Wednesday, March 10, 2010

UMNO GOMBAK GERUN DENGAN PKM DUN GOMBAK SETIA & JKP Zon 11


Gombak – Pembangunan masyarakat dengan objektif untuk memupuk nilai positif, menyemai hidup berjiran dan mengekalkan keharmonian di kalangan masyarakat berbilang etnik serta menanam semangat berdikari akan terus dilaksanakan.

Pertemuan Adun Gombak bersama penduduk untuk memberi khidmat kepada masyarakat telah diadakan di PKM DUN Gombak Setia bersama kakitangan dan agensi-agensi yang terlibat bagi membantu menyelesaikan masalah penduduk.

Dengan kedatangan berbagai masyarakat tidak mengira bangsa dan agama telah membuatkan pihak lawan (UMNO) gombak semakin menjadi gerun lebih-lebih lagi apabila setiap hari tanpa mengira waktu pejabat PKM Dun Gombak Setia mendapat kunjungan dan tumpuan rakyat untuk mendapat khidmat Adun.

Ketakutan ini telah membuatkan UMNO sering sahaja mencetuskan berbagai provokasi pada pihak Ahli Majlis MPS Zon Gombak dan kakitangan yang lain.

Walaubagaimanapun bukan menjadi gentar kepada kakitangan apabila mendapat berbagai ugutan. Bagi mereka ini adalah satu tarbiyah/ didikan yang ALLAH berikan pada mereka untuk berhadapan dengan pihak lawan biarpun diberi berbagai fitnah, namun tidak akan berundur untuk meneruskan tanggungjawab yang diberikan oleh Kerajaan Negeri untuk memberi khidmat masyarakat.

Pertemuan YB Dato’ baru-baru ini bersama Ahli Majlis MPS Zon Gombak, Ketu-ketua Kg. Nazir, Polis, PEKIM, MPS, Pej. Tanah, penduduk dan lain-lain agensi adalah untuk mendapat kerjasama semua pihak untuk membantu rakyat yang merasakan diri mereka ditindas oleh golongan-golongan tertentu.

Alhamdulilah perjumpaan kali ini telah dapat menyelesaikan secara terbaik dalam 9 kes yang berkaitan dengan kehidupan harian pada setiap masyarakat diantaranya adalah Permohonan Penyelesaian urusan hak milik tanah, Permohonan milik tanah kawasan Buloh Akar Mukim Setapak, Aduan penduduk tanah secara tidak sah, aduan ancaman dan keselamatan, permohonan lesen perniagaan dan lain-lain isu yang berbangkit.

YB Dato’ Hassan berkata, “Inilah peranan Pusat khidmat masyarakat (PKM) di setiap negeri pakatan rakyat dalam menjaga kebajikan masyarakat.

Pusat Khidmat bukan hanya tempat meminta atau menerima bantuan kewangan sahaja tetapi dengan adanya pusat khidmat ini, masyarakat boleh membuat pelbagai aduan, permohonan, dan khidmat nasihat. Insya-ALLAH kakitangan yang dilantik akan memberi khidmat sebaiknya pada masyarakat walaupun parti yang berbeza” ujarnya setiap kali mengadakan pertemuan bersama kakitangan dan pertemuan bersama rakyat.

Harus kita semua perhalusi maksud V I S I, MISI dan Objektif PKM Dun Negeri Selangor iaitu Visi Selangor Negeri Idaman, Maju Dan Sejahtera, Misi Menguruskan Kesinambungan Kejayaan Negeri Maju Melalui Perkhidmatan Yang Mesra, Mudah, Cepat Dan Tangkas Selaras.

O B J E K T I F ›

Merancang dan mengendalikan urusan Dewan Undangan Negeri dan Mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri serta hal ehwal Pentadbiran, Perkhidmatan dan Kewangan jabatan secara cekap, cepat dan berkesan selaras dengan undang-undang dan peraturan yang berkuat kuasa dari semasa ke semasa.

Timb. Penerangan PKM Dun Gombak Setia (Khaulah Azwar) menyatakan walaupun beliau sering sahaja menerima berbagai provokasi daripada pihak lawan baginya itu perkara biasa namun dalam kebiasaan itu harus pihak kakitangan PKM, JKP setiap Zon Gombak, Jentera-jentera PAS memainkan peranan jangan kita hanya mendiamkan diri, perligatkan gerak kerja kita yang kini pihak lawan akan buat apa sahaja untuk merampas negeri pakatan rakyat kembali terutamanya Negeri Selangor sentiasa menjadi tumpuan dan Gombak adalah sasaran yang hebat.

“Kerajaan Pakatan Rakyat yang memerintah Negeri Selangor sengaja digambarkan sebagai lemah, lesu dan tidak mampu menyelesaikan masalah rakyat”.

“Bagi menjelaskan kekeliruan orang ramai terhadap parti yang memerintah yang sengaja diputar belitkan oleh pihak tertentu, terutama isu-isu tempatan maka peranan Muslimat sangatlah penting,” ujarnya.

Ustazah Khatifah, turut menyeru agar Muslimat agar mengadakan perjumpaan yang lebih kerap lagi dan mengadakan berbagai program di masjid-masjid, hidupkan markaz-markaz berdekatan supaya masyarakat mendapat manfaat dan muhibah daripada program berkenaan.

Menurut Khatifah, Ahli Majlis MPS Zon 11 / Timb. Ketua Muslimat PAS Gombak , dasar kerajaan Pakatan Rakyat tidak menaruh dendam terhadap musuh politiknya, bahkan bersedia duduk berbincang mengenai kepentingan orang ramai bahkan beliau berkata sudah lali dengan propaganda yang dimainkan oleh UMNO, dan rasa tidak perlu dilayan. Kita teruskan kerja dan amanah yang diberikan oleh Pimpinan Kerajaan Negeri pada kita sebaiknya.

Mereka “jelous” pada parti PAS dan JKP Zon 11, apabila dilihat kaw. gombak kerap mengadakan berbagai program bersama rakyat yang semakin hari mendapat sambutan baik pada masyarakat tidak kira bangsa dan agama.

Mereka timbulkan berbagai propaganda buat kita jadi lemah tetapi insya-ALLAH, dengan kekuatan iman, kesatuan hati jemaah kita dalam bekerja mencari keredhaan ALLAH dengan menyampaikan dakwah dan berbagai informasi tidak membuat kita cepat melatah dan berundur sebaliknya mereka akan penat bercakap dan bertongkat dagu tepuk dahi sebab perang saraf mereka tidak menjadi, isnya-ALLAH.

Ini maknanya mereka jelous/irihati kerana tidak dapat memberi khidmat terbaik pada masyarakat semasa pemerintahan mereka. Mereka menyatakan PR memerintah hanya mengaut keuntungan tetapi itu adalah tanggapan yang salah sama sekali.

Tiada keuntungan yang kami ambil malahan apa yang kami dapat diberi kepada rakyat kerana itu hak rakyat. Yang mengaut keuntungan adalah pihak mereka semasa memerintah dengan mengambil kesempatan setiap keuntungan yang diberi dan akhirnya rakyat menangggung risiko atas sikap mereka yang tidak bertanggungjawab.

Insya-ALLAH, Tarbiyah dalam ahli jemaah PAS adalah sangat mantap sudah diajar dengan kesusahan setiap apa yang kita lakukan. Malahan setiap kali ingin mengadakan program dan PRU, jemaah PAS bersatu hati sedaya upaya mencari jalan terbaik untuk mengumpul berbagai dana untuk buat persiapan.

Jadi inilah keistimewaan kita, itu sebab mereka sedaya upaya jatuhkan kita dalam PR, inilah ujian dan kita jangan mudah melatah dengan provokasi murahan mereka.

Inilah antara peluang kita mendampingi masyarakat setempat. Begitu juga dengan peranan Pusat Khidmat Masyarakat dan JKP yang ditubuhkan setiap zon teruskan gerakkerja dengan mantap jangan terleka.

Saya lihat tiada ‘khidmat’ yang di sumbangkan selain sampul berisi wang ehsan, menjaga kebajikan rakyat. Maksud saya , biarlah masyarakat nampak ‘peranan’ Pusat ini . Janganlah Pusat Khidmat Masyarakat ini jadi macam ‘Pusat’ diperut kita – tersorok dan dilindungi sebagai anggota ‘aurat’ tubuh badan kita!

Alangkah besarnya hati kita, apabila orang melihat kehebatan jemaah kita yang selama ini bercakap tentang : NEGARA KEBAJIKAN , UKHWAH ISLAMIYAH , Berdetik dihati saya, agaknya, kalau anak kucing TOK Guru Nik Aziz, Tok Guru Hadi Awang, MB Nizar yang mati , tentu masing-masing akan berebut-rebut berkejar ke residensi MB untuk mengucapkan takziah kepada mereka.

Memang kita hebat berkokok. Berkokoklah seterusnya hingga saat umno menyembeleh kita semua ujarnya sambil tersenyum.Editor : Khaulah Azwar

PAS Sabah "jejak kasih" penduduk Sook

PERSIANGAN, 10 Mac: Lajnah Penerangan PAS kawasan Keningau telah mengadakan program "jejak kekasih" meninjau permasalahan penduduk di pasar tamu di Sook, Persiangan, Sabah.

Ketua Penerangan PAS Sabah, Hisammudin Sulaiman yang juga Yang Dipertua Pas Keningau, telah turun padang bersama ahli jawatankuasa PAS kawasan bagi menjayakan program itu.

Sook adalah Dewan Undangan Negeri (Dun) dibawah parlimen Persiangan yang dikuasai BN sejak sekian lama, namun menurut penduduk di situ, Dun tersebut telah dibiarkan tanpa pembangunan sewajarnya.

"Cakap tidak serupa bikin", jelas seoarang penduduk yang ditemui melahirkan rasa kecewa.

Menurutnya kerajaan BN hanya pandai berjanji ketika berdepan pilihanraya sahaja dan melupakan mereka selepas mendapat undi.

Mereka sebelum ini mendakwa dijanjikan dengan pembangunan asas seperti jalan berturap namun penantian selama 50 tahun, mereka masih menggunakan jalan "gravel".

Sehingga kini juga, rata-rata dari penduduk masih belum mendapat bekalan elektrik dan air bersih.

Pada program itu juga, risalah mengandungi isu semasa dan kesedaran turut diedar kepada penduduk.

Hisammudin ketika responnya kepada penduduk berkata, PAS akan memastikan nasib penduduk Sabah terbela dan tidak tertinggal di celah arus pembangunan yang semakin pesat.

Tahan Mazlan: PAS Pahang kaji ambil tindakan undang-undang

KUALA KRAU, 10 Mac: Pesuruhjaya PAS Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata PAS negeri sedang mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan pihak polis berhubung penahanan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman semalam.

“PAS Pahang sedang meneliti penahanan Mazlan. Kita juga sedang berbincang dengan pasukan perundangan kita untuk mengambil tindakan sewajarnya termasuk menyaman pihak terbabit,” katanya ketika dihubungi sebentar tadi.

Menurut Tuan Ibrahim, penahanan Mazlan merupakan tragedi amat malang kepada demokrasi dan merupakan pencabulan undang-undang yang amat ketara dilakukan pihak keselamatan.

“Penahanan Mazlan merupakan pencabulan undang-undang terhadap kebebasan bersuara dalam negara yang Umno sendiri dakwa mengamalkan demokrasi yang bebas.

Mazlan yang juga Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak), ditahan polis Pahang di Raub tengah malam tadi dipercayai berkaitan dengan dialog bersama peneroka Felda Lembah Klau, yang menyentuh pengurusan Felda.

Mazlan sebelum ini mengetuai deligasi 200 peneroka tanah rancangan Felda dari Pahang, Perak, Negeri Sembilan dan Johor menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkenaan beberapa perlanggaran hak asasi dan ketidakadilan pengerusan Felda ke atas peneroka setelah lebih 50 tahun ia diwujudkan.

Harakahdaily masih dalam usaha menghubungi Mazlan tetapi belum dapat bercakap dengannya kerana dipercayai masih ditahan di ibu Pejabat Polis Daerah Raub.

Umno perlukan Zulkifli Nordin bukan PAS

Sebagai salah seorang pemimpin PAS Pusat saya tidak boleh menerima apa-apa alasan/ justifikasi sekiranya PAS bersedia menerima semula Y.B Zulkifli Nordin sebagai ahli PAS. Kecualilah PAS ingin diporakperandakan seperti mana Zulkifli berjaya memporak perandakan PKR sebelum ini.

Zulkifli adalah liabliti bukan aset kepada PAS- dan juga mungkin kepada mana-mana parti politik . Tidak tahulah kalau Umno anggap beliau sebagai aset. Saya percaya bagi UMNO Zulkifli hanya berguna selagi beliau berada di PKR atau Pakatan Rakyat kerana bodohlah jika Umno tidak suka pemimpin Pakatan sendiri ingin hancurkan Pakatan !!! Ringkasnya Zulkifli hanya berguna kepada Umno selagi Umno boleh gunakan atau salahgunakan beliau.

Bagi mereka yang tidak tahu dan tidak sedar ,untuk rekod, PAS sebelum ini telah pernah membuat keputusan memecat Y.B Zulkifli apabila beliau melanggar keputusan Majlis Syura yang tidak membenarkan beliau bertanding dalam pilihan raya. Bayangkan semasa beliau masih dalam PAS , beliau dengan tanpa rasa bersalah bertanding dalam pilihan raya atas tiket parti lain tanpa restu parti.

Jadi jika sekarang beliau ingin berhajat masuk balik kepada PAS , kita ingin mengatakan : Maaf Zul we know who you are and sorry we are not impressed at all with your behaviour and conduct. We believe you should resign as MP and just sit at home and do nothing. Many believe that you are menace to any political party in this country. If you still have dignity please resign within 24 hours from the date hereof !!!

Mohamed Hanipa Maidin,
AJK PAS Pusat.

Kerajaan Perpaduan: Harussani dijemput berforum

IPOH, 10 Mac: Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dijemput kepentas forum anjuran Dewan Pemuda PAS Perak bagi menjelaskan isu penubuhan kerajaan perpaduan di Perak yang dibangkitkan beliau sebelum ini.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Perak, Salman Saleh berkata Harussani boleh menetapkan tarikh, tempat dan masa mengikut kesesuaian jadual beliau bagi memastikan program itu dapat diadakan.

Manakala PAS jelasnya akan menampilkan Mursyidul Am Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan bekas Pesuruhjaya PAS Perak Ahmad Awang sebagai panel.

Kedua-dua mereka adalah individu yang disebut Harussani sebagai terlibat secara langsung dalam perbincangan pembentukan kerajaan perpaduan itu.

"Bagi bersikap adil, Tan Sri Harussani boleh menjemput seorang lagi panel daripada UMNO untuk bersamanya di dalam forum tersebut, " katanya.

Tan Sri Harussani Zakaria dalam program dialog Zaaba di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) awal minggu lalu, mendakwa PAS Perak angkuh kerana menolak cadangan pembentukan kerajaan perpaduan dengan Umno bagi membentuk kerajaan negeri.

Sehubungan itu kata Salman, forum tersebut adalah medan terbaik untuk Harussani berhujah bersama kepimpinan PAS bagi menjelaskan perkara sebenar kepada rakyat.

"Pemuda PAS Perak berharap Tan Sri Harussani akan menerima pentas forum ini untuk menjelaskan sepertimana yang di dakwanya," tambahnya.

PAS WP kesal polis gempur ceramah PR


KUALA LUMPUR, 10 Mac: Badan Perhubungan PAS Wilayah Persekutuan dalam satu kenyataan mengecam tindakan pihak polis menggempur Majlis Sambutan Ulang tahun Pakatan Rakyat WP di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru 7 Mac lalu.

Penasihat Undang-Undang PAS Wilayah Persekutuan, Ahmad Zamri berkata, tindakan pihak polis yang hadir bersama anggota FRU dan dua trak meriam air bukan sahaja memberi mesej yang sangat negatif terhadap amalan demokrasi di negara ini, malah ia mencabul hak-hak asasi rakyat untuk berhimpun dan bersuara seperti yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan.

"Kita kesal dengan tindakan agresif dan biadap pihak polis yang menggempur Majlis Sambutan Ulangtahun Pakatan Rakyat WP.

"Alasan yang diberikan oleh Pemangku Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Abdul Aziz Zakaria bahawa pihak penganjur tidak mendapat permit adalah alasan lapuk yang sangat dangkal dan tidak berasas sama sekali," katanya yang juga Ketua Penerangan PAS Titiwangsa.

Jelasnya majlis sambutan tersebut diadakan di dalam premis persendirian milik Kerajaan Negeri Selangor dan bukannya dibuat di tempat awam yang terbuka.

Apatah lagi program tersebut adalah satu perhimpunan secara aman yang dimulakan dengan majlis jamuan rakyat dan diikuti dengan ucapan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

"Tidak ada langsung unsur-unsur kekacauan dan trafik berjalan dengan sangat lancar sehinggalah kehadiran pihak polis dan FRU yang bertindak ganas dan biadap dengan membelasah beberapa orang penyokong Pakatan Rakyat sehingga mengalami kecederaan yang teruk," katanya lagi.

Mahkamah Tinggi Kuantan dalam satu kes yang melibatkan pimpinan PAS baru-baru ini telah memutuskan bahawa sebarang program yang dibuat di dalam premis persendirian tidak memerlukan penganjur mendapatkan permit polis.

"Adakah program anjuran Pakatan Rakyat kini dianggap lebih merbahaya dari kes-kes jenayah ragut, rompak, rogol, bunuh, dadah, curi dan sebagainya yang sepatutnya memerlukan tindakan dan pemantau pihak polis," soalnya.

Apa yang menghairankan rakyat katnya ialah dalam himpunan yang dibuat oleh Pemuda UMNO di hadapan Kedutaan Australia dan perarakan serta demonstrasi haram yang dibuat oleh sebuah NGO di Pulau Pinang baru-baru ini, mereka tidak langsung "dijentik" oleh pihak polis.

Malah tambahnya tidak kelihatan pun trak-trak meriam air ataupun tembakan gas pemedih mata kepada peserta himpunan haram tersebut walaupun peserta-peserta bertindak liar dengan melakukan pembakaran di atas jalan raya dan membuat ucapan-ucapan yang berbau hasutan dan perkauman.

"Apakah terdapat dua set undang-undang yang berbeza di negara ini? Bilamana ia dianjurkan oleh Pakatan Rakyat, maka undang-undang yang ketat dan disusuli dengan tindakan yang keras dan ganas akan digunakan.
"Sebaliknya, jika ia dianjurkan oleh pihak yang pro-kerajaan, maka secara automatiknya pelaksanaan undang-undang tadi tidak lagi menjadi penting dan dibiarkan sahaja oleh pihak kerajaan dan polis," soalnya lagi.

Dalam insiden 7 Mac lalu itu, sepasukan anggota Polis dan FRU menyerbu ceramah sempena dua tahun kemenangan Pakatan Rakyat Wilayah Persekutuan yang diadakan di padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru.

Akibat sebuan itu, tiga petugas Pakatan cedera, seorang cedera di tangan manakala dua lagi lebam pada muka, leher dan kepala.

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI