Tuesday, September 6, 2011

Perlantikan Ketua Kg. Sg Chincin bakal diputuskan masa terdekatGombak : Saat Umat Islam menanti ketibaan Aidilfitri yang bakal disambut 3 hari lagi dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan lain pula terjadi kepada keluarga Allahyarham Hj Abd Rani Awang, ketua Kg. Sungai Chincin Gombak.

Allahyarham Hj Abd Rani Awang yang telah menghembuskan nafas terakhirnya pada tanggal 27 hb Ogos, 2011 di rumah kediamannya disini. Beliau telah pulang kerahmatuallah kerana diseranggi sakit Diabetis.

“Derita yang dialami selama 2 tahun yang lalu tidak pernah membuatkan beliau berputus asa untuk meneruskan khidmatnya sebagai ketua kg. Baginya amanah yang diberikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, Dr Hasan Mohamed Ali, PAS Kawasan Gombak adalah satu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan dengan penuh jujur untuk memberi khidmat yang terbaik kepada masyarakat di situ, kata Setiausaha Kg. Sg. Chincin, Mohd Salleh Bidin ketika di temubual oleh media pagi semalam di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Gombak Setia”.

Menurut Salleh, sepanjang beliau menjadi ketua kampung disini banyak masalah penduduk dapat diselesaikan dengan baik. Setiap bulan diadakan mesyuarat khas bersama Jawatankuasa Penduduk kampung bagi menyelesaikan setiap aduan penduduk kampung.

Alhamdulilah saya terlalu bersyukur kerana Kampung kami diberikan ketua kampung yang penuh bertanggungjawab dalam menjalankan tugasnya semenjak beliau dilantik pada 2008 setelah Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah. Arwah juga merupakan Timbalan Kertua PAS Cawangan Kampung Sungai Chincin yang telah banyak membantu kerja-kerja parti di kawasan Gombak.

Setiap kali menerima aduan penduduk beliau akan turun padang untuk mengambik tindakan dan diusulkan kepada ADUN untuk tindakan susulan. Kita lihat sikap arwah yang mudah mesra dengan semua masyarakat membuatkan penduduk kampung disini amat menyenangi peribadinya.

Banyak jasa yang telah diberikan antaranya masalah besar yang dihadapi penduduk sekitar ini adalah masalah sampah di Kampung Sungai Chincin yang telah diatasi sebaiknya. Punca berlaku masalah sampah ini adalah daripada diri masayarakat yang sukar dibendung. Mereka tidak menddidik diri menjaga kebersihan di sekitar rumah dan kampung sendiri. Berbagai aduan diterima akhirnya tindakah drastik telah diambil oleh beliau dengan mendapat kerjasama ADUN Gombak Setia . Selain daripada itu, beliau juga telah mengusulkan masalah kekurangan Parkir di Masjid Sungai Chincin kepada ADUN agar dapat menyediakan parkir disitu bagi memudahkan masyarakat sekitar Gombak yang ingin menunaikan solat Jumaat.

Sebelum ini dengan keadaan parkir yang sedikit amat menyukarkan jemaah untuk mencari parkir. Mereka terpaksa meletekkan kenderaan di bahu jalan Masjid dan jauh daripada masjid yang boleh mengundangkan kemalangan. Alhamdulilah dengan kerjasama ADUN, Jabatan Pengaliran Saliran (JPS), Jabatan Keraja Raya, (JKR) dan semua yang terlibat dalam lawatan turun padang tahun lepas bersama ADUN akhirnya mereka bersetuju menyediakan parking di Masjid Sungai Chincin, kata Salleh.

Salleh juga merakamkan terima kasih kepada Datuk Hasan yang sudi menziarahi arwah ketika beliau dalam keadaan tenat di Hospital dan menziarahi ahli keluarga arwah dirumah kediaman arwah semingu sebelum beliau menghembuskan nafas terakhir.

Beliau juga mengharapkan agar semua Ahli Jawatankuasa Penduduk Kampung akan memberi kerjasama selepas ini untuk menjaga keamanan kampung seperti arwah masih ada.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia yang telah menziarahi ahli keluarga arwah semalam telah menyampaikan sumbangan Akhirat Kematian Skim Mesra Usia Emas (SMUE) fasa pertama berjumlah RM1000 kepada Balu Arwah Abd Rani Awang (Puan Samsiah Ahmad Tahir).

Takziah buat puan sekeluarga, semoga diberikan kekuatan untuk meneruskan kehidupan ini. Setiap yang hidup akan kembali kepada Allah SWT.Semoga arwah ditempatkan dalam golongan yang beriman. Terima kasih kepada arwah sekeluarga yang telah menyumbangkan tenaga dalam Parti PAS. Untuk pengetahuan puan, Pemberian RM1000 adalah anjuran Kerajaan Negeri Selangor, Pakatan Rakyat (PR) yang telah Berjaya dilaksanakan sepanjang PR memerintah. Rata-rata rakyat yang mendaftar SMUE ini, waris mereka telah menerima wang sumbangan akhirat kematian sebanyak RM2500 bagi menyelesaikan hutang piutang, mengadakan kenduri arwah, membina kubur dan sebagainya.

Pemberian ini adalah bagi meringankan keluarga arwah. Semoga bantuan diberikan dapat menyelesaikan segala masalah yang dihadapai ahli keluarga. Insya-allah Lebihan RM1500 akan kami beri dalam seminggu selepas ini dengan mengadakan satu majlis bersama waris.

Hasan berkata lagi, saya juga mengharap anak arwah dapat mengumpulkan semua file dan dokumen kampung Kampung Sungai Cincin dan serahkan kepada Setiausaha Kampung. Dan insya-allah kita akan adakan mesyuarat untuk membuat perlantikan Ketua Kampung baru dalam masa terdekat dengan menyediakan 3 calon.

Samsiah Ahmad Tahir mempunyai 7 orang anak dan 24 cucu telah menerima sumbangan khairat kematian melahirkan perasan terharunya kerana disaat diri memerlukan sokongan untuk menerima hakikat kematian suaminya, ADUN Gombak telah mengunjungi dirinya sekeluarga dengan memberi kata-kata semangat. Semoga suntikan kata-kata ini memulihkan semangat saya dan ahli keluarga dengan menerima ujian yang diberikan.

Insya-allah sumbangan yang diterima ini akan diadakan kenduri arwah dan bakinya akan dibina pusara untuk arwah. Terima kasih kepada Datuk Dr Hasan yang telah mengunjungi arwah ketika sakit tenat di Hospital, Azmin Ali, Ahli Parlimen Gombak, Amiruddin Shari, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Penghulu Mukim Setapak dan Semua Pegawai Pejabat Tanah, Majlis Perbandaran Selayang MPS yang sudi menziarahi arwah. Dan terima kasih juga semua saf pimpinan kerajaan PR yang telah menghulurkan bantuan kepada kami sekeluarga dengan pemberian akhirat kematian SMUE, kata Samsiah.

Editor : Khaulah Azwar

ADUN Menyeru rakyat bersatu hati dan hormati agama lain


Meru : Dalam Agama Islam, ummatnya di larang keras mewujudkan ketegangan dan perselisihan faham diantara Islam dan penganut agama lain. Dibawah pemerintahan Islam penganut agama lain di benarkan menjalankan aktiviti agama mereka secara aman, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru, Dr Rani Osman ketika merasmikan program Karnival Kebajikan dan Kesenian di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT).

‘Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu Karena agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil “.

Beliau mengulas, agama Islam mengajar penganutnya agar meyakini bahawa semua manusia ini berasal dari bapa yang sama iaitu Adam. Walau apapun warna kulit, manusia sebenarnya bersaudara atau adik-beradik kerana datang dari sulbi yang sama atau satu keturunan. Sebutlah apa nama bangsa sekalipun, ia tetap merupakan anak cucu kepada Nabi Adam.

Justeru, langsung tidak timbul soal bangsa dan warna kulit di dalam Islam. Bangsa, bahasa dan warna kulit tidak lain hanyalah merupakan unsur atau ciri untuk membezakan manusia.

Oleh yang demikian, ia tidak patut dijadikan punca manusia bersengketa antara satu sama lain. Sekalipun secara fitrahnya manusia tentulah menyintai bangsanya sendiri lebih daripada bangsa yang lain, namun cinta dan kasih itu tidaklah menghalalkan dirinya untuk melakukan kezaliman dan ketidakadilan kepada bangsa yang lain.

Dr Rani yang merupakan Peseruhanjaya PAS Negeri Selangor menegaskan Realiti perjuangan Islam Menghayati maksud firman Allah SWT ini, maka inilah perjuangan Islam di bawa PAS yang ingin membawa masyarakat mengenali Tuhan Yang Maha Mencipta alam ini iaitu Allah SWT. Inilah hasrat para ulama Tanah Melayu satu ketika dahulu yang mengambil inisiatif menubuhkan Parti Islam Se-Tanah Melayu dan hari ini dikenali sebagai Parti Islam Se-Malaysia atau singkatnya PAS. Dari awal penubuhannya hinggalah ke hari ini, matlamatnya tidak pernah lari walau seinci, tidak pernah berganjak walau sejengkal.

Misi utamanya ialah memperkenalkan Allah SWT sebagai pencipta dan mengajak manusia mengabdikan diri kepada Allah SWT bukan hanya di tikar sejadah tetapi di medan siasah. Allah itu yang disembah di dalam sembahyang, Allah itu jugalah yang disembah di dalam pentadbiran. Inilah hakikat yang tidak dibawa oleh UMNO yang menyebabkan para alim ulama yang asalnya berada di dalam UMNO bertindak keluar menubuhkan PAS.

Sejak 50 tahun yang lampau, kita tidak pernah lekang menyebut hakikat ini di hadapan rakyat jelata. Jatuh bangun kita sepanjang melalui jalan politik ini tidak pernah menjauhkan kita walau sedikit dari matlamat utama memperkenalkan Islam yang tulen kepada masyarakat.

Saya mengajak semua lapisan rakyat untuk meyakini bahawa dunia ini diciptakan oleh Allah SWT dengan manusia hanya bertaraf penumpang walau sebesar manapun pangkat dan kuasanya. Kita juga menyeru rakyat agar meyakini bahawa selepas hidup ini akan tiba kehidupan yang lain iaitu alam akhirat. Di alam akhiratlah segala amalan manusia akan dibalas tanpa ditinggalkan sedikitpun oleh Hakim Yang Maha Adil iaitu Allah SWT. Kita juga menyeru agar semua bangsa dan agama bersatu hati dan mengejar kejayaan, tidak kiralah samada rakyat atau pelajar seharusnya berusaha bersungguh-sunggh demi menjaga masa depan yang baik dan lebih terjamin.

PAS akan terus menongkat cita-cita murni ini walau sehebat manapun gelora yang membadai. Kita penuh yakin bahawa UMNO tidak akan jujur di dalam memperkenalkan Islam kepada rakyat Malaysia khususnya. Bagi kita, ke hulu atau ke hilir kita berakit, tetap Islam menjadi tali pengikatnya.

Jika kita boleh menerima bahawa di rumah ada peraturan yang perlu dipatuhi oleh anak-anak, di sekolah ada peraturan yang perlu dipatuhi oleh para pelajar, di dalam negara ada peraturan yang perlu dipatuhi oleh rakyat, maka sudah tentu di bumi ada peraturan yang perlu dipatuhi. Peraturan tersebut ialah Islam dan bukan semangat nasionalis yang membawa kepada ideologi perkauman yang sempit. Kesemua enakmen-enakmen peraturan hidup di dunia ini telah termaktub di dalam al-Quran selaku lidah rasmi Allah SWT atau disebut sebagai kalamullah.

Menurut Dr Rani, Peraturan yang diperkenalkan Islam sama sekali tidak akan menyusahkan manusia. Ia akan mengamankan semua manusia. Lihatlah perkara-perkara yang diharamkan oleh Islam, kesemuanya merupakan perkara-perkara yang memudaratkan. Menghindari bermakna mengamankan hidup kita. Ini kerana mencuri, merompak, berzina, menipu, rasuah, menyeleweng, khianat yang kesemuanya diharamkan oleh Islam turut ditolak oleh kesemua manusia tidak mengira bangsa dan agama.

Demikian juga perkara-perkara yang diwajibkan atau digalakkan oleh Islam seperti mentaati pemimpin, mematuhi ajaran nabi, bercakap benar, menepati janji, tidak menipu, menghormati orang tua, menghormati semua agama, menghubungkan persaudaraan adalah kesemuanya merupakan nilai-nilai yang baik dan diterima secara universal. Oleh yang demikian, tidak ada sebab untuk kita menolak ajaran Islam. Jika semua kita menerima pakai ajaran Islam dan boleh menepikan seruan kedaulatan bangsa tertentu sehingga mengguris bangsa lain.

“ saya yakin ia akan mengurangkan ketajaman perselisihan antara kaum yang sedang diasah oleh pihak-pihak tertentu dalam negara kita. Inilah dasar Islam yang cukup adil dan mulia. Maka sesuai dengan maksud al-Quran yang telah dirujuk pada awal di atas, ia jelas menunjukkan bagaimana perintah Allah SWT sendiri supaya melakukan kebaikan kepada orang-orang bukan Islam yang tidak memerangi orang Islam. Atas perintah Allah inilah bagi pihak kerajaan yang berkuasa adalah menjadi tanggungjawab memberi keadilan dan layanan yang baik bukan sahaja kepada umat Islam tetapi seluruh rakyat tanpa mengira agama, bangsa dan latar belakang sosial mereka.

Inilah harapan Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat (PR) dan saya percaya masyarakat Malaysia juga ingin mewujud sebuah kehidupan aman, damai, sejahtera dan harmoni berteraskan agama. Besarlah harapan agar kita semua dapat menjernihkan pandangan kita terhadap Islam yang sekian lama disolekkan dengan wajah yang comot oleh pihak-pihak yang tertentu.

Segala prejudis dan salah faham yang sering mengabui mata hendaklah dicuci sama sekali, agar kita semua dapat melihat warna Islam yang sebenar. Sesungguhnya sinar Islam adalah cahaya yang boleh memenuhi harapan kita semua.

Sejarah sendiri menyaksikan bagaimana orang Cina dan India lebih dahulu menerima Islam berbanding orang Melayu. Ia berlaku kerana sinar Islam itu dipancarkan dengan baik kepada mereka. Ia cukup membuktikan bahawa Islam tidak asing di kalangan kedua-dua bangsa ini.

Justeru, kepada sahabat sebangsa saya yang masih enggan menerima Islam, ingatlah, sesungguhnya Allah SWT hanya akan memuliakan sesuatu bangsa itu dengan Islam. Tanpa Islam, Allah SWT pastinya akan menggantikan kaum yang lain untuk menerajui pentadbiran di bumiNya sebagaimana firmanNya (surah Muhammad :38):

yang bermaksud : dan jika kamu berpaling (daripada beriman, bertakwa dan berderma) nescaya Dia akan mengganti (kamu) dengan kaum yang lain; dan mereka tidak akan seperti kamu ini.

Akhir Program Karnival tersebut, Dr Rani dan Encik Deepakaran telah di jemput dalam majlis penyampaian hadiah bagi acara sukan dan kebudayaan.

Editor : khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI