Thursday, June 28, 2012

RM 170 Ribu Bantuan Pendidikan Untuk SMI dan SRI Ibnu KhaldunShah Alam : Kerajaan negeri Selangor  dibawah Portfolio Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi, Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali telah menyampaikan sumbangan bantuan pendidikan sebanyak RM 170 Ribu. 
Majlis di serikan dengan persembahan pelajar

Bantuan tersebut telah disampaikan ADUN Sri Muda, Shuhaimi Shafie untuk Sekolah Menengah Islam (SMI) dan Sekolah Rendah Islam (SRI) Ibnu Khaldun. 

Shuhaimi  Shafie berkata, “bantuan itu adalah sebahagian dari dana RM 9 juta yang disediakan bagi pembangunan pendidikan di seluruh Selangor.

Peruntukan RM 446 ribu disalurkan bagi 16 SAR dan dua SJKC bagi DUN Sri Muda bagi Fasa Pertama tahun ini”.

Selain itu, “saya juga menyampaikan sumbangan sama kepada 16 Sekolah lain iaitu 14 Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan dua Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dengan jumlah keseluruhan RM 446 ribu. 

Kesemua sekolah itu masing-masing menerima sumbangan dari RM 5 ribu hingga RM 100 ribu”, kata Shafie.

Tambah beliau, “Saya harap bantuan sumbangan RM 170 ribu  kepada Sekolah Menengah Islam (SMI) dan Sekolah Rendah Islam (SRI) Ibnu Khaldun dari Selangor  akan memberi makna besar bagi pembangunan kedua-dua sekolah berteraskan Islam itu.

“Insya-Allah  kerajaan negeri akan terus memberikan bantuan ini kepada semua sekolah yang lain dalam Fasa Kedua nanti yang dijangka akan bermula pada Julai depan.

Saya berharap sekolah yang belum menerima bantuan ini mengemukakan permohonan bagi mendapatkannya, ” katanya dalam sidang media selepas majlis Penyampaian Sumbangan Kerajaan Negeri Selangor Kepada Sekolah-Sekolah  peringkat DUN Sri Muda di SMI Ibnu Khaldun,di sini.

Sementara itu, Pengerusinya, Hamdan Mokhtar berkata, “pihaknya berbesar hati menerima bantuan pendidikan itu buat pertama kali, dan dana tersebut boleh digunakan untuk mengembangkan lagi sekolah itu”.

Kata Hamdan, “pihak Sekolah mensasarkan pertambahan pelajar di kedua-dua sekolah itu sebanyak 400 hingga 500 orang bagi menjadikan populasi keseluruah lebih kurang 1,500 pelajar.

“Dengan peruntukan ini kita akan merancang pembangunan dengan penuh teliti untuk memanfaatkannya demi kepentingan anak-anak kita yang belajar di kedua-dua sekolah ini.

“Kita merancang membina 48 bilik kelas tambahan, kantin, dewan makan dan surau.Ia bersesuaian dengan usia sekolah yang sudah lebih 20 tahun,” katanya Dalam majlis itu, 


Editor : Khaulah Azwar

Derita Seorang Pemimpin..


Hidup Mu Banyak Teraniaya,
Demi Memperjuangkan Demokrasi Yang Nyata,
Tuduhan Demi Tuduhan Yang Datang Menimpa,
Walau Pun Semuanya Hanya Fitnah Belaka,
Penjara Pudu Tempat Mu Dibelasah Oleh Musuh Durjana,
 
Namun Semangat Mu Tidak Akan Luntur Walau Pun Bala Datang Terus Menimpa,
Semuga Perjuangan Mu Membela Nasib Rakyat Tidak Sia Sia,
Semuga Tempat Mu Yang Akan Berakhir Di Putera Jaya...????? Insya-Allah janji allah yang pasti kemenangan ISLAM akan kita perolehi.. Qun Fa Ya Qun..

kapsul Jumaat : Subuh Yang Di Geruni Yahudi

Kesah dipagi Jumaat di Masjid Tok Guru..Ini adalah merupakan suatu pemandangan Subuh ‘biasa-biasa’ di Kelantan pada hening Jumaat di Masjid Pulau Melaka, Kota Bharu Kelantan. 


Solat Subuh atau biasanya dipanggil Subuh Sajadah akan diimamkan sendiri oleh Tuan Guru Dato’ Menteri Besar, Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat walaupun dalam keadaan beliau yang uzur. 
Para jemaah datang dari segenap penjuru Kota Bharu menyebabkan Masjid 2 tingkat ini sentiasa melimpah keluar setiap pagi Jumaat. 
Berdasarkan pengalaman saya bermastautin di luar Kelantan selama lebih daripada 34 tahun, keadaan ini sangat ‘rare’ di negeri-negeri lain. 

Kerinduan sering menerpa  dalam diri,   rindukan kuliah Tok Guruku..

Inilah Subuh yang digeruni Yahudi. Inilah Subuh di Negeri yang dikatakan miskin. Miskin Material, tapi percayalah kita kaya Akhirat. 
Sesuatu yang tidak ada di negeri lain adalah berkat Ulama terdahulu dalam menegakkan kalimah Allah dibumi Kelantan dan Pattani menyebabkan negeri ini dan rakyatnya sangat cintakan Islam. 
Rakyat Kelantan tidak memuja Tuan Guru Nik Aziz bahkan jauh dari itu. 
Tapi rakyat telah dididik dan diasuh minda oleh ‘orang tua ini’ supaya cintakan Islam dan mengambil Islam sebagai suatu cara dan gaya hidup, dan bukannya seperti yang diamalkan oleh mereka- mereka lain yang mengambil solat sahaja dari Islam.


Islam tidak mengajar penganutnya untuk berfikir kebelakang, malah kita adalah perintis pemikiran ke hadapan iaitu Akhirat. 
Kita banyak sangat fikir dunia menyebabkan kita melihat dunia material sesuatu yang perlu diberi fokus. 
Ingat, kita dalam permusafiran, sebagai adat dalam permusafiran, kita perlu ambil yang mana perlu sahaja kerana kita perlu berjalan lagi dan terus berjalan hingga ke negeri yang kekal abadi. 
 
Itulah Akhirat. Kita tidak diajar untuk bermewah. Kita tidak diajar untuk itu kerana untuk apa diciptakan syurga jika di dunia ini kita telah memasuki ‘syurga’. 
 Hiduplah sederhana. Kita di Kelantan, Alhamdulillah. Walaupun tidak semaju mereka, tapi nilai Islam itu sangat mahal.

Sedikit suntikan rohani buat jiwa yang mencari kekuatan dan ketenangan..  


Editor : Khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI