Monday, April 23, 2012

Jom Shopping Tidak Pernah Dilakukan UMNO 50thn Memerintah

Batu Caves : Latchumi a/p Bailani, 68, penduduk Kampung Indian Settlement, begitu teruja dengan program Jom Shoping Warga Emas yang dilaksanakan kerajaan negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR).

Beliau berkata, program ini tidak pernah dilaksanakan kerajaan terdahulu selama tempoh 50thn memerintah seluruh negeri untuk membantu rakyat.

Rata-rata saya lihat semua warga emas yang dibawa ke pusat membeli belah rasa puas hati apabila dibawa ADUN Batu Caves, Amiruddin Shari di Pusat membeli belah berhawa dingin dengan menaiki bas Express ke Tesco Rawang.

Tetapi kita lihat program seperti ini telah ditiru pakai kerajaan umno dengan membawa rakyat berbelanja di Pasar Tani.

“Saya berpendapat bantuan UMNO untuk membantu rakyat tidak ikhlas hanya untuk pancing undi Pilihanraya umum 13 nanti. Tetapi kerajaan (PR) Selangor bantu rakyat semenjak empat tahun memerintah negeri ini”, kata Latchumi.

Sementara itu, ADUN Batu Caves, Amiruddin Shari pula berkata, Program Jom Shoping adalah satu program baru yang diperkenalkan kerajaan (PR) Selangor untuk warga emas 60 tahun keatas yang telah mendaftarkan diri dalam Skim Mesra Usia Emas (SMUE) .

Semua warga emas diberi vaucar RM100 oleh wakil rakyat setempat dengan menaiki Bas Express yang disediakan untuk mereka membeli barang keperluan.

Pemberian yang diberikan kerajaan (PR) Selangor bukan gula-gula seperti yang sering dilakukan UMNO untuk membeli undi saat pilihanraya semakin hampir.
Tetapi kerajaan (PR) Selangor telah laksanakan program Jom Shoping dalam tempoh memerintah negeri ini.

Ini adalah satu penghargaan kerajaan (PR) kepada semua warga emas tanpa kira parti dan perkauman, ujar Amiruddin selepas membawa warga emas membeli belah di Pasaraya Tesco Rawang.

Menurut Amiuddin di DUN Batu Caves seramai 2800 rakyat telah berdaftar SMUE . Ini merupakan siri ke -10 membawa rakyat tanpa perkauman dan parti untuk mengikuti Jom Shoping.

Setiap siri diadakan seramai 100 warga emas dibawa membeli belah bersama wakil rakyat yang dipilih dalam PRU12 lalu.

Editor : Khaulah Azwar

Pelajar Terharu Nenek Terima Bantuan Kerusi Roda


Batu Caves : Mohd Akhmal, 14, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Selayang  gembira apabila neneknya menerima bantuan kerusi roda, jemputan Jom shoping warga emas yang diberikan ADUN Batu Caves, Amirudin Shaari.

"Kesukaran nenek berjalan dan mengalami masalah darah cair,tekanan darah rendah lima tahun lalu tidak pernah menerima bantuan ADUN terdahulu amat dikesali kerana ibunya (Zubaidah Yusof) juga merupakan ibu tunggal.

Ibu terpaksa bekerja keras menjaga nenek  serta menyara dua anak yang masih belajar di IPT dan Sekolah Menengah yang kini kos pembelanjaan semakin meningkat dan memberi tekanan hidup", kata  Mohd Akmal.

Sebelum ini, Ibu pernah juga berurusan dengan pihak berwajib namun rasa putus asa sebab permohonan bantuan nenek tidak diluluskan.

"Alhamdulilah,  permohonan dibuat  di Pusat Khidmat Masyarakat  (PKM) DUN Batu Caves dalam tempoh sebulan berakhir juga  setelah mendapat perhatian  ADUN  disini.

Bantuan diberikan sedikit sebanyak memberi kegembiraan keluarga tertutama nenek dan ibu",  ujarnya ketika ditemubual media di kediaman neneknya di Taman Selayang. Batu Caves. 

Sehubungan itu, warga emas, Sarah Kanu, 75,  terharu dengan bantuan yang di berikan ADUN Batu  Caves, Amirudin Shari.  

“Saya sangat terharu dengan bantuan dan perhatian diberikan ADUN disini yang sudi melawat saya di rumah. Alhamdulilah  dengan bantuan kerusi roda, saya dapat bergerak serta menunaikan solat duduk dengan menguna kerusi  roda,

Sebelum ini, saya sukar untuk bergerak jauh apatahlagi setiap kali ingin membuat pemeriksaan kesihatan setiap bulan di Hospital Besar, K.Lumpur”, kata Sarah.

Tambah beliau lagi, "selain menerima  bantuan kerusi roda, saya juga dijemput menyertai program Jom Shoping Warga Emas bersama ADUN yang akan diadakan di  Rawang.

Bantuan diberikan  benar-benar saya rasa terharu kerana umur saya  sudah 75 tahun,  saya tidak pernah menerima bantuan daripada pemerintahan kerajaan terdahulu yang memerintah 50 thn. Wakil rakyat terdahulu juga tidak pernah  turun padang bertemu rakyat di rumah”.

“Situasai ini sungguh berbeza, apabila negeri Selangor  diurus kerajaan pembangkang, wakil rakyat turun padang bertemu rakyat. Jelas terbukti rakyat Selangor terutamanya warga emas diberi layanan istimewa tanpa memilih warna kulit dan parti.

Justeru, saya berharap bantuan untuk warga emas sentiasa dipertingkatkan agar rakyat rasa diri mereka diharga pimpinan”, kata Sarah. 

Sarah merupakan ibu tunggal menghadapi masalah tulang belakang lima tahun lalu akibat terjatuh daripada bilik air ketika mengambil wudhu.

Sementara itu, ADUN Batu Caves Amiruddin Shari dalam lawatan ziarah warga emas  pula berkata, "bantuan diberikan adalah hasil daripada kerajaan negeri sebagai negeri yang mengamalkan konsep negeri berkebajikan".  
 
"Saya harap dengan jemputan Jom Shoping  warga emas diberi vaucar RM100, bantuan kerusi roda kepada beliau, harap dapat meringankan beban dirinya  serta dapat menunaikan ibadah solat dengan sempurna".

Sekiranya Sarah tidak mampu untuk mengikuti Program Jom Shopping, mereka boleh hantar anak sebagai wakil untuk membeli belah  barag keperluan ibunya,  kata Amiruddin.


 Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI