Sunday, November 21, 2010

Nurul Izzah naib presiden PKR paling kanan

KUALA LUMPUR, 22 Nov:
Puteri Reformasi, Nurul Izzah Anwar menjadi naib presiden PKR paling kanan kini apabila beliau memenangi undi terbanyak dalam pemilihan PKR yang berakhir semalam.

Beliau mendapat undi tertinggi iaitu 13,170 mendahului naib presiden sekarang Tian Chua yang mendapat 11,460, pengarah pilihan raya Fuziah Salleh (8,891) dan Pengerusi PKR Pulau Pinang, Dr Mansur Othman (8,477) yang turut terpilih.

Sebagaimana dijangka, Azmin Ali memenangi jawatan timbalan presiden apabila mendapat 19,212 mengalahkan pencabarnya, Mustaffa Kamil Ayub yang cuma mendapat 4,567 undi.

Keputusan itu berdasarkan 214 daripada 222 cabang PKR yang berjaya mengadakan pemilihan untuk memilih pemimpin Majlis Pimpinan Pusat (MPP) parti itu.

Berbanding keputusan minggu sudah, exco Selangor berjaya memintas ahli parlimen Padang Serai N Gobalakrishnan di tempat kelima.

Hanya empat kerusi sahaja diperuntukkan untuk pemilihan naib presiden. Bagaimanapun, PKR berhak melantik dua lagi ke jawatan itu.

Berikut jumlah Undi yang diterima mereka:

Nurul Izzah - 13,170
Tian Chua - 11,460
Fuziah Salleh - 8,891
Dr Mansor Othman - 8,477
Dr Xavier Jayakumar - 6,984
Gobalakrishnan - 6,721
Yahya Sahri - 6,436

Keputusan rasmi akan diumumkan dalam kongres PKR di Petaling Jaya yang akan berlangsung minggu depan.

PRU 13: Pakatan Rakyat P Pinang sudah sedia

GEORGETOWN, 22 Nov: Pakatan Rakyat Pulau Pinang bersedia berhadapan dengan jentera Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan raya Umum ke-13 (PRU 13) pada bila-bila masa sahaja.

Semua jentera Pakatan Rakyat yang menggabungkan tiga parti iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan PAS telah menyatakan pergerakan dan persetujuan bersama dalam Majlis Pelancaran Jentera Pilihan raya yang diadakan di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) malam tadi sempena Konvensyen Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

Pelancaran yang ditandatangani oleh Timbalan PKR Pulau Pinang, Law Choo Kiang yang mewakili pengerusinya, Datuk Mansor Othman, Timbalan DAP Pulau Pinang, Lim Hock Seng yang mewakili pengerusinya, Chow Kon Yeow serta Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Saleh Man.

Law Choo Kiang dalam ucapanya mahukan kerajaan menonjolkan aktiviti menjurus kepada rakyat supaya program yang diatur menepati sasaran.

Beliau tidak mahu Pakatan 'syok sendiri' sebaliknya bersungguh-sungguh memperkemaskan sistem komunikasi untuk berkongsi maklumat bagi menjalinkan kekuatan menghadapi fitnah yang dilemparkan oleh BN.

"Kita kena jauhkan sindrom Mac 2008 yang menyaksikan kemenangan Pakatan Rakyat dan jangan terlalu yakin untuk mengulanginya tanpa ada usaha yang padu dilakukan oleh ketiga-tiga parti, sebaliknya rancang dan agendakan program terus ke dalam masyarakat," tegasnya.

Bagi Lim HockSeng pula, DAP kena bangun dan bingkas pada setiap pergerakan dan usah lagi melangkah secara perlahan kerana langkah sebegitu selalunya disekat oleh Umno dan BN.

Katanya, mereka melemparkan berbagai tuduhan palsu demi mendapatkan semula undi terutamanya masyarakat Cina yang telah berpatah arang ekoran terlalu banyak penyelewengan BN sewaktu berkuasa.

Mendampingi rakyat jelata tambahnya, merupakan jalan terbaik untuk Pakatan Rakyat menyalurkan maklumat secara terus, bukan menerusi media pro BN yang lidah bercabang dan tidak bersikap profesional.

"Semua tuduhan palsu kena dinafikan secepat mungkin kerana ia sedikit sebanyak memberi kesan pada kita.

“Apa pun, setakat ini semua yang dilemparkan terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat berjaya diatasi sekaligus memakan diri BN dan konco-konconya," katanya.

Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Saleh Man pula mahukan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat memperbanyakkan program kebajikan.

Bukan itu sahaja, malahan usaha mendaftarkan ahli atau pengundi hendaklah dicergaskan supaya Pakatan Rakyat tidak terlalu menaruh harapan kepada kelemahan pentadbiran dahulu.

"Kita kena cari sasaran kita sendiri dengan menengahkan sesuatu isu bukan mengharapkan isu nasional yang kadang-kadang tidak menimbulkan kemarahan penduduk," jelasnya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Pasir.

Konvensyen Pakatan Rakyat bertemakan 'Kerajaan Berjiwa Rakyat, Memartabatkan Rakyat' yang pertama kali diadakan turut membincangkan lima kertas kerja.

Ucaptama yang disampaikan oleh Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri, Lim Guan Eng bertajuk ‘Kerajaan Berjiwa Rakyat: Memartabatkan Rakyat' turut menarik perhatian wakil Jepun, Tetsuro Kai dan wakil Indonesia, Chilman Arisman yang hadir sama pada majlis itu.

Lantik Rosmah menteri agar tidak ‘kacau’ kerajaan

IPOH, 21 Nov: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disaran melantik isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor sebagai menteri supaya tidak ‘mengacau’ pentadbiran negara.

“Eloklah Rosmah disenaraikan oleh Najib sebagai mengisi kekosongan kerusi menteri penuh bagi melengkapkan rombakan yang akan diumumkan oleh Najib nanti.

“Kalau tidak, Rosmah akan terus menjadi pengacau dalam pemerintahan negara yang ada sekarang,” tulis Pengerusi Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim di dalam blognya.

Demikianlah, katanya Rosmah Mansor sebagai pemecah tradisi sebagai seorang isteri Perdana Menteri yang paling hebat dan berkuasa.

Justeru itu, tegasnya tekad Pakatan Rakyat bukan sahaja menjatuhkan BN dan Najib tetapi memastikan Rosmah bukan lagi menjadi pengacau kepada pemerintahan negara disayangi ini.

Beliau yang juga Ketua Penerangan PAS Perak mengulas kenyataan Rosmah Mansor yang memohon tempat di Asian University for Women, Bangladesh untuk pelajar wanita negara ini yang kurang berkemampuan.

"Insya Allah kalau ada peluang, saya akan cuba tempatkan empat ataupun lima wanita dari negara ini yang tidak berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran ke Asian University for Women.

"Ini adalah mustahak bagi pelajar wanita negara ini bertukar-tukar fikiran serta mengenali amalan budaya kaum-kaum di negara lain," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perasmian Istiadat Konvokesyen Kelima Unisel di Kampus Bestari Jaya di sini, semalam.

Menurt Khalil, sekali baca berita di atas nampak macam biasa sahaja tetapi sebenarnya untuk sekian kalinya Rosmah melangkaui tugas Menteri Pelajaran atau Menteri Pengajian Tinggi dengan membuat kenyataan yang langsung tidak ada kaitan dan bukannya tugas isteri Perdana Menteri.

“Kalaulah dia pandai dan sekolah tinggi sikit, kenyataan apapun yang melibatkan apa saja kementerian boleh dikeluarkan walaupun masih nampak jangalnya dengan cuma berlapikkan akan usahakan melalui kementerian yang berkaitan, dalam soal penghantaran pelajar dia boleh berlapik dengan katanya akan berusaha melalui Kementerian Pelajaran.

“Mana ada urusan hantar pelajar yang boleh diselesaikan tanpa ada campurtangan dari kerajaan dan dalam hal ini kementerian yang berkaitan ialah Kementerian Pelajaran,” ujarnya yang juga Adun Titi Serong.

Sebelum ini, katanya Rosmah dilihat beria-ia sangat dengan mendakwa dirinya wanita pertama negara sehinggalah dianjurkan persidangan wanita pertama dengan membelakangi Raja Permaisuri Agong sebagai wanita pertama yang sebenarnya.

Selain itu tanpa ada kementerian ‘Permata’ Rosmah mendapat peruntukan khusus sebanyak RM111 juta dalam Bajet 2011, satu jumlah yang besar walaupun hanya untuk prasekolah yang belum nampak hala tujunya.

Kempen 1 Juta Wanita Selangor Sihat & Daftar Pemilih

Tmn Templer - Walaupun Hari Raya Qorban telah berlalu namun aktiviti qorban dan akikah masih diteruskan dibeberapa kawasan degan tujuan untuk meraikan fakir miskin dan mengeratkan silaturrahim sesama insan.
Menurut Penyelaras Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Taman Templer, Tn Hj. Mohamad Abdul Rahman "PKM DUN Tmn Templer dengan ikhlas hati untuk memberi 8 ekor lembu untuk diedarkan dikawasan yang memerlukan bantuan atau golongan fakir miskin, alhamdulilah baru-baru ini telah diadakan majlis qorban bersama rakyat di Tmn Templer".
2 Ekor lembu telah dikorbankan hasil daripada PKM dan 1 ekor daripada penduduk untuk mengimarahkan suasasana raya qorban. Majlis tersebut diadakan juga jamuan ringan bagi meraikan rakyat yang hadir, katanya.
Selain daripada itu, pihak PKM juga telah membuka kaunter Kempen 1 Juta Wanita Selangor Sihat MAMMOGRAM SEL anjuran Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Wanita Negeri Selangor. Dan diadakan kempen Daftar Pemilih (SPR) untuk memberi peluang kepada rakyat agar mendaftarkan diri sebagai pengundi.
Tn Hj Mohamad berkata " Kerajaan Negeri Selangor amat mengambil berat mengenai kesihatan rakyat Selangor termasuk kaum wanita. Statistik telah menunjukkan bahawa wanita berumur 35thn ke atas mempunyai risiko untuk mendapat penyakit kanser payudara. Kos untuk menjalani pemeriksaan mammogram bagi penyakit ini pula pada masa kini amat tinggi, manakala perkhidmatan pemeriksaan tersebut di hospotal-hospital kerajaan juga amat terhad".
Justeru itu, Skim Kesihatan Wanita, Mammogram Selangor atau "MammoSEL" merupakan satu lagi inisiatif Kerajaan Negeri Selangor yang amat perihatin kepada rakyat di negeri ini.

Melalui skim ini, kaum wanita akan diberikan peluang untuk menjalani pemeriksaan mamogram secara percuma.
Disamping itu, skim ini juga bertujuan untuk mendidik orang ramai agar menjadi lebih peka tentang kesihatan masing-masing memandangkan terdapat pelbagai penyakit berbahaya dan berisiko untuk dihidapi pada masa kini.
Seluruh rakyat selangor boleh mendaftarkan diri di pusat khidmat masyarakat (PKM) /Dewan Undangan Negeri (DUN) yang berhampiran masing-masing untuk mendapatkan maklumat dan pemeriksaan mammogram. Di PKM DUN Tmn Templer mammogam ini akan diadakan setiap bulan pada 8hb.
Rakyat boleh hadir ke PKM Dun Tmn Templer dan insya-allah kenderaan daripada pusat kesihatan tersebut akan mengambil mereka. Pemeriksaan dan pengangkutan adalah percuma kerana kos tersebut telah di tanggung oleh Kerajaan Negeri Selangor. Oleh itu manfaatkan segala faedah -faedah yang diberikan oleh Kerajaan negeri Selangor melalui skim agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) sebaiknya, ujarnya.
Turut hadir mengimarahkan majlis qorban Pengurus PKM Dun Tmn Templer, En Kassim Packirry. Beliau juga meminta orang ramai yang hadir memastikan jika anak-anak masih tidak mendaftarkan diri sebagai pengundi diminta membuat tindakan segera sebelum 15hb Disember, 2010 memandangkan ini merupakan fasa terakhir. Para pengundi juga diminta membuat semakan tempat mengundi agar nama mereka ada dalam sistem dan mengundi disaluran dan kawasan yang tepat. Slip semakan haruslah disimpan untuk rujukan sekiranya terdapat berlaku sesuatu yang tidak diingini maka kita boleh membuat bantahan.
Jika mereka lambat mengambil tindakan untuk mendaftarkan diri sebelum 15hb Disember, 2010 sebagai pengundi mereka tidak boleh mengundi pada tahun hadapan, katanya.
"Oleh itu, saya amat berharap agar seluruh rakyat mengambil perhatian perkara ini. Jalankan tanggungjawab kita sebagai rakyat malaysia sebaiknya, ujarnya ketika ditemui dalam majlis ramah mesra warga emas sempena hari raya qorban JKKK Selayang baru".
Memilih pemimpin adalah 1 tanggungjawab kita dan ia merupakan WAJIB kepada kita untuk memilih siapakah pempimpin yang layak menerajui negara ini dengan sebaiknya dengan adil, bersih dari semua aspek berpandukan Al_Quran dan Al-Sunnah.


Editor pakatan : Khaulah Azwar


PRU 13 April tahun depan? Bersiap sedialah wahai ansaruallah

RAWANG, 22 Nov: Pilihan raya umum ke 13 (PRU 13) dijangka akan diadakan pada April 2011 serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak.

Inilah ramalan paling hangat yang dibuat sekarang ekoran keaktifan politik dan rasa keyakinan BN ekoran kemenangan berganda mereka di Parlimen Batu Sapi, Sabah dan Dun Galas, Kelantan baru-baru ini.

Semalam, Bendahari PKR, William Leong ketika berucap dalam satu majlis dekat sini juga turut meramalkan pilihan raya umum ke 13 akan diadakan April tahun depan.

"Pilihan raya umum ke-13 dijangka April tahun depan. BN nampaknya bersedia ke arah itu," katanya yang juga anggota Parlimen Selayang.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis jamuan rakyat anjuran PAS Cawangan Bandar Tasik Puteri di Puteri Central Park tengahari semalam.

Jamuan makan disedia dari lima ekor kambing yang disumbangkan oleh William sempena Aidil Adha. Kira-kira 200 penduduk Tasik Puteri menyertai jamuan itu.

Baginya, Pakatan Rakyat perlu bersedia setiap hari untuk menghadapi pilihan raya umum mulai sekarang.

"Tiap hari memang kita sedia dan bekerja untuk menghadapi pilihan raya itu," katanya.

Dalam pada itu, beliau yang baru terpilih sebagai ketua cabang PKR Selayang dalam pemilihan kali ini tetap yakin dengan sistem pemilihan dalam parti itu.

"Kita tetap yakin dengan sistem pemilihan dalam PKR. Kalau kita nakkan demokrasi, kita perjuang demokrasi dalam parti dahulu.

"Satu ahli satu undi, demokrasi memberikan hak kepada semua ahli memilih sendiri pemimpinnya," katanya.

Oleh kerana ia berlaku pertama kali dan ada lebih 9900 pemimpin yang perlu dipilih, sudah tentu ada masalah pelaksanaannnya, kata beliau.

Jemputan Kuliah Magrib bersama Tok Guru Hadi Awang.


Salam.. djemput semua sahabat muslimin dan muslimat untuk hadir bersama solat magrib dan kuliah bersama Tok guru Hadi Awang seperti berikut :-

Tarikh : 22/11/10
Tempat ; surau al ehsan casmaria, gombak
Masa : Solat maghrib berjemaah (berhampiran sek. ren. tmn selasih fasa 2)

Semoga kita bersama2 imarahkan majlis ilmu dengan manfaatkan masa untuk bersama pimpinan ulama'.iallah.
Jamuan ringan disediakan...Sebarkan sehingga didada langit...

PROGRAM JELAJAH GENERASI IDAMAN SELANGOR (GeMS) & JOM KERJA DAERAH GOMBAK


Pentadbiran Kerajaan Negeri di bawah Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor telah mengambil langkah yang proaktif dengan melaksanakan Program Jelajah Jom Kerja dan disusuli dengan Program Jelajah Generasi Idaman Selangor (GeMS), yang mana antara pengisian aktiviti GeMS ialah program Jom Kerja.

PELAKSANAAN PROGRAM

Program Jelajah Jom Kerja melibatkan Daerah Gombak akan diadakan ...pada 21 November 2010 (Ahad) yang mana Sesi Pelepasan ‘Flag Off’ peserta Program Jelajah Jom Kerja akan disempurnakan oleh YB Dr Hajah Halimah Ali, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (EXCO) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan pada jam 9.30 pagi bertempat di Pejabat Ahli Parlimen Daerah Gombak.

Tujuan Program Jelajah Jom Kerja ini diadakan adalah sebagai hebahan kepada masyarakat setempat berkenaan Program Jelajah Generasi Idaman Selangor (GeMS) dan Program Jom Kerja yang akan diadakan pada 27 November 2010 (Sabtu) bertempat di Dataran Bandar Baru Selayang – BBS berhampiran Stadium Majlis Perbandaran Selayang. Antara pengisian di dalam Program tersebut adalah seperti berikut :

a) Program Jom Kerja yang akan diadakan bermula jam 9.00 pagi hingga 4.00 petang dengan mengadakan temuduga terbuka bagi mengisi kekosongan jawatan dari peringkat SPM hingga Ijazah. Tujuan program ini diadakan adalah untuk menyediakan peluang kerjaya kepada masyarakat tempatan, selain itu dapat membantu syarikat – syarikat yang memerlukan pekerja khususnya ditahap kritikal dengan mendahulukan penglibatan dikalangan warga tempatan;

b) Program Motivasi Generasi Idaman Selangor – Bicara Remaja Sembang Santai dan Majlis Dialog Generasi Idaman Selangor yang melibatkan Ahli Majlis, ketua Kampung, Ketua Agama, Ketua Belia dan NGO;

c) Program Sukan Interaktif untuk remaja dan belia;

d) Program Jelajah Ilmuwan pula dilaksanakan bertujuan untuk mendekatkan Ilmuwan dengan para pelajar serta berkongsi pengalaman kejayaan mereka kepada masyarakat khususnya golongan pelajar agar dapat menjadi dorongan dan semangat kepada para pelajar dan ahli masyarakat yang hadir untuk berjaya di dalam kehidupan;

e) Manakala Program OPKIM dianjurkan adalah bertujuan untuk mendekatkan mahasiswa kepada masyarakat di samping memberi pendedahan kepada mahasiswa tentang situasi dan keadaan yang sebenar di dalam masyarakat;

f) Di bawah portfolio Pendidikan pula akan di adakan Pertandingan Mewarna melibatkan kanak – kanak di kawasan setempat; dan

g) Gerakan Menulis Perdana yang telah dilancarkan oleh DYMM Sultan Selangor pada 26 Jun 2010 bersempena Hari Ilmu Selangor.

Harapan Kerajaan Negeri, dengan terlaksananya Program Jelajah Generasi Idaman Selangor (GeMS) ini dapat merealisasikan hasrat dan inspirasi Kerajaan Negeri untuk melahirkan generasi yang berkualiti dan menjadikan Selangor Negeri Idaman, Maju dan Berkebajikan

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI