Friday, October 18, 2013

Mangsa Kebakaran Kg Laksamana Terharu Terima Bantuan ADUN


Batu Caves :  Mangsa kebakaran Adiani Abu Akmal rasa terharu terima bantuan  daripada AhlI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves semalam.
SAMSUNG 
Beliau berkata, “kejadian kebakaran yang berlaku baru-baru ini jam 3 petang melibatkan dua buah rumah terbakar hangus benar-benar membuat saya dan ahli keluarga terkejut kerana ketika itu saya, suami dan anak-anak pergi kenduri kahwin. Jiran hubungi saya memberitahu perkara ini dan dan saya yakin punca kebakaran berpunca dari kilang besi buruk berdekatan dengan kawasan perumahan kami”.

“Saya ada juga minta ganti rugi kepada kilang berkenaan namun pihak kilang tidak mahu ganti rugi kerana dia menuduh punca kebakaran berpunca anak saya sedangkan saya sekeluarga tiada dirumah pergi kenduri kahwin”, ujar Adiani.

Menurut beliau kerugian yang ditanggung adalah lebih RM50 ribu dan telah membuat laporan polis untuk membuat  tuntutan ganti rugi kepada kilang yang tidak dikenal pasti nama syarikat berkenaan.
Adiani menambah lagi, dua minggu berlaku kebakaran tiada sebarang bantuan yang diterima daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Saya juga ada minta bantuan kepada UMNO Cawangan Kampung Laksamana namun amat mengecewakan kerana semua permohonan tidak di pedulikan oleh pihak berwajib. 

SAMSUNG “Saya benar-benar rasa terkilan dengan apa yang berlaku, Pihak berwajib tidak menghulurkan bantuan. Saya hanya menerima bantuan ehsan daripada Ketua Kampung, dan ADUN Batu Caves. Dengan sumbangan diberikan oleh ADUN Batu Caves, Amiruddin Shari sedikit sebanyak membantu saya membeli barang keperluan anak-anak.

Keperihatinan ADUN amat saya hargai,  luah Adiani yang mempunyai dua orang anak masih kecil dan bersekolah kepada pemberita selepas menerima bantuan daripada Pejabat ADUN Batu Caves semalam yang telah disampaikan oleh Jawatankuasa  Penduduk (JKP Zon 8) Zuhudi Ahmad. 

Sementara itu, ADUN Batu Caves, Amiruddin Shaari yang melawat kawasan kebakaran rumah mangsa mengucapkan takziah kepada ahli keluarga atas ujian yang menimpa.
Beliau yang menyampaikan wang ehsan kepada Adiani berkata, sabar dalam hadapi ujian. Kilang yang tidak dikenal pasti perlu dibuat siasatan oleh tuan rumah untuk tindakan selanjutnya demi menegak kebenaran dan tuntutan ganti rugi, katanya.


Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI