Wednesday, March 9, 2011

Pelancaran Pusat Komuniti Bukit Antarabangsa

Hulu Klang - Sempena 3 tahun Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) memerintah bagi memantapkan gerak kerja maka Pusat Komuniti Antarabangsa telah ditubuhkan baru-baru ini.

Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Y.B Azmin Ali, Ahli Parlimen Gombak merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa.

Berkata, Azmin Ali "alhamdulilah dengan genapnya pemerintahan kerajaan PR, kita dapat menubuhkan satu Pusat Komuniti disini bagi membolehkan rakyat mengadakan berbagai aktiviti kemasyarakatan. Antaranya mereka boleh membuat sebarang aduan rakyat, mesyuarat, sukan, khidmat kaunseling, pendidikan, Kelas agama, mini cafe, dan sebagainya. Semoga semua rakyat dapat manfaatkan sebaiknya. Pusat ini telahpun mula beroperasi dan akan bermula jam 9:00 pagi sehingga 5 :30 petang".

Majlis tersebut juga telah diadakan berbagai program antaranya sukan rakyat. Dimana Y.B Azmin juga telah beramah mesra dengan rakyat yang hadir untuk bersama beriadah disini. Walaunpun beliau sibuk dengan tugas hariannya namun beliau sempat meluangkan masa bermain Pingpong bersama rakyat.

Sementara itu, Ahli Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) En Kamri Kamaruddin berkata, "Majlis diadakan bagi melancarkan Pusat Khidmat Komuniti Bukit Antarabangsa di Pejabat JKP Zon 5 sekaligus mengadakan Jamuan Tahun Baru Cina bagi meraikan Kaum Thiounghua. Alhamdulilah kehadiran melebihi 300 orang".

Sepanjang program ini diadakan terdapat pelbagai gerai jualan. Tidak ketinggalan juga bagi mewawarkan informasi Kerajaan Negeri Selangor kepada rakyat, kami juga telah membuka kaunter MES (Merakyatkan Ekonomi Selangor) termasuk kaunter bayaran MPAJ. Ini adalah bertujuan bagi merakyatkan informasi serta menyediakan kemudahan penduduk yang hadir di majlis ini, ujarnya.

Turut hadir bersama bagi menjayakan Majlis Perasmian Pusat Khidmat Komuniti iaitu Y.B Zuraida Kamaruddin selaku Ahli Parlimen Ampang, Ahli-ahli Majlis MPAJ, Polis, Ketua-ketua Kampung.Editor :khaulah azwar

Genab 25 Tahun Al-Amin Menerajui Pendidikan Bersepadu
Gombak- Sedar tidak sedar sudah genab 25thn Pusat Pendidikan Al-Amin ditubuhkan. Sepanjang tertubuhnya Pusat Pendidikan tersebut berbagai ujian diberikan bagi mempertahankan pusat tersebut daripada diprovokasi berbagai pihak namun ianya semuanya telah dilalui dengan tabah dengan gandingan bahu dari semua guru-guru dan kakitangan.

Dengan sokongan inilah maka Pusat Pendidikan Al-Amin telah mendapat sambutan yang sangat baik daripada semua ibubapa dan semakin bercambah dibeberapa cawangan. Sejajar dengan itulah pihak pengurusan Al-amin telah bersetuju mengadakan Sukan Temasya 25thn Jubli Perak pada baru-baru ini bagi mengingati sejarah buat semua warga Al-Amin dengan menghimpunkan ketiga-tiga buah sekolah untuk bersama menyambutnya.

Sempena 25thn Jubli Perak, Pusat Pendidikan Al-Amin telah mengihimpun ketiga-tiga buah sekolah yang melibatkan Sek. Rendah Islam Al-Amin Gombak (SRIAG), Sek. Men. Islam Al-Amin Gombak (SMIAG) dan Sek. Ren. Islam Al-Amin K.Lumpur. Majlis tersebut telah di adakan di Sekolah Al-Amin Gombak dengan dengan begitu meriah sekali.

Pengetua SRIAG, . Md. Zubir Osman berkata, "Kali terakhir kami berhimpun ialah pada tahun 1998 dengan mengadakan Temasya Sukan di Stadium Merdeka dan Stadium Negara".

"Mungkin dengan kesibukan tugas harian sebagai pendidik membuatkan semua guru-guru tidak berkelapangan untuk mengadakan himpunan seperti ini".

Walaubagaimanapun, alhamdulilah dengan izin ALLAH swt 2011 pihak pengurusan Al-Amin bersepakat mengadakan sesi pertemuan dengan semua bekas-bekas pelajar, guru, ibubapa dan kakitangan Al-Amin . Pertemuan ini telah mendapat sokongan semua pihak.

Terdahulu sekolah ini hanya mempunyai bilangan pelajar seramai 76 orang dan 9 orang guru. Namun dari semasa ke semasa bilangan pelajar semakin meningkat seramai 2000 orang pelajar , guru dan kakitangan seramai 150 orang.

Menurutnya, "Bertepatan dengan sambutan 25 tahun Al-Amin pada 5hb Mac, 2011 , maka sewajarnya satu karnival sukan diadakan bagi menghimpunkan seluruh warga Al-Amin bagi menguatkan lagi komitmen dan sokongan semua pihak dalam membangunkan Al-Amin hingga ke puncak jaya".

Sehubungan itu, pihak sekolah juga berhasrat menghimpunkan seluruh murid, guru, ibu bapa, ahli lembaga, alumni serta semua warga Al-Amin semaksimum mungkin bagi menyemarakkan lagi sokongan terhadap sistem pendidikan bersepadu ini.

Serentak dengan itu juga satu pelancaran mengenai usaha kutipan dana yang disasarkan sebanyak RM1,111,111.11 menjelang 11.11.11. Dana tersebut telah dilancarkan dengan rasminya dalam majlis ini dan telah mendapat sebanyak RM3,000 lebih bagi membangunkan sekolah ini untuk memberi keselesaan kepada semua pelajar-pelajar memandangkan penambahan murid semakin meningkat.

Katanya lagi , Sukan Temasya ini telah diadakan gimik perasmian yang telah di rasmikan oleh Sdr. Nor Azlan Abu Bakar (Bekas Pemain Hoki Kebangsaan, Mewakili Malaysia ke Sukan Olimpik). Selain daripada sukan terdapat juga berbagai program yang disusun rapi iaitu perbarisan, pertandingan olahraga dan kokurikulum sama ada peringkat rumah sukan atau peringkat sekolah. Diadakan juga persembahan-persembahan pelajar - pelajar SRI dan SMI, acara banin dan banat bagi memeriahkan suasana himpunan ini katanya ketika ditemubual oleh wartawan jejak ilmuan.

Pn Noraini Mahat, Guru SRIAG berkata, "alhamdulilah kita bersyukur kepada ALLAH swt segala perancangan bagi menghimpunkan semua warga al-amin, alumni, kakitangan dan ibubapa telah berjaya dilaksanakan".

"Dengan pertemuan seperti ini maka kita diberi peluang untuk bertemu dengan bekas-bekas pelajar yang telah berjaya mencipta kerjaya mereka setelah keluar daripada Al-Amin.

Jalinan Ukhwwah sesama insan bertaut kembali. Disamping itu, dengan himpunan ini juga kita dapat mewawarkan kepada rakyat yang hadir pada hari ini mengenai Sekolah Al-Amin yang jauh, terselindung di kawasan hutan dan ditenggelami berbagai sekolah, dan uniersiti".

"Terdahulu hanya Sekolah ini sahaja wujud namun dengan pembangunan yang semakin pesat maka terdapat berbagai pusat pendidikan disini".

"Semoga hasrat murni guru-guru dan kakitangan Al-Amin untuk mengumpul dana sebanyak RM1,111,111.11 menjelang 11.11.11 tercapai. Bagi yang berminat untuk membuat sumbangan pembangunan ini boleh membuat bayaran kepada TABUNG PEMBANGUNAN AL-AMIN, BIMB NO: 1416 2010 010934", katanya ketika ditemubual oleh wartawan jejak ilmuan petang semalam.

Editor : khaulah azwar

147000 orang yang telah berdaftar menjadi Ahli SMUE

Bukit Antarabangsa Hulu Klang - Seramai 20 orang waris keluarga yang telah layak menerima sumbangan Skim Mesra Usia Emas (SMUE) bagi fasa kedua sebanyak RM1500 seorang daripada Kerajaan Negeri Selangor.

Sumbangan tersebut telah disampaikan oleh Y.B Mohamed Azmin Ali , Ahli Parlimen Gombak pagi semalam di pejabat beliau untuk penduduk sekitar di Bukit Antarabangsa tanpa mengira perkauman dan politik. Beliau juga mengucapkan takziah dan berharap agar keluarga dan waris bersabar dan tabah menghadapi ujian hidup.

Y.B Azmin juga mengingatkan hadirin akan pelbagai bentuk sumbangan dan bantuan yang telah di laksanakan sepanjang 3 tahun pemerintahan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Negeri Selangor bagi mengurangkan beban rakyat. Antaranya Bantuan Ibu Tunggal, Hadiah Anak Masuk Universiti, Tawaran Warisan Anak Selangor (TAWAS) Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Pusat Khidmat Krisis Sehenti (OSCC), Bekalan Air Percuma Bagi 20m, Tabung Pendidikan Anak Pekerja Ladang, Program Peningkatan Hasil Bahan Mineral & Galian dan Skim Mikro Kredit. Kesemua pemberian ini diberikan kepada rakyat tanpa mengira perkauman dan politik.

Katanya, "dengan meneruskan Agenda Merakyat Ekonomi Selangor (MES) ini, kerajaan PR sering digasakkan oleh pihak pembangkang Kerajaan Pusat UMNO-BN dengan menyatakan sekiranya PR meneruskan agenda MES Negara akan mengalami muflis. Ini adalah pandangan-pandangan yang sangat negetif".

"Alhamdulilah sepanjang 3 thn Kerajaan PR Selagor memerintah, pendapatan ekonomi negara telah mencatatkan 1.6 billion ringgit. Ini menunjukkan pengurusan ekonomi dibawah Kerajaan PR semakin meningkat dan amat baik. Dimana tidak berlakunya penyelewengan-penyelwengan kewangan dan rasuah. Bahkan keuntungan yang diperolehi oleh Kerajaan PR telah diagih-agihkan kepada rakyat seluruh negeri selangor melalui tawaran-tawaran yang telah diberikan".

Berbanding dengan semasa pemerintahan Kerajaan terdahulu (UMNO-BN) yang banyak berlakunya rasuah, dan penyelewengan. Setiap keuntungan yang mereka perolehi telah diagih-agihkan kepada Kroni-kroninya sehingga kini rakyat dihimpit dengan berbagai kenaikan harga barang dan sebagainya.

Menurutnya lagi, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah melancarkan Ekonomi Selangor bagi fasa ke 2. Begitulah juga peranan wanita PR pada masa ini, mereka membantu mempertingkatkan ekonomi negara melalui berbagai program agar setiap keuntungan yang diperolehi dapat membantu rakyat selangor.

Seorang penerima, Lekshni a/p Achuthan, 53thn berkata, saya mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Selangor yang telah membantu rakyat tanpa mengira perkauman dan politik. Semua rakyat selangor telah menerima berbagai faedah melalui skim-skim yang telah ditawarkan berbanding dengan pemerintahan Kerajaan terdahulu.

Ramai rakyat tidak tahu skim tersebut semasa UMNO-BN memerintah, tetapi dalam 3thn PR memerintah semua skim yang ditawarkan kepada rakyat telah diketahui umum dan rakyat telah mengecapinya. Semoga dengan ketulusan pentadbiran Kerajaan PR akan terus kekal memerintah di negeri ini, katanya.

Dalam masa yang sama Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves juga telah meyerahkan SMUE kepada 4 orang waris bagi fasa pertama. Waris-waris tersebut telah menerima wang sebanyak RM1000 setiap seorang dan baki RM1500 akan disampaikan dalam masa 60hari dalam satu majlis khas. Skim tersebut telah disampaikan oleh En Sharudin Hj Abu Bakar, Pengarah /Pengerusi Infrastruktur dan Kemudahan Awam.

Harapan beliau kepada semua penerima agar dapat menggunakan skim khairat kematian ini dengan sebaiknya tanpa penyalahgunaan. Sumbangan tersebut boleh digunakan bagi melangsaikan hutang-hutang arwah, membina batu nisan, kenduri arwah, melaksanakan Umrah dan sebagainya, katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Rantaian Mesra Usia Emas, En. Kamsani Nasir menyatakan "Alhamdulilah sepanjang 3thn Kerajaan PR memerintah seramai 147000 orang yang telah berdaftar menjadi Ahli SMUE. Dan jumlah keseluruhan yang telah menerima bayaran Skim tersebut sebanyak RM 46 juta. Ini menunjukkan skim tersebut telah dilaksanakan dengan tulus oleh Kerajaan PR berbanding kerajaan terdahulu (UMNO/BN), katanya baru-baru ini.Editor :khaulah Azwar

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI