Tuesday, July 3, 2012

Skim Tunas Boleh Buat Permohonan SekarangShah Alam : Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr. Halimah Ali secara rasminya mengumumkan kepada rakyat Selangor  agar  mereka yang berpendapatan rendah RM1500 kebawah kini boleh memohon  bantuan Skim TUNAS untuk menghantar anak mereka tadika.Dr Halimah berkata, “bantuan skim Tunas boleh di dapati di syarikat Rantaian Mesra Sdn Bhd (RMSB) di Tingkat G, Bangunan Darul Ehsan, Jalan Indah, Seksyen 14, Shah Alam.

“RMSB merupakan anak syarikat milik Kerajaan Negeri bertanggungjawab menguruskan semua skim-skim dalam program Merakyatkan Ekonomi Selangor boleh dihubungi di talian 03-5510 3468 dan 03-5510 3472.

Selain itu, borang permohonan skim TUNAS atau Bantuan Tadika Selangor boleh didapati dari pejabat-pejabat Pusat Khidmat Masyarakat DUN dalam jangkamasa terdekat ini”, katanya dalam pelancaran rasmi skim terbaru di Shah Alam Convention Centre, di sini semalam.

Menurut beliau, bantuan skim ini tidak melibatkan bayaran tunai kepada penerima sebaliknya ia akan dibayar terus kepada sekolah tadika terlibat.

Skim tersebut mendapat peruntukan sebanyak RM1.016 juta dari Geran Selangorku bagi tahun 2012.

Dalam pada itu, Dr Halimah menjelaskan sekolah tadika hendaklah berdaftar dengan Majlis Permuafakatan Tadika Selangor (MPTS), sebuah badan bertindak mengawal selia piawaian sekolah-sekolah tadika seluruh Selangor.

“Kerajaan negeri juga buka kepada Tadika Perpaduan dan Kemas. Bantuan diberikan tanpa memilih bulu dan politik namun mereka enggan daftar untuk sertai program ini.

“Jadi, yang ada pihak kata kami tak telus dan sebagainya itu tak betul. Sebenarnya mereka sendiri yang enggan kerana berfikiran politik sempit.

Akhirnya ibu bapa yang anaknya bersekolah di Kemas dan Perpaduan jadi mangsa, tidak dapat menikmati skim ini,” katanya.

Dr Halimah merangkap ADUN Selat Klang menambah lagi “bagi tahun hadapan, peruntukan untuk Skim Tunas akan diteruskan dan dimasukan di dalam belanjawan berimbang 2013 nanti,” kata Dr Halimah ketika berucap di hadapan kira-kira 500 hadirin di majlis pelancaran skim tersebut.

Dalam masa terdekat satu ‘road show’ juga akan diadakan bagi menerangkan skim ini kepada rakyat Selangor bermula di kawasan DUN yang mengandungi paling banyak keluarga berada di bawah paras kemiskinan.

‘Road show’ itu juga akan memaparkan tadika-tadika yang telah menyertai skim ini.

Skim yang julung-julung kali diperkenalkan itu telah menerima reaksi positif dari para ibu bapa yang sempat ditemubual wartawan.

Mohd Suhaimi Ibrahim berkata “Semenjak kerajaan baru ini, bermacam skim untuk rakyat diperkenalkan, termasuklah terbaru hari ini. Skim Tunas untuk ringankan beban rakyat berpendapatan kurang RM1,500. Saya percaya bantuan ini dapat meringankan beban golongan sasaran.”

Khatijah Hashim, pula menganggap skim yang diperkenalkan ini sebagai mengesahkan lagi tanda kesungguhan Kerajaan Negeri meningkatkan mutu pencapaian pendidikan rakyat negeri ini.

“Sebelum ini ada Tuisyen Rakyat, sekarang pula Skim Tunas, saya nampak Kerajaan Negeri betul-betul serius nak tingkatkan pencapaian pendidikan rakyat Selangor,” kata Khatijah.

Hadir sama  majlis itu,  ADUN Meru, Dr Abdul Rani Osman, Pengerusi Majlis Permuafakatan Tadika Selangor, Dr Supian Hussein, dan penyelaras-penyelaras DUN.

Editor : Khaulah Azwar

Kerajaan Negeri Setuju Ambil Tanah SJKC Tchi MinCheras : Mesyuarat Exco Selangor pada 27 Jun, 2012 sebulat suara bersetuju mengambil milik tanah bersebelahan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Tchi Min bagi membolehkan sekolah itu menambah bangunan kelas darjah baru.


Exco Kerajaan Negeri, Teresa Kok berkata dalam sidang media, “ Kerajaan Negeri prihatin dengan keperluan pelajar yang semakin meningkat. 

Setiap Tahun Selangor melalui portfolio Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali memperuntukkan RM 4 juta untuk pembangunan 109 buah SJKC. Manakala RM 4 untuk Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) dan RM 6 juta untuk Sekolah Agama Rakyat (SAR)”.


Justeru, “kerajaan negeri bersetuju untuk mengambil milik tanah tersebut memandangkan sekolah yang berada di Sungai Pelek ini mengalami masalah kekurangan ruang bilik darjah sejak sekian lama”, katanya.

Menurutnya, proses ini dilakukan mengikut Seksyen 3(1)(a) Akta Pengambilan Tanah untuk mengambil-milik sebahagian tanah-tanah di sebelah sekolah tersebut.

Pengambilan tanah  itu melibatkan lot 99 (0.9981 ekar) dan lot 100 (1.6324 ekar) di Pekan Sungai Pelek untuk kegunaan penambahan bangunan bilik darjah bagi sekolah tersebut.

Ujar beliau lagi, “permohon pihak sekolah untuk tanah lapang di hadapan pintu besarnya telah ditolak oleh pentadbir tanah kerana tanah tersebut digunakan penduduk Sungai Pelek.

“Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah mengarahkan Pejabat Tanah Sepang untuk mendapatkan tanah di persekitaran sekolah tersebut untuk diserahkan kepada mereka (pihak sekolah).

Pada masa sama, saya juga pernah meminta rakan saya untuk menghubungi tuan tanah di sebelah sekolah supaya menjual ataupun memberi tanah mereka kepada pihak sekolah. Namun usaha saya dan pejabat tanah gagal,” kata Teresa.

Teresa menambah, “proses mengambil-milik oleh Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) akan selesai sepenuhnya dalam tempoh tiga atau empat bulan.

“Sementara kos pengambilan dan kos ukuran tanah akan ditanggung oleh pihak sekolah manakala kerajaan negeri akan membantu dalam aspek kutipan dana.

Parti DAP dan pihak lembaga pengarah sekolah juga akan mengadakan beberapa aktiviti untuk mencari dana pembangunan berkenaan”, katanya.

SJKC Tchi Min dibina pada tahun 1938 dan mempunyai 280 orang pelajar setakat ini.


Editor : Khaulah Azwar

Wajah Baru Menteri Wanita


Lawak Pagi Hilangkan Stress : Walau apa pun terjadi, kita akan pertahankan Putrajaya sehingga tumpah darah. 
 
Walaupun terpaksa pakai Baju Wanita.. Walaupun kita terpaksa buat apa saja untuk pertahankan kemenangan UMNO-B End..

PAKATAN jangan mimpi siang hari.. (Hancur UMNO)..

Comei Tak Pak Najib Kita pakai macam ni, ni foto yang sopan.. tak le sampai UMNO buat pada DSAI, semua dibuka sungguh memalukan. Sedarlah puak2 UMNO, takutkan Allah???Komen fb:

SIMFONI KASIH TAUTAN HATI