dunia, baikilah manusianya. Infrastruktur di Kg tengah 1


Gombak – Kehadiran YB Dato’ YB Dato’ Hasan Bin Mohamed Ali, Exco Kerajaan Negeri / Pengerusi Jawatankuasa Tetap Ehwal ISLAM Adat-Adat Melayu,Infrastruktur Kemudahan Awam / Adun Gombak Setia bersama MPS, JPS, JKR, Pej. Tanah, Ahli Majlis, MPS di Zon Gombak, Ketua-ketua Kg., Nazir Masjid baru-baru ini di Kg. Tengah 1, bagi melihat kawasan-kawasan bermasaalah serta menaiktaraf infrastruktur sedia ada dari satu tempat ke satu tempat di sekitar Gombak.

Ketibaan YB Dato’ telah disambut oleh Ketua Kg dan beberapa orang penduduk di Kg. Tengah bagi melihat sistem perparitan yang masih tidak dinaiktaraf.

YB Dato’ telah difahamkan oleh penduduk dan ketua kg. bahawa laluan jalan raya yang sediada, adalah terlalu sempit kadangkala menyebabkan kenderaan akan berselisih dan terpaksa berundur untuk memasuki kawasan pedalaman di Kg. Tengah.

Ekoran daripada pemasalahan tersebut, kenderaan yang melalui kawasan berkenaan sering sahaja masuk dalam parit/longkang kerana lampu jalan yang tidak terang dan longkang juga tidak dinaiktaraf.

Selain daripada itu, apabila musim hujan, banjir juga mudah berlaku dan air longkang telah memasuki rumah penduduk disekitar kawasannya.

Ahli Majlis, MPS Zon 11 Pn. Khatifah Zamani Binti Sulong apabila meninjau di kawasan tersebut terutama melihat di dalam longkang beliau berkata ” Sikap masyarakat yang sukar diubah kerana tidak mempunyai sifat bertanggungjawab dalam menjaga kebersihan walaupun disekitar rumah sendiri”.

Walaupun kerap diadakan kempen kebersihan alam sekitar tetapi masyarakat masih tidak dapat membuang sikap mereka dan kesannya adalah kawasan mereka dihinggapi Lalat, Air sukar mengalir apabila sampah sarap dibuang dalam longkang ini menyebabkan Nyamuk Aedes mudah membiak dan akhirnya kawasan berkenaan dikatakan Kes Demam denggi tertinggi.

Beliau melahirkan rasa kesal keatas sikap masyarakat yang kadangkala sering mengatakan bahawa Ahli Majlis MPS, JPS tidak mengambil perhatian diatas pemasalahan yang berlaku apabila dibuat aduan.

Tetapi adakah mereka sedar bahawa setiap aduan dibuat telah diambil perhatian oleh pihak berkuasa tetapi yang tidak memberi kerjasama adalah diri kita sendiri yang suka membuang sampah merata tempat. Sikap negatif ini sukar dibendung oleh mereka sendiri.

Pn Khatifah berkata lagi, seandainya kita semua bekerjasama, ambil berat terhadap kebersihan alam sekitar, insya-ALLAH tidak berlakunya masalah longkang tersumbat dan lain-lain.

Beliau berkata ketika bersama membuat lawatan di Kg. tengah bersama YB Dato’ dan semua agensi ” Bagaimana kita mengungkai benang yang kusut, maka begitulah juga kita berusaha menyelesaikan masalah kemelut hidup. Kita perlu cari dimana puncanya atau tujuannya. Kita perlu kembali ke pangkal ” Back to Basic” bermula daripada diri sendiri.

Mari kita selami dan kenali siapa kita yang sebenarnya ” Untuk membaiki dunia, baikilah manusianya. Dan untuk membaiki manusia baikilah hatinya.” Masalah manusia bermula dan berpunca daripada hati” katanya.

Setelah mendengar dan melihat kawasan berkenaan, YB Dato’ telah memberi cadangan agar pihak JKR, MPS, JPS membuat laluan sehala sahaja dan bagi masalah longkang pula beliau berpendapat perlu dinaiktaraf dan longkang tersebut perlu ditutup. Lampu jalan juga harus dibaiki untuk keselamatan pengguna jalan raya dan penduduk.

Editor : Khaulah Azwar

Sambutan hangat ceramah Anwar di Ayer Tawar

Kes tuduhan liwat Dato' Seri Anwar Ibrahim yang sedang dibicarakan secara memualkan sedikitpun tidak menjejaskan kredebiliti Anwar sebagai pemimpin besar negara.

Kehadiran ribuan rakyat di dewan Kutien, Ayer Tawar malam tadi membuktikan rakyat tetap bersama YB Dato' Seri Anwar Ibrahim dan PR negeri Perak. Program ceramah Perdana anjuran PR Perak sempena setahun rampasan kuasa oleh BN terhadap kuasa rakyat mendapat sambutan yang sangat luar biasa. Siri program setahun rampasan kuasa sejak dilancarkan seminggu yang lalu sentiasa mendapat sambutan hangat rakyat.

Tohmahan UMNO BN kononnya rakyat tidak bersama PR adalah meleset. Pengaruh Anwar ternyata semakin menebal walaupun kes perbicaraan yang sedang berjalan sekarang cukup memualkan dan menjijikkan, namun rakyat yakin itu semua konspirasi jahat UMNO BN.

Program tersebut juga mengukuh dan mengeratkan hubungan akrab antara sesama pimpinan PR negeri Perak dan Pusat. UMNO BN menjaja kononnya PR semakin rapuh ekoran isu di Pulau Pinang yang sengaja dicipta dan dimainkan oleh media.

Dulu mereka memainkan isu perpecahan PR di Kedah, kemudian Selangor kini Pulau Pinang pula. Semuanya gagal belaka. PR semakin utuh dan kukuh. Rakyat pula semakin hilang keyakinan kepada UMNO BN.

Kehadiran YB Lim Kit Siang yang mewakili DAP Pusat di Dewan Kutien memusnahkan harapan UMNO BN yang mahu melihat PR berpecah dan bergeseran. Kebanyakan semua pimpinan PR negeri Perak hadir dalam program malam tadi.

Pagi esok pimpinan PR akan menjelajah seluruh Perak bertemu rakyat di setiap DUN. Mereka akan singgah di beberapa tempat orang ramai seperti kedai kopi, pasar raya, berjamaah di masjid untuk solat Zohor, Asar, Maghrib dan Isya'. Kemuncak program ialah ceramah gempur di Parit Buntar dan Teluk Intan.

Misbahul Munir Masduki,
Setiausaha Politik YAB DS Nizar.

p/s: Khaulah Azwar said : Erm, rasa berdebar2 ana dibuatnya apabila mendengar berita menyatakan selasa ini semua masyarakat m'sia akan mengetahui siapakah layak menjadi MB di Negeri Perak?? Rasa penat, dibuatnya..rasa ana kenapale perlu dibuat PRK perak thn lepas kalau jadi begini. Kenapa UMNO tak boleh terima kenyatan bahawa yang selayaknya memegang jwtn MB adalah Sdr. Nizar??

Nasib masyarakat negeri perak diuji pampasan kuasa oleh Muka tak tahu malu yg bergelar MB skrg, Mr Zambry...Berbagi tektik kotor dimainkan oleh puak pimpinan UMNO.. tetapi ana yakin perancangan ALLAH adalah yg terbaik..

Doa sering dipanjatkan agar negeri2 di pakatan rakyat sentiasa dibwh penjagaan lembahyung rahmat ALLAH swt hendaknya, andai jd sebaliknya maka sabar, muhasabah diri perlu ada dlm diri kita semua kerana itulah cubitan ksh syg ALLAH pd kita agar lebih bekerja kuat, pertahankan kemenangan ISLAM melalui perbaiki amal dan kerja2 jemaah kita dgn lebih mantap.

Semoga kesatuan hati kita akan diberi oleh ALLAH dalam membantu agamaNya semuanya berkemungkinan.. ada hikmah tersendiri semoga rakyat boleh menilai dimana yg haq dan batilnya.. waallahualam...

Wahai Menteri, berhentilah beretorik


Kerajaan meluluskan 100,000 pekerja asing baru untuk tempoh lima bulan kerana permintaan syarikat untuk pekerja asing semakin meningkat. Peningkatan ini berlaku berikutan pemulihan ekonomi.

Kerajaan mengambil langkah itu juga kerana rakyat tempatan tidak berminat untuk menerima tawaran syarikat berkaitan.

Sementara syarikat berkaitan pula ketika diminta oleh kerajaan menawarkan gaji lebih tinggi untuk menarik pekerja tempatan tidak sanggup melakukan demikian.

Itu petikan kenyataan menteri. Boleh baca di bawah sekali. Saya musykil dalam beberapa perkara.

Pertama, betulkah 100,000 pekerja asing itu untuk keperluan industri atau untuk keperluan kroni? Bukankah ramai pemimpin Umno berniaga ‘orang’? Dan, mereka menjadi kaya dengan perniagaan itu.

Kedua, betulkah rakyat tempatan tidak mahu bekerja di sektor perkilangan? Atau, syarikat berkenaan tidak mahu mengambil pekerja tempatan kerana mengelak tanggungan bebarapa kos yang tidak perlu ditanggung ke atas pekerja asing?

Ketiga, kerajaan berkata ekonomi negara semakin pulih. Kalau begitu, mengapa syarikat tempatan tidak bersedia menawarkan gaji yang setimpal untuk pekerja tempatan?

Bagi saya, kerajaan bohong dan bermain silap mata dalam isu ini. Bagaimana?

Pertama, kalau dikatakan pekerja tempatan tidak mahu bekerja di sektor perkilangan, itu bohong di siang hari. Kalau ada pun bilangannya sangat kecil. Bukan rakyat tidak mahu bekerja tetapi sektor perkilangan tidak bersedia menerimanya. Sektor perkilangan ada alasan tersendiri.

Pengalaman berada di syarikat swasta sekarang, setiap hari ada sahaja permohonan daripada lepasan sekolah dan pusat pengajian tinggi untuk bekerja termasuk di sektor perkilangan. Mereka sanggup bekerja walau pun secara kontrak, bahkan dengan gaji yang seadanya. Asalkan mereka ada kerja.

Bukan pekerja yang memilih pekerjaan tetapi sektor industri yang memilih.

Kedua, kalau ekonomi negara sudah pulih, sepatutnya sektor perkilangan bersedia menaikkan gaji setimpal untuk pekerja tempatan. Mereka mengambil pekerja asing kerana bebanan kewangan. Kerajaan berbohong dengan kenyataan ekonomi negara sudah pulih.

Ketiga, pengambilan pekerja asing dibuat untuk penjimatan kos operasi. Mereka boleh ditamatkan perkhidmatan termasuk diperah keringat mereka dengan mudah oleh majikan. Di samping itu ramai pemimpin Umno yang tumpang senang dan kaya dengan pengambilan pekerja asing.

Pengurangan jumlah pekerja asing juga bukan sepenuhnya bertolak daripada kebertanggungjawaban kerajaan dalam isu ini tetapi lebih kepada ‘pengalihan isu’. Isu sebenarnya, Malaysia bukan lagi tumpuan pekerja asing. Di samping ‘bangkai’ cari makan dengan berniaga pekerja asing yang dibuat oleh pemimpin Umno / BN sudah tidak boleh ditutup lagi.

Pemimpin Umno / BN usah berbohong dengan perkara ini. Kepada bapa menteri, cukup-cukuplah dengan retorik ekonomi semakin pulih. Mengaku sajalah bahawa Umno / BN memang telah hilang stamina untuk memulihkannya.

Rakyat sudah tahu itu semua. Cuma rakyat menunggu masanya sahaja.

YB DHMA “Melawat Kg Kerdas 5, Atasi Masalah Banjir”


Gombak – Prihatin terhadap permasalahan yang menimpa kepada penduduk. Setiap aduan yang dibuat telah diambil perhatian oleh YB Dato’ Hasan Bin Mohamed Ali, Exco Kerajaan Negeri / Pengerusi Jawatankuasa Tetap Ehwal ISLAM Adat-Adat Melayu,Infrastruktur Kemudahan Awam.

Baru-baru ini, beliau bersama pihak MPS, JPS, Nazir Masjid, Ketua-Ketua Kg, Ahli Majlis, MPS telah turun padang bagi melihat kawasan yang kini sering mengalami masalah banjir di lot 404, 2651 dan beberapa kawasan lot yang berhampiran.

YB Dato’ serta semua pengiring beliau telah dimaklumkan oleh Ketua Kg. Kerdas 5 (En. Majid) bahawa masalah ini berlaku berpunca daripada perparitan dan saluran air yang tidak terancang dan tidak diuruskan dengan sempurna disebabkan pihak yang tidak bertangungjawab telah mengalihkan longkang asal yang berada di lot (Tanah Pak Abu) Ke sempadan lot 404 dan lot 2651 untuk menjalankan kerja-kerja membina rumah di lot tersebut.

YB Dato’ difahamkan oleh En Majid, bahawa pengalihan longkang tersebut belum diluluskan oleh pihak berkuasa tempatan.

Ekoran daripada pembinaan tersebut telah menyebabkan tanah-tanah bersebelahan iaitu di lot 404, lot 2651 dan di lot-lot yang lain telah terhakis dengan teruknya sekali gus telah merosakkan harta benda dan mengancam nyawa penduduk sekitarnya.

Selain daripada itu Hjh Rahani salah seorang daripada penduduk yang berhampiran lot tersebut menyatakan begitu kesal diatas apa yang berlaku. Kesan daripada pembinaan ini, telah membuatkan beberapa orang penduduk sekitar telah berpindah kawasan lain kerana penduduk merasa bimbang keatas keselamatan nyawa mereka memandangkan tanah tersebut semakin terhakis dari semasa ke semasa walaupun mempunyai rumah dan tanah sendiri.

Setelah mendengar dan melawat kawasan tersebut YB Dato’ telah meminta Ketua Kg agar mengeluarkan surat bantahan keatas Tn Tanah & ditandatangani daripada semua penduduk sekitarnya.

Selain itu beliau meminta pihak Ketua Kg, JPS siasat terlebih dahulu siapakah milik Tn. Tanah tersebut agar mudah utk membuat urusan dan tindakan seterusnya.

En. Hirman daripada JPS Gombak telah memberi cadangan agar surat bantahan yang dikeluarkan oleh Ketua Kg dan penduduk tersebut diberi pada MPS, JPS dan Pej Tanah dan akan dibawa kedalam mesyuarat OSC untuk tindakan.

YB Dato’ meminta pihak penduduk, Ketua Kg, dan Pn. Rahani agar bersabar diatas apa yang berlaku dan YB Dato’ akan atasi masalah ini sebaiknya.

Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI