Tuesday, June 4, 2013

Isu Arak, Rampas Lesen Arak, Tutup Pusat Hiburan Bukan Kuasa Exco Sepenuhnya

 Shah Alam, 5 Jun : Exco Hal Ehwal Islam, Permodenan Pertanian, Pembangunan Desa , Sallehin Mukhyi meminta agar rakyat Malaysia mengubah prespepsi bagi tangani masalah isu arak, judi, pusat hiburan di bawah  kuasa sepenuhnya pengurusan Exco Hal Ehwal Islam.

Beliau berkata, semenjak saya angkat sumpah sebagai Exco berbagai soalan yang dimainkan oleh rakyat dan media bagi menangani isu ini.  Antara soalan yang sering di persoalkan apakah tindakan saya sebagai Exco Agama dalam tangani isu arak. Judi, Pusat hiburan. Apakah Hudud perlu dilaksanakan di negeri Selangor.

Bagi saya rakyat perlu ubah cara pemikiran tersebut kerana untuk tangani isu berkenaan ia perlu memberi kefahaman terlebih dahulu kepada seluruh rakyat termasuklah kepada non-muslim agar mereka faham apakah yang di maksudkan Hudud. Siapakah yang layak menerima hudud. Siapakah yang mempunyai kuasa menutup kilang arak dan sebagainya. Kerja penerangan ini memerlukan penglibatan semua pihak bukan hanya Exco Agama, Ustaz Alim Ulama,  katanya.  

Menurut  Sallehin, Hudud hanya akan dilaksanakan kepada muslim bagi non-muslim tidak akan dilaksanakan .Tetapi malangnya isu ini telah di putar belit oleh pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga telah  menakutkan non-muslim  dan menganggap Islam itu sukar untuk diikuti walhal Islam adalah mudah.

Sallehin menjelaskan lagi bagi tangani isu arak, rampas lesen arak, tutup pusat hiburan bukan kuasa Exco Agama dan kerajaan negeri Selangor sepenuhnya tetapi ia dibawah pengurusan PEBT.

“Kita tidak ada kuasa sepenuhnya menutup tempat hiburan, rampas lesen arak.  Tetapi kita akan bantu PEBT untuk tangani isu ini dari semasa ke semasa  mengadakan perbincangan bersama  demi umat islam di seluruh Malaysia”.

Pihak berwajib juga tidak ada mengeluarkan lesen baru untuk  tutup pusat hiburan, menjual arak namun saya difahamkan semasa zaman pemerintahan kerajaan UMNO dulu lagi  ada lesen quata  lama di keluarkan  untuk arak dan sebagai, ujarnya.  

Justeru, dalam menangani isu ini sebagai Exco Agama  insya-Allah  kita akan pertingkatkan program kefahaman islam  kepada seluruh rakyat.

Bagi saya program penerangan adalah amat penting bagi  memberi kesedaran kepada umat islam  Mengapa Islam melarang kita minum, menjual, mempromosi  arak, pergi tempat pusat hiburan . Ini adalah kerana untuk mengelak berlakunya gejala sosial, keruntuhan akhlak, ketuntuhan rumahtangga, berlakunya zina, pembuangan bayi dan sebagainya.

Islam memang melarang umatnya mengambil arak, pergi tempat yang mendekati zina iaitu pusat hiburan. Maka dengan itu program penerangan agama ini perlu di laksanakan di institusi masjid, edaran risalah dan sebagainya agar rakyat Malaysia faham dengan jelas.

Insya-Allah perbincangan bersama PEBT, dan badan berwajib akan diadakan dalam tangani isu berkenaan dengan baik agar tidak melukai hati mana-mana pihak kerana di Malaysia kehidupannya adalah berbagai bangsa, dan agama yang perlu di hormati, beliau kata demikian dalam siding media di Pejabat SUK disini semalam

Editor : Khaulah Azwar

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/19782-exco-agama-selangor-ambil-pendekatan-peneranganBetapa Ruginya Mereka.. Like and Share

Petani Selangor Bantah Harga Padi BERNAS

Nurul Izzah - Mahasiswa Malaysia Di Pelawa Sertai KEIP

PETALING JAYA 5 JUN : Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mengalu-alukan mahasiswa Malaysia menyertai program Keadilan Executive Internship Program (KEIP) yang akan diadakan selama lima minggu.
Beliau berkata, "program  KEIP akan bermula pada 26 Jun hingga 2 Ogos itu mengandungi enam modul berkaitan politik. Modul yang digunakan oleh parti politik ternama dunia seperti Parti Demokrat yang menyediakan program tersusun.
Antaranya modul untuk melatih dan memberi pendedahan kepada peserta mengenai ilmu dan pengalaman politik, pembangunan dasar, daya kepimpinan, etika media dan lain-lain".
Menurut Nurul Izzah Ia dikhususkan kepada mahasiswa Malaysia di seluruh dunia dari apa jua latar belakang pendidikan yang berminat mengenai politik dan mahu mengetahui selok belok perjalanan pentadbiran parti dan wakil rakyat.
Nurul Izzah merangkap Ahli Parlimen Lembah Pantai menjelaskan lagi, "di akhir program setiap kumpulan pelatih akan mengusahakan satu projek yang meliputi aspek politik, ekonomi dan sosial yang mempunyai kesan kepada politik negara termasuklah penganjuran program politik dan pembangunan dasar untuk PKR,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini.
Antara kandungan modul itu ialah Kempen Pilihan Raya ; Sidang Parlimen ; Penyelidikan dan pembangunan dasar Aktivisme siswa ; Politik Akar Umbi dan Pengurusan Media. Pelatih yang menyertai KEIP akan dibayar elaun latihan setiap bulan.
Mahasiswa yang berminat menyertai KEIP boleh membuat permohonan secara online di laman http://internkeadilan.org


Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI