Friday, October 23, 2009

Perbincangan Exco Kerajaan Negeri Selangor bersama Pusat Zakat- Asnaf & Bantuan Masjid/surau

23hb Oktober, 2009 – Musyawarah antara Kakitangan Pusat Khidmat Masyarakat DUN Gombak Setia yang dipengerusi oleh YB Dato’ Hasan Bin Mohamed Ali bersama Kakitangan Pusat Zakat pada hari ini adalah membincangkan mengenai peruntukan RM1500 merangkumi perbelanjaan sebulan kepada setiap fakir miskin (asnaf), dan bantuan untuk masjid dan surau di Negeri Selangor.

Menurut En. Rizal daripada Kakitangan Pusat Zakat seramai 1900 orang asnaf di Daerah Gombak, 45 buah Surau dan 8 Masjid yang bila dilihat insfrastrukturnya adalah Dhaif yang perlu diberi bantuan untuk membangunkan pembinaan Masjid/surau dan perlu mengadakan berbagai program terutamanya kepada anak-anak muda. RM4 billion peruntukan daripada Zakat untuk mengadakan berbagai kursus dan lain -lain program disediakan untuk fakir miskin.

Menurut pandangan Yb Dato’ Hasan Bin Mohamed Ali pemberian bantuan kepada asnaf ini hendaklah diteliti dengan betul kerana apabila dilihat ada segelintir masyarakat yang apabila hendak diberi peruntukan bantuan kewangan ada kelibatnya dimasjid/surau tetapi tidak secara bersungguh-sungguh untuk hadirkan diri ke majlis ilmu di masjid/surau. Tetapi selepas pemberian bantuan kelibat mereka tidak kelihatan lagi. Adakah mereka benar-benar ikhlaskan diri untuk abdikan diri kepada ALLAH swt dan adakah perlu kita salurkan bantuan tersebut kepada orang yang sedemikian, kerana mungkin ada orang yang lebih berkelayakan menerimanya dan amal ibadatnya juga terjaga tetapi kita terlepas pandang daripada sudut sedemikian dengan itu YB Dato’ amat berharap perkara ini tidak akan berlaku lagi dan perlu di teliti dengan terperinci. Berikut adalah beberapa cadangan yang telah diberikan dalam musyawarah untuk kebaikan kita semua.

PA220049

I) Perlu buat bancian Masjid/Surau/Asnaf sebelum akhir thn ini;

ii) KPI asnaf- Disini perlu kerjasama dengn kakitangan Pusat Zakat untuk menjalankan program tersebut; Kertas kerja KPI telah hampir siap untuk dapatkan kelulusan,

iii) Agihan tugasan kepada kakitangan & pemberian zakat yang layak menerimanya;


iv) Senarai fakir miskin, keperluan facilities masjid /surau termasuk bayaran penceramah dll.

v) Perlu ada musyawarah bersama dengan AJK Masjid /surau setiap bulan untuk memperkemaskini semua laporan aktiviti, keperluan masjid/surau dan lain-lain untuk tindakann selanjutnya.

vi) Susunan mengenai asnaf perlu dibuat 3x sebulan di Masjid /surau dengan mengadakan berbagai aktiviti.

vii) Program PKM (Smart Solat, Training, KEM dll) untuk anak-anak perlu diadakan bagi mendekati mereka lebih dekat lagi agar anak-anak tidak terleka dengan melibatkan aktiviti yang tidak berfaedah.

Semoga cadangan yanng diusulkan dalam musyawarah bersama kakitangan Zakat sedikit sebanyak dapat membantu masyarakat untuk melahirkan generasi dan masyarakat yang bertaqwa, isnya-ALLAH.

YB Dato’ menegaskan bahawa bukanlah niat hati beliau mencampuri hal Pusat Zakat dalam menghidupkan Masjid /Surau dan urusan pemberian zakat tetapi dengan tanggungjawabnya sebagai Exco Kerajaan Negeri Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu beliau rasa bertanggungjawab menjalankan amanah yang diberi dengan sebaiknya untuk memberi kerjasama dengan semua pihak.

KOLEKSI FOTO

PA220046PA220048Begitu serius kedua belah pihak dalam musyawarah pagi ini.


PA220049

PA220050

PA220056

Tidak cukup musyawarah di dalam bilik mesyuarat dekat luar pun masih sambung lagi. Perbincangan YB Dato’ bersama beberapa penduduk yang hadir di pejabat Pusat Khidmat Masyarakat DUN Gombak Setia bagi menyelesaikan beberapa masaalah mereka hadapi untuk diambil tindakan segera.


PA220057PA220064
Mengenai Tanah Sendiri yang telah dikenakan cukai. Tanah tersebut adalah baru peringkat pertanian tetapi pihak MPS kenakan bayaran yang terlalu tinggi. Menurut En. Md Noor B. Osman beliau tidak mampu membayar cukai tersebut dan beliu tidak berpuas hati kenapa MPS kenakan cukai pada tanah beliau. Beliau mohon YB Dato’ dapat membantu dan membuat tindakan susulan kepada pihak MPS untuk berbincang.


PA220068PA220061En. Suthakaran a/l Raman mengadu rumah beliau duduki kini mengalami banyak kerosakan akibat jiran beliau yang telah lama tinggalkan rumah tersebut selama 8thn tidak pernah datang melihat keadaan rumahnya. Kini rumah tersebut begitu semak samun kadang-kadang terdapat ular dan binatang berbisa, segala bumbung rumah telah pecah dll kerosakan dihadapi. Beliau mohon buat tuntutan ganti rugi kepada Tn Rumah tersebut . Yb Dato’ Hasan menasihatkan padanya agar dapatkan maklumat terperinci mengenai Tn Rumah tersebut di Pej Tanah Hilcrest/Pemaju rumah untuk Yb Dato’ Hasan mengambil tindakan selanjutnya dengan kerjasama beliau .


PA230075
Kakitangan Ahli Majlis/Pusat Khidmat yang meneliti aduan dibuat oleh penduduk untuk tindakan selanjutnya.

Editor : Khaulah Azwar

19 tahun: Adun BN rakam tahniah pada MB Kelanta

KOTA BHARU, 23 Okt: Kejayaan pentadbiran PAS di Kelantan yang kini sudah menjangkau 19 tahun mendapat ucapan tahniah daripada Datuk Norzula Mat Diah (BN-Paloh) dan berharap kerajaan dapat mempertingkatkan usaha mencari pelbagai sumber pendapatan baru.

Beliau berkata sedemikian ketika membahas ucapan titah Pemangku Raja semalam.

Norzula juga berkata sehingga kini terlalu banyak jurang diadakan dalam usaha untuk merapatkan hubungan dua hala yang sebaik mungkin di antara kerajaan negeri dengan kerajaan pusat.

"Saya merakamkan ucapan tahniah kepada Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan kepada saya sendiri yang kini sudah menjadi wakil Rakyat selama sembilan belas tahun,"katanya lagi.

Norzula berkata kerajaan negeri di bawah kepimpinan PAS ini seharusnya mencari pelbagai usaha di samping kini berharap agar mendapat royalti minyak dari petronas dan kerajaan pusat.

"saya juga mencadangkan agar pihak kerajaan tidak sahaja merangka usaha penanaman pokok depu yang mengambil masa yang lama bagi mendapat hasil,ia seharusnya memikirkan sesuatu yang membolehkan hasil yang segera kepada rakyat negeri ini,"ujar beliau lagi.

Sementara itu, Ahmad Baihaki Atiqullah (PAS-Pasir Tumboh) pula ketika ucapan perbahasan titah Pemangku Raja pula turut merakamkan ucapan tahniah kepada Nik Aziz yang berjaya mentadbir Kelantan sehingga berusia sembilan belas tahun.

Ahmad Baihaki berkata, walaupun pelbagai rintangan dan cabaran yang dilalui oleh kerajaan Kelantan di bawah kepimpinan Tuan Guru, namun kecekalan dan kesabaran yang tersemat di jiwa seorang bertaraf ulama telah membuktikan kepada dunia bahawa pentadbiran sesebuah negeri maupun negara bukan sekadar terletak kepada mereka yang bertaraf doctor maupun jurutera,malah ulama juga mampu mentadbirnya.

Beliau juga telah menggariskan beberapa kejayaan PAS mentadbir negeri ini seperti berjaya membuktikan ulama juga mampu mentadbir negeri, melahirkan sebuah kerajaan yang bersih dari gejala rasuah,dapat menafikan bahawa politik dan agama berasingan di pemikiran rakyat,dapat menjelaskan bahawa bukannya umno/BN sahaja yang dapat memerintah negeri,Konsep Membangun Bersama Islam jelas menjadi panduan kepada seluruh rakyat negeri ini.

Di samping itu, Ahmad Baihaki turut merakamkan ucapan tahniah kepada ucapan sulungnya.

PAS nafi bina jurang dengan Umno

KOTA BHARU, 23 Okt: PAS sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam tidak pernah membina jurang dengan mana-mana parti di negara ini khususnya dengan Umno dan Barisan Nasional (BN).

Sebaliknya, pihak lawan yang telah menciptakan jurang pemisah antara pejuang parti Islam itu dengan pihak mereka.

Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, perpecahan telah berlaku sejak zaman Rasulullah pabila kumpulan penentang diketuai Abu Jahal bertindak mewujudkan persengketaan dengan pengikut Islam.

"Perpecahan serta jurang telah wujud di zaman Rasulullah sebagaimana yang diciptakan oleh Abu Jahal yang memusuhi Islam dan bukannya Nabi Muhammad.

"Begitu juga sekarang ini, bukannya PAS yang memisahkan jurang, sebaliknya pihak mereka (Umno dan BN) yang memisahkan ruang pendekatan," ujarnya.

Beliau berkata demikian sebagai menggulung perbahasan menyokong titah ucapan Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra sewaktu merasmikan pembukaan persidangan Dun Kelantan (Belanjawan).

Kenyataan itu juga sebagai reaksi terhadap kenyataan Ketua Pembangkang yang mengingatkan kerajaan supaya tidak mewujudkan jurang antara kerajaan negeri dengan pihak mereka.

Beliau juga kesal jalinan kerjasama antara PAS-DAP sering dikritik khususnya oleh pemimpin Umno akibat tidak senang dengan perkembangan itu.

"Kerana semakin menerima perjuangan PAS, pemimpin DAP telah menjemput saya pergi menyampaikan ceramah di tempat mereka, namun Umno tidak pernah berbuat demikian," ujarnya lagi.

Tegasnya lagi, selagi wujud halangan serta sekatan dari mereka yang tidak bertanggungjawab, selagi itu hasrat untuk memberi penerangan tentang Islam kepada golongan terbabit tidak akan berjaya._

1Dirty Malaysian

PENDAPAT

Rabu lepas, saksi utama kes rasuah dua Adun Perak, Mohd Imran Abdullah dengan tenang memberikan keterangan bercanggah dengan laporan dan kenyataannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebelum ini.

Dari membuat tuduhan Adun Behrang, Jamaludin Mohd Radzi, menerima rasuah, Imran, saksi utama SPRM dalam kes ini membuat keterangan bertentangan dan mengaku laporan dan keterangannya kepada SPRM sebelum ini adalah tidak betul.

Dalam keterangannya di Mahkamah Sesyen Rabu lepas, Imran berkata, Jamaludin Mohd Radzi, Adun Behrang yang juga bekas Exco Perak tidak menerima sebarang rasuah dari beliau untuk meluluskan projeknya di Pusat Bandar Seri Iskandar.

Dia juga berkata, Jamaludin juga tidak meminta sebarang wang untuk kelulusan projek tersebut.

Dia juga berkata, Jamaludin tidak berbincang sebarang projek dengannya ketika beliau bertemu Jamaludin di pejabatnya di bangunan Setiausaha Kerajaan Perak.

Pada 14 Ogos tahun lepas, Imran dalam laporannya kepada SPRM berkata, Jamaludin meminta RM5,000 darinya dan dia telah memberikan wang itu kepada Jamaludin untuk membantu meluluskan projeknya itu.

"Saya setuju, kenyataan saya kepada SPRM tidak benar," kata Imran dalam Mahkamah Sesyen Rabu lepas dengan tenang apabila ditanya oleh peguam Jamaludin, Mohd Roni Abdul Rahman.

Jamaluddin dan Osman Jailu (Adun Changkat Jering), bersama dengan bekas ahli majlis Daerah Perak Tengah, Usaili Alias dan Zul Hassan serta kontraktor Fairul Azrim, telah didakwa menerima rasuah antara RM400 hingga RM100,000 antara 6 dan 19 Aug tahun lepas.

Pertuduhan ke atas Ruslan Sahat telah ditarik balik selepas kematian beliau.

Tiga dari mereka juga didakwa menerima perkhidmatan sex oleh tiga wanita Cina yang diuruskan oleh Imran.

Sebelum ini, mahkamah bukan saja ditunjukkan video Imran menyerahkan duit itu kepada Osman dan Usaili bahkan juga video tiga lelaki yang didakwa melakukan hubungan sex dengan tiga wanita Cina itu.

Sebelum ini, Jamaludin dan Osman telah bertindak keluar dari PKR dan menjadi Adun Bebas yang menyokong Umno selepas kedua-duanya didakwa atas kesalahan rasuah di mahkamah.

Mereka berdua bersama Adun Barisan Nasional (BN) yang lain kemudiannya menghadab Sultan Perak dan ekoran itu Sultan Perak telah melantik Datuk Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar.

Dengan cara itu jatuhlah kerajaan Pakatan Rakyat di Perak di bawah kepimpinan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin.

Image

Inilah rupanya apa yang berlaku di Perak.

Dengan keterangan Imran ini, jangan terkejut selepas ini kalau-kalau Jamaludin dan Osman akan terlepas dari sebarang hukuman kerana saksi utama yang mahu menyabitkan mereka sudah menukar keterangannya.

Apabila seorang rakan saya menghantar berita NST yang membuat laporan ini, saya sebenarnya tidak terkejut. Kalau sebelum ini saya terfikir, bagaimanakah caranya Umno mahu menyelamatkan dua katak yang melompat ini, kini saya terjumpalah caranya.

Bagi kawan saya itu, melihat kepada apa yang berlaku ini, dia membuat kesimpulan, 1Malaysia sebenarnya sudah bertukar kepada 1 Malaysian yang kotor (1dirty Malaysian).

Saya faham kenapa beliau membuat kesimpulan itu. Ini kerana, krisis Perak berlaku selepas pencetus 1Malaysia ini mengambilalih jawatan Pengerusi Perhubungan Umno Perak.

Hanya kira-kira seminggu sahaja beliau mengambilalih tampuk pimpinan Umno Perak itu, kerajaan Pakatan Rakyat Perak jatuh. Ia dibuat dengan cara menarik Jamaludin dan Osman yang sedang menghadapi dakwaan rasuah itu menyokong Umno.

Dia juga berjaya menarik Adun Jelapang, Hee Yit Fong yang sedang menghadapi masalah kewangan kerana suaminya yang sedang menghidap kanser keluar dari DAP dan menjadi Adun Bebas sebagaimana Jamal dan Osman.

Inilah yang berlaku di Perak.

Selepas berjaya di Perak, pencetus 1Malaysia menjadi Pengerusi Perhubungan Umno Selangor pula. Ketika berucap di Kuala Selangor, beliau memberikan penegasan akan merampas kembali Selangor.

Tidak diketahui apakah caranya. Namun, sekurang-kurang seorang (Teoh beng Hock) telah mati di pejabat SPRM Selangor.

SPRM bukan sahaja menjejaki setiap pergerakan Adun dan Exco Selangor bahkan telah menyelongkar setiap sen perbelanjaan yang diperuntukkan kerajaan negeri Selangor kepada mereka.

Menurut Lim Kit Siang, Teoh Beng Hock mati ketika disiasat SPRM ekoran dari perbelanjaan sebanyak RM2,400 oleh Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong iaitu bos kepada Teoh.

Hampir kesemua pemimpin Pakatan marah dengan hal ini. Kenapa perbelanjaan Adun BN sebelum ini yang menghabiskan peruntukan setahun dalam masa tiga bulan sahaja (menjelang pilihan raya Mac 2008) tidak disiasat SPRM?.

Ini telah didedahkan melalui sidang yang dibuat khas oleh Selcat.

Kalau benarlah kedua-dua kes di Perak dan Selangor ini ada kaitan, sahlah rakyat negara akan percaya bahawa slogan sebenar bukannya 1Malaysia tetapi 1Malaysian yang kotoratau 1Dirty Malaysian._

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI